Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:

Én már többször is írtam, Marx nem volt hülye ember, szépen összerakta, hogy a fejlett kapitalizmus következő lépcsőfoka a szoci, illetve  a kommunizmus lesz. 
Lehet nem is ő tévedett, csak túl korán kezdték el és a feudalista szovjetunió még nem volt felkészülve az új irányzatra.
Szerintem a gazdasági és a pénzügyi lufi már inkább óriási léggömbbé vált, aminek szétrobbanása elsöpri a kapitalista rendszert is.
A kapitalizmus éltető ereje  a szabad piac, aminek a temetésére 2008-ban került sor. Azóta az államok és a központi bankok vették át az irányító szerepet. A korlátlan pénznyomtatással  manipulálnak mindent, tartják lélegeztető gépen a beteg gazdaságot. Mindezt azért, hogy hatalmon maradhassanak.
Nincs visszaút, mert ha neki kéne állni visszafizetni a hiteleket, az óriási recessziót hozna, az életszínvonal bezuhanása meg forrongó tömegeket vinne utcára. Azok meg számon kérnék a politikusokat és a gazdagokat emiatt esetleg elvennék vagyonukat.
Így lassan eljön az egyenlőség, mindenki egyformán szegény lesz, de boldog. :-)
tihamer
tihamer 2025. 10. 25. 15:15
Előzmény: #1178  Törölt felhasználó
Igen, jól írod.
És itt jut eszembe a jó öreg "Pareto" elv.
De inkább már 10/90 arányban.
Én már csak mosolygok .🙂
Törölt felhasználó 2025. 10. 25. 15:03
Előzmény: #1176  tihamer
"A jó öreg egyéni felelősségvállalás.
És erre kaptál 4 mínuszt.
🙂"
Csak azt nem értik, hogy az egyéni felelősségvállalás mínuszolása miatt lesz ebből egy örökké elégedetlen roncstársadalom. 
Te szemmel láthatóan elégedett vagy, hiszen egy kitartóan követett vagyonépítési stratégiával eredményesen építkezel. Egy fejlett szolgáltatásokat kínáló városban laksz, amely közel van a nyugati határhoz, elég közel az Adriához és a Balatonhoz és gyönyörű a természeti környezete - miért ne lennél elégedett? A leírt csoport azonban leszól, virtuálisan próbál megsemmisíteni, az eredményeidet elvitatni. De a legszívesebben kiforgatna mindenedből...
Zanza2 2025. 10. 25. 14:49
Előzmény: #1174  Törölt felhasználó
"a tudásalapú társadalom egyre nagyobbá teszi a fentiekből származó jövedelmi és vagyoni különbségeket"
Még jó, hogy nálunk munkaalapú társadalom van, ahogy a vezér megparancsolta.
Rabszolgamunka alapú.
tihamer
tihamer 2025. 10. 25. 14:43
Előzmény: #1169  Törölt felhasználó
"Ezen a fórumon is ezt szemlélteti az erős többség: nem megérteni, megtanulni akar, hanem a másikat leszólni és az eredményeit a külső körülményekre, a szerencsére fogni."
👍
A jó öreg egyéni felelősségvállalás.
És erre kaptál 4 mínuszt.
🙂
izommanvagyok 2025. 10. 25. 14:42
Előzmény: #1166  Spiller

" Lehet-lehetne olyan konstrukciót kitalálni, hogy bérli a mókus és ha nem tudja akkor elbukta ha pedig fizeti akkor egy tartós bérlet szerűen az övé lehetne a lakás ha a maradványértéket kifizeti."
Így adták el a 90 es évbekben a bérlőknek a bérlakásokat az Önkormányzatot így szabadultunk meg a bérlakás állományunktól  . Felépítünk 50 MFt ért egy bérlakást 6 % os forrás költségért 320 e ft ba kerül a törelsztő az államnak 25 évig havonta oda adjuk 200 ért  és majd 10 év múlva maradvány értékként meg is kapja a bérlő  mondjuk mert fizette a támogatott törlesztőt? mindent az állam fog fizetni a kamat és a bérleti közti különbséget a lakás kezelés munkatárs költségét a lakás felújítás költségét és a végén még ajándékba is adja a lakónak...  Gyerek vállalási kötelezettség legalább lesz hozzá?  vagy hogy idehaza kell dolgoznia a bérlőnek aki kap egy potya lakást? 
Törölt felhasználó 2025. 10. 25. 14:41
Előzmény: #1173  ASR
Néhány pontban összeszedem, mivel érveltem már itt: 
- az IQ a haranggörbe szerint oszlik el
- a magas IQ-jú kognitív elit tagjai képesek jól teljesíteni az iskolarendszerben és szintén ők azok, akik emiatt sokkal magasabb jövedelemhez jutnak és az alsó decilisekkel ellentétben vagyont gyűjtenek
- a tudásalapú társadalom egyre nagyobbá teszi a fentiekből származó jövedelmi és vagyoni különbségeket
- a hasonló szociokulturális hátterű emberek párkeresési szokásai (pl. diplomás párkeresés) is csak ezt a kasztosodást erősítik, az egyik családban a magas, a másikban az alacsony IQ (+ jövedelem és vagyon) fogja újratermelni magát, generációról generációra tovább növelve a különbségeket
Ezzel azonban a magyar társadalom képtelen szembenézni. Itt a fórumon sem megy... 🤷🏻‍♂️
Hasonlókat boncolgat az egyenlőtlenségről szóló újabb írásában Balásy Zsolt:
https://hold.hu/holdblog/balasy-zsolt-az-udvozito-egyenlotlensegrol/
ASR 2025. 10. 25. 13:27
Előzmény: #1172  Törölt felhasználó
Nem menthetjük fel magunkat sem a felelősség, sem az elért eredmények tekintetében. Egyéni szinten vannak menekülőutak és sokat tehet az ember magáért, de aggregáltan ez még egy roncstársadalom marad.
Ha valaki elhiszi, hogy nem érhet el semmit, akkor nem is fog. Lássuk be, a haranggörbe mentén osztották el a képességeket, azt pedig, hogy mit hozunk otthonról, a szerencse erősen befolyásolja. Természetesen lehet a nulláról is egzisztenciát létrehozni, bár egyre nehezebb, ahogy a társadalmi mobilitás csökken.
Törölt felhasználó 2025. 10. 25. 13:10
Előzmény: #1171  ASR
Arra, hogy a fejünk felett sok szinttel mi zajlik, sok ráhatásunk nincs és valószínűleg nem is lesz, én ezzel nem is foglalkozom. Arra koncentrálok, ami rajtam múlik és azt látom, hogy bizony mi, anyagilag a nulláról induló emberek is képesek vagyunk a nyertes oldalra kerülni. Ez Magyarországon sok szempontból könnyebb, mert szinte minden téren sokkal gyengébb a konkurencia, mint a világ kompetitív országaiban.
ASR 2025. 10. 25. 11:21
Az eredmény ezen az időtávon nem véletlen. Ha valaki felismerte a váltást a monetáris rendszerben, akkor ingatlannal, tőzsdével, arannyal és tulajdonképp bármilyen reáleszközzel képes volt megőrizni a pénze értékét, sőt gyarapítani, mert a "pénznyomtatás" újraosztja a vagyont.
A rendszer nem igazságos, nincsenek egyenlő pályák, egyelő esélyek, számított a kiinduló állapot.
ASR 2025. 10. 25. 11:06
Előzmény: #1168  Spiller
Ennek semmi köze az EU-hoz. A világban teljesen hasonló a jelenség kinézete, csak a mértéke eltérő.
Úszik az adósságban az USA, Kína, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, stb-stb.
Mindenhol pénzt nyomtatnak, mert a fizetőképesség egyébként megszűnne és jön a csődök láncreakciója. Ez hajtja a tőzsdét, aranyat, ingatlant és minden reáleszközt. A tisztitótűz már nem opció, túl nagy a tőkeáttét.
Nincs semmilyen korlátja a pénznyomtatásnak. Ha az EU eltűnik, a maradék fegyelmező erőnek is vége, plusz a gazdaságokat egy brutális sokk éri. Elvesznek a piacok, összetörnek a beszállítói láncok, felbomlanak a politikai rendszerek.
Nem, Magyarország a saját ürülékét fogyasztja nagy kanállal. Nagyon is van oka, hogy a kumulált inflációban rekorder és a háztartások fogyasztásában az utolsó. Ez a török út.

Törölt felhasználó 2025. 10. 25. 10:22
Előzmény: #1163  ORK
"Érdemes úgy felfogni, hogy a gomb ilyen esetekben számlálóként működik. Ezek olyan kellemetlen igazságok, amelyekkel a legtöbben nem képesek szembenézni. 🤷🏻‍♂️
tihamer
Köszönöm a tippet, benézek.
szieszta
"Én is sokáig úgy gondoltam, hogy minden siker nagy része a szerencse. Aztán visszanéztem életemet és kijött, hogy minden szerencse mögött én álltam."
Az egyik fontos dolog, amit a szüleimtől megtanultam, hogy ne soha nem hárítsam a felelősséget, mindig tartsak tudatos önvizsgálatot, mert a dolgok alapvetően rajtam múlnak. Ez nagyon sok fiatal korban elkövethető hibát megelőzött. A magyar társadalom erősen hárító magatartású: nem én tehetek róla, a kolléga/a főnök volt a hülye, az életem nem rajtam múlik, hanem Orbán/Mészáros Lőrinc cseszi el. 
Tudatos önvizsgálat és az elkövetett hibáinkkal történő őszinte szembenézés helyett sokkal könnyebb a másik emberre és a szerencsére mutogatva hátra dőlni. Ezen a fórumon is ezt szemlélteti az erős többség: nem megérteni, megtanulni akar, hanem a másikat leszólni és az eredményeit a külső körülményekre, a szerencsére fogni.
"Nerég a fire életemet megszakítottam, mert kaptam egy jó ajánlatot, kevés munkával szép fizetésért. Persze lehetne szerencse is, de mivel ismertek, azért szólítottak meg. Tudták, korábban mit tettem le az asztalra."
Az általad leírt módon épül fel az a kapcsolatrendszer, amit a legtöbb ember hiányol az életéből. A "nem ismerek olyan embereket" a legtöbb ember életében természetes állapotnak tekinthető. Hiszen semmi mást nem tesznek, mint a környezetükben levő emberek: bejárnak dolgozni, ahol csak a hozzájuk hasonló emberekkel van lehetőségük közelebbről megismerkedni. 🤷🏻‍♂️ Ha nem vagy képes a komfortzónádat. elhagyva más keretrendszerben gondolkodni, akkor hiába várod a jó kapcsolatrendszer kiépülését.
Fix pontnak veszed az EUt, mikozben nagy változások elott van. Meg eur léte sem biztos. Európai egyesult allamok vs fuggetlen tagországok szoros szövetsége. A pigsek? A világgazdaság es befolyási övezetek is mozgó pontok. Eu versenyképessége beka segge alatt draga energia es piacának a felet eldobattak vele kina orosz és meg sarcot is fizet vámkent a barátjának. Eu vezetők felhatalmazás nelkul suttyomban  kötnek megállapodásokat. Es ebben a katyvaszban kell Mo. Nak evickelni. Lezáruló és uj háborúk lehetnek. Mindennek az ára az egekben tőzsdék alapanyagok, bérek arany ingatlanok.öntik a virtuális pénzeket a piacokra es hitelből mennek a költések az allamadossagok is az egben. Ilyenkor kell a tisztító tűz. Repül a nehez ko..
ASR 2025. 10. 25. 03:02
'"Ha tovább nőnek az árak és nem lesz baráti hitel akkor kiárazódnak a legtöbben és beáll a nyugati rend és életmű lesz a saját lakás és addig is a bérlők világa leszünk." -> kényszer a folyamatos pénzteremtés, ki kell fizetni a kamatokat, de gazdasági teljesítmény nincs mögötte (a kedvezményes hitel is a pénzteremtés egy perverz formája, ahol más fizeti a cechet, tehát működtetője a rendszernek, nem kivételes baleset) -> amíg az infláción keresztül adóztatnak, _tartós_ nominális árcsökkenés forintban mérve nem lesz, de reálértéken nagyon is elképzelhető, mert mocsok drága az ingatlan mindenhez képest is -> három kivételt azonban elviekben el tudok képzelni:
- egy 2008-hoz hasonló mély recesszió, amikor globálisan zuhan a szektor, a munkanélküliség megugrik
- kisodródás az EU-ból, anarchia, tömeges elvándorlás
- gyorsan bekövetkező klimatikus válság (a Kárpát-medence halmozottan hátrányos helyzetű régió, az infrastruktúra pedig le van rohadva)
Spiller 2025. 10. 24. 15:04
Előzmény: #1165  Törölt felhasználó
utólag az eredmény igazol. Sokan megtették a tétjeiket  az ingatlanra és bejött.  Igazuk volt? igen. Bejött igen.  Mi lesz a jövőben?  mindenki csak találgat. Én lefele árakat várok ingatlan piacon és a tőzsdéken. Ha MP-s világ jön és nem lesznek kedvezményes hitelek, ha drágul a megélhetés ha jönnek a szociális lakások osztrák német mintára amiknek az alapja az ingatlanadó. Akkor nincs más út ELVILEG mint lefele.HA HA Ha...   Ha tovább nőnek az árak és nem lesz baráti hitel akkor kiárazódnak a legtöbben és beáll a nyugati rend és életmű lesz a saját lakás és addig is a bérlők világa leszünk. A második eset jó lesz ingatlanfejlesztőknek akik most megszedik magukat. Lehet-lehetne olyan konstrukciót kitalálni, hogy bérli a mókus és ha nem tudja akkor elbukta ha pedig fizeti akkor egy tartós bérlet szerűen az övé lehetne a lakás ha a maradványértéket kifizeti. Mindenki eldönti, vállalja a röghöz kötést vagy belemegy a világba esetleg megtartja a mobilitását. Szóval már a HA tengernél járunk.  
Törölt felhasználó 2025. 10. 24. 07:40
Előzmény: #1162  tihamer
"...a cél a közös értelmezés, nem a versengés." Kivéve, ha az állampapír tulajok topikban kell erőlködni az ingatlanos témával...
Spiller 2025. 10. 24. 01:06
Előzmény: #1158  Placi82
Jaja amerikai mondás. Legyen nálad mindig egy töltött parabellum.
ORK
ORK 2025. 10. 23. 17:35
Előzmény: #1161  Törölt felhasználó
A Homo trollusz nyomkodja a minuszokat…tényleg szánalmas.
tihamer
tihamer 2025. 10. 23. 13:21
Előzmény: #1161  Törölt felhasználó
Hasznos dolgokat írsz és értelmes típus vagy.Majd nézz át ASR által megnyitott új fórumban. 
Topiknyitó: ASR kedd, 18:20MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  
Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Törölt felhasználó 2025. 10. 23. 12:40
Előzmény: #1135  szieszta
A magyar társadalom többsége nem hisz a teljesítményben, ezért az egyéni sikereket a szerencsének tudja be. Ebben benne vannak a nagyobb népességvesztéssel járó történelmi eseményeink, amelyek folyamatosan a legértelmesebb, legkockázatvállalóbb rétegből vett el sokakat háborút veszteségek, kitelepítések, kivándorlások formájában. Gyakorlatilag egy évszázada folyamatos a népesség kontraszelekciója.
Igény sincs a közéletben arra, hogy a társadalom a valósággal, a teljesítmény értékével és szerepével szembesüljön. Csupa olyan megoldás vetélkedik a politikában, amelyek igyekeznek a piactól, a versenytől, a teljesítménykényszertől mentesíteni a magyar társadalmat - miközben a világ éppen az ellenkező irányban halad. Ez széles körben kitermelte és a rendszerváltás után is táplálta a Homo Kadaricust, aminek különböző példányait ebben a topicban is láthatjuk nyíltan rosszindulatú, a topic témájához semmit hozzá nem szóló trollok formájában.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek