Mondok 1-2 példát példát az életemből:
Épitkeztünk, régebben volt, de már akkor is téma volt az energiatakarékosság.
Bár nem szakmám, de számolni tudok és szeretek. Több ismerősöm is kisebb vagyonokat locsolt el (10-15 éve ) passzív házkialakításra, extra szigetelésekre meg csoda-ablakokra, napelem rendszerekre, és én akkor vettem például 2 garázst. Azt állítottam akkor (is), hogy a 2 garázs kiadva nekem kinullázza a rezsimet nagy átlagban, és 10 év múlva is meglesz a garázsom, amit akár el is adhatok vagy bármi. Ugyanaz az értetlenkedés volt szinte mindenkinél, mint most is a fórumozók egy részénél .
Egész egyszerűen nem érti a nagy átlag (még az értelmesebbek nagy része se) a dolgok dinamikáját. Jelenleg a nagy részüknek van egy elöregedett napelemrendszere, vagy azóta már cserélt passzívház rendszere, vagy 15 éves "prémium" ablaka.
Az akkori prémium ablak ma lassan egy alsó-közepes műszaki tartalom, a napelemek ára nominálisan olcsóbb mint 15 éve (de persze azóta már voltak problémák vele). Összehasonlítva a rezsije a legtöbbjüknek kb annyival kevesebb, amennyiből 2 évente megveszik a legújabb almás telefont maguknak. Na bumm, erre mondják, sok hűhó semmiért.
Az olcsó és kisebb ingatlanokra mindig több és nagyobb lesz a kereslet, mert jóval több embernek van kevés pénze mint amennyinek sok. És akinek sok van, annak az igénye is más, lehet hogy jóval nagyobbat koppan az, akinek egyetlen ingatlanban van nagy vagyona, mint az akinek a vagyona több darabra felosztva van befektetve, több kisebb ingatlanba.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)