A kis történelmi áttekintést azért írtam be a fórumba, hogy a fiatalabbaknak legyen képe arról mennyire bonyolult és küzdelmes egy nagyvállalat élete, milyen nehézségekkel küzd(ött) a cég, és mindezek eredményeként/ellenére mekkora versenyelőnnyel rendelkezik még mindig a magyar piacon. Lehet fikázni az árfolyamot, meg a menedzsmentet, de óriási teljesítmény szembeszélben is lépést tartani a hátszélben vitorlázókkal. Persze... biztos lehetett volna jobban is csinálni dolgokat, de ezen meg kár meditálni.
Igen, bizonyos kormányzati intézkedések-- amelyek nem csak és nem elsősorban-- a telekommunikációs szektornak is komoly " hátrányt, extra terhet jelentett. És az elhúzódó bizonytalanság , a többször felröppent " kormányközeli cég(-ek) általi felvásárlás lehetősége is megnehezítette a cég illetve méginkább a tulajdonosok mindenekelőtt a kisrészvényesek életét. Jó hogy ezt megemlíted, nem szabad felejteni ezt sem ( bár arról nem vagyok meggyőződve hogy a döntéshozók, a mindenkori kormány ebből okulna és tanulna). Sikeres kereskedést!
Hát igen, maradva a vitorlás hasonlatnál, nekünk, kisbefektetőknek, általában csak szembeszeles szakaszok jutottak nagy hullámokkal, de a szélcsendes időszak sem volt sokkal jobb. A nagy emelkedések is inkább csak más nagyobb szereplők hatása/mellékterméke. (Pl amikor a Hold alapjezelő keményen megritizálta a mgmt-et) Összességében viszont cseppet sem panaszkodom, mert évtizedek alatt csurrant-cseppent osztalék és árfolyamnyereség is, és szerintem az igazi aranykor mégcsak most jön majd pár múlva...
A rövid történetet még kiegészíteném azzal, hogy az állam fejőstehénnek nézte a céget: több különadó egyszerre, frekvencia-tenderek, stb. Ehhez jött hozzám, hogy a vállat 10+ évig lesz@rta a részvényeseket.
Itt a Telekom rövid története: https://www.telekom.hu/rolunk/vallalatrol/cegtortenet (Ebben amúgy nincs is benne az összes akvizíció, üzleti próbálkozás, (és botrány) amit a cég valaha végzett/átélt) Az sincs benne ebben a leírásban, hogy valójában az országpolitika az, ami mindig is erősen beleszólt a vállalat életébe: Eleve, hogy micsoda "véletlen", hogy a privatizációkor domináns (>50%) tulajdonossá váljon a DT. Az sincs, hogy a sok versenypiaci szolgáltatásnak micsoda evolúciót kellett átélnie, ameddig kialakult pl a konvergens szolgáltatáshalmaz (mert ugye 15+ éve még nem engedték (sőt törvénnyel tiltották), hogy ezeket együtt értékesítd) De volt pl kiskereskedelmi energia üzletág is, aminek a lakossági részét kormányzati nyomásra kellett átadni valamelyik Mészáros cégnek anno nem is olyan régen. Szóval mindig is lejtett a pálya... Nem összehasonlítható az MTel, a mindig hátszélben vitorlázó 4iG-vel, aki állami pénzekkel és kormányzati támogatással (ha kellett törvénymódosítással) uralta le a piac másik valamekkora hányadát. De szerintem a két cég története és eredménye a jövőben sem lesz mégcsak hasonló sem. Kár hasonlítgatni, pláne nem jogos ostorozni a T-t ezért, amiért ő ezt nem tudta megcsinálni. Ha neked jobban tetszik, és jobban bízol az örök hátszélben, akkor szerintem se MTel-ben "poshadj". Hagyd meg ezt nekünk, türelmeseknek, majd mi meggazdagszunk belőle... ami lehet, hogy ez nem holnap lesz, de 5-10 éves időtávon elég nagy valószínűséggel. Én már öreg vitorlázó vagyok, és emiatt sem hiszek az örök hátszélben...
Jöhetne a hype jelenleg is; zajlik a 4.ipari forradalom,a digitalizáció sokkal magasabb szinteken dübörög, mint negyed századdal ezelőtt .Akvizíciók is lehettek volna, a konkurrencia alaposan bevásárolt,a piacvezető viszont passzív maradt...A közel évtizedig senyvedő 300- 400 árfolyamot is meg lehetett volna tolni a befektetői bizalom erősítésével,megsem tettek semmit.Csak nem azért történt ami történt, mert eleve ÍĢY tervezték ?
Úgy értitek, hogy egy 25 évvel ezelőtti hype (ami után egy iszonyatos eszközár konszolidáció zajlott = internetlufi kidurranása) árfolyamához érdemes hasonlítani a mostani árfolyamot?! ... és siránkozni az árfolyammozgáson, ami tankönyvszerűen azt csinálja, amit egy illikvid papír szokott?! Hát elég nehéz rajtatok segíteni, mert látszólag a saját érzelmeitek áldozatai vagytok. Ha akarnátok érteni is a történéseket, az sokat segítene rajtatok. (nyereg fórumtárs dettó ugyanilyen vakságban szenved)
Egyáltalán nem vagyok én sem megelégedve a teljesítményével.Lényegében 25 évvel ezelőtti árfolyamon muzsikál a papír,noha min.100 millió db részvénnyel csökkent az állomány. A vezetés kommunikációja kész katasztrófa.UPC,Vodafone,Digi,Telenor felvásárlások idején sem mozdultak semmit sem.A legdühítőbb tettük ,hogy semmit sem tettek a befektetői bizalom erősítéséért, amikor jó 10 éven keresztül 300-400 ft-os árfolyamon véreztették a kisbefektetőket.
Mtelekom