Ja a BREXIT így nekem i s fájt. Az eladási pánikba én is beszórtam 5k OTP-t, de csak később mertem elhinni, hogy nem lesz tényleg lejjebb és csak több mint 100Ft-tal feljebb mertem visszavenni.Buktam vele 1 millát, ahhoz képest, ha tartottam volna.A pánikoltatókkal vigyázzzzzni KELLL !!!
Péntekre várok ugyan egy aljacskát, de koránt sem biztos, hogy egyenes út visz odáig.
Ma hóvégi záró. Ez tisztességesen bekavarhat... Kiráznak, beültetnek nagyon sok trédert. Baromi sokan fognak káromkodni a héten.
Fölfelé jövet nagyon erős támasz volt a 8750 - egyszer ugyan alászúrt 8731-ig, ahonnan meg se állt az eddigi 8980-as csúcsig.
Következő támasz volt a 8785. Ezekről lazán pattanhatunk, föl akár 8900-ig. Alakzattal kereskedők rögtön látni is fogják a fejváll alakzatot.
Ha a kezdődő lejtmenetet FIBO-zom, természetesen esnek ide FIBO szintek is.
Gyertyamintákat nézve ma aljat kellene fogni (8785?, 8750?) és fordulni kellene az árfolyamnak még ha nem is tart sokáig az a feljövetel sem térben sem időben.
Hullámokat tekintve van egy "kvázi ökölszabályom". Korrekciós szakasz úgy kezdődik, hogy először az ötödik hullámot korrigálja vissza kb 100%-ban. Meglátásom szerint az utolsó ötödik hullám 8750(8731)-ről indult.
Eddig tart a rövid, néhány napos várakozás.
Az ötödik hullám korrigálása után következik fel a "b" hullám. No az egy utálatos jószág. Nem lehet tudni meddig megy. Most várható a 8900, de inkább az a fölötti érték. Akár új csúcs 8980 fölött. De ez tényleg bizonytalan. Szokták is volt mondani: "b" hullámot nem játszunk.
A "c" hullám pedig levisz az impulzív szakasz második hullámterébe, de minimum az első és a negyedik közé félútra. (Ez már mástól is függ.)
Hullámtanilag a gondom itt kezdődik. Négyszer nyúlt meg sz ötödik hullám feltételezésem szerint. (Ezért írtam péntek reggel amit írtam: vége az impulzív szakasznak.) Ilyen formációval még nem találkoztam. Még a fehér hollónál is ritkább.
Ezt hogyan kell korrigálni? Az első (legnagyobb) hullám negyedik tagja durván 7500-7100 közé esik. Addig megyünk le vagy csak az utolsó ötödik második hullámterébe? Az 8600.
Netán minden induló ötödik, beazonosított második, negyedik hullámon megpattanva iszonyatos rángatózások közepette csináljuk meg a korrekciót? Én ez utóbbira számítok, de hangsúlyozom nincs rá precedens.
Ezek szerint durván a következő képpen néznének ki az alsó fordulós szintek több hónap alatt: 8750, 8600, 8300, 7900, 7500. Közben pedig a fene se tudja szintekig való felpattanás.
Ha befejezzük a korrekciót (a fent említett szintek valamelyikén) még mindenképpen jönni kell egy újabb feljövetelnek és csúcsnak. Időben az osztivágás környékére jön ki. És jó magasra.
Nálam most ez a scennárió van az első helyen. HA helyes az elgondolásom...
" köztudottan rossz tréder' Jánosunk bátorkodott ezt rendkívűl nagy szerénységgel kijelentetni a vásárlások idején ( csak ezért jegyeztem meg, nem neked szőlt)
Azt én sem tudom, miért lett ideges ennyitől. Ráadásul a tőzsde pont az a műfaj, ahol:
1. tilos elveszteni a fejünket
2. ha egy konkrét pozin veszteség keletkezik, akkor majd lesz 20 másik, amin nyereség - nem a világ ér véget, ha valaki téved (ezért is sokkal könnyebb belátni a tévedést, no meg hasznosabb is, mert abból tanulunk)
Tudom. Nem a Brexitről magáról volt szó amúgy, hanem annak lehetséges hatásairól. A Brexit amúgy annyira nem volt para, hogy most komolyan: emlékszik rá valaki, hogy akkor épp milyen poziban volt és miben? Mert nekem meg kellene néznem, hogy aznap épp miben milyen pozim volt, annyira nem markáns egy nap... még a 2011-es lézershow-ra is jobban emlékszem, amikor lezúzták az OTP-t (az fájt egy kicsit, bakker).
Sanyibá nem rossz tréder, nem is azért hoztam fel. Egy bennfentes lényegében definíció szerint nem lehet adott papírban rossz tréder... (a konkrét esetben ugyebár úgy adott el, hogy tudta: jön pár nehéz intézkedés, stb. Pár évre rá magához tért az árfolyam, de ezt nem nevezném rossz üzletnek akkor sem. Eleve nem tudni, mit vett belőle - tényleg mind a vágóhídra kellett-e, stb.)
"pajtikám" megszólítással kezdődő válaszát olvasva első gondolatom az volt, hogy visszakeresem a beírásait, de aztán úgy döntöttem, hogy nem ér ez nekem annyit. A lekezelő stílusa önmagáért beszél..
Nekem az jön le,h.kajak mellétalált a subhullámok mestere ah.korábban is mióta 6000felett van,de ez nekem nem új. Ezért jó h.mindenki maga kereskedik(feltéve ha,nem köttet vele bróker a jutalékért három hetent€:) korrigáld ki magad kicsijány aztán menjél tovább..Trump remáljük nem lesz idióta(esély van rá..) A gyorsjelentés szerintem sok emberrel,sok bút elfeledtet majd..;)
OK, tehát János nagyon benézte a BREXIT-et. Azt hitte, esni fog az OTP, de nem így lett. Nyilván a 6950-es szintet akarod rajta számonkérni (és az addig tartó longot). Ebbe az időleges short azért még belefér. (Sokan nem hívei a "lefedezésnek", így én sem, de illikvid papper esetében valóban van értelme. Persze az OTP nem illikvid, hacsak valaki nem több milliárdot mozgat meg benne, pl. egy bizonyos szingapúri cég :) bár a legutóbbi esetben pont eladott a tőzsdén "Sanyi" pár millió db-ot... na mind1.) Milyen tanulságokat vonsz le a beidézett szövegekből?
pomperj irta június 27.-én: (onnan kb 30%-ot emelkedett az OTP:
előzmény (#1002873: gyula1971) | válasz erre | 2016. június 27. - 16:08
AZ OTP short poziciom felet eladom 6212 szinten.
Az oka az, hogy SPY mar (majdnem) elerte a 2000 szintet, es innen egy felpattanas , ami ma zarasra valoszinu, magaval felviheti OTP-t is.
A masik felet tovabb tartom, de annak stoploss szintjet lehoztam 6305 szintre.
A maradek pozicio targetje tovabbra is 5800.
6300-nál volt az OTP, amikor pomperj zuhanást várt június 26.-án:
Értékelés: -7
előzmény (#1002384: BudFox) | válasz erre | 2016. június 24. - 08:54
1)A Brexit rovidtavu hatasa egy piaci sokk lesz.
A kozelmultban egy hasonlo sokk volt: a 9/11 nap. Meg lehet nezni, azutan mi tortent NewYork-ban.
Akkor egy par napos piac bezarassal kezdodott. Az lesz most EU tozsdeken, elso nap a limitig eses utan, be fognak zarni sorban.
Egy het utan, 17.-en, megnyitottak a piacot. Kovetkezett egy 4 napos eses. A FED intenziven beavatkozott, az osszes eses -7% volt. Aztan kezdodott egy lassu emelkedo recovery.
Az ilyen sokk eseten az a jellemzo, hogy az elso napi esesnek nagyjabol a dupla-janal van vege az esesnek. Tehat, ha elso nap -7% eses, akkor -14% kornyeken van az elso zuhanasnak vege, 3-5 nappal kesobb.
Ott kell eladni a meglevo short poziciot.
2)A Brexit hosszutavu hatasa viszont a tovagyuruzo kovetkezmenyek miatt,
(es mert az amerikaiak hazafisaga es lelki ereje sokkal nagyobb mint az Europaiake)
az EU-ben beindithat egy tobb honapos, fokozatos eroziot: Bear piacot.
3)Aiknek mar van short pozicioja, nyugodtan tarthatja legalabb par napig.
Sot, esetleg honapokig. ALigha lehet realis aron ujabb short poziciokat venni;
de jo daytraderek azonnali nyitaskori short vetelen meg tudnak keresni.
Akinek EEM piacokon van long pozicioja, azoknak is tartast ajanlok. Egy honap mulva ott a recovery majd visszahozza a tegnapi arakat. Sot, arrafele menekul a penz Europabol.
3)A BUX-on eles eses varhato, napokig. OTP, es FHB a leg-serulekenyebb.
előzmény (#993647: zkktib54) | válasz erre | 2016. március 4. - 08:24
Ma a long pozicik se@@ebe nem fer a zabszem.
1)Ez a gyj. joindulattal talan vegyesnek minositheto.
A fo szamok mind inkabb gyengek. A 2015 evi profit 63Mrd lett. Nem lett 70 sem, az volt a minimal varakozas.
A profitmarge tovabb szukult, 2 ev alatt 6.2%-rol 4.9%0re esett. Ez trend, es az OTP kozpetavu kilatasait meghatarozo tenyezo.
A legjobb hir a bolgar lanybank profitja, ami szezonalis tenyezo (2015Q1 kiugrasa) okozott. Azt simitva, mar egyaltalan nem annyira jo, a negyedevenkenti 10-11Mrd a fenntarthato bolgar profitabilitas.
2)A fo kerdes, hogy valoban no-e az OTP profitja 2016ban +90%-ot?
A mai nap utan legalabbis kerdeses.
Es ha no annyit? Akkor 120Mrd korul lesz, (az nagyjabol a 10 eves atlag es OTP intrinsic profitabilitasa),
akkor a elore mutato PE szam ma 14.4
Ebben az ertekelesben nincs semmi tartalek felfele; ezt a nagyon pozitiv 2016-os kilatast mar lediszkontalta a piac a mai arral.
pomperj
OTP részvényesek ide!