Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 04. 23. 15:49

Arany-Ezüst  

Ki mire tippel? Meddig eshet az ezüst/arany árfolyama mostanában?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2014. 06. 04. 17:09
Előzmény: #1255  Törölt felhasználó
Szia,
1)A GLD ar chartban azonos a TA velemenyunk. De, alternate alapon, esely van, hogy mar megvan az alja decemberben, es mar felfele megy. Sok pozitiv divergencia latszik a GLD mufajban.

2)SPX ugyben egybol igazat adnek neked, ha ez a dec. ota tarto ED nem extension lenne. De szerintem az.

Ha megnezed az utolso 3 evet, akkor abban biztos egyetertunk hogy az egesz (a-bc) struktura (c)kozepe, a 2-3 szakasz 12.nov-13.May kozott van.

Onnan elindulsz a ket vege fele szamozni, akkor mindket iranyt csak ugy tudod beszamozni, ha a 13.09 havi melypont a (4), es onnan egeszen 2013dec.ig extension van.
Megpedig olyan, aminek a parja (1) utan is megvan.

Persze, a vegen boven igazad lehet; en is elkepzelhetonek tartok meg egy down-up szekvenciat. Csak kisebb esellyel.

Miert? Csak az a bond piac ne szakadna. De szakad.
Nezd csak meg HYG es TLT chartjat, mar a 10 eves treasury is esik 3 napja. raadasul, szep double-top forma is van.
Az magaval viszi SPX-et, akarmekkora is az euphoria most meg.
pomperj
pomperj 2014. 06. 04. 15:42
Előzmény: #1254  Törölt felhasználó
A kerdesed jo es jogos.

A valasz alapja az, hogy az aranybanyak kitermelesi koltsegei ket okbol emelkedtek rohamosan:

-10-20 eve meg volt olyan banya, melynel 1tonna foldben volt 8-10gr arany. Ma meg a jobbak is olyanok, hogy 1 tonna foldben 3gr van.
A banyak termelesi koltsege a tonnaval aranyos; tehat ma sokkal tobb foldet/sziklat kell megmozgatni/vegyszerezni sokkal dragabb (kornyezetkimelo!) vegyszerekkel, mint 15 eve.

-a mai banyak dragabb es rosszabb helyeken vannak, mert az olcsokbol kifogytak: rohadt hideg (Canada), nincs infrastruktura (Papua), Allando fegyveres konfliktusok (Congo).

Ez egyutt a kitermelesi koltseget 10 ev alatt kb. negyszeresre emelte. Nem hasonlithato a kitermelesi koltsegnovekedes az "altalanos" inflaciohoz, arany-banyaknal az sokkal magasabb volt. Megjegyzem, mas banyaknal is hasonlo hatas kezd ervenyesulni.
Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 15:40
Előzmény: #1257  Törölt felhasználó
Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 15:24
Előzmény: #1254  Törölt felhasználó
Szia flozal,

Tudom nem engem kerdeztel....
Egy kis irany mutatas.....

2000-ben nagy valoszinuseggel nem 1100-1200 volt az all in cost, ha van kedved utana nezhetsz.....
;)

Egy durva egyszerusites:
1980-as evekben 3-5$ (durvan) volt az ezust kitermelesenek teljes koltsege, Warren Buffet is vett ekkor aron alul ezust banyat...
2004 korul ez az ertek 7$ koruli volt.....
Jelenleg 14,5-20$ koze teszik...az ezust teljes koltseget.....
Miert is 14,5-20$ ami azert eleg nagy kereteken belul mozog...
Vannak olyan banyatarsasagok ahol az elsodleges kitermeles rez, cink....es masodlagos termekent ezust is megjelenik a termelesben.....
Ha a termeles fo volumene ill.-ve ertekesitese peldaul mas ercek eladasabol szarmazik akkor igenis kepesek, rovidebb ideig a masodlagos termeket akar aron alul is ertekesiteni....
(hasonloan mint amikor bemegy az ember a boltba ahol a zsomle, kenyer vagy a tej ara lejebb van mint a koltsegek ill. beszerzesi koltsegek, viszont a tobbi termeken van 30% ill. tobb profit.....
;)

Az arany termeles teljes koltsege nyilvan banyankent es regionkent valtozik, pl. a munkasok fizetese egeszen mas Afrikaban mint peldaul Ausztraliaban ill. Del-Amerikaban....
A banyak erc tartalma kulonbozo, az uzemanyag ar, a royalitik es adok is kulonbozoek orszagonkent....
Tehat jelenleg is leteznek banyak akik kepesek 700$ alatt tartani a termelest....
ill.-ve vannak banyak akik 1500-1800$-os aron kepesek csak termelni.....

Szoval nem erdemes csak 1 puzzle-t vizsgalni, meg kell probalni "big picture" megnezni ill. megerteni....

Ha megnezed a forumon pomperj beszel a legnagyobb banyaszokrol es symbolumokat is megad.....
a google nagy segitsegedre lehet...

1 pelda:

link

link

de ez csak 1 ceg, a hazi feladatot pedig mindenkinek maganak kell elvegezni, vagy kenytelen leszel hinni abban amit masok allitanak.....

tehat ha megnezed lathatod, hogy ennek a cegnek 2004-ben 272$ volt a teljes koltsege, most pedig 770$.....

Egy kisebb osszefoglalo,de szerintem pomperj errol is irt a forumon korabban:

link

Tehat ha megnezed a legnagyobb banyak termelesi koltsegeit akkor latni fogod, hogy milyen atlag aron kepesek a keresletet kielegiteni, persze hosszabb tavon ok sem jotekonysagbol turjak a foldet........

Tehat az arany ara mehet 1200$ ala akar 1000$ ala is, persze a helyes kerdes az lenne ezen az aron meddig kepesek kielegiteni a keresletet.....

Hasonlo dolgok vonatkoznak az olajra is, lehet kitermelni 10-30$ kozott, meg leteznek Kanadaban helyek ahol kb. 90$-os koltsegen rengeteg olaj van, persze valoszinunek tartom, hogy nem eroltetik ezeket 90-100$-os olajar kozott, de mondjuk 150$-os arnal mar 1 masik dolog......

Legyen szep heted!
Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 15:14
Előzmény: #1255  Törölt felhasználó
most nézem a blogodon, hogy egyetértünk arany kapcsán hsz verzióval...

boa sorte!
Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 15:09
Előzmény: #1251  pomperj
Szia Pomperj!

Csak technikai észrevétel.
SPy ábrádon szerintem az ED-t rosszul húztad be... Az utolsó 1-es szerintem 5 hullám fel ezért nem lehet ED 1. hulláma. 1-es inkább a nálad 2-es nek jelölt csúcs előtti csúcs... és így tovább - most lennénk csak a 3. végénél...

Lényeg a lényeg - innen már valóban sok nincs hátra - és számolnunk kell még egy erőteljes 5. hullámmal ami a túllendülést hozza az ékből...

mutatom képen hogy gondolom...

link

és sorry az off-ért.

És ha már ARANY:

véleményem szerint egy 4. hullámban vagyunk - ami szerintem egy hsz-t rajzol. Jelenleg d alhullámban járhat. Innen számítok egy e hullámra 1350 környékére, majd indul 5. 1000$ környékére.... (természetesen ez csak szerintem a legvalószínűbb verzió..)

mutatom:
link

Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 14:32
Szia pomperj!

Egy körülmény van amit nem értek fundásan és örülnék, ha ezt a hátteret megvilágítanád.

Lassan leállnak az arany kitermelők, mert ezen az áron, vagy még kicsit lejjebb nem éri már meg kitermelni. Emiatt az a konszenzus, hogy ez kijelöli az arany esésének várható alját, mivel a kínálat csökkenni fog, stb, stb...

Amit nem értek, hogy ezek a cégek, amelyek most ezen ár alatt már nem profitábilisak, mit csináltak a nem olyan távoli 2000-2010 közötti időszakban, amikor az arany ára 300-400-500-600...volt. Ezt a részét nem értem. Volt valami változás a kitermelésben technológiailag, vagy valami egyéb?

A blogod nemrég fedeztem fel, szép munka, grat hozzá!

Üdv!

Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 13:52
Előzmény: #1250  emerald
koszi,
sok sikert kivanok neked is.....

Moneyball (film)

link

es 1 konyv, ami segithet ha a helyes osvenyen akarsz jarni....
;)
Törölt felhasználó 2014. 06. 04. 13:46
Szia Pomperj,

Nagyra ertekelem a velemenyed, de en nem a korrekciot veszem hanem az emelkedest.......
( a korrekcio az egy resze a kereskedesnek)

Errol sokat irtam mar,de nem igazan erti a tobbseg....
es minek vitatkozni ezen vagy megtanuljak, vagy elobb utobb elfogy a penzuk a kereskedesre.....
(persze ez csak az en szereny velemenyem)

Nem a tetejen kell adni es nem az aljan venni, mert az en tapasztalatom alapjan senki nem ismeri azokat biztosan,persze nem nyilatkozhatok masok neveben......

En trendet akarok elcsipni, es menni vele amig lehet....
nevezhetjuk RUN-nak is....

ezert is ajanlom mindenkinek: a Moneyball cimu filmet....

link

ha nem lattad meg kerlek nezd meg, nem csak szorakoztato hanem segit mas szogbol megismerni a kereskedest....

Rengeteget olvasok a forumon arrol, hogy hol kell megvenni a korrekciot...
illetve, hogy 1 adott indikator extrem erteket vesz fel es erre az emberek arra a meggyozodesre jutnak, hogy most eppen adni ill. venni kell........

Pl. a tegnapi DAX forumon valaki felhozta hogy o meg nem latott 20 zold gyertyat....
es ez alapjan nehanyan arra a kovetkeztetesre jutottak, hogyha 10-12 estleg 15 emelkedo nap volt akkor utana nagyobb esellyel jon 1 nap amikor is esik az arfolyam......

hm...(szerintem nem csak a gondolat menet hibas, hanem a kerdes ill. az ebbol levont kovetkeztetesek rossz iranyba viszik az embert ill. kereskedoket...)

Az ugy azert is erdekes, mert a legnagyobb kereskedok ill. a legsikeresebbek is pont az ellenkezojet valljak mint a tobbseg....

2004-ben megjelent 1 konyv:

link

szerintem ez 1 fantsztikus konyv es segit kicsit bemutatni a kezdoknek, hogy semmi uj nincs a nap alatt...
ha pedig az ember a konyvben megnezi, hogy az 5 kereskedo milyen hasonlo elvek szerint kereskedtek, hasonlo szabalyok szerint akkor felmerulhet a kerdes, hogy miert is probalja a kereskedok 90-95% eppen az ellenkezojet csinalni....

Ideznek nehany rovid reszletet:

"...all discovered that the best gains came when certain stocks would move past certain pivotal points and into new high ground."
"buy high and sell a lot higher"
"Livermore would like to sell short stocks that were making new lows"

Megemlithetjuk: Winning on Wall Street Martin Zweig-tol
4% rule of market timing....

vagy hasznalhatjuk a kvantitiv analizist...(az en masik kedvencemet).:

en 1elore nem talaltam olyan strategiat ahol az esest ill. a korrekciot kellene megvenni......
bar szamomra az egyik legfontosabb feltetel, hogy az atlagos nyeresegnek > mint az atlagos veszteseg.....

Nem allitom, hogy probaltam minden lehetoseget,de teszteltem parat, ha az ember, kereskedo eses utan, vagy nevezzuk korrekcionak (utan) vesz reszvenyt egyertelmuen novekszik a talalati arany.....

viszont a hozam nem novekszik!!!!!!(csokken)

En nem a talalati aranyert kereskedek, hanem penzert.....

Persze nagyon jo dolog okosnak ill. okosabbnak tunni mint a tobbiek, es igy konnyen nohet az ember magabiztossaga,de ha az ember evekig kereskedik, elmulnak az illuzioi....

es kit erdekel, hogy 35,40,45, 48%-ban van igazam vagy 52% vagy esetleg tobb....????

Hozam/Kockazat ami szamit es hogy holnap is ott tudjak lenni es tudjak lehetoseget adni a piacnak,amikor pedig a piac ugy dont, hogy megjutalmaz a kitartasomert akkor azt pedig orommel elfogadom......

Szoval nekem nem maradt mas hatra mint varni a trendet vagy RUN-t , ha pedig bejonnek a szamitasaim es az arany ara
ez ev vegen 1420
jovo ev vegere 1550
2016 ev vegere 1600-1900$
igy pedig lehet nehany jo kereskedesem....

20-50%-ot kockaztatni, hogy az ember 100-500%-ot keresen szerintem matematikailag megeri....
2-5:1-es hozam/kockazat aranyt szerintem erdemes megjatszani......

(es persze, hogy jo volna mar ma vagy holnap megkeresni a penzt,de ha beletelik par hetbe vagy honapba akkor azt is el kell fogadni....)

Legyen szep napod!
pomperj
pomperj 2014. 06. 04. 07:29
Előzmény: #1249  Törölt felhasználó
Jok az eselyeid;-)

GDX es GLD is, mar kb. 70%-ot korrigalt a marciusi csucsuk ota. Ennyi korrekcio eppen eleg idoben is, meretben is.

A banyaszok mostanaban lelassitottak a kitermelest, mert ennyire olcso arakon mar nem keresik meg a koltsegeiket. Es elkezdtek varakozni a job korulmenyekre.
A foldbol/sziklabol kiszedni az aranyat draga es komplikalt muvelet; meg kell keresni az arat a piacon.

Szerintem a kinai+indiai piac atmeneti, 1-2 honapig meg tarto kereslet-lassulasa
innen mar nem kepes tovabbi esest indukalni, es inkabb egy lassu emelkedes kezdeten jarhatunk.

A tegnapi IAG report, amit CNBC adott le, csinalt egy szep ugrast felfele iamgold-ban. A dolog nyilvan lecsillapul, am a trend kialakulasanak elso jele mar biztosan megvan.

Egyebkent, tovabbra is AngloGold-ot gondolom a legigeretesebbnek: Innen, a 15-16 USD szinttol egy ev alatt duplazni tud. Epp az ausztral banyaja, Tropicana az "edesseg" a torta tetejen. A szomszedos Havana Deep majd 1500-as araktol lesz nagy szam; addig kivarnak vele.

Good luck.
emerald 2014. 06. 03. 22:47
Előzmény: #1249  Törölt felhasználó
Kössz a választ!
Na szorítok Neked!
Remélem holnap jó napja lessz minden arany és bányász longos kollégáknak.
Törölt felhasználó 2014. 06. 03. 22:39
Előzmény: #1248  emerald
Szia Emerald!

A banyaszok kozul (11); 7 eleg jol all a helyzethez kepest...
mivel en februar kozepe- marcius elejen vettem oket, igy a tobbseg minuszban...
mint irtam ezek nagyon tudnak mozogni, szoval az elore varhato mozgas 20-50% kockazat....
hozam 100-500% hosszabb tavon....
Tegnap az egeszen volt mar majdnem 16,7% veszteseg....
4 ceg eleg jol tartja magat 3-5% minusz mikozben az arany ara esett 5-8%-ot ahoz kepest ahol vettem oket....
(szoval ebbol a negy cegbol konyen lehet kitores ha lesz 3-4 erosebb nap az arany piacan......
Ezek pedig kepesek 5-10% menni 1 nap....
emerald 2014. 06. 03. 22:14
Előzmény: #1247  emerald
12,87% plusszban zártak!
Nem véletlen kedvelem én ezeket...:)))))

Kisvuk!
Neked van ilyen tapasztalatod?!
Valamelyik nálad kitört?
Amúgy bocs h nem válaszoltam az előző kérdésedre, nem felejtetelek el, de bevallom nekem is utánna kellett kérdezni, mert én csak az itteni lehetőségeket ismerem.
Azoktól a cégektől én nem találkoztam semmivel amit Te írtál.
Amúgy mindenhol a világon ha van egy akármekkora, nagyságú-formályú ezüst tömböd egy egyszerű fúrógéppel fúrnak egy mintát, aminek bevizsgálják a tisztaságát. Ez m.o.-on 2000ft-ért egy hitelesitő intézet elvégzi, az így bevizsgált tömböt bárhol európában banknak is el lehet adni!!
Gondolom erre nálatok is van lehetőség.
Amúgy pedig a nagyobb ezüst tömbök, 5-10kg-os sosem szépek, nem túl formás az öntés felőli oldal, de ez nem számít! Profikat nem érdekli! Nyugodtan megveheted.
emerald 2014. 06. 03. 21:59
Előzmény: #1246  pomperj
Húúú ezt nem fogjátok elhinni!
Tegnap zártam a bányász shortot hála istennek!!!
Most este nézem miért van annyi pénz a számlámon, hát a bányászaim 11%-ot emelkedtek (IAMGOLD)... a többi nem , csak fél meg egy százalékot....lehet h a többi is ki fog törni?!

Vagy csak ezekből valami guru bevásárolt?
Mondjuk eddig többet estek mint az átlag, na de 11%...?!
mindegy most örülök, csak ne legyen kérész életű....:))
pomperj
pomperj 2014. 06. 03. 21:31
Előzmény: #1244  emerald
1)Az arany ar 3 napja minden napra egy kis cseszet formaz, a 1245 koruli szinten. Ez szerintem egeszen biztato: meg 1-2 napig kene folytatni hasonlo formaval, es akkor lesz egy nagy csesze belole. A vegen egy cup-and-handle egesz jo bottom forma lehet, ahonnan szepen ki lehet indulni felfele.
Egyebkent is: a december-marciusi 3 honapos 1190-1390 rallynak megvan idoben is, es Fibo 62% szerint is a korrekcioja.
Indulhat ujra fel.

2)Nagyjabol ugyanigy 3 napja SPY is ugyanezt csinalja, csak forditva, leforditott cseszeket csinal.
Abbol meg meg egyre inkabb bear forma nohet ki, az 5 napos iv vegen egy leszakadassal.
SPY egyebkent elerte a minimalis target arat 1930 szinten. En arra szamitottam, hogy innen meg kepes lesz 20 pontnyit emelkedni; de mar nem vagyok annyira biztos ebben. A small-caps IWM index joval gyengebb tovabbra is DJIA es SPY-nal.

3)Ami meg ennel is fontosabb pici jel, hogy fordulat keszul, az, hogy a junk-bond index proxy, HYG,
nos mar 2 napja vadul szakad lefele, es ezalatt felszamolta a megelozo 3 het osszes emelkedeset!

Meg nem torte at a 4 honapos, emelkedo diagonal triangle format; de rajta ul az utolso support, a 94.32 szinten levo vonalon, es mar csak nagyon keves kell hozza.

Erdemes lassankent elokesziteni a short poziciora valo belepest.
Törölt felhasználó 2014. 06. 02. 13:14
Előzmény: #1244  emerald
en nekem olyan megerzesem van ,hogy vissza fogjak meg ma vagy holnap huzni 1260 fole...
emerald 2014. 06. 02. 12:09
Előzmény: #1242  Denever
Szerintem jún 5.-e itt is adhat mozgást....én nem tudok tippelni h meddig megy....

Azt tudom h akárhol lessz júni vége-júli közepe táján, ott veszek, augusztus már az emelkedésről szokott szólni, ha mégse, legkésőbb szeptemberben beindul. Tavaly alig tartott pár hétig.

Más:
Majd bányászokkal kapcsolatban megírom a tavaly nyári, tapasztalataimat, tanulságos! 3-4hét alatt több mint 100%-ot emelkedtek! Persze sajnos nem tudtam végig benne lenni, talán ha a 40-45%át ha sikerült megfognom, de így se volt rossz.

Aki esetleg ezzel akar foglalkozni, azt ajánlom, minden nap kövesse az adott cég(ek) és az arany mozgását. Jegyzeteljen, mikor melyik emelkedett esett meg mennyit.
emerald 2014. 06. 02. 11:54
Előzmény: #1240  eurocent
Bocsánat ezt a részt átmásoltam a fizikai arany topikbóllehet ezért nem működött.

Az osztrák bank:link
A hazai két cég:
link
link

Azt flelejtettem el az érmékkel kapcsolatban, hogy jó lehetőség van abban is, ha minimum 900%-os tisztaságú. Némelyik nem kedvelt, kopott példányokat be lehet szerezni 99-100%-os áron.
Tehát aki nem numizmatikai értéket gyüjt, annak ez is jó leht mert nem fizet rá plusszt, és ezeknek is van katalógusa, bevizsgálás nélkül is elfogadják. Francia, angol pénzek nálunk nem népszerűek, na de ismerik őket mindenhol...:))

Más, ami szintén fontos lehet:forintálisan nem biztos h akkor a legolcsóbb amikor a tőzsdén dollárban, talán megéri jó áron forintot váltani euróra, amikor lehetőség adódik, mert ennél a két cégnél középárfolyamon számolva, lehet euróért is vásárolni, vagy ausztriában meg ugye csak azért.

Sok sikert, ha valami felmerül kérdezzetek!
Denever 2014. 06. 02. 11:03
Előzmény: #1241  Commodore64
1220 környékéről várok egy komolyabb felpattanást, de meglátjuk.
Commodore64
Commodore64 2014. 06. 02. 11:00
Előzmény: #1240  eurocent
Csütörtökön merre mozdul az arany? Mire számítotok?

Topik gazda

giuseppe007
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek