A bármilyen fegyver bevetését meg miért ne kockáztatnák meg? Trump mit nem kockáztatott meg eddig, ha éppen olyan lábbal kelt fel, oszt kitör rajta a durci meg a dühöngés?
Elkezdődött. ‘LEAVE MIDEAST NOW!’: Trump’s EMERGENCY ORDER For Americans As Iran Vows ‘Full-Scale Revenge’ https://youtu.be/YwEraOIgxkg . Lövik irakot, ománt, a szaúdiakat, UAE-t, Kuvaitot, jordániát, usa hadsereget stb. lényegében mindekit, aki az elmúlt pár napban csapást mért rájuk vagy a huszikra és/vagy előkészülettel támogatta/ja a támadásokat Irán és a huszik ellen vagy amerikai bázis hosztol... úgy látszik maradt még rakétájuk bőven... . Invázió Irán ellen nem lesz, az egy politikai öngyilkosság lenne, meg erejük sincs hozzá, de légi kampányt folytathatnak ellene, esetleg eszkaláció: civil infra teljes lerombolása, atom, biológiai vagy vegyi fegyver bevetése, ha esetleg nagyon elgurul a gyógyszer, de alapvetően azzal olyan helyrehozhatatlan korokat okoznának az amúgy sem túl fényes nemzetközi renoméjükben, hogy nem kockáztatják meg... . "Ezért nem vagyok én nyugodt az energia-ellátásbiztonság és a létesülő adatközpontok felől. " -> https://www.portfolio.hu/befektetes/20260716/veszelyben-a-gigantikus-adatkozpont-elzartak-a-gazcsapot-a-beruhazas-elol-az-egyesult-allamokban-850260 Miket szívatnak a zöld átállással, paks2 meg a mátrai erőmű leállításával, ott meg fosszilis energiahordozókkal mennek még az adatközpontok is..... . Lazán kapcsolódik: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2026/07/palagaz-kitermeles-magyarorszag-makoi-arok-amerika . "Nem látom, hogy kielégítő módon megvédhetők lennének." Nézd már meg az oroszokat.... a legbiztonságosabbnak mondott létesítményeiket lövik rommá 1000 kilométerekre a fronttól, szvsz innentől nincs miről beszélni biztonság tekintetében. . "Akik nem halnak szomjan, azok meg azonnal felkerekednek, és igyekeznek
olyan helyre, ahol biztosan lesz vizük. Mondjuk például az EU-ba." . Ja, hát elnézve az elmúlt 1-2 hónapot jobb ha grönland felé veszik az irányt, mert pl. már nálunk sem volt víz helyenként. (A végén még Áder papának lesz igaza...) . A másik meg, hogy Katarban , UAE-ben, Kuwaitban, Bahreiinben szinte 90%-ban csak vendégmunkások vannak, majd hazamennek Indiába, bangaledsbe, mega Fülöp-szigetekre stb... . Summa: az oroszoknál masszív eszkaláció van folyamatban, irániaknál is, előbb-utóbb pusztító válasz fog rá érkezni a részükről, amire szvsz a vilgazd finoman szólva sincs felkészülve. https://youtu.be/dWDOsc2n4o8 Bónuszban tegnap még a kínaiakba is beleszállt Trump... https://youtu.be/3tHRf7cu69Q . Trump restarts war on Iran, but has no way out: The US lost https://youtu.be/HFHvtxgR5A8 Egyik érdekes rész: 12:00-14:50 amerikai vám a szoroson.... a másik 21:00-től
"Kuvaitban egy erőművet és egy vízsótalanító üzemet ért találat, ami tüzet és jelentős anyagi károkat okozott, miközben az ország hadserege iráni drónok lelövéséről számolt be. Szaúd-Arábiában hónapok óta először rendeltek el légiriadót. A Forradalmi Gárda közlése szerint Bahreinben egy amerikai drónraktárt és az ország központi mesterségesintelligencia-központját is megsemmisítették." 1) Ezért nem vagyok én nyugodt az energia-ellátásbiztonság és a létesülő adatközpontok felől. Szabotázsokés háborús tevékenység legfontosabb célpontjai lesznek. Nem látom, hogy kielégítő módon megvédhetők lennének. 2) A tengervíz-lepárlók tömeges tönkretétele pedig egyenlő lesz milliók szomjanhalásával, mert hirtelen nem lehet őket más forrásból ellátni elegendő mennyiségű és minőségű ivóvízzel. Akik nem halnak szomjan, azok meg azonnal felkerekednek, és igyekeznek olyan helyre, ahol biztosan lesz vizük. Mondjuk például az EU-ba.
Netflixen van egy jó kis sorozat a vietnámi háborúról. Ott a veteránok elmesélik, hogy ez csak egy kirakat per volt, nem is értették. Nagyjából minden egység ezt csinálta.
Te hiszel a véletlenekben? Az ezredes hirtelen meghalt.... , hirtelen eljárási hiba...akkor ebben mások is benne voltak, de megint a portás vitte el a balhét, vagyis, ő se nagyon.
Szerintem nem fognak egyhamar tárgyalni, egyrészt, mert a keményvonalas rendszert lenyomta a soft csapat és amiatt kezdetek tárgyalni, most meg kiderült, hogy a keményvonalasoknak volt igazuk, szóval katonai eszkaláció várható vagy ha nem akkor még az előbbinél is keményebb feltételeket fognak szabni, amit az USA nyilvánvalóan nem fog elfogadni. . Másfelől már az infrát is szétlőtték, épp most mondták egy interjúban, hogy az UAE Hormouzon túli finomítója vagy kikötője súlyosan megsérült, így 1.1 millió hordó máris kiesett. (az olajvállalatoknak a 78$ körüli hordónkénti ár tökéletes szint) . És nagyon érdekes, hogy a szakértők is feltették a kérdés, hogy mi változott katonailag a korábbiakhoz képest (az USA milyen plusz dolgot -fegyver stratégia- tud felmutatni) és nem igazán tudják, konkrétan semmit. . Szerintem az USA hamarosan szétlöveti Iránnal az olajinfrát a régióban, ahogy már korábban kifejtettem, így ő lenne a legnagyobb olaj és LNG exportőr és a petrodollár is megmaradna és EU-nak is tudna diktálni bármit. Erre utal, hogy az USA pusztítja az orosz olajfinomítókat és olaj/LNG flottát intenzíven, támogatja az orsozok elleni további szankciókat. Mellesleg az OPEC(+) is szeretné darabokban látni. . Másik érdekesség, hogy egy pár napja egy iráni gép ment a hutikhoz, és leszállás előtt a szaúdiak elkezdték lőni a hutik repterét, amire a hutik pár nap múlva lerakétázták a szaúdiak repterét és állítólag a szaúdiak is elkezdtek mozgolódni katonailag a térségben, főleg, hogy állítólag sikerült előbányászni szaddám lányát, aki beadta a yemeni "trónra" az igényét szóval van esemény bőven. . John Mearsheimer: All-Out War in the Middle East & Trump's War on Russia https://youtu.be/WGNUuOW6-q4
Úgy van, a huthik percig nem voltak kérdésesek. És egyébként egy olyan földrajzi helyen vannak, hogy nagyjából bevehetetlen, szétbombázhatatlan, az maga az ideális erőd, ehhez képest a svájciak Festung Alpen-je vagy az iráni hegyvidék kutya füle. Én egyébként szoktam nézegetni gúgli mapszon a műholdképet, rendesen szét van bombázva a Szanaá-i repülőtér meg az Al Hodeida-i kikötő, minőségi munkát végeztek ott egykor az izraeliek, de ez a huthikat nem igazán izgatja, így is használják, oszt jónapot. A bombatölcsérek és roncsok meg kit zavarnak.
Na de legalább alaposan meg is lettek büntetve. Erről meg is kérdeztem a gúgli AI-t: ki volt a my lai vérengzést elkövetett katonai alakulat parancsnoka, és mi volt a további pályafutása? A Mỹ Lai-i mészárlást elkövető „C” (Charlie) század közvetlen parancsnoka Ernest Medina százados volt, míg a mészárlást a helyszínen közvetlenül irányító legfőbb tiszt William Calley hadnagy, az 1. szakasz vezetője volt. [1, 2] A katonai hierarchia szerint a hadművelet átfogó parancsnoka Frank A. Barker alezredes volt, aki nem sokkal az eset után helikopter-balesetben meghalt. [1] Ernest Medina százados további pályafutása
Hadbírósági tárgyalás: 1971-ben állították hadbíróság elé. Azzal vádolták, hogy felelős a parancsnoksága alá tartozó katonák által elkövetett gyilkosságokért. [1, 2]
Felmentés: A bíróság még ugyanebben az évben felmentette minden vád alól, miután a bíró eljárási hibát vétett az esküdtszék instruálásakor. [1, 2]
Leszerelés: Bár felmentették, katonai karrierje kettétört. Elveszítette a kilátást a korábban beígért őrnagyi előléptetésre, ezért még 1971-ben önként lemondott a rangjáról és elhagyta a hadsereget. [1]
Civil élet: Leszerelése után Michiganbe, majd Wisconsinba költözött. Kezdetben egy helikoptergyártó cégnél dolgozott értékesítőként (amely a védőügyvédje tulajdonában állt), később pedig ingatlanügynökként tevékenykedett. [1, 2]
Halála: Medina 2018. május 8-án, 81 éves korában halt meg. Elbocsátása után elismerte, hogy a tárgyaláson nem volt teljesen őszinte, hogy védje a hadsereg becsületét. [1, 2, 3]
William Calley hadnagy további pályafutása
Elítélés: Ő volt az egyetlen katona, akit ténylegesen elítéltek a mészárlás miatt. 1971-ben életfogytig tartó kényszermunkára ítélték 22 civil meggyilkolásáért.
Enyhítés és házi őrizet: Richard Nixon elnök közbenjárására az ítéletét szinte azonnal megváltoztatták. Calley mindössze három napot töltött börtönben, utána házi őrizetbe került a Fort Benning katonai bázison lévő lakásában. Büntetését később 20, majd 10 évre csökkentették.
Szabadulás: 1974 novemberében, alig több mint három év házi őrizet után feltételes szabadságra bocsátották.
Civil élet: Szabadulása után Columbusban (Georgia állam) telepedett le, feleségül vette egy helyi ékszerész lányát, és évtizedekig apósa ékszerüzletében dolgozott drágakőszakértőként. Később Atlantába költözött és kerülte a nyilvánosságot.
Bocsánatkérés: 41 évvel az események után, 2009-ben egy zártkörű klubrendezvényen nyilvánosan bocsánatot kért a tetteiért, bár továbbra is azzal védekezett, hogy csak a felettese (Medina) parancsait követte.
Halála: Calley 80 éves korában, 2024. április 28-án halt meg. [1, 2, 4, 5, 6, 7]
Ugyanez volt a helyzet az április 8-i tűzszünet előtt is. Jelentős eszkalációs lépés lenne, amit szerintem nem fognak megtenni egyik oldalról sem, onnan a tárgyalóasztalhoz való visszatérés hónapokon belül lehetetlen lenne. Irán is megfenyegette az Öböl-államokat, hogy az energetikai infrastruktúrát is megtámadja. A Közel-Keleten nem bírják ki a hőséget egyik államban sem, ezért szerintem valószínű, hogy hamarosan ismét tárgyalhatnak az MOU-ba való visszatérés mentén.
2026.05.16. "Na most, ha az amerikaiak újra fogják kezdeni az iráni cirkuszt, akkor
abba szvsz nagy eséllyel be fognak szállni a hutik is, tehát szuezt el
kell kerülniük a hajóknak, így a szállítási költségek és idő nőni
fognak. Janbu jó eséllyel támadás alatt lesz tehát pár millió hordó
olaj kiesik.... . Ha erre még bónuszban az oroszok is elzárják a csapokat
az EU felé - lásd mostanság Németország - és esetleg felénk is a gázt és
a többit a jövőben - , akkor nem tudom minek kéne itt örömködni, főleg,
hogy az amerikaiak monopol helyzetbe kerültek az EU felé irányuló gáz
és olajszállításban, így olyan árat mondanak a későbbiek során, amilyet
akarnak és örülhetünk, ha nem valamilyen politikai, katonai követeléshez
fogják kötni, már jól ismerjük Trumpot...." . -> 2 hónappal később: https://www.portfolio.hu/global/20260716/kiszivargott-iran-mesterterve-benito-csapas-keszul-ha-ez-megvalosul-sokkot-kap-a-vilaggazdasag-850170 . Igen, ez egy váratlan fejlemény nem lehetett előre látni....
Nekem se szimpi a csávó, viszont terroristákkal békét kötni nem igen lehet, valszeg úgy számolt, hogy besegít az iráni elkenzéknek, de az nem jött össze, gondolom mindent vérbe folytanak.
Ekeztem számolgatni az egyik kezemen, hogy hány terrorállamot is tudnék nagy sietve felsorolni, oszt rögtön kellett mingyárt a másik kezem is hozzá. Sajnos túl vannak reprezentálva a Földgolyón.
USA - Irán háború
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/