Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 12. 09. 08:52
Előzmény: #3059  Business
Az életkezdési segítséggel összefüggésben egy szimpatikus hozzászólótól idéznék:
.
"Jómunkásember 1: indul nulláról, diplomát szerez mérnökként (szoftverfejlesztőként), eljut 5 ig.
Jómunkásember 2: indul nulláról, diplomát szerez mérnökként (szoftverfejlesztőként), nagyon jól teljesít, eljut 10-ig.
Ha valaki kezdésként 10-ről indul, annak általában teljesen más célszámok fogják az ösztönzést jelenteni (feltéve, hogy a munkájában a pénz mennyisége fontos szempont és nem lesz aprópénzért például kutató, vagy tanár). Később viszont a saját munkájának a gyümölcsén felül még sokat örökölhet attól is, aki a 10-es kezdést a részére biztosította. Ő pedig majd eldönti, hogy a gyereke 10-ről induljon, vagy mondjuk 30-ról."
.
Tudjuk, hogy Magyarországon a kommunisták tönkretették az egyébként is csekély múltra visszatekintő magyar polgárosodást. Ennek az egyik következménye az volt, hogy gazdaságilag lenulláztak egy olyan réteget, amely a tehetségével és a szorgalmával képes volt a társadalmi átlag fölé emelkedni. Azonban az is hiba, ha a szocializmus csóróságából kiindulva szinte az élethez szükségesnek tekintjük a lakhatási nehézségeket. Most már egyre több családban jött létre érdemi vagyonkoncentráció, amit a gazdasági eredményesség mellett az örökösödés is segít. A vidékről Budapestre költöző második generációs értelmiségi családok egész sorában a szülők tudatosan készülnek a gyerek(ek) felnőtt korára, így - velük ellentétben - egészen sok gyerek fogja budapesti lakással kezdeni az életét.
.
Az tulajdonképpen már csak helyiérték kérdése, hogy egy panel, egy újépítésű, vagy egy családi ház  jelenti-e a szülő részéről az életkezdési segítséget. Elkényeztetésnek egyiket sem tekintem, nem szükséges sem az élethez, sem az eredmények megbecsüléséhez, hogy valakinek mindenért küzdenie kelljen. Inkább a karrierjük kiteljesedésére és családalapításra fordítsák az energiát, ne a lakhatással összefüggő kérdésekre. Ezzel mindannyian jobban járunk. A gyerekeim például kiválóan teljesítettek az egyetemen, mellette pedig már a saját vállalkozásukat építették. Szóval nem úgy látom, mintha annyira elkényelmesedtek volna a szülői segítséggel kapott családi háztól.
Business 2025. 12. 09. 08:15
Előzmény: #3011  HerrLudwig
HerrLudwig,
KÖSZÖNÖM SZÉPEN a részletes elemzést és iránymutatást !
ETF-ek vilagaba csak 2025-ben kostoltam bele, a kezdők tanulopenzevel  : QQQ X 5 leverage , mikor Nasdaq -10%-on volt aprilisban,-  majd rosszul szalltam ki belőle.
De szerencsere uranium es egyebeken visszahozta , de mégegyszer ugyanazt a hibát nem akarom elkövetni.
Annél is inkább, mert Sz.Ádám népszerű pénzügyi befektető  mintaja alapjan ( volt a cegunknel előadast tartani  )  ha World es Country All ETF-eket vettem ,- de a mostani Nasdaq -8% esessel ( amibol mar 5ot ledolgozott ) --> ezen ETF-ek is  valahogy tech mintara viselkednek és nem tudtam megfelelően diverzifikalni. ( azaz szerintem tul sokat mentek le )
Ezert nagyon jol jönnek a lentiek, köszönöm mégegyszer !
FAT FIRE
Igen,- a további hozzászólásaiddal is egyetertek a gyerek / férfi kapcsán !
ps:   a 100 millio FT -rol
Igen sajnos atlag munkaval 40+ evnek tunik most, - s ha belegondolunk, akkor nemcsak Budan , de videken   valojaban ..mit lehet erte venni
Eszembe jutott, hogy egy borsodi kis faluba, ahová szüleim valok ( Miskolc  10 km-es közele,  tehat nem  annyira lepukkant ) 80-as evekben a fulu jopar prominens és kevésbé prominens  szemelye uj csaladi hazakat épitetett a gyerekenek, amikor azok 20+ ossa valtak, s a csaladalapitas aktualissa valt. S akkor senki nem dobta hanyat magát ettől az " ajandekkal "
Igaz az abban az europai aranykorban volt, amikor az akkori NSZK-ban is pénz-felhalmozoi megalapoztak a gyerekeik jövőjét is (azaz + hazba tettek a pénzt, aki megtehette )
Jelenleg ?   Hernadkak - Miskolctol már 20+lm-re eső nevenincs falu,  jo allapotban lévő 10 éves csaladi haz 70+millio FT + berendezve kb 80 millio Ft
Én nem vagyok annak hive, hogy  a gyerek el legyen kenyeztetve , - de  az életkezdesi tamogatás / inkabb nagy összegű,mint kisebb --> ahhoz szerintem mindenképpen szükséges, hogy fiatalon legyen pár szép éve, s ne itt-ott csovezzen alberletben és a 2025+évek pozitivumat ( csajozas - ha sracrol van szo, diszkont legitarsasagok -utazas , - különleges nemzeti ételek  stb.  élvezze ,  - azaza fiatalono legyen par jo eve )  élvezze + értelmesen, nyugodtan fell tudja futtatni az életét !
Zanza2 2025. 12. 08. 20:47
Előzmény: #3056  HZsooolt
IQ-ban min. hattal érek fel.
Hat ökörrel :-)))
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 19:17
Előzmény: #3055  szieszta
Zanza ti hányan vagytok? szieszta többes számba rakott titeket
szieszta 2025. 12. 08. 18:10
Előzmény: #3052  Zanza2

Nem tudom, mi bajotok van? :-) Ez most egy magyar óra, vagy a korai nyugdíjasok csevegése. 
Még az hiányzik, hogy osztályozzátok a helyesírást is. :-)
Gondolom megértitek, hogy mit akartam mondani.
Ide csak Grétsy László írogathat?
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 17:07
Előzmény: #3041  Placi82
mi az a 
"Piaci versenyszferaba vagyok" ?
A menzásoknak többféle versenyszféra van? Vagy hogy van ez?
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 17:05
Előzmény: #3052  Zanza2
🤣🤣
Zanza2 2025. 12. 08. 16:45
Előzmény: #3051  szieszta
Nem ártana kivizsgálni, hogy vajon az igék feltételes módú ragozásának génjeit is tőled örökölték-e a gyerkőcök.
Ha igen, akkor sem kell azonnal génsebészhez fordulni. Az utóbbi időben rengeteget fejlődött a genetika. Korai diagnózis esetén egy általános iskolai magyartanár is megteszi.
szieszta 2025. 12. 08. 16:12
Előzmény: #3048  HZsooolt

Szerencsére ezt nem kellett megtapasztalnom. Nem tudom, mit csinálnák, ha nem jó gyerek lenne.
Mint már írtam, én nem nevelem a gyerkőcöket, csak példát mutatok. Az meg már csak szerencse (vagy inkább a gének), hogy példaképnek tekintenek.
Ráadásul van a rokonságban ilyen, aki nagyon elfordult a szüleitől, a férje nagyon fura hatással van rá.
szieszta 2025. 12. 08. 16:00
Előzmény: #3045  Goldstein17

Én ezt már annyira régen tanultam, hogy nem is emlékszem a helyes használatra. Gondolom ennek ellenére megértetted a mondanivalót. :-)
Nincs bekapcsolva  a helyesírási ellenőrző sem, így biztosan vétek több hibát is. Főleg úgy, hogy közben tévézek, telefonozok, elfutottam a lányomért a suliba és még főztem is. Ezt mind egy hozzászólás alatt. :-)
Ja, még pucolom és tömöm magamba  a mogyorót, nasiként.
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 15:57
ez vmi menza para? senki nem gondolta hogy politikailag vagy akárhol is... jesszus... Michele Wildnak 150 az IQ-ja :)
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 15:56
a fő kérdés az lenne, ha lusta semmirekellő lenne, akkor is támogatnád-e, hiszen a te gyereked ...
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 15:51
Előzmény: #3046  szieszta
de ezt is írtad:
"Nekem is ugyan ez a véleményem. A gyereket vállaltam, akkor segítem, ameddig kell. Ez egy életre szóló döntés és felelősség. Akinek szerencséje van, az mindent megadhat a gyerkőcnek és ez így van jól."
szieszta 2025. 12. 08. 15:47
Előzmény: #3044  HZsooolt

Természetesen azt biztosan nem támogatnám, ami a hátrányukra van.
Nem olvastál figyelmesen. :
"Szerencsére elég sok időt tudok velük tölteni és látom, mire képesek. Gének nagyon jól működnek, nem estek messze a fájuktól. Ha kell, mindent megcsinálnak, jól tanulnak, tehetségesek. Nekem ennyi elég, hogy támogassam őket."
Milyen érdekes a szülő (apa) mennyire máshogy látja  a fiát vagy lányát. A fiúnál nem bánná, ha minden héten más kislányt boldogítana, de ez fordítva már ennyire nem vágyott  dolog. A lány ne legyen mindenki babája!. :-)
Goldstein17 2025. 12. 08. 15:38
Előzmény: #3042  szieszta
Nagyon szép dolog, hogy így gondoskodsz a gyermekeidről, remélem nekik már a mutató névmások helyesírása sem okoz gondot. 
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 15:20
Előzmény: #3042  szieszta
a gyereket akkor is támogatnad ha drogozna rendesen? vagy a lányodat mindenki megket$@@#temé bárki a hétvégi buliban?
HZsooolt
HZsooolt 2025. 12. 08. 15:19
hú, az aztán személyes hogy autoiparban vagy ingatlanos vagy ... ezért aztán látszik hogy menzás vagy vagy sem....
szieszta 2025. 12. 08. 14:44
Előzmény: #3034  FatFIRE

Nekem is ugyan ez a véleményem. A gyereket vállaltam, akkor segítem, ameddig kell. Ez egy életre szóló döntés és felelősség. Akinek szerencséje van, az mindent megadhat a gyerkőcnek és ez így van jól.
Tőlem számonkérték, hogy miért nem dolgozik a szünidőben a gyerek. Én nem fogom rá kényszeríteni, ha akar dolgozik, ha nem, akkor nem. Majd eljön az idő, mikor már nem az akarás lesz a feltétel, hanem dolgoznia kell. Addig viszont a tanulás a dolga.
Szerencsére elég sok időt tudok velük tölteni és látom, mire képesek. Gének nagyon jól működnek, nem estek messze a fájuktól. Ha kell, mindent megcsinálnak, jól tanulnak, tehetségesek. Nekem ennyi elég, hogy támogassam őket. 
Nem nekik vettem az autókat, van  a családban 4 darab, akkor viszik, mikor akarják.
Feleségem dolgozik, de ez az ő választása. Sokáig a gyerekekkel volt itthon, közben az édesapja vállalkozásában könyvelt, ügyet intézett. Mikor a kicsi általánosba ment, úgy érezte, kell a változás és elment a hivatalba dolgozni. Így legalább megvan a napi rutin és kimozdul otthonról.  Én meg szívesen vállaltam a kicsi feladatainak  menedzselését.
Placi82 2025. 12. 08. 13:20
Előzmény: #3036  HZsooolt
Nem válaszolok. Miért érdekel.? Bibliara tett kezzel esküszöm soha semmi közöm nem volt állami cégekhez, sem a hazai politikához, sőt még pályázni se pályáztam semmire. Amit kaptam, az a családi pótlék, és múltkor az adovisszaterites.
Volt egy srác a másik topikban fsociety ő pikkelhetett rám szerintem, de normálisan  érdeklődöen, beszélgettünk az IQ tesztrol, én meg mondtam neki a Raven tesztektekrol, és a  matrixokrol egy két érdekes  dolgot,  és képzeld kilogikazta hogy Mensa tag vagyok és gúnyosan megkoszonte, az infót rohohogve . Na már ennyiből is, osszerakott, dolgokat. 
Pedig érdeklődő volt mint te. Úgyhogy  többet semmi személyest rólam. De semmi közöm a politikához se semmihez ami hozzá kapcsolódik. Piaci versenyszferaba vagyok. Ennyi. 
Üdv. 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek