Topiknyitó: hekki 2026. 01. 13. 20:46

USA - Irán háború  

Tik-tak, tik -tak
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
keeper csütörtök, 19:16
Előzmény: #3140  GrizzlyG
GrizzlyG
GrizzlyG csütörtök, 18:46
Előzmény: #3133  keeper
Netflixen van egy jó kis sorozat a vietnámi háborúról. Ott a veteránok elmesélik, hogy ez csak egy kirakat per volt, nem is értették. Nagyjából minden egység ezt csinálta.
keeper csütörtök, 17:52
Előzmény: #3136  Borisz
Te hiszel a véletlenekben? Az ezredes hirtelen meghalt.... , hirtelen eljárási hiba...akkor ebben mások is benne voltak, de megint a portás vitte el a balhét, vagyis, ő se nagyon.
keeper csütörtök, 17:42
Előzmény: #3135  Ripple-Rónai
Szerintem nem fognak egyhamar tárgyalni, egyrészt, mert a keményvonalas rendszert lenyomta a soft csapat és amiatt kezdetek tárgyalni, most meg kiderült, hogy a keményvonalasoknak volt igazuk, szóval katonai eszkaláció várható vagy ha nem akkor még az előbbinél is keményebb feltételeket fognak szabni, amit az USA nyilvánvalóan nem fog elfogadni.
.
Másfelől már az infrát is szétlőtték, épp most mondták egy interjúban, hogy az UAE Hormouzon túli finomítója vagy kikötője súlyosan megsérült, így 1.1 millió hordó máris kiesett. (az olajvállalatoknak a 78$ körüli hordónkénti ár tökéletes szint)
.
És nagyon érdekes, hogy a szakértők is feltették a kérdés, hogy mi változott katonailag a korábbiakhoz képest (az USA milyen plusz dolgot -fegyver stratégia- tud felmutatni) és nem igazán tudják, konkrétan semmit.
.
Szerintem az USA hamarosan szétlöveti Iránnal az olajinfrát a régióban, ahogy már korábban kifejtettem, így ő lenne a legnagyobb olaj és LNG exportőr és a petrodollár is megmaradna és EU-nak is tudna diktálni bármit. Erre utal, hogy az USA pusztítja az orosz olajfinomítókat és olaj/LNG flottát intenzíven, támogatja az orsozok elleni további szankciókat. Mellesleg az OPEC(+) is szeretné darabokban látni.
.
Másik érdekesség, hogy egy pár napja egy iráni gép ment a hutikhoz, és leszállás előtt a szaúdiak elkezdték lőni a hutik repterét, amire a hutik pár nap múlva lerakétázták a szaúdiak repterét és állítólag a szaúdiak is elkezdtek mozgolódni katonailag a térségben, főleg, hogy állítólag sikerült előbányászni szaddám lányát, aki beadta a yemeni "trónra" az igényét szóval van esemény bőven.
.
John Mearsheimer: All-Out War in the Middle East & Trump's War on Russia
https://youtu.be/WGNUuOW6-q4
Borisz csütörtök, 16:50
Előzmény: #3134  keeper
Úgy van, a huthik percig nem voltak kérdésesek.
És egyébként egy olyan földrajzi helyen vannak, hogy nagyjából bevehetetlen, szétbombázhatatlan, az maga az ideális erőd, ehhez képest a svájciak Festung Alpen-je vagy az iráni hegyvidék kutya füle.
Én egyébként szoktam nézegetni gúgli mapszon a műholdképet, rendesen szét van bombázva a Szanaá-i repülőtér meg az Al Hodeida-i kikötő, minőségi munkát végeztek ott egykor az izraeliek, de ez a huthikat nem igazán izgatja, így is használják, oszt jónapot. A bombatölcsérek és roncsok meg kit zavarnak.
Borisz csütörtök, 16:11
Előzmény: #3133  keeper
Na de legalább alaposan meg is lettek büntetve.
Erről meg is kérdeztem a gúgli AI-t:
ki volt a my lai vérengzést elkövetett katonai alakulat parancsnoka, és mi volt a további pályafutása?
A Mỹ Lai-i mészárlást elkövető „C” (Charlie) század közvetlen parancsnoka Ernest Medina százados volt, míg a mészárlást a helyszínen közvetlenül irányító legfőbb tiszt William Calley hadnagy, az 1. szakasz vezetője volt. [1, 2]
A katonai hierarchia szerint a hadművelet átfogó parancsnoka Frank A. Barker alezredes volt, aki nem sokkal az eset után helikopter-balesetben meghalt. [1]
Ernest Medina százados további pályafutása
  • Hadbírósági tárgyalás: 1971-ben állították hadbíróság elé. Azzal vádolták, hogy felelős a parancsnoksága alá tartozó katonák által elkövetett gyilkosságokért. [1, 2]
  • Felmentés: A bíróság még ugyanebben az évben felmentette minden vád alól, miután a bíró eljárási hibát vétett az esküdtszék instruálásakor. [1, 2]
  • Leszerelés: Bár felmentették, katonai karrierje kettétört. Elveszítette a kilátást a korábban beígért őrnagyi előléptetésre, ezért még 1971-ben önként lemondott a rangjáról és elhagyta a hadsereget. [1]
  • Civil élet: Leszerelése után Michiganbe, majd Wisconsinba költözött. Kezdetben egy helikoptergyártó cégnél dolgozott értékesítőként (amely a védőügyvédje tulajdonában állt), később pedig ingatlanügynökként tevékenykedett. [1, 2]
  • Halála: Medina 2018. május 8-án, 81 éves korában halt meg. Elbocsátása után elismerte, hogy a tárgyaláson nem volt teljesen őszinte, hogy védje a hadsereg becsületét. [1, 2, 3]
William Calley hadnagy további pályafutása
  • Elítélés: Ő volt az egyetlen katona, akit ténylegesen elítéltek a mészárlás miatt. 1971-ben életfogytig tartó kényszermunkára ítélték 22 civil meggyilkolásáért.
  • Enyhítés és házi őrizet: Richard Nixon elnök közbenjárására az ítéletét szinte azonnal megváltoztatták. Calley mindössze három napot töltött börtönben, utána házi őrizetbe került a Fort Benning katonai bázison lévő lakásában. Büntetését később 20, majd 10 évre csökkentették.
  • Szabadulás: 1974 novemberében, alig több mint három év házi őrizet után feltételes szabadságra bocsátották.
  • Civil élet: Szabadulása után Columbusban (Georgia állam) telepedett le, feleségül vette egy helyi ékszerész lányát, és évtizedekig apósa ékszerüzletében dolgozott drágakőszakértőként. Később Atlantába költözött és kerülte a nyilvánosságot.
  • Bocsánatkérés: 41 évvel az események után, 2009-ben egy zártkörű klubrendezvényen nyilvánosan bocsánatot kért a tetteiért, bár továbbra is azzal védekezett, hogy csak a felettese (Medina) parancsait követte.
  • Halála: Calley 80 éves korában, 2024. április 28-án halt meg. [1, 2, 4, 5, 6, 7]
Ripple-Rónai
Ripple-Rónai csütörtök, 15:23
Előzmény: #3134  keeper
Ugyanez volt a helyzet az április 8-i tűzszünet előtt is. Jelentős eszkalációs lépés lenne, amit szerintem nem fognak megtenni egyik oldalról sem, onnan a tárgyalóasztalhoz való visszatérés hónapokon belül lehetetlen lenne.
Irán is megfenyegette az Öböl-államokat, hogy az energetikai infrastruktúrát is megtámadja. A Közel-Keleten nem bírják ki a hőséget egyik államban sem, ezért szerintem valószínű, hogy hamarosan ismét tárgyalhatnak az MOU-ba való visszatérés mentén.
keeper csütörtök, 15:03
Előzmény: #2928  keeper

2026.05.16.
"Na most, ha az amerikaiak újra fogják kezdeni az iráni cirkuszt, akkor abba szvsz nagy eséllyel be fognak szállni a hutik is, tehát szuezt el kell kerülniük a hajóknak, így a szállítási költségek és idő nőni fognak. Janbu jó eséllyel támadás alatt lesz tehát pár millió hordó olaj kiesik.... 
.
Ha erre még bónuszban az oroszok is elzárják a csapokat az EU felé - lásd mostanság Németország - és esetleg felénk is a gázt és a többit a jövőben - , akkor nem tudom minek kéne itt örömködni, főleg, hogy az amerikaiak monopol helyzetbe kerültek az EU felé irányuló gáz és olajszállításban, így olyan árat mondanak a későbbiek során, amilyet akarnak és örülhetünk, ha nem valamilyen politikai, katonai követeléshez fogják kötni, már jól ismerjük Trumpot...."
.
-> 2 hónappal később:
https://www.portfolio.hu/global/20260716/kiszivargott-iran-mesterterve-benito-csapas-keszul-ha-ez-megvalosul-sokkot-kap-a-vilaggazdasag-850170
.
Igen, ez egy váratlan fejlemény nem lehetett előre látni....
keeper csütörtök, 14:56
Előzmény: #3132  Borisz
Van ettől jobb is:
https://youtu.be/fIGImkedsuw
Kíváncsi vagyok, hogy a deltásoknak, hogy fogja ezt elmagyarázni...
https://blackcombbeards.com/blogs/beard-blog/why-do-special-forces-have-beards
.
"Gondolom egyidejűleg felveszik a harcászati kiképzésbe az erőszakolást is, előbb bábukon, második lépésként pedig egymáson gyakorolva."
Ott van Vietnám, a wiki tele van a képekkel, igazi kan rally utána meg lelőtték őket, de nem is kell annyira messzire visszamenni a történelemben.
.
https://en.wikipedia.org/wiki/My_Lai_Massacre
"The My Lai Massacre (/miː laɪ/ MEE LY; Vietnamese: Thảm sát Mỹ Lai [t̺ʰâm ʂǎt mǐˀ lāj] ) was a U.S. Army war crime committed on 16 March 1968, involving the mass murder of between 347 and 504 civilians, almost all women, children and elderly men, in Sơn Mỹ village, Quảng Ngãi province, South Vietnam, during the Vietnam War.[2] Some of the female victims, including children as young as 12, were gang-raped and their bodies mutilated.[3][4] The incident is the largest massacre by U.S. soldiers in the 20th century.[5]
Borisz csütörtök, 12:21
https://www.portfolio.hu/global/20260716/tobb-tesztoszteront-akar-latni-trump-embere-a-seregben-de-szo-szerint-hormonvizsgalat-var-a-katonakra-849982
Az igen!
Gondolom egyidejűleg felveszik a harcászati kiképzésbe az erőszakolást is, előbb bábukon, második lépésként pedig egymáson gyakorolva. 
Oszt az éles begyakorlás meg majd a műveleti területen, pontozásos értékeléssel, amely rögtön alapját is tudná képezni a felterjesztési javaslatoknak.
tibbi60
tibbi60 csütörtök, 09:30
Előzmény: #3130  Shortelek
Valószínűleg így lesz és felelednek az alvó sejtek... hosszú történet lesz
Shortelek csütörtök, 07:30
Előzmény: #3129  tibbi60
Nekem se szimpi a csávó, viszont terroristákkal békét kötni nem igen lehet, valszeg úgy számolt, hogy besegít az iráni elkenzéknek, de az nem jött össze, gondolom mindent vérbe folytanak.
tibbi60
tibbi60 szerda, 23:42
Előzmény: #3121  Shortelek
Nem azzal van a baj hanem taco fejében van és sztem csak a pénzt nézi más nem érdekli 
Ilyen ember nem tud békét csinálni,mint ahogy hirdette
keeper szerda, 20:57
Előzmény: #3125  Borisz
Vajon hol képezték ki az ICE-t és ki a vezetője...
Borisz szerda, 18:59
Monnyuk azért ez az ICE meg a trump így együtt elég ronda egy társaság.
Borisz szerda, 18:58
Előzmény: #3123  keeper
Ekeztem számolgatni az egyik kezemen, hogy hány terrorállamot is tudnék nagy sietve felsorolni, oszt rögtön kellett mingyárt a másik kezem is hozzá. Sajnos túl vannak reprezentálva a Földgolyón.
keeper szerda, 18:29
Előzmény: #3121  Shortelek
Az égegyadta világon semmi, sőt már nagyon várjuk. :D
Shortelek szerda, 17:01
Előzmény: #3119  tibbi60
Nem értem mi a bajotok azzal ha egy terrorállamot lenyomnak.

Topik gazda

hekki
hekki
3 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek