Topiknyitó: saru 2007. 01. 22. 09:36

Egészségügyi reform  

Korábban Horn Gy.-nak az volt a véleménye, hogy a "reformok" megvalósíthatóak, ha a kórháztörvényt sikerül tető alá hozni, ezen fog eldőlni a kérdés !
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 10:43
Előzmény: #658  Törölt felhasználó
#660
Gondolod, hogy mindenkinek van egy saját reformelképzelése?

Akkor és ott, ahol még a volt eü. miniszternek sincs, sem volt?

Egyébként legelőbb azt kellene elérni, hogy mindenki fizesse be azt, amit a valós jövedelme alapján be kellene fizetnie és aztán lehet elpakolni a nyereséget, lehet fejleszteni, lehet refomokon gondolkodni.

Azaz első az adóreform.

Az elvárt adó egy jó lépés lehetett volna a közterhek megfizetésére, csak maguk a törvényalkotók is tudták, hogy alkotmányellenes a módszer, így elvetik majd, azaz valós szándék nem volt mögötte.
(Igen, jól olvasod!)
De sajnos az valóban nem mentesít egy jó célt (fizesse meg mindenki azt ami jár), ha törvénytelen a módja!

Azt se feldjük, hogy bérszinvonalban az utólsó ötben vagyunk az eu-ban, azaz még itt is vannak tartalékok (magasabb bérszint mellet a változatlan terhelés is több bevételt eredményez!). (Lemaradásunkkat csökkentheti a forinterősödés, de a pozíciónkon nem változtat, hiszen nem csak a forint erősödik...)

Szóval az irány rossz. És ebben az irányban nem biztos, hogy van jó reform.

Mi is lenne a reform lényege?

Mindenkire kiterjedő, mindenki által jövedelemarányos befizetésen alapuló, központosított (kisebb költség, mint a cégfúzióknál is látható indok) OEPénztár.
Pontosabb nyilvántartás, az adatok elemzésével (rögtön bukjon ki, ha egy férfi második gyermekét szüli...), betegségmegelőzés szerepének növelése, táppénz és rokkantnyugdíj (messze átlag feletti a létszám Mo.-n!) ellenőrzés, valós tartalommal felruházott "kiemelt" kórházak, sajnos tény, hogy sok az aktív ágyon fekvő ápolt beteg, azaz ki kellene dolgozni egy olyan hálózatot, ami ezt ellátja (nyudíj + eü.), egyfajta nyugdíjasotthonként, ami forrásbevonást is eredményez (erre volt megvalósul elképzelés a Széchenyi terv keretei között is...).

És ha ez mind megva, akkor egy valós kép ismeretében, jöhet a reform. Mert mindez sem refom-tervezet, hanem csak a jelenlegi rendszer működőképessé tétele.

Sok az akadály?
Igen, de ezért kell minisztérium, és nem azért, hogy azt vizsgálja hol lehet mégtöbb pénzt beszedni.

(Mert mi más a helyzet, ha maga HÁgnes is azt mondja, hogy a kórház-reform után a betegek 90%-a ugyanoda megy majd (a 10%-kal volt a baj?), reklámozzák, hogy kérd ugyanazt a gyógyszert, emrt jogod van rá, olcsóbb lett a gyógyszerek többsége, ahelyett, hogy változatlan áron a támogatás összege csökkent volna...)

Megismétlem!
Nem változik semmi ezzel a megszorítással, hiszen maga HÁgnes is azt mondja, hogy a kórház-reform után a betegek 90%-a ugyanoda megy majd (a 10%-kal volt a baj?), reklámozzák, hogy kérd ugyanazt a gyógyszert, emrt jogod van rá, olcsóbb lett a gyógyszerek többsége, ahelyett, hogy változatlan áron a támogatás összege csökkent volna...)
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 10:26
Előzmény: #656  Törölt felhasználó
#659
Szia rapista!

Ezek szerint te meggyőződésesen észnél vagy, ezzel én is pont így vagyok!!
Akkor én is jobbos vagyok?

"Egyébként a reformot a "jobbosok"=józanok úgy képzelik el, hogy az átalakításhoz rendelt pénzzel, az eddigi kórházfejlesztések stb szétverése nélkül jobb és olcsóbb eü-BIZTOSÍTÁSI rendszert kell felépíteni.......tőkével (hiszen a váltáskor törvényben igérték meg.........csak visszaállamosították.........most ezért szívnak........Ugyanis, ha önkormányzatként rosszul gazdálkodott volna, most nem a kormány volna a hunyó.."

Még kis naiv egyemista voltam, amikor egy Mikola nevű miniszter (asszem ő jobbos) azt mondta, hogy nem kell több pénz, mert a rendszerben nagyon sok a tartalék...
(Akkor még frissen jött az általa átalakított Vérellátótól, nagy profizmussal - azóta kicsit változott a hozzáállás, legalábbis szavak szintjén.
De változott az enyém is, 8 évvel ezelőtt azt mondtam "hát ez hüje" - miután néhány évet eltöltöttem a rendszerben, azt gondolom, nem is volt ez olyan "hüje". Van tartalék. Másképpen rengeteg pénz. Csak szétfolyik. Ha belepumpálsz, az is szétfolyik. (Ez a komenyista, állami monstrumok sajátja). Nem biztos hogy több pénz kell, csak meg kell tartani.
Az intézmények esetén lehet hogy én is néhány dolgot másként csináltam volna, lehet hogy nem, de az minden oldalról egyértelmű hogy legalább csinál valamit - annak megítélése változik, hogy jól, vagy rosszul...
Te hogy ítéled meg azokat akik 15-16 évig ott ültek és nem csináltak semmit?
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 10:05
Előzmény: #657  Törölt felhasználó
#658
Akkor ismét....

Egyet azért nem értek és jó lenne, ha valaki segítene megérteni.
A jelenlegi egészségügyi "reformmal" (a zárójel csupán empátiából) az itt megszólaló jobbosok töbsége nem ért egyet. Rendben.
Amikor alternatív megoldási javaslatról kellene beszélni, mindenki azt tartja jó megoldásnak, ha még több tőkét pumpálna a kormány a jelenlegi struktúrába. Mi lenne akkor egész pontosan az alternatív reform lényege?
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 09:57
Előzmény: #654  Törölt felhasználó
#657
Ez a módozat már a Fidesz idején is felvetődött, de akkor nem jutott el a kivitelezés szintjéig.

Talán azért, mert ha valóban benne van a jelenlegi rendszerben a nyereség lehetősége, akkor miért vigye azt egy-két multi haza, miért nem a korszerűsítésre fordítják azt.

Ha nincs benne nyereség (igaz, azóta emelték a járulék mértékét és a bruttó bérek is infláció felett nőttek!), akkor az ellátáson fog spórolni a magánbiztosító.

Attól pedig, hogy háromrészre osztják a mostani befizetést, attól még nem lesz jobb az ellátás!
Talán ennek is az a lényege, ha már megszoktuk, hogy három tétel van, könnyebb lesz emelni egyiket-másikat-mindhármat. Akárcsak a vizitdíjat (ami szintén egyfajta járulékemelés, csak nem a biztosítónál, hanem a kórháznál maradó rész).

Egyébként több-biztsoítós modellről beszélnek meg versenyről, eközben meg előírják, hogy melyik kórház lássa el a beteget. Nem hogy verseny nincs, választás szabadsága sem áll fenn.
Ez lehet a kezdet ahhoz, amikor majd a magánbiztosító Fehérgyarmatra küldi a debreceni, győri beteget, mert az a biztósítónak kevesebbe kerül...

Csak lenne egy világos kormányzati koncepció!!!
De így legalább nem lehet érdemben vitázni, és mire kitalálják elfogy a lendület és nem lesz ki elemezzen, vitázzon, érdeklődjön. Pont úgy megy ez, mint a nyolcvanas évek közepén ment minden!!!
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 09:39
Előzmény: #649  Törölt felhasználó
#656
Neked jobbos, aki észnél van, esetleg csak az ú.n. jobboldaliak közt akad, aki észnél van?

Ha belehallgatnál az mszp-be, amikor egymás közt vannak és nincs mikrofon...szvsz ők is pokolra kívánják az ilyen "reformokat", mert például félnek, h nem választják meg őket, sőt van köztük, akinek az elveivel is ellenkezik.............
de ugyancsak a megélhetési polititikusi helyzetük miatt nyilvánosan kevesebbet ugrálnak.................a farok csóvalja a kutyát!
Mit tud elérni a kóka, aki még kevésbé igazmondó, mint a fletó?

Egyébként a reformot a "jobbosok"=józanok úgy képzelik el, hogy az átalakításhoz rendelt pénzzel, az eddigi kórházfejlesztések stb szétverése nélkül jobb és olcsóbb eü-BIZTOSÍTÁSI rendszert kell felépíteni.......tőkével (hiszen a váltáskor törvényben igérték meg.........csak visszaállamosították.........most ezért szívnak........Ugyanis, ha önkormányzatként rosszul gazdálkodott volna, most nem a kormány volna a hunyó..) "meg vagyok értve!"
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 09:33
Előzmény: #654  Törölt felhasználó
#655
bocs, arra nem emlékszem, hogy önkéntes lenne-e a magán rész, lehet hogy az is kötelező lesz...
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 09:32
Előzmény: #653  Törölt felhasználó
#654
Amit én olvastam a jelenlegi elképzelésekről (bár nagyon nehéz bármi infóhoz hozzájutni), az a következő:

3 szintű lenne az egészségbiztosítás: a mostani egységes tb járulék mértéke nem növekedne (ezen csak derülök), de három részből tevődne össze, a nyugdíjhoz hasonlóan (állami + magániztosító járulékai)

Lenne egy állami rész - ami mindenkinek kötelező, és a valamilyen mértékű alapellátást biztosítaná, illetve második elemként a sürgősségi, és nagy költségigényű beavatkozásokat.

Ehhez jönne harmadik elemként a magánbiztosítónak fizetett, nagyobb arányú járulék (önkéntes, és választható a pénztár értelemszerűen), mely az alapon felüli ellátást biztosítaná.

Én eddig ezt az elképzelést hallottam hivatalos részről - nem hivatalosan (az majd a törvény lesz)
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 09:21
Előzmény: #638  watson
#653
A jelenlegi rendszer, ami valóban reformra szorul(!), olyan, mint a kötelező biztosítás (minden érintett fizeti, mindenkinek védelmet jelent), amit Te írsz, olyan mint a CASCO, azaz csak annak jelent védelmet, aki fizeti.
Az előbbi mindenkinek olcsóbb, hiszen nagyobb a résztvevők (befizetők) köre az utóbbi drágább, hiszen kevesebben vesznek részt benne, ráadásul azok, akik nagyobb kárt szenvedhetnek (20 éves Ladára nem is lehet kötni...)

Mi van, lenne akkor, ha a eü. biztosítás szabadon választható lenne?
Fiatalok nem kötnének az időseknek meg nem lenne rá pénze.

Mi lenne, ha egy súlyos baleset, betegség érne és nincs pármilliós megtakarítása a kezelésre?
Talán embert is ölne... Ha nem ő, hozzátartozója.
Olyan lenne, amikor a liberalizmus elszabadul és káosz, anarchia lesz belőle.

Ezért fontos, hogy az egészségügy központosított, mindenkire kiterjedő maradjon, közös teherviselésként.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy gazdaságossá (nem nyereségessé) lehet és kell tenni az egészségügyet. De ésszel, meggondoltan.

Mert nem igaz az sem, hogy pl. a rendőrség magánkézben hatékonyabb lehetne...
(Mert egy magáncégnek nem ad a köz, ha az roszul gazdálkodott és az megszűnhet, a szolgáltatással együtt!!!)

Talán most jön, jöhet egy olyan miniszter, aki előbb modellez, aztán kezd megvalósítani, ha már van jövőképe!!!

De az is lehet, hogy Kóka lesz a miniszterelnök!!! (Igen, idevág!!!)
saru 2007. 04. 05. 08:59
Előzmény: #651  Törölt felhasználó
#652
nemhogy elvenné a tárcát az MSZP az SZDSZ-től, Magyar B.-t is félretették...
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 00:12
Előzmény: #650  Törölt felhasználó
#651
Aki ilyen szépen ír, rossz orvos nem lehet :))
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 23:23
Előzmény: #648  Törölt felhasználó
#650
Szia gibi!

Milyen orvos vagy? És milyen beosztásban, ha nem vagyok indiszkretén?

Annyit vettem le eddig, hogy orvos vagy, de azt nem találtam még hogy milyen.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 23:22
Előzmény: #648  Törölt felhasználó
#649
Egyet azért nem értek és jó lenne, ha valaki segítene megérteni.
A jelenlegi egészségügyi "reformmal" (a zárójel csupán empátiából) az itt megszólaló jobbosok töbsége nem ért egyet. Rendben.
Amikor alternatív megoldási javaslatról kellene beszélni, mindenki azt tartja jó megoldásnak, ha még több tőkét pumpálna a kormány a jelenlegi struktúrába. Mi lenne akkor egész pontosan az alternatív reform lényege?
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 23:09
#648
Biztosan kiváló reformer volt. Szerintetek.
De én nagyon örülök ennek a lemondásnak. Az eddigi káderek valóban nem sokat tettek, az amúgy valóban a tönk szélén ingadozó eü-ért. Lajos azonban lökött rajta egy jó nagyot...

Pont olyan hatékony volt, mint a cigány, mikor leszoktatta a lovát az evésről.

Isten mentsen meg Benneteket fiatal, egészséges forumozó társaim, hogy betegként élvezhessétek a reformok áldásos hatásait a jelenlegi kórházi viszonyok közt. Megdöbbennétek....
tokos. 2007. 04. 04. 22:44
Előzmény: #642  Törölt felhasználó
#647
Nem mondom, hogy sírva fakadok miatta, nem működött akkorát.

Viszont ha kiderül, hogy azért mondott le, mert nem tudta elfogadtatni többizosítós rendszert, akkor elismerem, legalább volt gerince a komának.
tokos. 2007. 04. 04. 22:34
Előzmény: #644  csuloktata
#646
Böszme alá való nem? Ez itt alá-fölé rendeltségi viszony...
tokos. 2007. 04. 04. 22:33
Előzmény: #638  watson
#645
"Amúgy szerintetek, miért nem lehet az hogy ne kelljen egészségbiztosítást és nyugdíjat fizessek és nem is veszem igénybe a rendszert? (illetve takarékoskodom és aztán fizetek ha kell.)"

Szerinted az átlagnak lenne pénze egy komolyabb műtétre, meg 6-8 hét kórházi ápolásra?
csuloktata 2007. 04. 04. 21:07
Előzmény: #643  Törölt felhasználó
#644
Igen Böszme mellé Hágnes való, egyetértek.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 20:06
Előzmény: #642  Törölt felhasználó
#643
Horváth Ágnest miniszternek!
Horváth Ágnest miniszternek!
Horváth Ágnest miniszternek!
Horváth Ágnest miniszternek!
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 20:04
Előzmény: #637  tokos.
#642
Nagyon rossz hír, hogy elmegy.
Végig kellet volna vinnie a reformot és kiharcólnia a többiztosítós rendszert. Nagy a veszély, hogy a megint marad a nagy nihilli semmittevés, a rendszert évtizedek óta tönkretevő mikolák és kökények tora.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 19:23
Előzmény: #639  Törölt felhasználó
#641
Ezek az szdsz-es senkiháziak mindíg faltörő kosnak kellenek.. kár hogy aztán csak a kár marad utánuik..lásd az oktatást magyar bálint után, most az egészségügy, meg a 4-es metró demszkivel....ésatöbbi.
remélem ez a kártékony rablóbanda szdsz 2010-ben már 5%-ot sem fog kapni.

Topik gazda

saru
3 3 1

aktív fórumozók