Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bolton01 szombat, 10:54
Előzmény: #5052  Firekiller

Mondok 1-2 példát példát az életemből:
Épitkeztünk, régebben volt, de már akkor is téma volt az energiatakarékosság.
Bár nem szakmám, de számolni tudok és szeretek. Több ismerősöm is kisebb vagyonokat locsolt el (10-15 éve ) passzív házkialakításra, extra szigetelésekre meg csoda-ablakokra, napelem rendszerekre, és én akkor vettem például 2 garázst. Azt állítottam akkor (is), hogy a 2 garázs kiadva nekem kinullázza a rezsimet nagy átlagban, és 10 év múlva is meglesz a garázsom, amit akár el is adhatok vagy bármi. Ugyanaz az értetlenkedés volt szinte mindenkinél, mint most is a fórumozók egy részénél .
Egész egyszerűen nem érti a nagy átlag (még az értelmesebbek nagy része se) a dolgok dinamikáját. Jelenleg a nagy részüknek van egy elöregedett napelemrendszere, vagy azóta már cserélt passzívház rendszere, vagy 15 éves "prémium" ablaka. 
Az akkori prémium ablak ma lassan egy alsó-közepes műszaki tartalom, a napelemek ára nominálisan olcsóbb mint 15 éve (de persze azóta már voltak problémák vele). Összehasonlítva a rezsije a legtöbbjüknek kb annyival kevesebb, amennyiből 2 évente megveszik a legújabb almás telefont maguknak. Na bumm, erre mondják, sok hűhó semmiért. 
Az olcsó és kisebb ingatlanokra mindig több és nagyobb lesz a kereslet, mert jóval több embernek van kevés pénze mint amennyinek sok. És akinek sok van, annak az igénye is más, lehet hogy jóval nagyobbat koppan az, akinek egyetlen ingatlanban van nagy vagyona, mint az akinek a vagyona több darabra felosztva van befektetve, több kisebb ingatlanba.
tihamer
tihamer szombat, 10:28
Előzmény: #5057  Bolton01
"Amúgy nekünk anno 3 havonta fizetett a bérlő előre utalva, évekig nem is találkoztunk" 
.
Ok a legjobb bérlők.
Nekem is páran fél évente rendezik.
Aztán van aki elsején nem fizet, csak haladékot kért. Viszont legalább szól, értesít és én ezt értékelem.
Sokszor türelmesnek és rugalmasnak kell lenni, ez ilyen.
tihamer
tihamer szombat, 10:24
Előzmény: #5055  Kata726
Nem azt szoktam nézni hogy mit mond, hanem hogy ki mondja.Egyébként nem én szoktam jelenteni. Ezt is honnan veszi....
.
A garázsvásárlás kiváló és stabil ingatlan befektetés
Jellemzően alacsony a belépési küszöb, a fenntartási költség minimális, az autók növekvő száma miatt pedig folyamatos a bérlői kereslet. A kisebb tőkével rendelkezőknek is ideális, ráadásul kevés adminisztrációval és teendővel jár. [1, 2, 3]A garázs befektetés előnyei
  • Alacsony induló tőke: Sokkal olcsóbb, mint egy lakás, így kezdő befektetőknek is tökéletes.
  • Könnyű kiadhatóság: A városi parkolási nehézségek miatt a garázsokra mindig nagy a kereslet.
  • Stabil hozam: Hosszú távon a bérleti díjak és a garázsok értéke is folyamatosan növekszik.
  • Egyszerű bérlők: A bérlőkkel ritkábban van probléma, mint a lakások esetében.
  • Alacsony rezsi: Nincs lelakás, nincs amortizáció, a közös költség vagy adó is elenyésző. [1, 2, 3, 4, 5]
Amire figyelned kell
  • Elhelyezkedés: A garázsoknál a lokáció a legfontosabb. Csak sűrűn lakott lakótelepeken vagy belvárosi övezetekben érdemes venni.
  • Kihasználatlanság kockázata: Ha rossz helyen veszel garázst, üresen állhat.
  • Közös költség és adók: Mindig ellenőrizd a havi fenntartási költségeket, mert a teremgarázsoknál a közös költség magasabb lehet.
  • Jogi háttér: Vásárlás előtt tisztázni kell a tulajdoni viszonyokat (pl. osztatlan közös tulajdon), és azt, hogy lakóparkban kívülálló személy is megvásárolhatja-e a garázst. [1, 2, 3]
Garázstípusok összehasonlítása
  • Önálló garázs (saját helyrajzi számmal): A legbiztonságosabb és legértékesebb típus. Saját villanyórával rendelkezik, könnyen eladható és kiadható.
  • Teremgarázs hely: Egy nagyobb teremgarázs egy része. Olcsóbb megvenni, de a közös költség jelentősen csökkentheti a nettó hozamot.
  • Sorgarázs: Jó választás lehet, ha van benne külön áramvételi lehetőség. [1]
Bolton01 szombat, 09:46

Fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák, és mindenkinek más és más összeg az elég...
Nekünk is volt régebben több garázsunk, ki is volt adva belőle, és egyáltalán nem volt rossz üzlet!
Annó viszonylag kis pénzből lehetett venni garázsokat, még átlagos jövedelem mellett is kijött évente 1-1 garázs, ha valaki takarékoskodott.
Ahogy a lakásoknál is, a negyedik-ötödik után önjáróvá válik a dolog, ha mindig visszapörgeted a bérleti díjjakat és minden évben még kiegészíted kicsivel.
Nagyon szép hozammal adtunk el 2 garázst is, amit anno 1 millió alatt vettünk mi is (a hozamokból ;)  )
Kialakult amúgy ebben is egy kisebb fajta mánia, amióta jópár éve megírta a zinternet ezt is, mi ezért is szálltunk ki néhányból. Arányaiban jóval nagyobbat emelkedett felénk a garázsok ára mint a lakásoké, és ha valaki nem akar állampapirozni, a legolcsóbb ingatlantípus, ami kisebb tőkével is elérhető. 
Amúgy nekünk anno 3 havonta fizetett a bérlő előre utalva, évekig nem is találkoztunk. Messze nem akkora macera ez, mint sokan elképzelik.
Legtöbbször tényleg tárolásra bérlik az emberek a garázsokat, a mai modern autók nőttek akkorát, hogy egy közepesebb kombi vagy SUV már csak cipőskanállal fér be egy régebbi építésű garázsba ...
Firekiller
Firekiller szombat, 09:36
Előzmény: #5055  Kata726
ahányszor Tivadar felnyomott sunyiban a múltban ez az alap mostantól.... amúgy meg a tények makacs dolgok 
Kata726
Kata726 szombat, 09:29
Előzmény: #5054  Firekiller
Hát ezt most rendesen túltoltad...
Firekiller
Firekiller szombat, 08:32
Előzmény: #5051  Goldstein17
ha zenélnek benne akkor 40 ezret is el lehet kérni... 🤷😊😆
Firekiller
Firekiller szombat, 08:31
Előzmény: #5051  Goldstein17
hujujujjjj 🥸🤣😁
Firekiller
Firekiller szombat, 08:30
amúgy érdekes hogy bizonyos emberek elképzelnek egy aktuális piaci árat az adott ingatlanjaiknak, és azzal számolnak. És utána édesen folyik ki a meleg tej a szájukon... De nagy kérdés vajon el tudná-e adni, egyáltalán megvenné -e valaki pláne az elképzelt áron...
Goldstein17 szombat, 08:28
Előzmény: #5049  Firekiller
Nem tudom mennyi most a videki garázsok berleti díja és azt sem hogy mekkora a kihasználtság, nyilván mindkettő lokacio függő.  Tegyuk fel hogy 20 000 forint 100-150 db  akár elég is lehet, de ekkora darabszámnal mar kell egy ember aki ezekkel foglalkozik, annak a bérét viszont nem fogja kitermelni ez a biznisz. Úgyhogy garazsokkal sosem lesz fire:)
tihamer
tihamer szombat, 08:22
Előzmény: #5047  slash
"havi ezer euró aztán telek végében épitett egy kis házat oda hátrament és helló! Fire-be ment. " 
.
Nekem kevés lenne a havi 1000,- euró a Fire élethez, mivel én törekszem arra hogy folyamatosan növeljem a portfóliómat is a megélhetés mellett.📈
 Plusz egyben jó érzés is hogy minden év végén , amikor számot vetek, látom a százalékos gyarapodást. Aztán év elején papír, toll és jöhetnek az új év célkitűzései.
Ez egyben harmóniát is ad a rendszeremnek.
🙂👍
Firekiller
Firekiller szombat, 07:51
hány ilyen garázs kell a Firehöz? ;)
slash
slash szombat, 07:13
Előzmény: #5046  tihamer
Látod, jó ember vagy te! :-) Támogassuk a fémzenét!  Meghoztad a kedvem a garázsokhoz elkezdem nézegetni itt a környéken van sok ház ahol van használatlan garázs. Van egy faszi az utcánkban van neki egy nagy háza. Kiadta egy vezetőnek a családjának gondolom havi ezer euró aztán telek végében épitett egy kis házat oda hátrament és helló! Fire-be ment. jövök haza a melóból ott ül az erkélyen kipihenve..kurva élet!  
tihamer
tihamer péntek, 20:29
Előzmény: #5044  Goldstein17
Egyik garázsomban folyamatosan próbálnak a fiatalok, legtöbbször rock zenét gyakorolnak.
Remélem ők lesznek a jövő Kiss, Queen , Guns and roses együttese.
Eszméletlenül jól játszanak.
Goldstein17 péntek, 20:17
Előzmény: #5043  Firekiller
Pedig van néhány garázscég ami elég sikeres lett:)
Firekiller
Firekiller péntek, 18:51
ugye ugye Tivadar...
Firekiller
Firekiller péntek, 17:48
Előzmény: #5041  Firekiller
garázsból meg 25-30 db ;)
Firekiller
Firekiller péntek, 17:40
Előzmény: #5040  Firekiller
Goldstein 8-9 ilyen kecót, INGATLANT tudsz venni egy belvárosi bpi 100nm-esből, és máris 1 helyett 8-9 INGATLANod lenne:)

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek