Topiknyitó: saru 2007. 02. 03. 08:30

Mi lesz veled Magyarország?  

a tegnapi falbontó események is végképp feltették bennem a kérdést, hogy mi lesz az országgal?, mert véleményeket hallani a FIDESZ-ről, Gyurcsányról, holott a kérdés az, hogy mi lesz veled Magyarország?, erre kell a választ keresni!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 02. 24. 11:34
Előzmény: #439  Törölt felhasználó
#440
na ez a jó vita, amikor számokról vitázunk meg tényekről

azzal mi a helyzet, hogy a gázüzletág csak akkor vált nyereségessé a szabályozás módosításával, amikor a MOL már eladta?
Törölt felhasználó 2007. 02. 24. 04:26
Előzmény: #438  Törölt felhasználó
#439
cetas!
1. a párnagáz nem egyszerűen arra való, hogy a nyáron tárolt gázt télen felszinre lehessen hozni, hanem arra, hogy a tároló ne szerencsétlenedjen el, ne kelljen felhagyni.
2. tudomásom szerint nincs az országnak állami tulajdonú tárolója, ha tévednék jeelezhetnéd melyik az.
3. a párnagáz nem tudom miért maradt állami tulajdon, az egy értéktelen valami egy olyan országban, ahol előre láthatóan 100 év múlva is szükség lesz a tárolóra. Nézd meg a MOL mostani jelentését Szöreg mezővel, és az új tároló miatt, apárnagáz érdekében felhagyott gáz termeléssel kapcsolatban. (Hogy ezt a MOL most éppen lenyeli ne zavarjon, a demagógiába belefér)
4. az eladás, visszabérlés a bérleti díjra vetített adókat is figyelembe véve kb. 8% belső megtérülési rátáju, kb. annyi, mint az üzletkötéskori 15 éves hozam volt. Mindkét fél pénzénél van, coki.
Törölt felhasználó 2007. 02. 23. 23:59
Előzmény: #437  Törölt felhasználó
#438
Mi lesz veled Magyarország?

A múlt év végén a gazdasági minisztérium féláron eladta a MOL Rt.-nek a tározók működtetéséhez szükséges, eddig állami tulajdonban levő párnagázt. A Fidesz a Legfőbb Ügyészséghez fordul a tranzakció miatt - közölte Áder János pénteki sajtótájékoztatóján.

A párnagáz az állami földalatti tárolókban lévő azon gáz, amely megfelelő nyomást biztosít ahhoz, hogy a nyáron sajtolt gázt a téli viszonyok között időben felszínre lehessen hozni. Magyarországon öt tároló van, a múlt év végén 3,3 milliárd köbméter párnagáz volt. A párnagáz állami tulajdonban volt a múlt év végéig, akkor azonban a gazdasági miniszter eladta azt. Eladta az állami tulajdont úgy, hogy ennek semmi indoka nem volt - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Áder hangsúlyozta: Kóka János a világpiaci ár harmadért, de a korábbi bányajáradék szabályozásához képest is féláron - 120 helyett 60 milliárd forintért - adta el a földalatti tározókban lévő párnagázt.
Kóka János és Gyurcsány Ferenc sokat beszélt az utóbbi hetekben a földgázellátás biztonságáról. Ahhoz, hogy ezeket az állami tulajdonban lévő tározókat normálisan, rendeltetésszerűen tudják működtetni, szükség van a párnagázra. "Ha szükség van erre a tartozékra, akkor miért adták el?" - tette fel a kérdést a Fidesz politikusa. Majd egy gépkocsi példáján szemléltette a helyzetet.
Ez a jelenlegi konstrukció olyan, mintha valaki venne egy kocsit, utána a motort eladná, majd visszabérelné - mondta Áder. S arról is beszélt, hogy a következő 15 évben a szerződésben meghatározott díjtételek alapján évente 9 milliárd forintot fizetnek a Mol Rt.-nek. Tehát közel két és félszeresét fizeti vissza a magyar állam annak a vételárnak, amit a múlt év végén megkapott. Ez az összeg eléri a 140 milliárd forintot. Ez a Molnak jó, viszont a magyar adófizetőknek nagyon rossz üzlet volt.
A frakcióvezetőt a modell Gyurcsány balatonőszödi esetére emlékezteti: semmilyen indok nem volt arra, hogy eladják, semmi sem indokolta, hogy féláron értékesítsék, ráadásul előnytelen konstrukcióban bérlik vissza, egyértelműen veszteséget okozva az adófizetőknek. Ha csak az nem motiválta az eladást, hogy a költségvetési bevételre szükség volt, és a szerződés szerint a Mol két napon belül be is fizette a 60 milliárd forintot a büdzsének - mondta a frakióvezető.
A Fidesz politikusa figyelmeztetett, hogy ez a díjtétel meg fog jelenni a hatósági árban, s végül ezt az összeget a fogyasztókkal fogják kifizettetni. Majd kérdéseket tett fel Gyurcsány Ferencnek:
- Mi indokolta az eladást, és miért értékesítették féláron a párnagázt?
- Miért bérlik vissza úgy, hogy a következő 15 évben két és félszeres árat kell fizetni ahhoz képest, amelyet a költségvetés megkapott?
- Miért hozták a fogyasztókat abban a helyzetbe, hogy emiatt gázáremelésre kell számítaniuk?
Áder János végül bejelentette: az ügyben a Legfőbb Ügyészséghez fordulnak, hogy vizsgálják meg a büntetőjogi felelősséget, valamint javasolják, induljon polgári per a szerződés megtámadása végett, és pereljék vissza az elkótyavetyélt állami vagyont.
A Fidesz frakcióvezetője szombaton írt nyílt levelében azt kérte Gyurcsány Ferenctől, hogy az értékesítéssel kapcsolatos valamennyi dokumentumot és szerződést haladéktalanul hozza nyilvánosságra.
Törölt felhasználó 2007. 02. 23. 15:11
Előzmény: #436  saru
#437
Teljesen érdektelen, hogy 20 százaléka a lakosságnak fog ránk szavazni. Tavaly nyáron az utolsó nyolc évben először a 100 emberből a Szonda szerint csak 18 mondta, hogy ránk fog szavazni. Tavaly nyáron, gyerekek! Egy évvel később nyertünk. Mi lenne, ha nem az egymás közötti faszkodás miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket. És nem probléma, hogy elveszítjük akkor egy időre a társadalom, a támogatásunkat. Aztán majd visszaszerezzük.
saru 2007. 02. 23. 15:07
Előzmény: #435  saru
#436
Szili Katalin szerint új politikára, értékelvű kormányzásra van szükség
2007. február 23. 06:45

Szili Katalin szerint új politikára van szükség, egy értékelvű kormányzásra, mely alapján a baloldal a magyar társadalom többségének bizalmát visszanyerheti. A házelnök ezt a Népszavában közölt pénteki cikkében írja. Véleménye szerint tudomásul kell venni, hogy a párt van a koalícióban és nem a kormány a pártban. Fel kell vállalni a kormányzás politikai kontrollját - szögezi le a cikkben. Szili Katalin szerint a reform olyan átalakítást jelent, amely a rendszer lényegi elemeit nem változtatja, legfeljebb módosítja. "Ennek hatásosságát azonban - a kialakult helyzet tükrében - vitatom. Éppen ezért ki kell mondani, rendszerkorrekcióra van szükség" - írja a cikkben.

Ezen azt érti - mint fogalmaz -, hogy meg kell találni a magyarországi társadalmi-gazdasági rendszer azon lényeges elemeit, amelyek miatt a mára kialakult, óriási feszültségek - az időnként elrendelt megszorítások után - újra és újra megjelennek, és amelyek megváltoztatása nélkül nem érhető el társadalom többségének felzárkóztatása.

Az Országgyűlés elnöke úgy látja, biztosan újra kell gondolni az állami szerepvállalás minimalizálására irányuló törekvéseket, az öngondoskodás kiterjesztésének tényleges lehetőségeivel kapcsolatos illúziókat, és a társadalmi újratermelés leghosszabb távon ható szféráiban a piaci megoldások szélesítéséhez fűzött reményeket.

"Meg kell teremtenünk a gazdaság és társadalom új harmóniáját, méghozzá olyan összefüggésben, melyben a gazdaság egyértelműen az eszköz szerepét tölti be a társadalmi szükségletek kielégítéséhez. Ez más megközelítés, ennek fundamentumát a közösségvállalás és versenyképesség alapelvei csak egymással összehangoltan biztosíthatják. Ez az, amiért új politikára és új politizálásra van szükség" - olvasható a levélben.

Álláspontja szerint korunk politikai kihívása az, hogy harmóniában kezelje a gazdasági, társadalmi- és szociális kérdéseket, illetve ökológiai kihívásokat.

Szili Katalin cikkét azzal zárja, hogy bár a rendszerkorrekciót nehéz napirendre tűzni a rendkívül megosztott hazai politikai életben, akkor is változtatni kell.

"Korszerű nemzetpolitikát is magába foglaló, ökológiai érzékenységet integráló társadalompolitikai stratégiát kell megfogalmaznunk, visszatérve a jövő lehetőségeit kutató baloldal progresszív hagyományaihoz" - írja cikke végén a házelnök.

(MTI)
saru 2007. 02. 23. 15:03
Előzmény: #434  saru
#435
Szili: történelmi pillanat a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülése
2007. február 20. 15:57

Szili Katalin szerint történelmi pillanat a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma első albizottsági ülése. Erről az Országgyűlés elnöke az albizottsági ülés megnyitásakor beszélt kedden a Parlamentben. Németh Zsolt (Fidesz), a testület egyik elnöke hangsúlyozta, a mai nap fontos mérföldkő lehet a nemzetpolitika történetében, mert a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma az albizottsági ülésekkel gyakorlati, működő intézménnyé vált. Ez különösen fontos, mert 2004 novembere óta a Magyar Állandó Értekezlet nem működik - tette hozzá. Kocsi László (MSZP), az albizottság társelnöke azt hangsúlyozta, hogy ennek segítségével a jóhiszemű, értelmes magyar-magyar párbeszéd folytatódhat.

(MTI
saru 2007. 02. 23. 14:59
Előzmény: #433  Törölt felhasználó
#434
Szili: összefogásra van szükség a gyermekszegénység elleni harcban
2007. február 22. 14:58

Az összefogás szükségességét hangsúlyozta a gyermekszegénység elleni harcban Szili Katalin egy ebben a témakörben rendezett konferencián csütörtökön a Parlamentben. A politika, a civilek, a kormányzat, az önkormányzatok összefogása kell ahhoz, hogy a szegénységben élő gyermekek számára a felemelkedést biztosítsuk - mondta az Országgyűlés elnöke "A gyermeki jogokhoz zsíros kenyér is jár? Nyíltan a gyermekszegénységről" című tanácskozáson. Kiemelte, hogy a rendszerváltás óta a társadalomban jelentős változások mentek végbe, megváltoztak az emberek esélyei, megnőtt a különbség a társadalom felső és alsó tizede között.
(MTI)
Törölt felhasználó 2007. 02. 23. 11:12
Előzmény: #432  Törölt felhasználó
#433
tologatod szegény topictársaid aktáit? :)))
ezért mennek nehezen az ügyek?
Törölt felhasználó 2007. 02. 23. 11:09
Előzmény: #431  Törölt felhasználó
#432
Kata11,

basszus, lebuktam.
Törölt felhasználó 2007. 02. 23. 10:56
Előzmény: #430  Törölt felhasználó
#431
watson, mézuska, jópár aktatologató lehet hogy munkaidőben a neten tőzsdézik és írkál a topicokba
Törölt felhasználó 2007. 02. 23. 10:32
Előzmény: #428  Törölt felhasználó
#430
Cetas:
"Annak adom el aki a legtöbbet adja."
Tök jó, hogy ezt írod. De akkor pl. miért baj, hogy pl. a Club Aliga külföldié lesz. ?Magyar jelentkező nem volt, a legmagasabb ajánlatot egy külföldi tette. Akkor ez miért gond?
mezuska
mezuska 2007. 02. 22. 23:41
Előzmény: #427  watson
#429
watson egyetértek, nincs itt most annyi hely és idö hogy elmeséljem, hogy egy 400 000 ft-os áfa visszafizetessel ²/ lakás²/ milyen kanosszát járok már 2 hónapja a tanács
és a kincstári vagyonügynökség között hogy
letöröltessem öket a tulajdonlapomröl!!!
Az összes iroasztalba kapaszkodó aktatologatot elzavarnám!!!
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 23:35
Előzmény: #424  Törölt felhasználó
#428
"jön egy magyar és azt mondja neked, hogy 25, majd jön egy külföldi és azt mondja, 27. Kinek adod el?"
Annak adom el aki a legtöbbet adja. A kormány tagjai viszont nem a saját személyes tulajdonukat adják el, hanem a magyar nép tulajdonát. Ha Gyurcsány Ferenc eladja a saját lakását egy külföldinek, hát tegye meg, ha az törvényes. Az állami tulajdon viszont az enyém is, és sok olyan magyar hazafié, aki tiltakozik az ellen, hogy a külföldiek tulajdoni aránya 100% legyen ebben az országban.
watson
watson 2007. 02. 22. 23:31
Előzmény: #425  Törölt felhasználó
#427
aktuális: csepeli galvániszap
Most láttam egy összefoglalót és kiderült, hogy a vállalkozó aki ott tárolta éppenhogy megsemmisíteni akarta, kipróbált és elfogadott módszert mutatott be és kérte a minisztériumot hogy engedélyezze az eljárást. A minisztérium kérte hogy mutasson be telephely engedélyt az önkormáányzattól, az önkormányzat meg kérte, hogy a minisztérium engedélyét mutassa be :-))
Szóval nem tudta beindítani, ezért felszámolásba vitték. Most meg ugrál ez a buzgómócsing Illés Zoltán, hogy szállítsa el a minisztérium, a minisztérium meg mutogat, hogy szállítassa el a tulajdonos vagy az önkormányzat :-))
A vállalkozó hapsi meg ha hagyták volna, magától megsemmisítette volna :-)) Hát így csinál az asztal munkát magának a mi pénzünkön. Jó mi?
Erre tartunk 800.000 közalkalmazottat töbek között 3200 önkoriban.
Könyörgöm rúgják ki a felét a képviselőkkel egyetemben!!!
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 23:28
Előzmény: #408  pampa
#426
pampa

"Mániákusan ragaszkodik a MN elnöki székhez!
Ez a 4. alkalom,hogy felajánlja !!!
Csak ez valahogy mindíg elkerüli a kormánypártiak figyelmét. "

Ebből a fiúból jó pókerjátékos lenne. Blöffölni azt tud.

Illetve mégsem: már senki sem hisz neki...
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 23:21
Előzmény: #423  Törölt felhasználó
#425
ez nem tankönyv kérdés, számolj hozzá összegeket a szürke zónábol is, de egyszer már fröcsögés helyett jó lenne ha valaki bemutatná ezért, meg ezért volt sz@r.

Láttam oldlról (de közelről) sok privit, lerablásokat is közvetlenül, még az energia privi előtt. nem tudom az elektromosok reálisak voltak-e a gázt annó reálisnak éreztem.

Igazából így utólag egy baj van vele, hogy utána ennél sokkal több pénzt elb@sztak a semmire, de ettől még az az aktus lehetett jó.

Ráadásul ez volt az első olyan privi amely a korábbiakhoz képest sokkal transzparensebb volt, és sokkal nagyobb bevételt is hozott.
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 22:34
Előzmény: #402  Törölt felhasználó
#424
"Miért is kell nekünk magyaroknak külföldi befektetők tulajdonában levő kormányzati negyed?"
Cetas, csak erre az állandó, miért kell külföldinek eladnira egy kérdés. Van egy lakásod. Tegyük fel, el akarod adni és jön egy magyar és azt mondja neked, hogy 25, majd jön egy külföldi és azt mondja, 27. Kinek adod el?
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 21:38
Előzmény: #422  Törölt felhasználó
#423
Tankönyvbe illő levezetés...
Csupán hasonlóan az egyszeri diákhoz, amikor az kikerül az iskolapadból, és jön az első "pofon": mondják neki a szakik, amit eddig tanultál felejsd el, mert az élet az más!

Ha ebbe a ki-hogy-mit-mennyiért történetben valahol ott voltál bármilyen dolgozóként, akkor tisztában vagy vele, hogy ez nem olyan péegyenlőuszori.
Ha pedig csupán kívülről látod, akkor marad a tanulmány. Ezt meghagyom Neked.
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 21:00
Előzmény: #414  Törölt felhasználó
#422
Igen ez a kulcs kérdés.

Készíts egy tanulmányt, mennyiért kapták meg, mennyit tudtak belőle kihozni, mennyit vittek haza, stb. Ebben határozd meg, hogy az eredeti tőkére vetítve mennyi is az annyi (8-e vagy több, vagy kevesebb)

Számitsd ki ha a privi bevétel nincs mennyi kamatot kellet volna fizetnie a magyar államnak (persze itt még vita lehet melyik hozammal kalkuláljunk, de vedd a legkedvezőbbet), és hasonlítsd össze az átadott nyereséggel, illetve a haza vitt osztalékkal.
Ha mindezzel kész vagy meg tudod itélni hogy járt a vevő és hogy járt az eladó.

Addig pedig minden csak duma marad, duma szintjén pedig bárkinek igaza lehet.
Törölt felhasználó 2007. 02. 22. 20:49
Előzmény: #420  Törölt felhasználó
#421
A gáztársaságokban tulajdonnal rendelkezők:

Az E.ON a Veba és Viag cégek fúziójábol jött létre 2000-ben. A két fuzionáló cég privatizációja 87-ben (Veba) és 88-ban (Viag)
fejeződött (!!!) be. Az E.ON részvényeinek 100%-a mai is közkézhányadnak minősül.
ENI privatizációja 1995-ben kezdődött, 2001 óta nem volt kibocsátás, jelenleg 70% a közkézhányad.

Gaz de France 2005-ben kezdték privatizálni
20% közkézhányad

RWE-történelmet nem tudom (tudtommal nem állami volt, hanem részben önkormi, részben magán) közkézhányad 89%

Fővárosi Önkormányzat, még nem privatizálták:)

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek