https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
Nekem már régóta nem a "Balaton a Riviéra". Most nyáron leszaladtunk, megnézni, de ugyan ezt tapasztaltam, mint amit ide elírtál. Arról nem beszélve, hogy...erről nem a szolgáltatók tehetnek....de 150 métert gyalogoltak a gyerkőceim az iszapban, hogy legalább csípőig érjen a víz. Ott aztán egy kicsit labdáztak, fürödtek, aztán jöttek kifele. Annak ellenére, hogy rohadt meleg volt, lila szájjal érkeztek ki, mert a vizes testüket meg a szél hűtötte, úton kifele nem tudtak még megmártózni sem. A nap viszont éget, szinte csíp. Én bele sem mentem, át sem öltöztem. Ugrálják ki magukat és legyen kipipálva az idei Balcsi is. Mi is szabad strandon voltunk, de már étteremből mentünk a strandra, így az árakat meg sem néztem. Egyik gyerkőcöm sem mondta, hogy maradjunk még, így 2 óra után irány haza. Nem ez volt a fő célja az utunknak, de megint egy csalódással több. Én biztosan ne fogok lemenni a Balatonhoz, max ha útba esik. Tavaly voltunk Lengyelországban, az is jó és nem drága, de Csehországot nagyon dicsérik, ott aztán igazán van mit nézni. Mi sem a kényeztetést a hotelban szeretjük, hanem a látnivalókat, szívesen barangolunk a természetben. Ezért is bosszant orbán kormány rablása, mikor az arany áron megcsinált turistalátványosságok, 1 év élettartamúak. Sok tanösvénynél, már 2 év után szétesve a táblák, pihenőhelyek, benőve az ösvény gyommal. Látszik, hogy csak a pénzlenyúlás volt a cél, nem az attrakció. Szegény Széchenyi biztosan forog a sírjában, látva a róla elnevezett rablóprogramokat.
"Siófok a legundorítóbb város a Balaton körül,a fél ország bűnözői ott lebselnek nyáron,meg tele cigánnyal,hányinger."
"Volt szerencsém néhány évet ott lakni. Annál sunyibb, trükközőbb, filléreskddőbb népség nem nagyon van a világon. Persze ennek történeti okai is vannak, akit érdekel, utánaolvashat. Mindenesetre a pusztulatért már a magyar sem ad pénzt, nemhogy a német. Nulladik lépésként szedjék össze a szemetet, ürítsék ki a kukákat, újítsák fel a WC-t (egyúttal csukják le az ingyenes WC-ben követelőző cigányasszonyokat, aki wéCésnénit játszanak), az öltözőnek csúfolt romokat cseréljék és a 22.00 után megjelenő maffiát, balhésokat, védelmi pénzeket szedősöket is eltakaríthatnàk. Nulladik lépésként."
"A "szabad"strandok úgy ingyenesek, hogy a parkolás hétszáz forint óránként! Plusz megeszi a retek az egész strandon, mindenhol eldobott csikkek, kiégett fű, mocskos-pókhálós-telesz@rt öltöző, húgyszagú "ingyenes" wc amit cigányokkal üzemeltetnek és azok erőszakosan pénzt kérnek a használatért.A strand tele van balhés cigányokkal és bunkó németekkel."
"Szerencsére pár éve mi találtuk onnan nem messze egy ugyan fizetős strandot, de ott rend és tisztaság van, ellenben cigány csak elvétve, azok is tudnak viselkedni. A gyerekzsivaj meg pont nem zavar, sőt. Ja, és a Petőfi sétány is tök üres akár a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Nyilván nem véletlenül..."
"Nagyon szeretem a Balatont, ott nőttem fel, vitorláztam, horgásztam......nyaranta maga volt a világóceán nekem. A rendszerváltásig egy paradicsom volt, mindenki elhiheti! Jelenleg csak rosszat hallok, főleg az árakról.....ahol most vagyok az árak, a miheztartás végett, a tengerbe lógatott lábbal fogyasztva néhány ár: kávé, szuper minőségű, 50 cent. Üveg sör, helyi 1 dollár, import 2$. Friss ebéd, rizs, bab, kukorica,tengeri cuccokkal, banánlevélben 4-6 dollár között, rendesen nagy adag. Rum 1 $ egy deci. Friss kókusz 1-2 $. Napi 10 dollárból királyi módon meg lehet élni. A lakhatás más kérdés , a nagy hotelek persze drágabbak."
"Most voltam Lillafüreden,ott is a lenyúlás megy! Öten voltunk, 100 Euró a fos kisvasút,aztán le se szálltunk,mert mit tököljünk másfél óra hosszat a pisztrángtenyésztő telepen,vagy egy elhagyott kőbányában,míg jön a következő vonat? A Miskolctapolcai barlangfürdő is egy retek.Kevés benne a víz, nincs is kitáblázva rendesen semmi,az öltözőben nincsenek padok,száz emberre három hajszárító,a tusolók nem működtek az öltözőben. Mindezt 6000 Ft/3 óra díjazásért.Magyarországon mindenhol ez van! Papírja van minden hülyének,de érteni nem értenek semmihez!" "Siófok egy putrifészek lett. Mellette a durván elszállt árak, és olyan esetek, amik miatt már nem szívesen megy oda az ember. Amúgy is az északi partot létesítettük eddig is előnyben, De ott is az lett a helyzet, hogy durván elszálltak az árak. Ezért idén az első balatoni kiruccanás után úgy döntöttünk, hogy nyakunkba vesszük ismét a hétmérföldest, és irány a Szlovén Isztria. A vendéglátás ott sem olcsó, de összemérhető a hazai árakkal, néhol olcsóbb, néhol drágább. De valahogy nyugodtabb, és tartalmasabb a nyaralás. Az élelmiszerboltok viszont jóval olcsóbbak. Összköltségben drágább, mert kiutazás-visszaút is költséges, de jól szervezve az is élmény, főleg, ha útközben be van pár látnivaló is iktatva.Mi nem azok a fajta nyaralók vagyunk, akik zummm egyből le a szállásra, aztán végigrohanni mindenen, majd még fáradtabban hazarohanni, hanem szép kényelmesen, indulunk, nem rohanunk sehová, egy nap legfeljebb egy tervezett program, ha nincs kedvünk hozzá, akkor is ott a pancsolás a tengerben, vagy séta valamelyik történelmi városban a környéken."
"30 éve nem jártam a Balatonnál nyaralás céljából. Hazánk leggyalázatosabb "vendéglátó" helye.Ilyen mindent felül múló gátlástalanságot csak Horvátországban tapasztaltam ."
Jelentősen visszaesett a vendégszám a Balaton-Parti Kft. által üzemeltetett siófoki fizetős strandokon, miközben a Galerius Fürdő vesztesége az év végére meghaladhatja a 100 millió forintot – írta Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, tájékoztat az Economx. A Balaton-Parti Kft. szálláshelyeinél 5–10 százalékos bevételkiesés várható, és az autószerelő műhely bevétele is jelentősen elmaradhat a tervezettől. A társaság által ismét saját üzemeltetésbe vett vásárcsarnok bérleti bevételei sem a tervek szerint alakulnak. A Nagystrandon mintegy 20, a sóstói fizetős strandon körülbelül 10 százalékkal csökkent a vendégszám, az elmaradó jegyárbevétel pedig nagyjából 70 millió forint lehet.
A legnagyobb éves áremelkedést a Szombathely–Zalaegerszeg–Keszthely–Körmend vonalon mérték. Ebben a térségben 20,6 százalékkal nőtt a jellemző négyzetméterár egy év alatt, így megközelítette a 708 ezer forintot. A lakáskínálat is itt forog a leggyorsabban, a lakások jellemzően két hónapon belül gazdát cserélnek. A térségben ráadásul alacsony a panellakások aránya, a kínálat túlnyomó része téglaépítésű ingatlanokból áll.A négy térség adatai alapján jól látszik, hogy a nyugat-magyarországi ingatlanpiac nem egyetlen forgatókönyv szerint működik. A magas árak önmagukban nem feltétlenül jelentenek gyengébb piacot: Győr és Sopron környékén az erős kereslethez magas ár és kevés alku társul.
Ezzel szemben a Balaton és a Velencei-tó vonzáskörzetében a magasabb árszint már visszafoghatja a vevői aktivitást.
Leirtad a lényeget. 7 napból 7 napot dolgoznak, nem drágák és így van forgalom. Sűrű fillér elve! Ez a nézet van Ázsiában. Ez az egyik nagy különbség. Majd átveszik a Balatoni vendéglátást is.
A helyi éttermesek is így kezdték, önerőből, de amint beindul, már csak irányítani, aztán már csak élvezni akarnák a gyümölcsét. Van egy hamburgeresünk, egy pici kajálda, kiszállítással. Három év vállalkozás után kezdett építkezni és állítólag hitel nélkül 2 év alatt kész a háza. Nem annyira rossz biznisz ez. Igaz neki sincs alkalmazottja, ilyen-olyan haver viszi ki a megrendeléseket, ő meg áll a "rezsó" mögött. Ha kiszámolom, elég nagy luxus, egy zsömlébe belepakol egy szelet valamit, szósz és zöldség , majd a doboz és hajlandóak érte adni 5000 forintot. Nemrég voltam egy ünnepségen, egy helyi szervezet rendezte, mindent úgy kéregettek össze. Egy szelet cigánypecsenye 120 gramm körüli, 2 szelet kenyér, mustár 2500 forint. Igaz, jótékonysági akció, a szervezet fenntartására megy a bevétel, de ...... Aztán a vezető meg morgott, hogy a hús negyede megmaradt, még jó, hogy van fagyasztóládájuk.
Mindenki azzal jön, hogy drága az éttermek üzemeltetése, drága a munkaerő, ezért mennek fel az árak. Nálunk 3 éve kezdett egy vietnámi család, gyönyörűen működik az éttermük. Nem tudom, hogyan bírják, még a nyelvet sem tudták, de 7 napból 7 napot dolgoznak. Már kisvárosunkban ki is szállítanak, úgy látszik kisfiuk oda nőtt, hogy lett jogosítványa. Ezt fehér ember biztosan nem bírná, reggel a bevásárló központban kezdik, délelőtt 10-től,este 10-ig tolják. Nincs alkalmazott, csak a család. Nem panaszkodnak, ez az életük, 18 óra munka. Az öreg azt mondta, inkább az árakat faragják, de ne legyen üres az étterem. Elvégre nem kis bérleti díjat fizetnek a tulajnak.
Sorra zárnak be a magyar éttermek: kiderült a fájó igazság, ezt már a családok sem tudják kifizetni.„A magyarok szegények, és Magyarország nagyon egyenlőtlen társadalom”Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus szerint a vendéglátás problémáinak egyik legfontosabb oka a magyar társadalom jövedelmi szerkezete. Mint mondta, nagyon nyersen fogalmazva: a magyarok szegények, Magyarország pedig nagyon egyenlőtlen társadalom. A szakember szerintha európai összevetésben nézzük a jövedelmeket, akkor a magyar társadalom jelentős része nem éri el azt a szintet, amely mellett rendszeresen étterembe, szállodába vagy más szolgáltatásokba járhatna. Sorra zárnak be a magyar éttermek: kiderült a fájó igazság, ezt már a családok sem tudják kifizetni
https://www.blikk.hu/gazdasag/vasarlas/horvatorszag-etterem-fogyasztas-palacsinta-magyarok/rqxgl0y . Azért nem tudom egyeseknél hol szállt el ennyire az ego, de jó az ilyet olvasni, hogy picit helyre teszik őket (és ezért elutazott jó messzire és még felháborodva le is írja). Gondolom, ment volna a mostanában szokásos történet, amihez kényszerből mindenki mosolyog itthon: üres zsebbel 4en leülnek 1-1 palacsintára az étteremben, gondolom lett volna negyed óra posztolás meg fotózás, és külön külön fizettek volna, bankkártyával, okostelefonnal meg okosórával. És fel nem bírja dolgozni az étterem nézőpontját, hogy pitiáner 20 euróért csúcsidőszakban blokkol egy asztalt. Még hangosan reklamál :D (de gondolom csak tisztes távolból)
Köszönöm a program javaslatot! Nem találkoztam vele, de nagyon jó ötletnek tűnik! Ha lesz időm és az időjárás engedi, megnézzük a családdal. Sajnálom, hogy nem csinálnak gyakrabban ilyen tematikus programokat, szerintem nagy igény lenne rá. Pár hete nosztalgiás lengyelekbe botlottam például, sok család , mind a régi NagyPolski Fiat-okkal, jöttek a Balatonra. Nagyon sok mindent lehetne szervezni, ha végre az önkormányzatoknál is összeszednék magukat. Sok programhoz még pénz se nagyon kéne, csak kreatív ötlet ...
Ez nem a reklám helye, de ekkor itt leszek és mivel kapcslódik Balatonhoz remélem nem annyira off topic. Csak mondom erről beszélek, mindenkinek más, hogy ki hogy érzi jól magát és mire költi pénzét.. https://www.facebook.com/events/1034997732602038?acontext=%7B . Én még élőben nem láttam gőzösöket, Balatonom meg főképpen nem!
Balaton-Balaton mi lesz veled?
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?