Mikor én belevágtam a FIRE életbe, egy darabig élveztem és neki akartam állni saját magammal foglalkozni, a tervezett dolgokat elvégezni, a házat szépítgetni. Aztán szépen rájöttem, hogy eddig sem az idő hiánya miatt nem csináltam, hanem a lustaság miatt.
Be volt tervezve, hogy a műhelyemben összerakodok. De akkor már polcok is kellenek, meg kell szabadulni a kacatoktól. Két napig, csak rakodtam egyik helyről a másikra, aztán meguntam.
Most majd az autókat teszem rendbe. Fél óra után már nem akartam újjá varázsolni, csak kiporszívóztam, ablakokat megtakarítottam, aztán ennyi. Elmaradt a csillogosítás.
Főzni szeretek, azt szívesen átvettem a feleségemtől, meg a napi szintű bevásárlást, így tudtam figyelni a kiadásokra. Amihez kell a szépérzék, azt meghagytam a családnak, mert nekem rögtön az árcímkén ragad meg a szemem. :-)
Aztán oda jutottam, hogy intézem a napi dolgokat, főzök, tévézek, számítózok, írogatok ide, meg oda, meg unatkozok. Bevallom, még utazgatni sem szeretek, ha a család akarja, megyünk, de nekem itthon a legjobb. Itthon minden úgy van kialakítva, hogy a kényelmemet szolgálja, ennél többet egy szálloda sem tud biztosítani.
Túrázgatni szoktunk, de a környéken is szívesen barangolunk, nem kell ezer kilométereket utazni, hogy jól érezzük magunkat.
Nekem az ingatlanok 800 ezret termelnek havonta, ebből még marad is, úgy, hogy a nagyobbak még egyetemisták, a kisebb gyerkőcöm még általánosban. Feleségem meg hivatalban dolgozik, nem csúcsmenedzseri fizetéssel.
A kötvényeim és más konzervatív befektetéseim hasonló összeget hoznak, mint az ingatlan.
Amiről meg írtam, az új munkám szintén ennyit jövedelmez.
Így elmondhatom magamról, hogy 3 erős lábon állok, nem teljesen fire üzemmódban, de teljesen gond nélkül. Ha ez a munkalehetőség megszűnne, akkor sem hiányozna, meg néha elmaradoznak a bérleti díjjal is, de emiatt sem kötöm fel magamat.
Pesszimistán számolgatva vagyonom 1 millió euró felett van, 54 évesen. Nagyon optimistán átszámolva 30 évre szétosztva bőségesen elégnek kellene lennie. Meg szintén optimistán, valamikor beköszön az állami nyugdíj is és soha nem az alapot fizettem., elég szép adóalapom volt.
Persze ha világégés lenne, meg minden összezuhan és az eurót seprik az utcán, akkor neki kell majd állnom az egy két hektár saját földemen gazdálkodni és megtermelni a napi betevőt.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)