Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta péntek, 09:51
Előzmény: #1217  nemoland

Mikor én belevágtam a FIRE életbe, egy darabig élveztem és neki akartam állni saját magammal foglalkozni, a tervezett dolgokat elvégezni, a házat szépítgetni. Aztán szépen rájöttem, hogy eddig sem az idő hiánya miatt nem csináltam, hanem a lustaság miatt.
Be volt tervezve, hogy a műhelyemben összerakodok. De akkor már polcok is kellenek, meg kell szabadulni a kacatoktól. Két napig, csak rakodtam egyik helyről a másikra, aztán meguntam.
Most majd az autókat teszem rendbe. Fél óra után már nem akartam újjá varázsolni, csak kiporszívóztam, ablakokat megtakarítottam, aztán ennyi. Elmaradt a csillogosítás.
Főzni szeretek, azt szívesen átvettem a feleségemtől, meg a napi szintű bevásárlást, így tudtam figyelni a kiadásokra. Amihez kell a szépérzék, azt meghagytam a családnak, mert nekem rögtön az árcímkén ragad meg a szemem. :-)
Aztán oda jutottam, hogy intézem a napi dolgokat, főzök, tévézek, számítózok, írogatok ide, meg oda, meg unatkozok. Bevallom, még utazgatni sem szeretek, ha  a család akarja, megyünk, de nekem itthon a legjobb. Itthon minden úgy van kialakítva, hogy a kényelmemet szolgálja, ennél többet egy szálloda sem tud biztosítani.
Túrázgatni szoktunk, de a környéken is szívesen barangolunk, nem kell ezer kilométereket utazni, hogy jól érezzük magunkat.
Nekem az ingatlanok 800 ezret termelnek havonta, ebből még marad is, úgy, hogy a nagyobbak még egyetemisták, a kisebb gyerkőcöm még általánosban. Feleségem meg hivatalban dolgozik, nem csúcsmenedzseri fizetéssel.
A kötvényeim és más konzervatív befektetéseim hasonló összeget hoznak, mint az ingatlan.
Amiről meg írtam, az új munkám szintén ennyit jövedelmez.
Így elmondhatom magamról, hogy 3 erős lábon állok, nem teljesen fire üzemmódban, de teljesen gond nélkül. Ha ez a munkalehetőség megszűnne, akkor sem hiányozna, meg néha elmaradoznak a bérleti díjjal is, de emiatt sem kötöm fel magamat.
Pesszimistán számolgatva vagyonom 1 millió euró felett van, 54 évesen. Nagyon optimistán átszámolva 30 évre szétosztva bőségesen elégnek kellene lennie. Meg szintén optimistán, valamikor beköszön az állami nyugdíj is és soha nem az alapot fizettem., elég szép adóalapom volt.
Persze ha világégés lenne, meg minden összezuhan és az eurót seprik az utcán, akkor neki kell majd állnom az egy két hektár saját földemen gazdálkodni és megtermelni a napi betevőt.
szieszta péntek, 09:16
Előzmény: #1213  Lou70

Te is olyan vagy, mint az egyik gazdálkodó rokonom. Sejtelmes. :-)
Ha kérdem tőle, mennyi termett, "én meg vagyok elégedve" a mennyiség.
Két nap múlva, egy társaságban, ahol minden paraszt panaszkodott, ő is siránkozott, hogy ebből nem lehet megélni. 
A másikon, ahol egy picit jobb volt a hangulat, akkor meg úgy kell csinálni, ahogy ő. Mert neki mindene kiváló volt. Ez egy fajtasor szántóföldi bemutatón történt.
Vett egy traktort, az fél évig az első kertben állt, had lássa mindenki. A facebook oldalán is az volt a profilképe- :-) Persze Karácsonykor arra is került fényfüzér, több, mint a karácsonyfára. 
Legutóbb a bankban találkoztunk, éppen a hitelét ütemezte át, mert nem tudja fizetni.
....csak az első mondat szól hozzád, nehogy magadra vedd a többi kritikát! :-)
N0MAD péntek, 08:24
Előzmény: #1216  kuliominer

Kösz!Még érdekes lenne mi tölti ki az idődet, amitől elfoglaltabb vagy mint amikor dolgoztál. Meg minden egyéb tapasztalat a fire életmódról amitmegosztanál.
nemoland péntek, 07:38
Előzmény: #1210  Lou70
....de a legnehezebb sztem tippre az lesz, hogy eddig jelentős/extrém kockázatvállalásokkal juthattál el ide (tehát kiváló képességeid - avagy extrém mázlid ;o) - vannak )....azaz megvan a pénz, képesség, lehetőség, miközben innentől passzívabb, nyugisabb, "biztosabb" módra kapcsolsz majd....tehát az eddigi sikeres "magadat" kell(ene) megváltoztatnod....a munka helyett több időd szabadul fel, így erős önkontroll, önfegyelem kell, hogy ne ugráljon bele az ember ki-be  h.lyeségekbe.... (hacsak nem maradsz "bróker" üzemmódban + stresszben mert szereted)
...szóval innen indul egy belső "jellemfejlődés", "élet értelme - 42" :o) keresése...stb...stb.. 
javaslat valami időrabló hobbi/gyerekkori álom beteljesítése :o) 
kuliominer
kuliominer péntek, 01:06
A mélyebb portfólió összetétellel, kimutatásokkal, kiadás statisztikákkal jövök lehet még ma, vagy holnap.......
------
Addig is, ne feledjétek a mottóm:
------
------
"Ha már csak 1 évet is az életedből a "F.I.R.E." jegyében éltél, már elmondhatod hogy 1  évet éltél" 
kuliominer
kuliominer péntek, 01:02
Mivel mindig kell hogy legyen kitűzött cél az adott évre, és mindig szeretem magasra rakni a lécet, azt szeretném elérni hogy a portfólió 2026.12.31-re emelkedjen 200.000.000 HUF közelébe, úgy, hogy munkabérből fizetés 0 HUF, és a 185.750.000 HUF kamatai még teremtsék is elő közben az egész éves kiadást.
-
2025-ben minden kiadást felvittem egy excel adatbázisba, kb. 2.000 tétel került rögzítésre, a legkisebb tétel is!
-
2025-ben az összes kiadás:   8.649.395 HUF
-
Ebből következik hogy a havi átlagos kiadás 720.783 HUF volt, de az év első negyedévében a kiadások optimalizálása még nem volt annyira fókuszban, így meg vagyok győződve róla, hogy amennyiben rendkívüli kiadás nem keletkezik (pl. hűtőcsere, kazán csere, stb......), le fogjuk tudni idén vinni 700.000 HUF / hó alá is (ill. kisebb cserék, pótlások eleve beleférnek a fönti keretbe is....).
-
Amennyiben azonban a 2025 évi kiadásokkal számolok 2026-ra is (így azt feltételezem hogy amit optimalizálnék még, annyit visz az infláció is....), akkor a 
-
2026-os cél:
-
------------------------------------------------------------------------------------------------
2025.12.31.  (TÉNY ZÁRÓ VAGYON):           185.750.000 HUF
------------------------------------------------------------------------------------------------
2026 évi tervezett kiadás (A):                            8.650.000 HUF
2026 évi portfólió növekedés TERV (B):        22.900.000 HUF
2026 évi portfólió növekmény (B-A):             14.250.000 HUF
-----------------------------------------------------------------------------------------------
2026.12.31.   (TERV ZÁRÓ VAGYON):         200.000.000 HUF
-
Szóval ez a cél, ennek elérési esélye a konzervatív portfóliómmal kb. 20%, de mindig szerettem a kihívásokat :)   Fontos, hogy kb. 5-7 év átlagában kell majd vizsgálni, honnét hová jutott a portfólió nominál és reálértéken, nem 1 évben gondolkodunk, és ahogy korábban írtam, biztos hogy nem 2026 Q1-Q2-Q3 lesz az, amikor többet akarok kockáztatni..........
-
kuliominer
kuliominer péntek, 00:39
Akkor kezdjük :)
-
Fél év FIRE van eddig mögöttünk, 181.987.932 HUF-al kezdtük, és a 2025.12.31-i egyenleg alapján 185.750.000 HUF-al zártuk az évet, egy pici lefelé kerekítéssel.
Az elején leszögezem, hogy erősen konzervetívba húztam át időközben a portfóliót, keveset kockáztatok. Majd akkor váltom a kötvényeket részvényekre nagyobb arányban, ha "vér hullik az útcákon". Hogy ez még 1 hónap, 1 év, 2 év ?  Nem tudom, senki sem tudja, aki azt mondja tudja, annak tanácsait jobb nagy ívben kerülni. Én annyit látok a piaci folyamatokból, és az a belső megérzésem, hogy már nagyon közel kell lennie. Nekem most időm végre van, A KIADÁSOKRA RENDKÍVÜL ODAFIGYELEK. Mivel full FIRE van, fizu az nincs, a kockázat ebben a piaci környezetben erősen vissza van húzva, ez nem kaszinó. Még a nyugdíjportfólió is "kiegyensúlyozott"-ban hozza a hozamot......Én tőzsdéztem 2008-ban is. Nem volt jó látni amikor heteken keresztül a kereskedési napok ~85%-ában estek a BÉT papírjai........Amikor az OTP ha csak -3%-al esett NAPI átlagan egy adott héten, az egy "átlagos" hét volt...........BEÉGETT. 
-
Szóval a portfólió jelenleg kötvény túlsúlyos, és ez így is fog maradni 2026 nagyobb részében. 
-
2025.12.31-i egyenleg:
-
Vagyonelemek                                Érték                 Részarány      Részarány CÉL
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Government Securities:       62.563.157 HUF           33,7%                  40,0%
Bonds:                                    35.021.006 HUF           18,9%                  21,0%
Hungarian Stocks:               17.679.573 HUF              9,5%                  10,0%
USA Stocks:                          22.973.934 HUF            12,4%                  10,0%
Crypto:                                     3.799.624 HUF              2,0%                     2,0%
Others:                                   43.584.326 HUF            23,5%                  17,0%
Income:                                       128.380 HUF              0,1%                     0,0%
-----------------------------------------------------------------------
TOTAL (HUF):                    185.750.000 HUF
USD/HUF:                                          327
TOTAL (USD):                           568.043 USD
-----------------------------------------------------------------------
Lou70
Lou70 csütörtök, 21:31
Előzmény: #1211  szieszta
Lehet :D
szieszta csütörtök, 21:11
Előzmény: #1207  FR73

Pontosan így van. Nagyon nehéz tervezni, mert vannak előre nem látható dolgok.
Én például 25 évvel ezelőtt nem számoltam az inflációval sem, ráadásul akkor a lekötött betétekre 25%-ot is lehetett kapni.
Már akkor belőttem egy célösszeget, mit kell összegyűjtenem, hogy legalább az átlagbér háromszorosát hozza. Aztán mikor odaértem, a kamat sem volt már 25%, meg az átlagbér is megemelkedett.
A covid után FIRE-be tettem magam, valamilyen szinten átvettem a háztartást, mert a feleségem elment dolgozni.
Két éve kaptam egy ajánlatot, hogy nagyon kötetlen munkaidővel lehetnék regionális "kapcsolattartó". Annyira kötetlen, hogy sokszor meg kell néznem, milyen nap van. És még fizetnek is érte.
Nem tudom, ez a FIRE életmód milyen formája, de a legfontosabb, hogy ne kelljen semmin izgulni, legyen elégséges anyagi hátterem, szinte minden eshetőségre. Persze ha jönne egy katasztrófa, vagy háború, minden menne  a levesbe, de gondolom nem mi halnánk éhen először.
szieszta csütörtök, 20:45
Előzmény: #1210  Lou70
Lehet, hogy a 70 a születési éved?
Lou70
Lou70 csütörtök, 20:18
Előzmény: #1209  nemoland
Erre rájöttem, persze. Gyakorlatilag a normál számlán félig kész is van egy ilyen portfólió. Meg vannak állampapírok is, egy nehezebb tőzsdei időszak kibekkelésére. 
A TBSZ-eken még kicsit kockázatvállalóbb vagyok, sok a külföldi is, de ahogy járnak le, azok is szépen terelődnek csendesebb vizekre :)
nemoland csütörtök, 19:55
Előzmény: #1206  Lou70
...sztem rá fogsz jönni, hogy a legegyszerűbb sima osztalékfizető/növekedés orientált portfólióban/rv-ben tartani....legyen példa pl. egy OTP/MOL valami arányszámmal (vagy akár külföldi eur/usd).....minden évben megkapsz érték alapon kb. 7% osztalékot tisztán, az érték növekedés meg az infla felett lesz......ennél az összegnél sztem 3M/ hó már az eddigi havi fizetésed felett leszel......és egyetlen dologra kell csak figyelned, hogy a következő "világválság" indulásánál észnél kell lenni pl. állampapírba tenni, majd a válság kiteljesedése után vissza ..... ez azért 3-4 évenként max. 1 * várható....(ráadásul egy ilyen válságból kijőve kerestél rajta certikkel, tehát biztosan látni/érezni fogod).....1 éve tesztelem ezt a "nyugis" "marinéni" stratégiát jóval kisebb összeggel ....többet hoz mint amit előtte kerestem/hó  + az érték is nőtt - vagy 25%-al (persze ez 2025-nem nem nagy művészet, mert szinte minden ment felfelé....
jah...időd az nem lesz :o), mert a kutya dokihoz hordástól, a minden napi bevásárlás ide oda vitt ezt azt + rokonság/gyerekeknek valami mindig "sürgősen" kell és mindenki tudja, hogy "szabad" vagy..... :)

Lou70
Lou70 csütörtök, 19:44
Előzmény: #1207  FR73
Egyetértünk.
FR73 csütörtök, 19:41
Előzmény: #1206  Lou70
2001-es SP500 kb 13 év úlva ért nullára, nominálban, forintban. 
Az óvatos tervezés sose baj, bármi megtörténhet, az átlag és a valóság akár nagyon is eltérhet.
Lou70
Lou70 csütörtök, 19:09
Előzmény: #1199  Nandi
Nekem nem szimpatikus a megközelítés, hogy elvárt hozammal számoljak, mert szerintem semmi sem biztos, csak a halál. Bár olvastam valahol, hogy 100 évre visszamenőleges adatokból kimondható, hogy részvényekben átlag évi infla+ 4% megvan. 
MxSS csütörtök, 18:26
Előzmény: #1203  MxSS
Aki Fire lesz az okos...És a szabadság még több pénzt teremt..
_kt_ csütörtök, 18:20
Előzmény: #1201  HZsooolt
8.5% hozam USD-ben denominálva. Ha forintban érdekel akkor forint államkötvényt veszel alapul, úgy 11.5%. (3% különbség van az USD és HUF hosszú kötvények között)
MxSS csütörtök, 18:18
Előzmény: #1198  FR73
Egyénfüggő.. Minden változik, ha már van minden autók lakások,gyerekek önállóak,Akkor már azt kell számolni meddig tart ki...
MxSS csütörtök, 18:14
Előzmény: #1199  Nandi
Az indulási értéktől függ minden, Én inflációval növelem évente a hozamot és a saját költést is./ A legrosszabb verzióba is.
Jelen verzió 5% hozam és infláció /HUF /
ez a legrosszab verzió szerintem
Egyénfüggő: Nálam 200m-nél 13 év elfogy minden 300m-nél 22 év  400m-nél 26 év
500m-nél 32 év
osztalékos verzió ESETÉN amikor kapsz osztalékot évente 1,5% osztaléknövekedés esetén évente  /300m esetén ahol bázisnál 17m az osztalék/
20 év után 652m
a kettő átlaga között lehet az igazság
HZsooolt
HZsooolt csütörtök, 18:10
Előzmény: #1200  _kt_
ez szumma 8,5? az másféllel tobb mint a fixmap, bar asszem 30 millional tobbet egy nem vehet ugyanazon sorozatból

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek