Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Seri ma, 11:03
Előzmény: #673  Goldstein17
Én még nem találtam konkrét hírt.
Viszont "stabilan" esik. Erős támasz 1400 euró körül van, ahol épp szeretnél beszállni. Igaz az a szint már engem is érdekelni fog. 
1550 kritikus szint. Ha tartósan alá esik, akkor akár a várt 1400-as szintre is lemehet.
Borisz ma, 11:03
Előzmény: #680  Goldstein17
az odáig remben van, de nekem mind kimaradt. mindig csak néztem kifele a fejemből, hogy né má megin megy lefele, oszt sose adtam el amíg még értelme lett volna, utána meg már csak bánatosan csücsültem benne. agresszív kismalac biztos azt mondaná, kuss én így szoktam tőzsdézni :-)
Goldstein17 ma, 10:53
Előzmény: #678  vaczak
Ezek a hullámok egy nagyon szép éves hozamnak is elmennének. Nem kell kapkodni, ha egy kimarad nem történik semmi:)
Seri ma, 10:51
Előzmény: #677  Valiz
Én továbbra is kitartok korábbi beszélgetésünk mellett, miszerint várok márciusig. Addig nem nyúlok hozzá. Igaz nekem még nincs ilyen részvényem, új beszálló lennék
vaczak ma, 10:48
Előzmény: #676  Goldstein17
Most kicsit higítottam és beálltam lejjebbre. Nem ez a részvény az, amelynél tartok a hosszabb beragadástól (mondjuk rendszerint túl korán lépek be és ki).  
Valiz
Valiz ma, 10:22
TKMS visszavételben, bővítésben gondolkodik valaki?
Goldstein17 ma, 10:21
Előzmény: #675  vaczak
Mindig felülmúlja a várakozásaimat, most éppen esésben. Az előző körben , ha jól emlékszem, lement 1400-ig majd fel 2000-ig. Én 1463-nál szálltam be és már a korrekcióban, de még 1800 fölött szálltam ki. Utána sokat ingadozott az eladási áram körül, de most szignifikánsan beesett.
vaczak ma, 09:32
Előzmény: #674  Goldstein17
Majd ha előírásszerűen eredménytelenül végződik az orosz-ukrán egyeztetés, akkor vélhetően visszamegy megint. 
Goldstein17 ma, 09:28
Előzmény: #673  Goldstein17
Valamiért megint nagyon adják, van valami hír?
Goldstein17 ma, 09:03
Én csak a RHM-ben voltam érdekelt, de szerencsére sikerült jó ütemben kiszállnom belőle. 1400 körül megint vétel.
vaczak ma, 05:52
Előzmény: #670  Seri
Azzal az Erste üzenettel nem kell törődni, én még nem tudtam úgy Rheinmetalt venni, hogy ne villogott volna a "piacbefolyásolás" figyelmeztetés. Jobban jártam volna, ha ebben a körben az Erste arra figyelmeztet, hogy "ne siess 1750-en, megy ez még lejjebb is!".....
Pascade
Pascade ma, 03:28
Előzmény: #670  Seri
Én sem tudtam pár napig foglalkozni a részvényekkel,most meg csak pislogok.Semmi hír nincs, kemény -8%TKMS. Azthittem kitört a béke Ukrajnában, de látom nem. Ma sem érek rá,de megnézem a korrekciós szinteket.
Seri szerda, 20:55
Előzmény: #668  Borisz

Oké hogy kinyitott Amerika, de ennyi lenne az oka..... Én fogászatra mentem, mire végeztem, zutty lett 😬
Épp azt nézegetem, hogy az általam fixre kiválasztott részvények hogy állnak. Ma feszt azt magyarázta az Erste, hogy az általam megadott árak piacbefolyásolóak bla-bla-bla. Na, mondom oké, akkor engedjük el, majd máskor. Erre lehet holnap lesz az a máskor. Nem is értem mit akadékoskodott 😄
Borisz szerda, 19:38
Előzmény: #668  Borisz
én sajnos nem is vettem észre, pedig tudtam volna hirtelen nélkülözni az urán etf-emet, legalább részben. (stopot meg nem használok, mióta egyszer nagyon megjártam stoppal egy részvényben.)
Borisz szerda, 19:36
Előzmény: #666  Seri
persze hogy történt. kinyitott amerikában a párkett. 
rögtön elkezdtek mindent leverni. aranyat, ezüstöt, uránt, mindenfélét is.
Valiz
Valiz szerda, 19:25
Előzmény: #665  Kapzsidözsi
Kicsit belenyúltam SMR-be, támasznál. Bővítenem kellett. Persze bánom. Többiben igen, én is ráültem a kezemre.
Nekem is UUUU  a cél, illetve Centrus, URNU, és egy új beszálló: WNUC. Meglátjuk.
Örülnék, ha aktívabb lenne ez a topik, főként ilyenkor. 
Seri szerda, 19:22
Előzmény: #664  Valiz
Sok minden esett, ahogy elnézem 15:45 után történt valami a nagyvilágban, de még nem leltem rá mi okozta.
Kapzsidözsi szerda, 19:19
Előzmény: #664  Valiz
De látjuk, mit kellene tenni?  - URNU minusz 8,64 % -zárásig és további esésre számítok holnap. Sok hype-olt szektor esik most. Holnap még kivárás aztán UUUU -ban szerintem majd bővítek. De hulló késbe nem nyúlunk -- alap szabály..
Valiz
Valiz szerda, 18:40
Ütik - vágják a nukleáris szektort. Nagyon csúfos. Csodálkozom, hogy senkit sem érdekel.
De a hadiiparnak sem ez volt  a legjobb napja. 
Valiz
Valiz hétfő, 17:20
Ray Dalio 2025 végi és 2026 eleji elemzéseiben hangsúlyozta, hogy a világ egy radikális átrendeződés előtt áll, ahol a politika és az állami szerepvállalás felülírja a szabadpiaci logikát.
"Strategic/National Sectors" koncepció. Dalio szerint a geopolitikai feszültségek és a "tőkeháborúk" (Capital Wars) korában a befektetőknek olyan területeket kell keresniük, amelyek a kormányok számára stratégiai prioritást élveznek, mert ezeket az állam mindenáron meg fogja védeni és finanszírozni fogja.Dalio aktuális ajánlásai (2026. február):
  • Államilag támogatott / Stratégiai szektorok: Ide sorolja a védelmi ipart, az energetikai önellátást (különösen a nukleáris és megújuló energiát) és a kritikus technológiákat (félvezetők, AI-infrastruktúra). Szerinte ezek a szektorok "védettek" a gazdasági lassulással szemben, mert a nemzetbiztonság részét képezik.
  • Arany és "Kemény" eszközök: Dalio szerint 2025-ben az arany volt a legjobb befektetés (+65% dollárban), és 2026-ban is ezt preferálja a készpénzzel és az amerikai kötvényekkel szemben. Úgy látja, a pénz vásárlóereje (fiat valuták) tovább romlik a magas államadósságok és a kormányzati költekezés miatt.
  • AI - Korai buborék fázis: Figyelmeztetett, hogy az AI szektor már buborékosodik. Bár a technológia forradalmi, a részvényárazások sok helyen elszakadtak a valóságtól.
  • Geopolitikai diverzifikáció: Javasolja a tőke kivonását azokból az országokból, amelyek súlyos adósságproblémákkal és belső politikai konfliktusokkal küzdenek (utalva az USA-ra is), és olyan helyszíneket keresni, amelyek "semlegesek" vagy stabilabb a mérlegük (pl. Szingapúr, India vagy egyes Öböl-menti országok).
Borisz vasárnap, 16:07
Előzmény: #661  Seri
Egyetértek.
Itt még egy státusz update, hogy hol tart jelenleg a TKMS indiai és kanadai tengeralattjáró üzlete:
A német ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) 2026 elején mind az indiai, mind a kanadai piacon döntő szakaszhoz érkezett tengeralattjáró-üzleteivel. Míg Indiában a szerződés aláírása karnyújtásnyira van, Kanadában egy intenzív, kétesélyes verseny zajlik a dél-koreai konkurenciával.India: A Project-75I projekt Indiában a TKMS gyakorlatilag egyedüli befutó maradt a 6 darab fejlett hagyományos tengeralattjáró legyártására irányuló, mintegy 8–10 milliárd dollár értékű üzletben. 
  • Jelenlegi állapot: A tárgyalások a végső szakaszba értek. A felek várhatóan 2026. március végéig aláírják a végleges szerződést.
  • Partnerség: A tengeralattjárókat Indiában, a Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) hajógyárban építik meg a TKMS tervei és technológiai transzferje alapján.
  • Technológia: A TKMS levegőfüggetlen meghajtási (AIP) rendszert biztosít, amely kritikus követelmény volt az indiai haditengerészet részéről.
  • Indiaszintű tartalom: A cél a 45–60%-os hazai hozzáadott érték elérése a "Make in India" program keretében. 
Kanada: Canadian Patrol Submarine Project (CPSP) Kanadában a TKMS egyike annak a két finalistának (a dél-koreai Hanwha Ocean mellett), akik versenyben maradtak 12 új tengeralattjáró szállításáért. Az üzlet értéke becslések szerint elérheti a 60 ezer milliárd wont (~40-44 milliárd dollár) a teljes élettartam alatt. 
  • Jelenlegi állapot: A végleges ajánlatok benyújtási határideje 2026. márciusa. A kanadai kormány döntése 2026 folyamán várható.
  • Ajánlat tartalma: A TKMS a Type 212CD modellt kínálja, amelyet már Németország és Norvégia is hadrendbe állított.
  • Gazdasági csomag: A győzelem érdekében a TKMS egy több milliárd dolláros befektetési csomagot is felajánlott, amely kiterjed a mesterséges intelligenciára, a kritikus ásványkincsek bányászatára és az akkumulátorgyártásra is.
  • Helyi együttműködés: 2026. január végén a TKMS stratégiai megállapodást írt alá a kanadai Seaspan Shipyards vállalattal a jövőbeli tengeralattjárók karbantartására és támogatására.

Ha szabad az indiai üzlethez egy személyes véleményt hozzáfűznöm: a németeké a tervezés és a  projektfelügyelet, és gyakorlatilag megtanítják az indiaiakat korszerű tengeralattjárót építeni. Nem biztos, hogy én ezt nevezném a jó üzlet mintapéldájának.
Seri vasárnap, 09:50
Előzmény: #660  Borisz
Szép jó reggelt, vagy inkább már napot!
Engem nem fárasztasz, sőt... én kifejezetten örülök a hozzászólásoknak, ok kifejtéseknek  stb. Úgyhogy ne fogd vissza magad. 😊 
Kis pajtást én is szoktam kérdezgetni, de tegnap bepöccent és azt mondta 3 órán keresztül nem hajlandó velem társalogni. Elfáradt 😄 Na mondom jó, akkor majd reggel folytatjuk. 😄
TKMS tekintetében szerintem mindannyian egyetértünk, hogy 3 lehetőség van:
1. Nem lesz szerződés ➡️ Korrekció lehetősége és nagysága magas lehet, hiszen a szerződések lehetőségét beárazták. 70 euróig lemehet, vagy akár lejjebb is.
2. Ha csak az egyik szerződés jön létre ➡️ akár 30 %-os árfolyam emelkedés is lehet. Itt már jelentkezik az általad is írt 7-10 éves időtáv bevétel tekintetében is.
3. Kanada és India is összejön ➡️ A TKMS globális tengeralattjáró-bajnok lesz és stratégiai értéke brutálisan megnő. Ekkor valósulhat meg a már Pascade által írt duplázás.
CSG árfolyama ~30,6 euro. Kis pajtás szerint:
✔️ lassú, egyenletes csorgás
✔️ alacsony–közepes forgalom
✔️ nincs narratívaváltás
✔️ nincs pániknap, azaz nem fundamentális esésről és nem bizalomvesztésről van szó, hanem IPO utáni átárazódási folyamatról. Ha 29-30 euró értékig forgalom nélkül csurog, akkor az esés minősége jó. Azonban ha lemegy 27-28 euróig, akkor a piac túlárazott IPO-t áraz. 
👀-jünk és várjunk fázis 

Topik gazda

DavidCamp
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek