sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Abban valóban igazad van, hogy a Panny szerepe felértékelődik, mert nem érinti úgy a válság mint mást. De sajnos ez a felértékelődés csak elvi szinten működik, azt idáig is tudtuk, hogy fontos lett volna a geotermiát fejleszteni. Ha viszont nincs pénz, mert fűtésre, közlekedésre, ételre kell, akkor vélhetően kevesebb fog érkezni a befektetésekre is, az eladói oldal viszont ugyanebből a szempontból inkább nőni fog. A részvény árát meg valószínűbb hogy ez fogja meghatározni. Sajnos én nem látom hogy a Pannyn belül vagy kívül valaki szeretne nagyobb szeletet kérni a tortából, ami azt jelenti, hogy a kisebb befektetők döntenek a továbbiakról. Ha viszont az államnak kell a pénz, sajnos azt sem lehet kizárni, hogy az áramárakon keresztül leveszi a sápot.
Ha nem lennének lekötve a kapacitásai, akkor kost sorba állhatnának a vevők hőenergiáért, akár a mostani árszint többszörösén. De le vannak kötve. A profitvadászatot stabilitásra vserélte.
Érdekes, a c) és d) pontról én azt gondolom, hogy éppen a PANNERGY mellett szólnak.
Az iráni háború energiaköltségekben fog jelentkezni. A PANNERGY energiaeladással keresi a pénzt, tehát ha pusztán azt nézzük, hogy a következő egy évben magasabb lesz az energiaár, mint az előző egy évben volt, miközben a PANNERGY az elmúlt egy évben a napelem telepítés miatt kevésbé lett érzékeny az energia költségre, akkor az következne hogy most jobb helyzetben van mint egy éve volt.
Az pedig, hogy a magyar gazdaságban csak a legszükségesebbekre lesz pénz, a fűtés szerintem pont ebbe a kategóriába tartozik. Rengeteg dolgon lehet spórolni, de fűteni kell.
Nincs részvényem, nem is tervezem, hogy vásárolok, de azt gondolom, hogy akik jó befektetésnek gondolják a PANNERGY-t, azoknak a jelenlegi makro események nem gyengítik a sztorit hanem erősítik.
Több oka volt. a Lakás vásárlás biztosítéka, ha nem sikerül időben eladni a másikat. b Tényleg úgy gondolom, hogy most nincs ami felhajtsa az árat, nincs komolyabb vásárló és mivel nem lesz saját részvény vásárlás, én inkább esésre számítok c USA - Irán háború tova gyűrűző hatásai miatt komolyabb általános esést sem zárok ki, akkor viszont jó lehetőség adódhat visszaszállni. d A magyar gazdaság jelen helyzete: örüljünk, ha a legszükségesebbekre lesz pénz. De mint írtam hosszabb távon bízom a cégben, sok részvényt tartottam meg. Még egy fontos: nem hiszek a short-ban. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy átcsoportosítás. Üdv.:
Miért nem vonják be az összeset? Fizetni akarnak vele? AI szerint: A PannErgy nem vonja be azonnal az összes visszavásárolt részvényt, mert a saját részvények tartása (úgynevezett „treasury shares”) nagyobb stratégiai rugalmasságot biztosít a cég számára, mint azok végleges megsemmisítése. A legfontosabb okok a tartás mellett: Ösztönzési rendszerek: A társaság a saját részvényeket használja fel a vezetői és munkavállalói részvényopciós programokhoz. Így nem kell új részvényeket kibocsátani (ami hígítaná a meglévő tulajdonosok részesedését), hanem a piacon korábban megvett papírokat adják át. Tranzakciós „valuta”: A saját részvények eszközként szolgálhatnak jövőbeli akvizíciókhoz vagy stratégiai megállapodásokhoz. Például a cég korábban az MVM-től is saját részvények bevonásával/vásárlásával rendezte a tulajdonosi viszonyokat. Likviditás és árfolyam-stabilitás: A tartott részvényállomány lehetővé teszi, hogy a cég bármikor beavatkozzon a piacon, ha a részvények túlzottan alulértékeltté válnának, vagy ha éppen a piaci keresletet kellene kiszolgálni újabb papírok kibocsátása nélkül. Tőkeszerkezet finomhangolása: A bevonás (tőkeleszállítás) egy lassú, bürokratikus folyamat, amely közgyűlési határozatot és cégbírósági bejegyzést igényel. A részvények tartásával a cég megvárja a pillanatot, amikor már biztosan nincs szüksége az adott mennyiségre, és csak akkor dönt a végleges bevonásról (ahogy azt 2025-ben is tette 2 millió darabbal). Osztalék-hatékonyság: A saját részvényekre a cég nem fizet osztalékot, így a kifizetésre szánt teljes összeg kevesebb részvény között oszlik meg, ami növeli a többi részvényesnek jutó hozamot anélkül, hogy a papírokat fizikailag megsemmisítenék.
A cégnek van 2,6M saját részvénye. 16M részvény van, ennek 25%-ig, azaz 4Mdb-ig vásárolhatnak. Ha vesznek is 200ezret (kb. ennyi jön ki a maradék srv keretből), akkor is bőven a 4M alatt maradnak, nem hiszem, hogy idén lesz bevonás.
Ha most vesznek a maradék keretből…Ha az bevonására kerül osztalék osztásig…Akkor több lesz a torzsrészvényre jutó osztalek is ha jól gondolom…Mert a 1.850 millió forint marad annyi amennyi, a törzsrészvényre jutó osztalek mértékéről viszont elég rugalmasan fogalmazott
Erre gondoltam én is. Csak azt hittem ez egy pillanat lesz, vevő eladó teljesült. De lehet be lett adva, Pannergynel meg keresik a értékpapírszamla belépési kódot. Vagy vmi tranzakciós kedvezményen alkudoznak a szolgáltatónál. Egyébként az összes saját részvény be lett már vonva? Ha töltik fel akkor megint célár emelő hatású. Jön a negyedéves is hamarosan, amiatt is lehet ismét.
A 2025-ös közgyűlési meghatalmazás alapján 2072Ft-ig (ez az 5Ft-os lépcső miatt a gyakorlatban 2070Ft) április 10-ig vehet saját részvényt. A még fennmaradó keret 440MFt. Lehet, hogy itt egy SRV vásárlás előkészületet látjuk.
lehet Sőt, a jövőre tolt osztalék szerintem úgy lenne igazolható, ha most még elkölti a maradék keretet. A 178k-s pakk adja magát, pont belefér az árlimitbe.
PANNERGY - moderalt