Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 17:49
Előzmény: #62879  Commodore64

Itt a Rába gyorsjelentése - kimagaslóan jó üzleti év a társaságnál
2013.02.14 17:44
Magyarország Rába Részvénypiac Vállalati hírek
A társaság fókuszált és következetes növekedési stratégiájának sikerét bizonyítja, hogy a Rába az utóbbi évek egyik legjobb eredményét tudta felmutatni 2012-ben. A cég csoportszintű konszolidált árbevétele 7,5 százalékkal növekedett a bázisidőszakhoz képest, és 42 milliárd forintot tett ki. A növekedés motorját ismét a Futómű üzletág kiváló teljesítménye adta. A Rába Csoport 1,35 milliárd forintos teljes átfogó jövedelem szerinti eredménnyel zárta a 2012. évet - tájékoztatta a tőzsdei társaság a ProfitLine.hu gazdasági portált.

A 2012-es év mind árbevételben, mind eredményben felülmúlta az előző esztendőt. A bővülés
hajtóerejét a rangos nemzetközi vevői kapcsolatokra alapozott üzlet- és termékfejlesztés biztosította, amely immár stabilan képes ellensúlyozni a környezeti hatások a tavalyi évben is megmutatkozó változékonyságát. Az átlagos alapanyagárak mintegy 6 százalékkal csökkentek, a devizaárfolyamok és az energiaárak nőttek a bázisidőszakhoz képest. A globális haszongépjármű piacok gyengélkedése ellenére a Rába jelentős, 16,1%-os növekedést realizált exportpiacain.

A vállalat 2012. évi kiváló teljesítményét főként a csoport kulcstevékenységének tekintett Futómű
üzletág 17,9 százalékos bővülése határozta meg. Az üzletág növekedése az amerikai piacon volt a
legjelentősebb, ami annak köszönhető, hogy a piaci sikereket eredményező új termékek a vevőkkel szinkronizált fejlesztések nyomán bekerültek a portfolióba. A Futómű Kft. EBITDA szintű eredménye 2,3 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 1,8 milliárdról, üzemi nyeresége pedig kiemelkedő mértékben, több mint duplájára nőtt 2012-ben a bázisidőszakhoz képest. Ugyanígy pozitív üzemi eredménnyel zárta a 2012. évet a Jármű és az Alkatrész üzletág is. Valamennyi üzletág az év egészében fenn tudta tartani üzemi szintű nyereségességét. A csoport szintű működési eredmény jelentős mértékben javult az egyszeri ingatlan bevétel hatásaitól tisztított tavalyi eredményhez képest. Az üzemi eredmény 1,33 milliárd forint, az EBITDA 3,49 milliárd forint nyereséget mutat.

A Futómű üzletág termékösszetételének kedvező irányú változása, a folyamatos hatékonyság javító intézkedések, a magasabb volumen és a csoport szinten kiegyensúlyozottabb terhelés hatása egyaránt tetten érhető az eredmény javulásában. A Rába csoport 2012-ben 569 millió forint tárgyévi nyereséget ért el a tavalyi év hasonló időszakának 455 millió forintos nyereségével szemben. A társaság a 1,35 milliárd forint teljes átfogó jövedelem szerinti eredménnyel zárta a 2012. évet.
Commodore64
Commodore64 2013. 02. 14. 17:45
Előzmény: #62878  Törölt felhasználó
Megindul.....lefele. Ez a realitás.
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 17:42
Előzmény: #62877  pf2
remélem holnap már megindul vééégre!
pf2 2013. 02. 14. 17:35
Előzmény: #62873  pancserlama.
csak egy gyürű van ))

lehet elemezni a csapágy vagy busz @;o

csak ne tündöklő sztár legyen csabron vezetése mellett ))
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 17:28
Előzmény: #62875  Törölt felhasználó
Ha jól látom 878 millió lett a nyereség.
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 17:22
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 17:21
A RÁBA Nyrt. 2012. I-IV. negyedéves jelentése Nem auditált, konszolidált negyedéves jelentés a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint
link
pancserlama.
pancserlama. 2013. 02. 14. 17:18
Előzmény: #62869  cree1
Egyszer (2eve) Pintér úgy fogalmazott :
Talàn egy régi álmunk is meg valósul .....
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 17:17
Előzmény: #62870  sahara
Oda,csak elfelejtettek szólni neki.
sahara
sahara 2013. 02. 14. 16:54
Előzmény: #62870  sahara
azt lehet tudni hogy mikor szokták nyilvánosságra hozni a jelentést?zárás után,vagy előtt?
sahara
sahara 2013. 02. 14. 16:28
Előzmény: #62867  pancserlama.
vajon a majd 10k-s pakk oda lett készítve valakinek?
cree1 2013. 02. 14. 16:09
Előzmény: #62866  Törölt felhasználó
Tudom, hogy ez nem Pintér álma volt, és ezt nem ő kezdeményezte. Sokkal óvatosabb annál, hogy ilyenbe belevágjon, szívesebben maradt volna a kaptafánál... :)

Nekem nem életszerű, mert ilyen kis szériába valódi gyártást nincs értelme csinálni... (hacsak nem az egyedi gyártást tennék ide...)
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 15:26
Előzmény: #62867  pancserlama.
Ehhez az kevés.
pancserlama.
pancserlama. 2013. 02. 14. 13:52
Előzmény: #62866  Törölt felhasználó
Rába jármű lesz a "gyár" !
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 13:50
Előzmény: #62864  cree1
Ez már csak így megy. Én sem értem, hogy mit nem értesz.. :)
Valóban nincs még sehol megszellőztetve, hogy hol lesz a gyár, és ki fizeti, de azért elemi logikával elég gyorsan belátható, hogy egy Rába-Volvo együttműködésben a tényszerűen nevesített lokalizált gyártás az idehaza lesz. Ehhez gyár is kell, mert a fügefa alatt nehéz buszt összeszerelni. És elég nagy valószínűséggel a rába állja a számlát, a Volvo meg adja a kint leszerelt gépeket, és a licencet.
Javíts ki ha nem ez az életszerű!

Amúgy a javaslat valóban a jogszerűvé tehető buszbeszerzésre volt, és akitől odakerült az sem volt kevésbé elfoglalt. Amit tőlem a rába felvásárlásért kaphatnának azt biztosan nem szeretnék zsebre tenni, de még sajnos nem kizárható, hogy odáig fajul az ügy.
(A nagy szervezetek működését is "van szerencsém" ismerni, naponta vívok vele kissebb-nagyobb meccseket, de tegyük fel, hogy az olvasóközönségnek volt benne új információ. ;) )
pancserlama.
pancserlama. 2013. 02. 14. 13:34
Előzmény: #62861  cree1
Pintérnek évtizedes álma a buszgyártás !
Szerintem Volvo elképzelés is Pintér gyökerű és az állam a "megkeresésre" bukott a témára !!
cree1 2013. 02. 14. 12:31
Előzmény: #62863  Törölt felhasználó
Bocs, nem értem.
1.) Ha én csináltam volna nem építettem volna semmilyen gyárat, és nem is tudok arról, hogy ilyen épülne Győrben. Sem Rába pénzből, sem EU-sból, sem állami támogatásból. Én alapvetően az offsetben hiszek, és a Rába core kompetenciáiban, ahogy az első kommentben írtam is.
2.) A beszeréseket nem ismerem, a Volvo önmagában versenyképes, ezért gondolom van olyan megoldás ami alapján lehetne vásárolni tőle törvényesen. Gondolom a megoldásotok a beszerzésre vonatkozott, nem a felvásárlásra.
Amennyire ismerek elfoglalt politikusokat, itt még a becstelenség sem biztos, hogy része az ügynek, egyszerűen annyira tele vannak a sajá egojukkal, és gondolataikkal, hogy tényleg nem emlékeznek valamire, vagy a napi ezer papírból egyet simán leadnak a samesznek, aki iktatja, és sosem látod többé..

(nem mellesleg az iktatás egy nagy szervezetben úgy megy, hogy a kezedbe adnak valamit, és ha vezetőként nem csinálsz anonnal másolatot róla, vagy nem firkálsz rá valamit, hogy visszavárod, vagy kérsz jelentést, akkor bizony simán megeshet, hogy soem látod többé ezt a levelet... :))
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 12:19
Előzmény: #62861  cree1
Egyébként pedig, ha már neveket írtál, akkor elmesélem, hogy pont azért dühítő ami történik, mert a kettő közül az egyiknek konkrétan a kezébe lett nyomva "A" ember által egy javaslat, hogy hogy lehetne törvényesen megoldani, és pár hét múlva "B" ember által rákérdezve már letagadta hogy tudna róla.
Te mire gondolnál a helyünkben, hogy ki és mit tesz?
Törölt felhasználó 2013. 02. 14. 12:04
Előzmény: #62860  cree1
"2.)A Volvo buszos kooperáció állami kezdeményezésre jött létre, a Rába magában ilyenre sosem vállalkozott volna. (teljesen helyesen állami támogatás nélkül a komfortzónáján kívül esik) "

Szerinted milyen állami támogatás van az ügyben? Én még semmit nem hallottam, csak azt, hogy ÁLLAMI UTASÍTÁSRA nyomhatják bele az ÉN PÉNZEMET egy gyárba, amitől NEM TUD AZ ÁLLAM RENDELNI. És ha esetleg, talán valamikor majd mégis rendelne valamilyen határidővel valaki valamit, akkor lesz benne valamennyi rába offset. DE jelen állás szerint ismert KBT-vel nem lesz semmi, csak egy szellemgyár az én pénzemen a Volvo tavaly októberben nullára írt berendezéseivel.
Akkor ha kérhetem, inkább egy balatonfüredi vitorláskikötőt építsünk meg egy badacsonyi borospincét..

Szóval hogy is van ez az állami támogatás? Legalább kapna pénzt a rába, hogy ne a lerabolt saját tőkéből kelljen ezt a kalandot is kigazdálkodni.
Vagy lenne a jogi feltételrendszer tisztázva.
Egyik sincs.
cree1 2013. 02. 14. 11:58
Előzmény: #62856  pancserlama.
Kedves Pancser!

Nincs messze az álláspontunk, mert egyetértek, hogy az állam általános viselkedése, vagy adott területeken a kiszámíthatóság hiánya komolyan rombolhatja azt a teljesítményt, amit a Rába esetében esetleg a Szatmári Kristófék, vagy Szíjjártóék tesznek, tettek.
Az állam sem egy homogén halmaz, sőt, mivel a képviselői is folyamatosan változhatnak, még időben sem biztos, hogy a teljesítménye azonos területen állandó. Nem tudok arról, hogy a Volvo-val lett volna buszos együttműködés tervezete, de kérdezzétek meg majd Pintér urat a közgyűlésen :)

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek