Németh Lászlóné fejlesztési miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán a legderűsebb pillanata az volt, amikor a miniszter a minden jel szerint jelentős csúszásban lévő e-útdíj-rendszerről kijelentette, ő még bízik benne, hogy a július 1-jei határidőre minden készen lesz.
Heti 3 milliárd hiányt okoz a tervezetthez képest. Érdemes volt 10 milliárd miatt elúsztatni? Egyébként nekem ma is az a véleményem, hogy a T-System jobban járt, hogy kimaradt. Nem győzte volna a kötbért fizetni.
Nincs mit.
Valóban nem érdemes nekiugrani emiatt a certis short-nak.
Mindkét certiben pontosan ugyanannyival fog lejjebb állni az árjegyző az osztalékvágás után.
(10 Ft-tal a példámban).
Csak a TS02-ben %-osan a 10 Ft-os bukó az majdnem a kétszerese a TS01-beli bukónak.
Köszi az infókat, nem tudtam ezeket. Gondolom az se mindegy hogy TS01 vagy 02 mert a tőkeáttétellel biztos osztja az osztalék mértékét. Különben nem lenne arányban azért a dolog. Na akkor nem ugrok neki certis shortnak :)
Egyébként nem az osztalékrally csúcsának kellene jönnie? Lassan 400 lesz az a csúcs. Ilyen visszafele haladós unortodox rally van.
A erste honlapján feltűntetett kötési árból tudod kiszámolni, hogy egy bizonyos MTELEKOM árnál hova áll be az árjegyző.
Tegyük fel ma 418 Ft-on zárnánk és holnap lenne az osztalékvágás.
A kötési ára ennek EBMTELTS02 a certinek jelenleg 601 Ft,
Ebből így tudod kiszámolni azt, hogy árjegyző kb hova áll venni:
601 - 418 = 183 Ft
(Eladni mostanában nyolccal feljebb szokott beállni.)
Ha holnap osztalékvágás lenne, akkor csökkenne 50 Ft-tal a korlát ár 551 Ft-ra.
Ha az árfolyam nem változna, akkor valóban 551 - 418 = 133 lenne az árjegyzés vételi oldala,
de tavaly például kb 40 Ft-ot esett az árfolyam már nyitóban.
Így jelenleg például 378 lenne a nyító holnap, ekkor 551 - 378 = 173 -on venne holnap az árjegyző.
Szóval buknál a mostani árhoz képest 10 Ft-ot cerinként.
A kötési és korlát árnál mindig valami extrém dolgot szoktam látni. Pl a mai napra:
2013-04-15 Rollover Új kötési ár: 794.0, Új korlát ár: 744.0, Szorzó: 1.0, Esedékesség: 2013-04-15
Hol volt ez 794? Mondjuk nem értem a kötési ár képzését, az igaz, de pl a mai napra látom hogy 183-191-s párossal áll a TS02. Akkor az osztalékvágásnál ez megváltozik mondjuk 133-141-re? A tavalyi évet nézegetve nem volt 50 egység differencia, igaz az nem látszik hogy adás vagy vétel volt-e a nyitóárfolyam.
Törölt felhasználó2013. 04. 15. 13:22
Előzmény:
törölt hozzászólás
Én február 14-15 környékén vettem 400 alatt körül. Sokan előtte vettek 420-30 között és szerintem még bukóban nem adták el. Ők biztosan megvárják az osztalékot.
Szerintem idén sokan ezt fogják tenni...azok közül is akik alacsonyabban vették.
Törölt felhasználó2013. 04. 15. 13:13
Előzmény:
törölt hozzászólás
ne erőlködj! tudjuk, hogy traktorral jársz a plázába. :D
Tényleg van különbség, én nemveszítek...
Én nem ültetek be senkit majd nem kreálok elméleteket magyarázatként!
Egyszerű dolog ez...még tavaly szóltam, hogy gáz van, nos az van!!!
Szar az árfolyam, a rally nem igazán működik! Az okokról hablatyolhatsz , attól még nem változik a helyzet!
Hónapok óta tolod az emelkednifogjóleszjóacég dumát, és mégsem, van ilyen! Ne erőlködj!
Elismerem, maradt az osztalék, ebben nem lett igazam! Látod, nekem megy ez!
És neked???
Nem vonnak le az osztalék vágáskor semmit se a számládról ha short certifikátod van, de módosítják a korlát és a kötési árat lefele 50 Ft-tal, ami miatt 50 Ft-tal csökken a certifikát értéke. Szóval csak akkor lennél nyerőben a short certifikátoddal, ha a vételi áradtól legalább 50 Ft-ot esne árfolyam.
Mtelekom