De tételezzük fel, hogy Irán kitermelése el fogja érni azt a szintet amit a 80-as évek óta soha, tehát lesz 4mbpd, vagy vegyük az EIA becslését amely 3.7mbpd-vel számol ha feloldják a szankciókat. Az a jelenlegi szintekhez képest 700k hordó/nap, tehát kevesebb, mint 0.7%-a a teljes napi szükségletnek. Ennél többet vágnak önként a Szaúdiak ha akarnak, szóval nem alapítanék rá nagy reményeket.
nem tudom honnan veszed, hogy Irán az atomról lemondana, pedig ez a feltétele olajának exportjának......politikai tényezőket figyelembe véve, soha nem fog lemondani róla...kicsit ásd bele magad... pl. Izrael-USA-IRÁN vonatkozásban..... sokadik próbálkozás, de 1-2 hónapos időszakokat leszámítva sok -sok éve szankciók alatt Irán...urán dúsításról/ atom fegyverként való használatáról nem fog lemondani saját védelme érdekében...
Ez szokásos, konkrétumok nélküli bullshit. Az iráni kitermelés idén már 3mbpd felett van ami bőven a szankciók előtti szint. Ha USA feloldaná a szankciókat akkor annyi történne, hogy Kína, India és társaik nem óriási diszkonton tudnák megvenni az iráni olajat, hanem normál piaci áron.
Ez igaz de irgalmatlan sok olajat tart vissza Irán és ha ezt kiszabadítják márpedig ki fogják,egyrészt az Opec csökkent,orosz olaj egy része kiesik,bőven tudja ezt potolni Irán,és gondolom a szaudiak se akarnak vágni sokat mert gyengül a piacuk és az USA-Dél Amerikai olaj/palaolaj kerül megint előnybe sőt rengeteg elektromos autót fognak eladni...
SzocHo-adó:-Elvileg sem az osztalék sem a részvény árfolyamnyeresége nem minősül kamatjövedelemnek. A magyar részvények tőzsdei kereskedése ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősül, emiatt eddig sem volt rá szocho.Viszont van egy érdekes kitétel a rendeletben az osztalék kapcsán, ami miatt a NAV-hoz fordultunk értelmezési segítségért.
Az elmúlt időszakban nekem úgy tűnt hogy az olaj illetve a MOL nem igazán együtt mozgott. A MOL-t inkább az itthoni (ál) hírek míg az olajat a keresleti előrejelzések illetve világgazdasági hírek mozgatták. Nem egyszer láthattuk az elmúlt hetekben hogy akár ellentétes mozgásuk volt. Úgyhogy én jelenleg olyan nagy párhuzamot nem vonnék az olaj és a MOL árának alakulásában. Pláne nem aey VG cikk alapján....
.....ez sem igaz, mert: aki olajba vagy olajos cégbe fektet tudja,hogy mindenek felett az OPEC áll! Amennyiben Irán engedélyt kapna olaj importra -már cáfolták is - és csökkennének az olaj jegyzésárak az OPEC azonnal közbe fog lépni és tovább csökkenti majd a kitermelési mennyiséget.....ez oda fog vezetni, hogy ha a gazdaságok beindulnak akkor a kereslet megugrik viszont készlethiány okán megint az egekbe fog emelkedni a Brent ára......
Alapvető probléma, hogy bizonyos emberek nem a pozíciójukat próbálják az árfolyam mozgásához igazítani, hanem fordítva :D Rossz ötlet, még soha nem sikerült senkinek így sikert elérnie. A személyes véleményem az, hogy a fórumos lebeszélés (vagy épp felbeszélés) mögött általában ez az ok húzódik meg. Moderátorként ezzel nem tudok mit kezdeni, amíg a fórum házirendjével nem ütközik egy fórumozó viselkedése.
.
A konkrét hírhez annyit fűznék hozzá, hogy azóta már az USA és Irán is cáfolta: . https://www.reuters.com/world/white-house-denies-report-us-iran-nearing-interim-nuclear-deal-2023-06-08/
Én a Brenten sem látom a sokk jeleit. Volt ugyan magasabban is, de alacsonyabban is az elmúlt hetekben. Kb. 70-80 dollár között oldalaz május eleje óta. Stabilizálódott több hónapnyi lejtmenet után.
Huti-t kérdezem, mi a véleménye gaben posztjáról? Vajon mennyire hihető erről a jószándékú információ megosztás, vagy esetleg feltételezhetó-e erről a trollkodás szándéka?
Az bizony gaben, gobdolon ez miatt nem alszol rendesen! De ha komolyan gondolod, tedd be gyorsan az OTP topicba! Nem fontos ezen a nick neveden, használhatod az ottanit is, csak a fontos infót ott se felejtsd ki! :)
Én úgy láttam, hogy lecsorgás lassú volt. Amikor nem bír egy szintet sokkal hamarabb visszabukik. Illetve valahogy összefüggést látok Bux indexel is. Valamelyiktek pont fel is rakta hogy milyen erős szintnél van itt 49300-49500 körül. Azután meg 50 ezer. Ennek is köze lehet hozzá. Ki kellene törnie. Szetintem jó hátszél van. Kis oldalazás, esés nem gond. Nagyobb esést kizártnak tartok! Amerika plusszban zárt. Nem mutat semmi nagy esésre. Szerintem Mol is abban érdekelt hogy megtartsa a 3000-et. Gondolom nem lenne nagyon megetöltető besrhíteni nekik. Ők is elemeznek és taktikáznak. Gondolom én.
MOLly tulajok topikja
Ha az Otisoknak is van gyűjtőtopikja, ne aprózódjanak el apró témákba a Mollysok se.