A hirtelen megjelent szabad cash önrész lehet nagyobb hitelfelvételhez amivel szerintem a jövőre induló lakásépítési projektbe lehet beszállni, esetleg a reptér bővítése lesz a cég munkája. A tőzsde pedig nindig a jövőt értékeli, szóval miért is ne érhetné egy cég a reáliáinak a háromszorosát? Ennél jóval erősebb értékelésre is van példa!
1666-ot átlagárnak írtam, szóval inkább fölé... De az a 100%-os megtérülés, nyilván 60-70%-on is már elégedett lehetne. Amúgy meg miért is ne? Közkéz alig van,aki ebben ül (én pl. a Plotinus óta) biztos nem 4-500-nál fogom odaadni... Megindul a feléneklés, hirtelen minden elemző szemét majd kiveri a Neo eredménye, megszólal kedves Steinberg úr a csodás távlatokról (mintha most indulna egy komoly építkezési program...) és mindenki ezt akarja venni majd. Csakhogy eladó meg nem nagyon lesz - nagy tételben spekinek nincs,a kicsik meg nem befolyásolják az irányt. A 6 millio rv meg csak lassan csordogál be a piacra. Remélem tanultak az Opus hibájából és nem fogják bezúdítani ész nélkül!
Nem mondtam,hogy eladja! Ha lesz oszti, jobban jár vele, ha megtartja... A 6 millió normál részvény eladásával visszaszerzi részben/ egészben az apportját, a többivel meg szépen örül a jövőbeli osztinak.
Pont azt számolgattam,hogy az milyen elegáns húzás lenne,ha 1666 Ft-os átlagáron piacra dobnák a 6 millió részvényt, amiért a kisbüfiktöl besepernék a 10 milliárdot, pénzüknél vannak és övék a többi 100 Rt-os névértékű részvény! Ha csinálnak egy rakétát, utána meg egy 10-es splitet, még nem is elképzelhetetlen!
Ráadásul (elméletben) 26 millió névre szóló rv nem került tőzsdei bevezetésre, csak akkor, ha a tulajdonosa így dönt, és az IT jóváhagyja. Úgyhogy egyelőre 40 millió rv-re történt a brutális tőkeemelés.
Ha nem telefonról írtam volna hajnalban, én is szebben fogalmaztam volna meg...de ez lett volna a lényeg amit akartam írni nekem is. Nem hinném hogy erre a hírre hirtelen lenne 500 az árfolyam, de azért örülnék...viszont így már nem speka rángatások lesznek felszúrásokkal, legalábbis ez lenne a logikus, hogy egy normális cég jön létre amibe érdemes hosszútávon gondolkodni...feltöltötték pénzzel ezzel kvázi felgyorsítják a terjeszkedés és növekedés lehetőségeket, amire az Akkonak korlátozottan lett volna tőkéje Ez pedig elég nagy ok arra, hogy lehessen spekulálni a cég gyors felfutására
a beírásom nem az ünneprontásról szól - pozim van itt és nagyon hiszek a cégben - teljes tőkém 25%-a most ebben van
keletkezik a mostani tőkeemeléssel 32,5M darab mostanival megegyező jogokat biztosító törzsrészvény (a 100 Ft-os új részvényt is be tudja cserélni 25 Ft-os C részvényre - így én már most ezzel számolok) - így a teljes részvényszám közel 66M darab lesz
a tőkeemelés során alkalmazott kibocsátási érték korrekt - a szabályok/határozatok szerint meghatározott
ezzel a tőkeemeléssel hígulás történik, ha valaki úgy gondolja, hogy többet ér a cég a kibocsátási értéknél - aki úgy gondolja, hogy a cég annyit ér, amennyi a kibocsátási érték (308 Ft / részvény), akkor számára nem történik hígulás - sőt mivel jelen esetben a tőzsdei árfolyam magasabb a kibocsátási árnál, még a cég értéke fölött ki is tud szállni
saját tőke értéket figyelembe véve nem történik hígulás, mert az jelen pillanatban a kibocsátási érték alatt van
a hígulás mértéke a következő - van a cég szerinted számolt értéke a tőkeemelés előtt (kapitalizácó értéke forintban) - amiből meghatározhatod, hogy szerinted egy részvény mostani értéke mennyi - ehhez a kapitalizációhoz hozzáadod a tőkeemelés során befolyó összeget, ami 10,03Mrd Ft - és az így kapott összeget elosztod a tőkeemelés utáni teljes részvény darabszámmal, ami kb 66M darab - így megkapod, hogy az általad korábban vélt cégérték alapján, a tőkeemelés után mennyit fog érni egy részvény - az új érték és az általad korábban meghatározott régi részvényár különbsége mutatja meg, hogy mennyit vesztesz egy részvényen a tőkeemelés miatt
de persze ez nem olyan veszteség, amit realizáltál, hiszen egyrészt nem biztos, hogy bármikor is kaptál volna annyit egy részvényért, mint amennyit szerinted korábban (a tőkeemelés előtt) ért - másrészt pedig még nem vetted számításba, hogy milyen előnyökkel járhat a tőkeemelés a jövőre való tekintettel
és most ezek közül csak felsorolok néhányat a teljesség igénye nélkül: 1. ha Te egy nagyon komoly tőkével rendelkező befektető lennél, akkor Te is sokkal szívesebben építenél teljes erőbedobással egy olyan céget, ahol TE vagy a legnagyobb tulajdonos - tapasztalatból tudom, hogy ezek a fazonok, ha jelentős többségük van egy cégben, akkor bármit megtesznek a sikerért (és nem zavarja őket, ha a sikerekből a kicsik is részesülnek - mennyi lehet a valós közkéz? - szerintem döbbenetesen kicsi), ha kisebb tulajdonrészük van, akkor nem ez a cég lesz Nekik fontos 2. a fenti fazonok nem szeretnek saját pénzt betenni sehová - a legjobb a hitel, mert azért csak kamatot kell fizetni - itt viszont pénzbetétel lesz, ami komoly jövőbeli figyelemre utal 3. nem kell említeni, de megteszem, hogy a tulajdonosi kör brutális szinergialehetőségeket rejteget 4. stabil tőkeszerkezet - újabb akvik és vagyonelemek vásárlása hitelből
ez csak egy kis speki véleménye, aki szerint az AKKO egy kitűnő cég - teljes pozit tartom még egy jó ideig
Akko fórum