Ez OTP fórum ... pedig szeretnék erről a témáról eszmét cserélni. Amiket felvetettél csak részigazságok. Bulgária, Norvégia déli része, Dánia miért esik egyforma árszintbe? Mi köze Bulgáriának Norvéghiához?
Vazz bazz! Már megint olyat kérdezel amire nem lehet válaszolni. :) Az tutira látszik, hogy valszín lesz még kötés 22k fölött és ott kialakul valamiféle lokális csúcs (lehet csak kicsivel 22k fölött), de nem lehet megmondani, hogy ebben a folyamatban ma 17-kor hol fog járni. https://invst.ly/17-8nm Ez egy keddig érvényes elképzelés.
Szerintem egyszerű.... kereslet kínálat. Pl németeknél nyilván magas a kereslet, és az olcsó áram náluk az orosz gázból jött.... ami most smafu.... szóval ott kicsi a kínálat. Nem is tudnak annyi megújulót termelni. De pl Dánia.... olcsó az áram, az energia mixben kétharmad az aránya a megújulónak, tehát szél nap ilyesmi. Ezek nyilván olcsók. Előfordul ugyan amikor valami nagy szélcsend van akkor hirtelen drága lesz, de átlagban nagyon sokat fektetett az orászg ebbe. PL Orsted . Az északi tengeren nagyon nyomják a szeles dolgokat. Északon eleve nagyon zöld minden..... az emberek agya is :D Szóval kell a zöld energia . Norvégiában pl szemetet importálnak hogy újra tudják hasznosítani mert otthon nincs elég. Aztán vagyunk pl mi a kontinens közepén , nem tudunk a tengeren áramot termelni ...... nekünk egy diverzifikált portfolió lenne jó. Tehát szén lignit nuku...... viszont modern gázerőműből kéne egy kettő aztán támogatni kéne a szél beruházásokat (ami ugye kvázi stopon van) na meg napelemekeet. (pl társasházak tetejét tele lehetne rakni pesten meg a nagy városokban ez hatalmas ziccer kb szerintem) szóval több dologból összehozni és paks meg a mátrai szén erőmű simán kiváltható lenne. Csak ezekre ugye nem lölő lenne a beszállító :D
Jó a felvetés. Két dolog között lehet választani, az egyik amit Te mondasz, a másik pedig, hogy csak átkötik a lejáró pozíciókat. Bármelyik is történjen az akció után mindenképpen lefele kell menjen. Viszont ebbe a várakozásba lazán belefér egy felszúrás. Lesz, elmarad? Lutri. Brókeren múlik csinál-e egy GBL-t.
Jogos ! :D amugy rosszabbik forgatokonyv szerint esunk . Szerintem akkor 600-700 alj . Ha meg raprobalna fentebbi szintre az is jo . Nap vegen visszajott volna de leontottek zaroban . Szoval elvalik hamarosan mi lesz itt
Szóval amikor drága az áram mert nincs naperőmű termelés azokban a pár napban akkor esetleg gondoljatok bele hogy naperőművek nélkül akkor most minden nap ilyen drága lenne hisz a nem létező erőművek nem termelnek így mindig az a helyzet lenne mint most amikor 1-2 nap nem vagy keveset termelnek. . De lehet lemaradtam valamiről és itt voltunk tele geotermiával meg vízerőművel és a naperőművek miatt bezártuk őket. A lignit erőműveinket meg annyira nem sajnálom miattuk.
"Kicsit úgy gondolom túllőttünk a célon a napelemekkel." . Na most vedd ki belőle a naperőműveket és akkor mit kapunk? Még több importot vagy még több gáz vagy szén erőművet ami még költségesebb. . A Naperőművek egyetlen baja hogy nem tudod tárolni az energiát így csak akkor termelnek amikor süt a nap igen. De ez nem úgy működött hogy meglévő olcsóbb energiát meg kidobtunk. Amit lecseréltek az vagy drágább vagty drágább és szennyezőbb volt. A Baj az hogy nem találtunk megoldást arra hogy ezt az olcsó energiát tároljuk hatékonyan és akkora is eltegyük amikor nem süt a nap. Illetve semmi geotermiát és szél erőművet nem építettünk hogy a MIX segítségével ki lehessen használni azt amiből épp több van. . Szóval én nem abban látom a hibát hogy építettünk naperőműveket.
Igen ma 400 EUR volt ( csak megjegyzésképpen de nálunk 359 ugyanazon nap úgy hogy van atomerőművünk ami nem is kis százalkékát adja az áramnak. ). . De 3 nappal ezelött meg 100 EUR volt. . https://euenergy.live/?date=2024-12-12 . Lehet a fenti linken variálni a napokat. Pl 6.-án és 7.-én alig 80-90 EUR volt míg nálunk pl 150 EUR.
Azért 1 hónappal ezelött meg épp magyarországon volt kétszer annyi az áram ára: . https://www.vg.hu/energia-vgplus/2024/11/aram-hupx-nemet . És ugyanannyi a németeknél mint az atommal tele lévő Franciáknál. . Abban azért egyetértek hogy a németeknek felesleges volt bezárni az atomerőműveiket.
OTP részvényesek ide!