https://www.portfolio.hu/befektetes/20260328/fegyverek-ipar-es-stagflacio-igy-omlott-ossze-a-nemet-euforia-egyetlen-honap-alatt-827092 Sajnos nem tom elolvasni a cikket, mert fösvény vagyok, és sajnálom a pénzt a signature előfizetésre. De a cikk címéből arra következtetek, hogy temeti a német fegyveripart. Ami nekem furcsa, mert stagflációtól függetlenül ugye vagy fennáll a fenyegetettség, és akkor kellene fegyvert gyártani, akkor is ha drágábban, vagy nem áll fenn, akkor meg mi volt az egész cirkusz. Én úgy képzelem, hogy például a Rheinmetallnak továbbra is kellene például tüzérségi lőszerekre igen hamar állami megrendeléseket kapnia, ha tényleg akarnak olyat. Meg Lynx, Marder stb. lövészpáncélosokra. Meg mindenféle más cuccra. A hadiipar nem lehet költségérzékeny! Ha többe kerül az energia, többe kerül majd a termék, de attól még szükség van rá. Na szóval nem tom mi ez a temetés, de kíváncsi vagyok, tisztelt fórumtársak, ti hogy látjátok a német hadiipart. Gyorsan dobáljuk el, amíg még ér valamit, vagy keep cool, várjunk nyugodtan, mert előbb-utóbb csak adnak megrendeléseket a Merzék?
Mondjuk az egyik az lenne, ha mondjuk még olcsóbban tudnám megvenni, mondjuk 1200 körül. Sajnos nem tudom mit hoz a jövő és most úgy érzem a 20 % körüli részvénykitettségemmel épp eleget csökken a portfólióm értéke nap mint nap.
Amúgy a vágyvezérelt jövőbenéző árfolyamérzékem szerint ha innen most pattan akár 1.900 körülre, akkor az 40-valahány % upside, éven belül. Biztosan látsz ennél lényegesen jobb lehetőségeket?
Monnyuk pénzem még csak-csak lenne, de már nem akarom a kitettséget tovább növelni. Pedig lehet, hogy innen hipp-hopp rakettázik 30%-ot. Háááát, még töprenkedem azért.
Sziasztok! Nagyon "leült" a topik. Hogy látjátok a hadiipart? Úgy érzem továbbra is lefelé menet várható az energiaárak miatt. Szerintetek visszaemelkednek még a csúcsra? Vagy évekre benne ragadunk? Ti tartjátok még?
Amúgy de, picit azért aggódom miatta mégis. Úgy gonolom, hogy nukleáris energiára lesz szükség. A megújulók nem folyamatosan termelnek, a nukleáris igen. Azonban ha most hirtelen el is kezd mondjuk Európa, de akár mások is, hagyományos atomerőműveket építeni, az legalább egy fél évtized, mire azokba urán kell. Addig nincs többletkereslet. Amekkora meg van, azt szerintem a mai uránbányászat meg feldolgozás bőségesen lefedi. SMR jelentősebb elterjedés is fél-egy évtized múlva lesz esedékes. Addig szintén nem kell nekik urán. Úgyhogy de, bizony aggódom picit, mert urán nyersanyag oldalról nem látom, hogy mitől szárnyalna. Erőművi oldalon a kapacitások nem fognak bővülni éveken át, legfeljebb egyes technológiai vállalatok emelik az árfolyamot, például akik az SMR kidolgozásán ügyködnek. Amit igazán pozitívnak gondolok, az az, hogy a változó energiakörnyezetben az erőművek az árazáson keresztül jelentősen nyereségesebbé válhatnak, ez mondjuk minden energiatermelőre igaz lehet, nem csak a nukleárisra. Meg persze azok a kisbüfik is szárnyalásba vihetik az árfolyamot, akik arra a hívószóra, hogy energia, mindent is vesznek válogatás nélkül. Mint például én is :-)
Erősen afelé hajlok én is. Diverzifikáltabb, stabilabb. A jó beszállót várom, de mivel hosszútávra tervezem, nem igen várok sokat vele. Úgysem tudom eltalálni a megfelelő belépőt és a hosszútáv miatt nem is érdemes arra fókuszálni. Volatilis, de a geopolitika + energiabiztonság miatt úgy gondolom, mind rövid, mind hosszútávon bullish. Szerintem sem kell aggódni miatta.
Nekem a WisdomTree ETF van. Nagyon a hegycsúcson vettem, úgyhogy jelenleg eléggé mínuszos, de nem aggódom miatta, jó lesz ez. Talán minden is jó lesz, ami energiahordozó meg -termelő, akkor pedig az uránnak is hasítania kell szerintem.
RENK
tekintetében pedig (én abban vagyok érdekelt):
1. Backlog: rekord magas (ez a legfontosabb
pozitívum) A RENK Group AG jelenlegi állapota:
backlog: ~6,68
milliárd € (rekord), éves bevétel: ~1,37 milliárd €
Ez
azt jelenti: több évnyi bevétel már most “le van szerződve” Ez fundamentálisan nagyon erős.
2. Van-e probléma a megrendelésekkel? →
IGEN, de fontos a részlet A hírek alapján: ~200
millió € megrendelés EL LETT HALASZTVA, nem törölték, hanem 2025 →
2026-ra tolódott át
Ez
kulcs: nem
keresletprobléma, hanem időzítési probléma
3. Milyen projektek csúsznak? A jelentések
szerint főleg: - haditengerészeti
programok, - K+F projektek, - nagy tank projektek egy része
Ezek
tipikusan: állami döntésekhez
kötöttek, hosszú ciklusúak
4. Exportkorlátozások
hatása: Volt egy konkrét probléma: német exportkorlátozás (pl. Izrael irányába)
Hatás: - bizonyos szállítások nem történtek
meg időben, - bevétel csúszott
De:
ez csak 2–3% üzleti kitettség
5. Van
„feltételes backlog” is Egy nagyon fontos, kevésbé ismert részlet: - kb. 80–100 millió € bevétel, - exportengedélyektől függ
Ez: - még nem 100% biztos, - de nagy eséllyel realizálódik
6. Book-to-bill
mutató (nagyon fontos jelzés): - 1,2x
book-to-bill
Ez azt jelenti: több új
rendelés jön, mint amit kiszállítanak, backlog tovább nő
Foglalkoztat a téma engem is. Elméletileg sok energia- és nyersanyag szakértő szerint urán / nukleáris energia most defenzív, geopolitikai nyerő befektetés, különösen ha infláció és recesszió várható. Keresgélek és egyelőre a Sprott Uranium Miners és a WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS ETF-et néztem ki.
RHM: Megkérdeztem a műokosságot: van-e arra nézve konkrét információ, hogy a Rheinmetall állami megrendelései a korábbi hírekhez és ígéretekhez képest időben bekerültek a cég backlogjába vagy pedig még késésben vannak? A Rheinmetall állami megrendelései körüli helyzet kettős: miközben a vállalat történelmi rekordot jelentő, 63,8 milliárd eurós backloggal (rendelésállománnyal) zárta a 2025-ös évet, a friss jelentések szerint adminisztratív és politikai okokból jelentős csúszások tapasztalhatóak a megrendelések tényleges bekerülésében és teljesítésében. Rheinmetall +3A helyzet főbb jellemzői: 1. Adminisztratív és politikai késések
Kormányzati kapacitáshiány: A német védelmi minisztérium adminisztratív kapacitásai nem tudtak lépést tartani a hatalmas szerződésvolumennel, ami késleltette a beszerzési jóváhagyásokat.
Választási időszak: A 2025 eleji német választások és az azzal járó költségvetési viták tovább lassították a „nominációkat” (a megrendelések hivatalos rögzítését).
Eljárási felülvizsgálatok: Egy több milliárd eurós tüzérségi lőszer-szerződést (600–700 ezer darab) eljárási hiba miatt visszaküldtek felülvizsgálatra, ami hátráltatta a backlog bővülését.
2. A backlog és a teljesítés állapota
Dinamikus növekedés: A késések ellenére a backlog 2024 végéhez (46,9 milliárd euró) képest 36%-kal nőtt 2025 végére.
Elcsúsztatott bevételek: Armin Papperger vezérigazgató hangsúlyozta, hogy egyetlen megrendelés sincs veszélyben vagy törölve; minden „elmaradt euró” átgurul a 2026-os és 2027-es évekre.
Átvételi csúszások: A 2025-ös negyedik negyedévben a járművek átadása is lassult, mert a védelmi minisztériumnak nem volt elegendő embere az átvételi ellenőrzések elvégzésére.
3. Jövőbeli várakozásokA menedzsment várakozásai szerint a 2025 végén és 2026 elején esedékes nagy szerződések (járművek, lőszerek, elektronika) ellensúlyozzák majd a korábbi nominációs elmaradásokat. A cég célja, hogy 2026 közepére a backlog megközelítse a 120 milliárd eurót.
Időszak
Backlog összege
Változás
2023. év vége
€38,3 milliárd
-
2024. év vége
€46,9 milliárd
+22,5%
2025. év vége
€63,8 milliárd
+36%
Összegezve: Bár a backlog összege rekordot döntött, a bekerülési folyamat és a kifizetések késésben vannak az eredeti ütemtervhez képest a német állami bürokrácia lassúsága miatt.
Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik