https://telex.hu/gazdasag/2025/06/07/balatonfured-tihany-orvenyes-balaton-foszezon-nyitanya-punkosd-riport
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?
Ma Tihany, detto mint tegnap Siofokon. A szabadstrandnál a büfé sor zárva! Fürdőzők, nyaralók sehol. Büfés elmondása szerint 30 éve nem tapasztalt ilyet. Természetesen fizetni nem tud még most sem, kért átütemezést. A dolgozói pedig tengnek lengnek és fizeti nekik a semmi munkáért a bért. Hááát ilyen ez a Balaton.
Tegnap jöttünk haza Olaszországból. Nem gondoltam, hogy ezt fogom mondani, de kifejezetten olcsó volt. Ferrara-tól San Marino-ig jártuk be a vidéket. San Marino-ban a várban 6,5 EUR volt a margherita pizza, étteremben, de a legdrágább pizza is csak 10 EUR-ba került. És mindegyik helyen ennyi volt. Mondhatnánk, hogy kartelleznek, de ennyiért nyugodtan :-) A felvonó 5 EUR/fő, oda-vissza. A Buda vári sikló 5000 forint/fő.Lido di Pomposa-ban 6 EUR volt a margherita a parton. Ráadásul minden parti étteremben és bárban is rendes székek, asztalok, evőeszközök, tányérok, üveg poharak voltak, nem sörpados, papírtálcás, műanyag evőeszközös, műanyag poharas izék. Már ez egy óriási igényességbeli különbség a Balatonhoz képest. Ugyanitt találtunk egy zseniális pizzazót: nagyon jófej, húszon éves srácok, fatüzelésű kemencében fantasztikus pizzákat sütöttek. A garnélás 10 EUR volt és nem 2 db volt rajta, hanem vagy 20. Itt esett meg velünk egyszer, hogy 23 EUR volt a számla, de csak 20 és 50 EUR bankjegy volt nálam. Az 50-ből nem tudott visszaadni, mondtam, hogy akkor fizetek bankkártyával. Mondta a srác, hogy: Á, hagyjam, 20 EUR, az ásványvíz ingyen volt. Nyilván voltunk már párszor náluk és még vissza is mentünk. Az ilyen lazaság, és a mindenütt tapasztalható általános életöröm nagyon fel tudja dobni az embert. Egyébként Comacchio és Ferrara méltatlanul nem látogatott helyek. Nagyon élveztük a szinte turisták nélküli, autentikus hangulatot. Comacchioban csodálatos helyen ebédeltünk, átlag 5600 forint/főétel áron. Ravenna drágább volt, és nagyon sok turistával. A főtéren 8 EUR volt a margherita pizza, és 9 EUR a prosciutto-s piadina. De szerintem ez sem drága. A boltban (3 Spar volt a környéken) pedig sok minden lényegesen olcsóbb, mint nálunk. Ami drágább az pedig legalább annyival minőségibb is. A 40 m2-es apartmanunk, 50 méterre a parttól, kilátással a tengerre 1000 EUR volt 1 hétre. Augusztus 21-én megyünk Badacsonyba, 3*-os hotelbe, az 65 ezer/éj. Arányaiban drágább, igaz van benne svédasztalos reggeli. Csak hát a szoba 3 ággyal már nem annyira tágas, a strand is messzebb van és még fizetős is.
Az unatkozó pincérekre írnám, szóval azért a max 2 hónapért nem mennék le dolgozni...lehet jó buli, de ennyi. Mikor külföldön keresik a vendéglátósokat: tisztességes fizetéssel, bejelentéssel, személyzeti szállással + ellátással, éves állással, lassan NYELV nélkül! Németországban magyar utcák vannak, családostul!
No ez a hétvége már koránt sem volt sikeres. Nem én voltam most lent, de állítólag pangás. Unatkozó pincérek a legmenobb helyen. Pedig mi nem vagyunk drága rész
Balatonboglár, Balatonlelle: érezhetően kevesebb ember van. Ha a korábbi évek átlagát 100-nak veszem, akkor olyan 60-70 körül van. Balatonlelle új fideszes vezetése szépen sápolja a turistákat a 0-24 parkolási díjjal. Amelyik szállásnak nincs (elég) saját parkolója a vasútvonal és a part között, az megszívta szépen.
Jelentem az Adria csurig van magyarral. Most jöttek meg. A kis falumban mindenhol magyar autók a strandon mintha a Balatonon lennék, mindenhol magyar beszédet hallok. Ez van.
Nem tudom, ilyenkor mennyien kellene, hogy legyenek. De, tegnapi egynapos kirándulás alapján, Tihany, déli órákban sokan voltak, sok külföldivel. (Apátsági templom+kiállítások 3100/fő/felnőtt). Füreden a korzón szintén sokan voltak, a délutáni órákban, szinte tömeg érzésem volt már. Sétahajók teljes létszámokkal futottak ki, (3300/fő felnőtt jegy egy óra sétahajó), kisvonatok fél óránként szintén (3000/fő egy kör). Viszont a strandon kevesen voltak, illetve kérdés, mennyi a nézelődő, sétálgató, mennyi a vastagon fogyasztó vendég. Ja, kerékpárosok (turisták) is sokan voltak. Fene tudja, mondom, egynapos kirándulási tapasztalat, minimális helyben fogyasztással, (fagyi, 650/gombóc) inkább élmény, látvány gyűjtéssel a fókuszban. :)
Az M7 csak 7végén van tele. Nyaralótulajok ingáznak meg azok akik lemennek a 7végére. 700 ft a fagyi nagy átlagban. Persze van 1.500 ért is kézműves :))))))
Persze majd szépen fognak mutatni a manipulált statisztikai számok!! Infláció is legalább duplája volt mint amit meghatároztak ezek a vízfejűek az íróasztaluknál!! Olyan parasztvakítás lesz mint a magyar átlagbér, aminek jó ha fele a reális!!
Balaton-Balaton mi lesz veled?
Múlt 7en Tihanyban voltam. Csak külföldi túristák. Magyarok sehol. Strandon csak lézengtek. Árak az egekben.
Kinek milyen élménye volt mostanában?