sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
EUR hitel valamennyire hedge-elve van vagy nem tom hogy hívják az árfolyam védelmet hitelnél. User1 mintha írt volna erről, de egyébként a jelentésekben nem találtam erre utaló infót + túlzásba nem is vittem, de ha védve van emelkedésre, akkor a csökkenés se segít sokat.
Én is megkérdeztem ma az AI-t, a forgalom nélküli árnövekedésről. Mondta a közgazdasági evidenciákat, majd a Pannyra rákérdezve... Ja rá nem vonatkozik. Az osztalék fizetést is rosszul tudta, mikor kijavítottam, akkor elismerte. Szóval lehet bármi, meg akármi is az AI szerint.
Ez a része valóban tévedés volt az ai által. Viszont korábban a gyenge forint virtuális rontotta az eredményt ezt sokakat ránézésre elriaszhatott. Most fordul a kocka. A PannErgy Csoport jelenlegi nagyléptékű, beruházási célú szindikált bankhitelei és hitelkeretei 2030-ban futnak ki teljesen. AI szerint. Tehát még itt lesz az eur hitel pár évig.
Tévedés. Az Audival Euró-alapú a szerzödés, tehát a beételek is csökkennek a HUF erösödésével. Valójában hosszú távon a gyengébb HUF lenne jó pont emiatt. Ha kifutnak a hitelek, akkor a folyamatosan gyengülö HUF fog többleteredményt jelenteni.
A forint euróval szembeni erősödése kedvező pénzügyi hatással van a PannErgy eredményességére, mivel mérsékli a vállalat devizás adósságterheit és javítja a pénzügyi műveletek eredményét.A devizaárfolyam-változás az alábbi konkrét csatornákon keresztül befolyásolja a geotermikus energiavállalat működését:1. Pénzügyi eredmény és adósságállományNem realizált árfolyamnyereség: A PannErgy jelentős euróalapú beruházási hitelekkel és kötelezettségekkel rendelkezik. Amikor a forint erősödik az euróval szemben, ezen tételek forintra átszámított értéke csökken. Ez mérlegfordulónapon nem realizált pénzügyi árfolyamnyereséget generál, ami közvetlenül növeli a nettó profitot.Kisebb törlesztőrészletek: A működési cash-flow-ból történő tényleges hiteltörlesztés forintköltsége is alacsonyabbá válik, így kevesebb forintbevételt kell devizára váltani a banki kötelezettségek teljesítéséhez.2. Beruházások és működési költségekOlcsóbb importeszközök: A geotermikus projektek fenntartása, a kútfúrások, a szivattyúk és a csővezetékek cseréje, valamint a karbantartási eszközök beszerzése nagyrészt importból származik. Az erősödő forint csökkenti a külföldről beszerzett eszközök és technológiák forintban mért beruházási költségét (CAPEX).Karbantartási költségek (OPEX): A külföldi partnerek által végzett speciális mérnöki és szervizszolgáltatások díja euróban van meghatározva, amely forintban kifejezve olcsóbbá válik.3. Operatív bevételek (Semleges hatás)Belföldi fókusz: A PannErgy főtevékenysége (miskolci és győri távhőrendszerek geotermikus hőenergia-ellátása) teljes egészében belföldi piacra irányul. Mivel a bevételek forintalapúak és a szabályozott hatósági árakhoz vagy belföldi indexekhez kötöttek, az erős forint nem okoz exportbevétel-kiesést, mint a klasszikus exportőr vállalatoknál
PANNERGY - moderalt