Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 03. 15. 11:43
Előzmény: #42497  Törölt felhasználó
Eszed tokja megy be.Ostoba fajankó vagy.
Törölt felhasználó 2011. 03. 15. 11:42
Előzmény: #42498  Törölt felhasználó
tapasztalat tőzsdei tudás stb.
Törölt felhasználó 2011. 03. 15. 11:41
Előzmény: #42495  Törölt felhasználó
Jobb a nagyképűség mint az álszerénység.:-)))
Törölt felhasználó 2011. 03. 15. 11:38
Előzmény: #42496  Törölt felhasználó
simán bemegy 700 alá
Törölt felhasználó 2011. 03. 15. 11:37
Előzmény: #42494  pancserlama.
Holnapi esés az nyilvánvaló RÁBÁ-nál is, kérdés, hogy beesik e 750 alá.Jelenleg nincs ilyen rv-em, de ha bedöntenék közel 700-ig, áldoznék rá a szabad tőkémből, bár nem hinném hogy addig lespekulálják...
Törölt felhasználó 2011. 03. 15. 11:35
Előzmény: #42494  pancserlama.
nekem van

szakadás menekülés lesz
a világ tőzsdéinek zuhanását semmilyen
porszempapír nem kerülheti el
pancserlama.
pancserlama. 2011. 03. 15. 11:31
Előzmény: #42493  Cyberslider
Érdekes napunk lesz holnap.
Valakinek van rálátása hogy a kiesett Japán export milyen közvetlen, közvetett hatással van a Rába szektorra?
Pl. Volvó USa....
Cyberslider
Cyberslider 2011. 03. 15. 11:03
Előzmény: #42492  Norbert75
A tokiói tőzsde még érdekli a világot, a magyar már régen egyáltalán nem.
Norbert75 2011. 03. 15. 10:17
A Tokyóí tőzsde teljesen beszakadt,10.6% ós esés,elképzelni sem tudom mi lesz szerdán nálunk,lehet 750 ft os Rába?Hiába jók a fundamentumok az ár csak lefele megy 1100.-ról fólyamatóssan,én így látom.
Norbert75 2011. 03. 14. 22:19
Kezd megnyugodni a piac,A Dax pont onnan fordult ahonnan vártam.A Rábámat tarom,majd lesz vele valami,még ha sokszor idegesítő is.De ezentúl csak turbó certifikát,kb két hete kereskedem vele de evvel lehet keresni,egy pár óra alatt is meg biztos bukni is,de nekem bejött eddig nagyon is a 6 poziból 5 nyerő lett.
tigus7313 2011. 03. 14. 20:19
Előzmény: #42487  Noir
Noir,

"a válság alatt piacokat is vesztettek és nemcsak a piacméret csökkenés hatott negatívan."

én ezt nem látom, melyikre gondolsz (a Marmon projekt jellegű volt,és nem is veszett el, mint vevő).
szerintem nagy vevőt nem vesztett, sőt szerzett egy URAL-t, és egy Fehrer-t (ezen keresztül több egyelőre kisebbet, BMW, VW).

"A Rábát a lendülete viszi előre, kelően nagy hozzá."
ez nekem nem egyértelműen igaz, mert ahogy írtad, a piacméret csökkenés jelentős hatású volt, ez most milyen lendületet adott akkor a Rábának?

a turnaruondnál részben a szektor hullámzása is közre játszik, de igazából arra gondoltam, hogy végre elhagyhatja a cég az üzemi és nettó 0 eredmény körüli termelési szintet, ami még könnyen negatívba fordulhat a környezeti változások miatt, és magasabb eredményt állandosít hosszabb távon.

"Ha beindul, akkor miből gondolják hogy egy prosperáló üzletben is képesek lesznek a helyiekkel meg a nagyokkal versenyezni."

azt gondolom ez a cég legnagyobb problémája: ugyanis pontosan ez a helyzet, bizonyos piacméret elérésekor a tőkeerősebb cégek valszeg ki tudják szorítani.
nem véletlen, hogy a réspiacokat célozzák meg jelenleg.
nem véletlen, hogy a stratégiában is az szerepel, hogy minnél inkább nélkülözhetetlenné próbálják tenni a Rábát a vevők számára, az együtt fejlesztéssel, a mérnöki tudás rendelkezésre bocsátásával.
nem véletlen az orosz gyártás kitelepítésének megszellőztetése.

egyébként ez az igazi jövőbeni kihívás, hogy a piacméret növekedésével ott tud-e maradni a cég, vagy folyamatosan réspiacokat kell keresnie.
ehhez szerintem feltétlen szükséges a tőkeerő mielőbbi és minél nagyobb mértékű növelése (pl. ingatlan is, meg a pozitív milliárdos eredmény).
Törölt felhasználó 2011. 03. 14. 20:12
Előzmény: #42488  pancserlama.
Új nagy beszálló nélkül abszolút. Az ingatlannal még lehet érvelni, de a Győri ingatlanpiacot nézve ebben sem látok storyt közép távon. De még ha lesz is, egy gépgyár ne az ingatlanhasznosításban legyen ügyes (nem baj ha az de ne ez legyen a fókuszban), hanem a saját szektorában/piacain.
pancserlama.
pancserlama. 2011. 03. 14. 18:56
Előzmény: #42487  Noir
Hm
Ez is egy nézőpont.
Talán igaz is .
Tehát az árfolyam reális?
Noir 2011. 03. 14. 18:49
Előzmény: #42471  pancserlama.
Láma, én nemigazán látom hogy Pintér mitől lenne olyan jó. A Rábának nemcsak a befektetői felé, de a potenciális vevői felé sincs marketingje (ennek megfelelően néha 1-1 új vevő beesik, de az sem mindegy milyen áron -ld. Marmon). Ha jól néztem pl. a válság alatt piacokat is vesztettek és nemcsak a piacméret csökkenés hatott negatívan. Tigus a turnaroundhoz ennél azért több kell (hacsak nem arra gondolsz hogy a szektor megzúgott és majd magára talál). A Rábát a lendülete viszi előre, kelően nagy hozzá. Ahhoz viszont már kicsi hogy érdemi elképzelések nélkül legyen jövője is. Erre mondhatod hogy majd az Ural meg az orosz piac, de e téren is elég szkeptikus vagyok. Ha nem indul be -mint ahogy 20 éve nem indult be igazán- akkor a stratégia fő eleme tévedés. Ha beindul, akkor miből gondolják hogy egy prosperáló üzletben is képesek lesznek a helyiekkel meg a nagyokkal versenyezni.
pancserlama.
pancserlama. 2011. 03. 14. 18:19
Előzmény: #42484  Törölt felhasználó
Én nem érzek, nem látok pánikot.
Törölt felhasználó 2011. 03. 14. 17:09
Előzmény: #42484  Törölt felhasználó
péntek reggeltől valami nyugtalanított, délután kiléptem az összes részvényemből, szerencsére pozitív összhozammal (+27% összesen). 30-40 perccel a kilépésem után elkezdtek esni a korábban birtokolt részvényeim, majd jött a hétfő, és a piacok esnek... ez inkább megérzés volt, de érdeklődve figyelem, hogy szerdán hova érdemes beülnöm...
talán a Rábába?
Törölt felhasználó 2011. 03. 14. 11:57
Előzmény: #42482  pancserlama.
Így van, messze van még a szerda reggel nagyon, bármi lehet

Tapasztalatom szerint a BUX ilyen esetekben általában leköveti az iránymutatók előző 2 napi változását, mégpedig általában már nyitóban elmozdul egy adott irányba jó nagy krafttal (ez most mindegy hogy felfele vagy lefele).

Sok esélyes ez valóban. Elvileg egy fillért nem kell kivonni sehonnan hogy essen valami, elég ha onnantól kezdve egyszerűen csak alacsonyabb áron lesznek hajlandóak vásárolni ugyanabból a részvényből a vevők.
Norbert75 2011. 03. 14. 10:43
Talán jobb is hogy nem vagyunk nyitva,szerda reggelig meg hátha ki józanodik a piac,talán így nem esünk be nagyon.
pancserlama.
pancserlama. 2011. 03. 14. 10:25
Előzmény: #42481  Törölt felhasználó
Vagy addigra kijózanodnak a piacok……
Amit kivonnak Japánból hova megy?
Szóval több esélyes ez.
Törölt felhasználó 2011. 03. 14. 10:15
Előzmény: #42474  pancserlama.
Arra gondoltam hogy a hétfői és keddi globális kereskedés végeredményét (illetve a globális hangulatváltozást) a BÉT zárva tartása miatt szerdán fogjuk látni.

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek