Szerintem meg nem. Nem is tudom hogy lesz ez megoldva globálisan. Különösen USA és Eu van bajban. USA ban a 2008. as rendszerszintu problémákat nem megoldottak, hanem a szőnyeg alá sepertek. Most csak egy példa akkoriban az kb 1000 - 1500 Mrd dolláros CDOk és szintetikus CDO k piaca volt a válság kirobbantoja. És a piacok bedontoje Most én tudok arról hogy 2008as CDO-k hoz hasonló típusú jelzalogadossagok ertekpapirositasa megy,, csak most már 15.000 usd értékű az allomanyuk a szakértők szerint azaz 10 szer több mint anno CDOk.!! És ez csak 1 csontváz. Tudok még 10 et. Én is 2 éve várom a nagy reccsenest mint te. Közben meg folyamatosan megy ATH rá az NDX és az SP 500. Szóval, hogy a te szavaddal élve, nézek mint a lukinyul. :) De legalább nem vagyok egyedül mert, kb az összes nagy milliárdos alapkezelo, Péter Schiff, M. Burry, Buffett, és társai hasonló véleményen van és mégse jött be semmi se ebből. :) P. Schiff már 2019 óta várja és várja és varja😀
Nyugdíjat szeretnék, ennyi. Már nem lesz több gyerekem, van hol laknom és van betegbiztosításom. Az egész biztos, h meg fogok halni de nem szeretnék éhenhalni. Nincs már célösszeg, spórolt pénzem van ês most szeretném tudni milyen tempóval éljem fel.
“Respect Neked, nagyon sok hozzaszolasoddal egyetertek.Az különösen tetszett, hogy igazi ferfikent a gyerekek eltkezdesi tamogatas megteremtese fontos + csalad a number 1” Amint látod, ezek a kérdések heves viták tárgyai. Vannak, akiknek egyáltalán nem számít a gyerekek támogatása, az a fontos, hogy nekik jó legyen. Az önzésnek ilyen magas foka belőlem megvetést vált ki, hiszen aki képes a munkába menő feleségének az ágyból integetni, vagy a gyerekeit támogatás nélkül hagyni, az a szememben nem férfi. Okulásra érdemes tapasztalatként írtam le a Thaiföldön látott, magányos, elvált férfiak tömegét. Igen, az említett férfiakat általában kidobják a nők. Ha valakinek fontosabb, hogy ne dolgozzon, mint az, hogy a gyerekeit érdemben támogassa, az ne csodálkozzon, ha egy normális nőnek nem kell. 🤷🏻♂️ Írtam már példaként, hogy egy átlagos budapesti 50 négyzetméteres új lakás berendezve, kocsibeállóval és egy alsó-közepes autóval kb. 100 millió forintba kerül, két gyereknél ez egy medián jövedelmű ember 40 évi teljes munkabérébe kerül. Ilyenek miatt szokott a legtöbb FIRE-álom szertefoszlani...
Én ezt már 2012 óta mondom, hogy már jövőre rendeződni fog ez, nyakunkba szakad az a trágya, amit a központi bankok összelapátoltak. Azóta eltelt 13 év. :-) Volt járvány, van háború, mégsem rogyott meg ez a beteg rendszer.
Már ezt többször leírtam, de újra megosztom, a saját tapasztalatom. Ez arról szól, hogyan NEM látjuk a jövőt. Huszon.... évvel ezelőtt született csemetém, már a kórházban megjelentek a biztosító képviselői, egy nagyon előnyös ajánlattal. Kössek a gyereknek takarékossági élet és baleset biztosítást, így baj esetén védve van, illetve a nagybetűs élete kezdése is sokkal könnyebb lesz. Jó, de mi legyen a célösszeg? Hát legyen 5 millió forint, mert abból egy kis lakás kijön, egy autó is belefér és még marad egy kis zsebpénz is belőle.......ez volt 2002-ben. Aztán eljött a kifizetés ideje a 2022 és meg is kaptuk az ígért összeget. Csak akkor már egy hasznát kocsira lett volna elég. Még egy telket sem kapsz 5 millióért, nemhogy lakást! Annak viszont nagyon örülök, hogy a baleset biztosítást nem kellett felhasználnunk, szerencsére az is csak kidobott pénz volt. Ezért nagyon nehéz tervezni 20 évre előre, mert senki nem látja a jövőt.
Ez ok, csak egy válságban ötödével is csökkenhet a tőkém, harminc évre nem akarok mindent kötvényben tartani. Így talán valami történelmi átlaghozammal kell számolni és évente vagy nagyobb bukta után újratervezni?
Sajnos ez benne van... Viszont amíg nincs semmilyen pénzügyi viszonyítási alap a jövő váratlan globális eseményeivel kapcsolatban, addig csak a múltbéli számításokkal lehet dolgozni. Ezen kívül érdemes figyelni az eseményeket, és átsúlyozni a portfoliot ha kell.
kockázati tényező még az árfolyam változás. Attól függ HUF USD EUR a pénznemed. Sokaknak hozza a pénzt az S&P de a gyenge dollár miatt minuszos a számla.
általában 4% szokott lenni amivel számolnak. Az éves igényeidnek a 25x-ét kell félre tenned hozzá, így a 4%-al biztos, hogy kihúzod 100 éves korodig :)
F.I.R.E. életmód (általánosságban)