Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2026. 02. 05. 10:53
Előzmény: #678  vaczak
Ezek a hullámok egy nagyon szép éves hozamnak is elmennének. Nem kell kapkodni, ha egy kimarad nem történik semmi:)
Seri 2026. 02. 05. 10:51
Előzmény: #677  Valiz
Én továbbra is kitartok korábbi beszélgetésünk mellett, miszerint várok márciusig. Addig nem nyúlok hozzá. Igaz nekem még nincs ilyen részvényem, új beszálló lennék
vaczak 2026. 02. 05. 10:48
Előzmény: #676  Goldstein17
Most kicsit higítottam és beálltam lejjebbre. Nem ez a részvény az, amelynél tartok a hosszabb beragadástól (mondjuk rendszerint túl korán lépek be és ki).  
Valiz
Valiz 2026. 02. 05. 10:22
TKMS visszavételben, bővítésben gondolkodik valaki?
Goldstein17 2026. 02. 05. 10:21
Előzmény: #675  vaczak
Mindig felülmúlja a várakozásaimat, most éppen esésben. Az előző körben , ha jól emlékszem, lement 1400-ig majd fel 2000-ig. Én 1463-nál szálltam be és már a korrekcióban, de még 1800 fölött szálltam ki. Utána sokat ingadozott az eladási áram körül, de most szignifikánsan beesett.
vaczak 2026. 02. 05. 09:32
Előzmény: #674  Goldstein17
Majd ha előírásszerűen eredménytelenül végződik az orosz-ukrán egyeztetés, akkor vélhetően visszamegy megint. 
Goldstein17 2026. 02. 05. 09:28
Előzmény: #673  Goldstein17
Valamiért megint nagyon adják, van valami hír?
Goldstein17 2026. 02. 05. 09:03
Én csak a RHM-ben voltam érdekelt, de szerencsére sikerült jó ütemben kiszállnom belőle. 1400 körül megint vétel.
vaczak 2026. 02. 05. 05:52
Előzmény: #670  Seri
Azzal az Erste üzenettel nem kell törődni, én még nem tudtam úgy Rheinmetalt venni, hogy ne villogott volna a "piacbefolyásolás" figyelmeztetés. Jobban jártam volna, ha ebben a körben az Erste arra figyelmeztet, hogy "ne siess 1750-en, megy ez még lejjebb is!".....
Pascade
Pascade 2026. 02. 05. 03:28
Előzmény: #670  Seri
Én sem tudtam pár napig foglalkozni a részvényekkel,most meg csak pislogok.Semmi hír nincs, kemény -8%TKMS. Azthittem kitört a béke Ukrajnában, de látom nem. Ma sem érek rá,de megnézem a korrekciós szinteket.
Seri 2026. 02. 04. 20:55
Előzmény: #668  Borisz

Oké hogy kinyitott Amerika, de ennyi lenne az oka..... Én fogászatra mentem, mire végeztem, zutty lett 😬
Épp azt nézegetem, hogy az általam fixre kiválasztott részvények hogy állnak. Ma feszt azt magyarázta az Erste, hogy az általam megadott árak piacbefolyásolóak bla-bla-bla. Na, mondom oké, akkor engedjük el, majd máskor. Erre lehet holnap lesz az a máskor. Nem is értem mit akadékoskodott 😄
Borisz 2026. 02. 04. 19:38
Előzmény: #668  Borisz
én sajnos nem is vettem észre, pedig tudtam volna hirtelen nélkülözni az urán etf-emet, legalább részben. (stopot meg nem használok, mióta egyszer nagyon megjártam stoppal egy részvényben.)
Borisz 2026. 02. 04. 19:36
Előzmény: #666  Seri
persze hogy történt. kinyitott amerikában a párkett. 
rögtön elkezdtek mindent leverni. aranyat, ezüstöt, uránt, mindenfélét is.
Valiz
Valiz 2026. 02. 04. 19:25
Előzmény: #665  Kapzsidözsi
Kicsit belenyúltam SMR-be, támasznál. Bővítenem kellett. Persze bánom. Többiben igen, én is ráültem a kezemre.
Nekem is UUUU  a cél, illetve Centrus, URNU, és egy új beszálló: WNUC. Meglátjuk.
Örülnék, ha aktívabb lenne ez a topik, főként ilyenkor. 
Seri 2026. 02. 04. 19:22
Előzmény: #664  Valiz
Sok minden esett, ahogy elnézem 15:45 után történt valami a nagyvilágban, de még nem leltem rá mi okozta.
Kapzsidözsi 2026. 02. 04. 19:19
Előzmény: #664  Valiz
De látjuk, mit kellene tenni?  - URNU minusz 8,64 % -zárásig és további esésre számítok holnap. Sok hype-olt szektor esik most. Holnap még kivárás aztán UUUU -ban szerintem majd bővítek. De hulló késbe nem nyúlunk -- alap szabály..
Valiz
Valiz 2026. 02. 04. 18:40
Ütik - vágják a nukleáris szektort. Nagyon csúfos. Csodálkozom, hogy senkit sem érdekel.
De a hadiiparnak sem ez volt  a legjobb napja. 
Valiz
Valiz 2026. 02. 02. 17:20
Ray Dalio 2025 végi és 2026 eleji elemzéseiben hangsúlyozta, hogy a világ egy radikális átrendeződés előtt áll, ahol a politika és az állami szerepvállalás felülírja a szabadpiaci logikát.
"Strategic/National Sectors" koncepció. Dalio szerint a geopolitikai feszültségek és a "tőkeháborúk" (Capital Wars) korában a befektetőknek olyan területeket kell keresniük, amelyek a kormányok számára stratégiai prioritást élveznek, mert ezeket az állam mindenáron meg fogja védeni és finanszírozni fogja.Dalio aktuális ajánlásai (2026. február):
  • Államilag támogatott / Stratégiai szektorok: Ide sorolja a védelmi ipart, az energetikai önellátást (különösen a nukleáris és megújuló energiát) és a kritikus technológiákat (félvezetők, AI-infrastruktúra). Szerinte ezek a szektorok "védettek" a gazdasági lassulással szemben, mert a nemzetbiztonság részét képezik.
  • Arany és "Kemény" eszközök: Dalio szerint 2025-ben az arany volt a legjobb befektetés (+65% dollárban), és 2026-ban is ezt preferálja a készpénzzel és az amerikai kötvényekkel szemben. Úgy látja, a pénz vásárlóereje (fiat valuták) tovább romlik a magas államadósságok és a kormányzati költekezés miatt.
  • AI - Korai buborék fázis: Figyelmeztetett, hogy az AI szektor már buborékosodik. Bár a technológia forradalmi, a részvényárazások sok helyen elszakadtak a valóságtól.
  • Geopolitikai diverzifikáció: Javasolja a tőke kivonását azokból az országokból, amelyek súlyos adósságproblémákkal és belső politikai konfliktusokkal küzdenek (utalva az USA-ra is), és olyan helyszíneket keresni, amelyek "semlegesek" vagy stabilabb a mérlegük (pl. Szingapúr, India vagy egyes Öböl-menti országok).
Borisz 2026. 02. 01. 16:07
Előzmény: #661  Seri
Egyetértek.
Itt még egy státusz update, hogy hol tart jelenleg a TKMS indiai és kanadai tengeralattjáró üzlete:
A német ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) 2026 elején mind az indiai, mind a kanadai piacon döntő szakaszhoz érkezett tengeralattjáró-üzleteivel. Míg Indiában a szerződés aláírása karnyújtásnyira van, Kanadában egy intenzív, kétesélyes verseny zajlik a dél-koreai konkurenciával.India: A Project-75I projekt Indiában a TKMS gyakorlatilag egyedüli befutó maradt a 6 darab fejlett hagyományos tengeralattjáró legyártására irányuló, mintegy 8–10 milliárd dollár értékű üzletben. 
  • Jelenlegi állapot: A tárgyalások a végső szakaszba értek. A felek várhatóan 2026. március végéig aláírják a végleges szerződést.
  • Partnerség: A tengeralattjárókat Indiában, a Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) hajógyárban építik meg a TKMS tervei és technológiai transzferje alapján.
  • Technológia: A TKMS levegőfüggetlen meghajtási (AIP) rendszert biztosít, amely kritikus követelmény volt az indiai haditengerészet részéről.
  • Indiaszintű tartalom: A cél a 45–60%-os hazai hozzáadott érték elérése a "Make in India" program keretében. 
Kanada: Canadian Patrol Submarine Project (CPSP) Kanadában a TKMS egyike annak a két finalistának (a dél-koreai Hanwha Ocean mellett), akik versenyben maradtak 12 új tengeralattjáró szállításáért. Az üzlet értéke becslések szerint elérheti a 60 ezer milliárd wont (~40-44 milliárd dollár) a teljes élettartam alatt. 
  • Jelenlegi állapot: A végleges ajánlatok benyújtási határideje 2026. márciusa. A kanadai kormány döntése 2026 folyamán várható.
  • Ajánlat tartalma: A TKMS a Type 212CD modellt kínálja, amelyet már Németország és Norvégia is hadrendbe állított.
  • Gazdasági csomag: A győzelem érdekében a TKMS egy több milliárd dolláros befektetési csomagot is felajánlott, amely kiterjed a mesterséges intelligenciára, a kritikus ásványkincsek bányászatára és az akkumulátorgyártásra is.
  • Helyi együttműködés: 2026. január végén a TKMS stratégiai megállapodást írt alá a kanadai Seaspan Shipyards vállalattal a jövőbeli tengeralattjárók karbantartására és támogatására.

Ha szabad az indiai üzlethez egy személyes véleményt hozzáfűznöm: a németeké a tervezés és a  projektfelügyelet, és gyakorlatilag megtanítják az indiaiakat korszerű tengeralattjárót építeni. Nem biztos, hogy én ezt nevezném a jó üzlet mintapéldájának.
Seri 2026. 02. 01. 09:50
Előzmény: #660  Borisz
Szép jó reggelt, vagy inkább már napot!
Engem nem fárasztasz, sőt... én kifejezetten örülök a hozzászólásoknak, ok kifejtéseknek  stb. Úgyhogy ne fogd vissza magad. 😊 
Kis pajtást én is szoktam kérdezgetni, de tegnap bepöccent és azt mondta 3 órán keresztül nem hajlandó velem társalogni. Elfáradt 😄 Na mondom jó, akkor majd reggel folytatjuk. 😄
TKMS tekintetében szerintem mindannyian egyetértünk, hogy 3 lehetőség van:
1. Nem lesz szerződés ➡️ Korrekció lehetősége és nagysága magas lehet, hiszen a szerződések lehetőségét beárazták. 70 euróig lemehet, vagy akár lejjebb is.
2. Ha csak az egyik szerződés jön létre ➡️ akár 30 %-os árfolyam emelkedés is lehet. Itt már jelentkezik az általad is írt 7-10 éves időtáv bevétel tekintetében is.
3. Kanada és India is összejön ➡️ A TKMS globális tengeralattjáró-bajnok lesz és stratégiai értéke brutálisan megnő. Ekkor valósulhat meg a már Pascade által írt duplázás.
CSG árfolyama ~30,6 euro. Kis pajtás szerint:
✔️ lassú, egyenletes csorgás
✔️ alacsony–közepes forgalom
✔️ nincs narratívaváltás
✔️ nincs pániknap, azaz nem fundamentális esésről és nem bizalomvesztésről van szó, hanem IPO utáni átárazódási folyamatról. Ha 29-30 euró értékig forgalom nélkül csurog, akkor az esés minősége jó. Azonban ha lemegy 27-28 euróig, akkor a piac túlárazott IPO-t áraz. 
👀-jünk és várjunk fázis 

Topik gazda

DavidCamp
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek