Mondjuk úgy, hogy "sejtem", hogy hogy működnek ezek, az ígéretesebbnek látszó projektek kimentése állami szervezetektől (amit addig az állam finanszírozott). Az esetek többségében vagy befuccsolnak, vagy pénzmosodává alakulnak, miután a főnök megszedte magát és a hype alábbhagy(1-10 év) - magyarán kifogynak a befektetőkből. Az interjú egyébként az összes figyelmeztető motívumot hordozta sajnos.
Minden startup így indul, aztán kiderül, nagy durranás lesz belőle, vagy bedőlés. Szerintem számtalan befektető böngészi a lehetőségeket, ha ez tényleg akkora csoda, már ott sorakoznának a kapuban. Ilyenbe az államnak nem szabad beleszállni, menjen oda valamilyen befektető és kockáztassa ő a pénzét .
Megnéztem a videót, én nem vagyok mérnök még hobbiból sem, de azért 100 év működési időt rámodani valamire, ami energiaszíjat használ tegyük fel egy 30m magas építménynél, amire számolnak 300km/h - a videóban 500km/h - széllökéseket, hát nem tudom. Meg akkor kiderült, hogy betonból lennének a terelők, az egyes modulok esetében ez mekkora terhelést fog róni az alapra, meg ugye a lapátok rögzítése is hagy némi kívánnivalót maga után, ha más helyen használnák (tenger/part) akkor a korrózió is számottevő lenne, kell ehhez is daru/emelő, moduláris rendszer, sok meghibásodási lehetőség, a letelepítés tekintetében egymástól elég nagy távolságra kell lenniük. Nem mondom hogy a 3 lapátos jobb, sőt, de szerintem ez sem egy spanyolviasz. Ráadásul a napelem-paneleket is már teljesen jól újra lehet hasznosítani, a probléma, a szélturbina lapátokkal van, abban rengeteg a műanyag-üvegszál kombó.
Klímakamu