A közel 85 milliárdos keretből kb 51 milliárdot bíráltak el eddig. Ha marad a mostani arány, akkor hamarosan újabb 8-10 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezik. (Nagyot fordult a világ)
Ez is tankönyvi elmélet.... ha van likviditás, és információs szimmetria, és transzparens a cég, jól és helyesen motivált a management, szabad a piac, ahol a cég működik, stb... és még ezek fennállása esetén is csak a fair árazás valamekkora szórású környezetében mozog az árfolyam. Ha a fentiek egy része nem áll fent (szerintem nem áll fent sok ezek közül), akkor más játékelmélet szerint árazódik a papír.
Ezt gondolom nekem akartad válaszolni, mert az én hsz-ra írtál. Igen, én úgy gondolom, hogy a tőzsde HOSSZABB TÁVON mindig helyesen áraz. Rövidebb távokon előfordulnak anomáliák, szélsőséges kilengések. De az árfolyam mindig a fundához közelít hosszabb időtávon. És igen, egy tőzsdei cég értéke mindig annyi, amennyit a tőzsdén adnak érte, a kapitalizációt is az aktuális árfolyam x kibocsátott rv-ek szorzatából számoljuk.
4000-es árfolyamhoz számoljunk már egy piaci kapitalizációt. Nemrég 400 alatt lehetett venni a papírt, most meg 8-10x annyit ér a cég. Hogyne." --- Erősen kételkedem abban, hogy a tőzsde (normálisan) be tudna árazni cégeket. Ennyi erővel azt is kérdezhetném, hogy szerinted az MTEL ezen a héten kb. 70 milliárddal kevesebbet ér, mint egy hete? Vagy kb. 180 milliárddal kevesebbet, mint néhány hónapja? A cég - az infláció ellenére - még mindig kevesebbet ér, mint 2000-ben? A 4IG szerinted négyszer- ötször többet ér, mint kb. egy éve? Az ilyen mozgásokròl meg már nem is beszélve: OPUS 800-100-500.
1714, semmi érdeklődés a paper iránt, aki meg érdeklődött az elmúlt időszakban az levitte az árfolyamot. Persze fel is fogja(k) majd, de hogy mikor az valóban most nem igen látható.
Igazad van, a könyvek szerint szép lenne a világ — csak hát mi Magyarországon élünk, itt a tőzsde nem arról híres, hogy tankönyv szerint viselkedik. De pont ezért írtam, amit írtam: ha a sztori, a kommunikáció és a szereplők gyengék, akkor a háttérben sokkal könnyebb eltolni az árfolyamot, akár mesterségesen is. A DT és a kormány játszmája csak azért tudja ekkora mértékben lenyomni a papírt, mert nincs ellensúly. Nincs hype, nincs narratíva, nincs önbizalom — pedig a számok alapján bőven lehetne. A békás hasonlatoddal teljesen egyetértek: kisbefektetőként mi csak úszunk a vízen. De az a különbség, hogy én nézem, honnan jön az áradás. Mert ha egyszer megindul — és meg fog, már csak a tulajdonosi kör miatt is — akkor ezek a mostani 1700–1800-as árak úgy fognak kinézni, mint a meder alján felejtett kavicsok. A türelem fontos, de a kép mögötti erőviszonyok megértése még fontosabb. És ebben most nagyon nem az a kérdés, hogy ’tankönyvi’ vagy ’nem tankönyvi’, hanem hogy kik és milyen céllal tartják ennyire lent. A vége ugyanaz: az áradás jönni fog — csak nem magától, hanem mert valaki a gát túloldalán már rég dolgozik rajta.
Mtelekom