Topiknyitó: forest_30 2007. 04. 03. 10:24

Mtelekom  

Ujra motiváció van a paperban
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
harding
harding péntek, 10:22
Előzmény: #263239  bodij
Hát én értem, amit védtek, de nem értek egyet veletek. Szerintem ez pont olyan, mint a korábbi kormánypropaganda, hogy napról napra mossa az agyat.
Ráadásul hibás elemzések alapján, amit juniorok, meg betanított írástudók keszítenek.
Szerintem ez ugyanúgy reklámnak (agytorzításnak) számít  mint bármi más, pláne, ha naponta történik.
Nem szertném megkapni, pláne nem mindennap, és szerintem mások sem.
bodij péntek, 10:02
Előzmény: #263237  SBob
Értő szemnek hasznosak Gyula beírásai. Megmutatja, hogy mit kommunikál az ERSTE, vagy az MBH. Ezeket mindenki el tudja olvasni és meg tudja hozni a saját döntését. Ha Gyula nem írná be ezeket, akkor nem lehetne a "sorok között" olvasni sem.
bpp péntek, 10:00
az TL38 certiben mas sem lat kotest a mai napra?
SBob péntek, 09:17
Előzmény: #263235  harding
ahogyan írtam az előbb. Gyula ezzel nem manipulál senkit, hiszen ő csak közzé teszi. Hogy ezeknek a három mondatos "elemzéseknek" és "célszámoknak" van e bármilyen szándékolt célja, azt én nem tudom. Szerintem nincsen. Szerintem csak ennyire futja. Egyébként rohadt lélekölő lehet naponta megírni a "tutit" ugyanarról, gyakorlatilag lenullázódott érdeklődés mellett. A célárakat tekintve pedig nem lehet panaszunk.
SBob péntek, 09:10
Előzmény: #263233  bodij
ez pontosan így van. És mivel a telekomot érintő írásról van szó ezért respektálni kellene. Viszont amiért sokakat irritálnak ezek a beírások, az maga az "elemzés" tartalma. Azok szintje, gyakorlatilag teljesen használhatatlan tartalma. De ezt mindenki láthatja, aki követi. Olyasmi ez mint pl. ha csak a Portfoliót olvasod, akkor azt gondolná az ember, hogy az ukránok győzelemre állnak. Pedig a valóság picit más. De az újságírás sem a valóságról szól már régen, hanem újságírók (egyfajta influenszerek, akik gyakran helyesen írni, vagy fogalmazni sem tudnak rendesen) véleményének közzé tételéről, illetve a másik irány, hogy azt kell írni, amit a többség hallani szeretne, mert az hoz többet.
harding
harding péntek, 09:01
Előzmény: #263233  bodij
Nem tudom, hogy miért osztja, de manipulál vele... és saját gondolatokat nem szokott osztani, csak ezeket a szarokat.
harding
harding péntek, 08:59
Előzmény: #263232  harding
Plusz még egy megjegyzés:
Az Erste és az MBH esetén is olyan alacsony az MTel célár (20-30%-kal kisebb, mint másoknál) ami kapcsán felmerül a szándékos manipuláció gyanúja.
.
Nehogy aztán kiderüljön, hogy ezek a bankok érintettek valamiféle MTel-hez köthető részvény kereskedelemben. (Pl srv program támogatása), ahol ugye elemi érdek, hogy alacsony áron tudjanak gyűjtögetni.
bodij péntek, 08:54
Előzmény: #263232  harding
Szerintem Gyula nem a saját elemzéseit osztja meg, csak megmutatja nekünk, hogy privát banki ügyfélként milyen elemzéseket kap pl. az ERSTE-től, vagy az MBH-tól. Vagy tévedek?
harding
harding csütörtök, 20:27
Előzmény: #263220  gyula1971
Na Gyula, rászántam az időt a Telekom elemzésetekre és az alábbi észrevételeim vannak:
 - EV/EBITDA mutató van felhasználva, de az EBITDA csak tételekre bontva szerepel a táblázatban (szebb lenne ha az is explicite ki lenne mutava, egy külön sorban, ha már ezt a mutatót használjátok)
- WACC biztosan nem állandó 2030-ig, pláne csökkenő inflációs és kockázatmentes hozam környezetben (ez szerintem hiba)
- Nem értem, hogy miért kell már 2026-ban diszkontálni a FreeCashflowt, mikor az idei évet számítjuk, mint kiindulási fair value. Emiatt ugye az összes többi év is eggyel többszür van diszkontálva, mint kellene. (nekem ez véleményes)
- Az érzékenységi vizsgálat tovább torzít az éves céláron. Ugyanis nem világos, hogy miért 4,8 az EV/EBITDA érték. Mikor a telekommunikációs iparági egyéb szereplőknek ez 6.0 körül van. (Lehet hogy ez nem is a klasszikus EV/EBITDA mutató, amit ti számoltok?!)
- Emellett a saját részvényvásárlás egy részvényre jutó értéke sem szerepel, méga plusz adatok között sem.(Ez a számoláson nem ront, de nekem olyan amatőr hiba egy elemzőháztól)
.
Szóval továbbra is fenntartom, hogy több (egymást erősítő) hibát tartalmaz az elemzési módszertan, amely miatt nem is lehet korrekt az éves céláratok!
.
(Megnéztema Richter elemzést is. Ott a hibák egy része nincs meg (változik a WACC, és más több dimenziós érzékenységi vizsgálat van használva EBIT marzs% felhasznlásával, de a plusz egy év diszkontálással ott sem vagyok komfortos))
Jocek csütörtök, 19:26
Előzmény: #263229  fezo21
fezo21
fezo21 csütörtök, 17:08
Ez egy szép fordulós gyertya, meglátjuk, holnap hogy folytatja.
fezo21
fezo21 csütörtök, 17:05
Záró : 2 630,00 / 163186
harding
harding csütörtök, 15:50
Előzmény: #263226  Greenbull
Teljesen egyetértek. A példa is jó. Most ugye nem jön ki elfogadható hiánnyal a költségvetés sem. Még kreatívoskodniuk kell rajta.
Nyilván adóztatni azokat érdemes, akiknek van pénze, de (és ez elég fontos kritérium) nem okozhat versenyhátrányt egy jövendő adórendszer sem. Nem biztos, hogy kell majd adókat is emelni, ha költség oldalon elégséges mértékben tudnak javítani a hatékonyságon.
Szerintem TBSZ-szerű dolog később is maradni fog, mert a hosszútávú megtakarításra nevelés fontos EU-s irányvonal, de valami limitnek lenne értelme az ingyenességben, vagy további idő és összef limitek (10 év, 15 év) megjelenhetnek Ez a megtakarításra ösztönzés és FIRE irányzat, segíthetik amúgy a nyugdíjrendszert is. (Tehát ezt sem szabad kinyírni)
.
Amire én még gondolok, hogy a TMUS felvásárlásnak esetlegesen lehet hatása az MTel jövendő osztalékfizetésére (DT eladósodás miatt), amit Concorde is jelzett már. Ez befolyásolja a részvényárat is. (Többek között azért, mert még a komoly elemzőházak sem mind számolnak az srv-vel... ami amúgy szerintem szégyen)
Greenbull
Greenbull csütörtök, 09:03
Előzmény: #263219  harding

Ukrajna és Hormuz nem igazán fogja mozgatni az árfolyamot, viszont a jövő évi költségvetési törvény befolyásolhatja. Az nyilvánvaló, hogy jövőre 7-8% költségvetési hiány nem engedhető meg. Ehhez viszont az Uniós források okozta várható növekedés nem lesz elég, az adórendszert is át kell alakítani.
.
Nálam benne van a pakliban, hogy a társasági adót emelni fogják, sőt akár az is, hogy a tőkejövedelmekre is többkulcsos adót vezetnek be. Ha lesz ilyen azt a piac be fogja árazni az egész BÉT-en. Ettől függetlenül a maradék pakkomat tartom, de a vétellel kivárok legalább addig, amíg nem látom a 27-es költségvetési törvény tervezetét.  
fezo21
fezo21 csütörtök, 09:00
Nyitó : 2 636,00 / 2344
Freeshark csütörtök, 04:12
Előzmény: #263219  harding
Év végéig alulról meg fogja közelíteni a 3000-t ez nagyon reális!
danko 2026. 07. 15. 22:34
Előzmény: #263221  scari
Te fordítva ülsz a lovon. Vedd már észre a fityisznek vége van.
scari
scari 2026. 07. 15. 20:55
Előzmény: #263221  scari
Nem ide akart menni, bocs
scari
scari 2026. 07. 15. 20:54
Komolyan azt gondoljátok, hogy ez a magyar peti itt valaki? Esetleg a mögötte álló pénzes emberek, azok valakik. És ha nekik az érdekeik(tudnak hasznot húzni vagy nem) úgy kívánják, akkor lesz üzlet. A többi le van szarva. Ez már a peti félék feladata, hogy tálalják a kisembereknek a történteket. Ezért persze jól jár ő is, dobnak valamit, plusz fényárban úszhat, mivel mindig erre vágyott. 

Topik gazda

forest_30
5 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek