Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
MrSomm szerda, 15:52
Hogy beszeljunk az ezustrol is. Ilyenkor mi van, tul hideg van a gyikoknak Chicago-ban, hogy mozogjanak? Vagy egyszeruen egy manias es volatilis idoszakaban van az ezust arfolyam?
Nekem a masodik tunik egyszerubb es valoszinubb allitasnak....
MrSomm szerda, 15:49
Előzmény: #38917  Placi82
Megint nem adsz erdemi valszt. Azt nem vitatja senki, hogy De Gaulle szerepet jatszott a BW rendszer osszeomlasaban. Sot, ha elolvasod az elemzest, kifejezetten kiemeli. Azt mondja, hogy annyi valoban alatamaszthato, az eredeti posztbol, hogy a franciak, tobb masik orszaggal egyetemben valtotta a dollart aranyra. A tobbit meg nem lehet sehogyan alatamasztani.  Igy ezt en kijelentem, hogy osszeeskuves elmelet...
Tehat itt a kacsa szerintem a visszakersheto forrasokon alapulo tenyek, a vizilo meg minden mas.
MrSomm szerda, 15:35
Előzmény: #38916  MrSomm
Es egy utolso kis iras, ami szerintem azt bizonyitja, hogy tenyleg megprobaltam mindent, hogy informaciot talaljak. 
I am sure it happened, hepl me prove it. Find evidence, even if it is shaky 

Thought for 1m 9s

Alright — I’ll give you everything you can credibly cite, including the “shaky” stuff, but I’m going to label the strength so you can decide what you want to lean on.The core you can prove strongly (and it supports the warship story indirectly)

A) France really did cash in big chunks of dollars for U.S. gold in 1965.
TIME (Jan 15, 1965) reported the French Finance Ministry said that on de Gaulle’s order France would convert at least $300 million of its dollar hoard into gold (on top of routine conversions).   
B) U.S. records show repeated “French gold orders” hitting U.S. gold stock.
Example: FOMC minutes (Aug 23, 1966) mention the U.S. gold stock being reduced (in part) because of a French gold order of $145 million. That’s not about a ship, but it’s hard evidence that France was drawing gold from the U.S. system.    
C) De Gaulle publicly framed the “gold vs dollar” issue in 1965.
Even sources that are not primary archives still document that his Feb 4, 1965 press conference was about pushing gold’s role and criticizing the dollar-centric system. (IMF site summary page explicitly dates the press conference and describes its thrust.)
So: France demanding gold for dollars in 1965 is not in doubt. The remaining question is how the gold moved.The “warship to New York” claim: what evidence exists (ranked)     

1) Best “almost-primary” evidence: Giscard d’Estaing says de Gaulle suggested sending a warshipValéry Giscard d’Estaing (who was directly involved in French finance policy then) is quoted saying de Gaulle suggested sending the cruiser Colbert to New York to load “our gold” from the Americans. This is the cleanest “warship + New York + gold” link you can cite.Important caveat: this quote supports “de Gaulle wanted to do it / proposed it,” not automatically “it happened.”     

2) Medium evidence (tertiary summaries): Wikipedia-type claims that it happenedTwo separate Wikipedia pages flatly state (in effect) that France sent the navy/ship to New York to pick up gold—but these pages often mix details and sometimes place it in 1971 or under Pompidou, not de Gaulle. Still, if you want “shaky but citable,” this is exactly that.
  • “Exorbitant privilege” page: says de Gaulle announced redemption and “sent the French Navy across the Atlantic.”
  • “Triffin dilemma” page: says Pompidou “sent a warship in August 1971.”
  • “Nixon shock” page: also says Pompidou sent a ship to NYC to retrieve French gold deposits.
These sources demonstrate the story is widespread — but they’re not hard proof.     

3) Medium-to-low evidence: a policy commentary repeats the “battleship to New York Fed” claimR Street Institute article (2021) explicitly says: “France sent a battleship to take home French gold from the New York Fed’s vaults.” It’s not an archive document, but it’s a recognizable policy outlet repeating the claim as fact.4) Low evidence: social media / blogs repeating the storyExamples include Facebook posts asserting a warship arrived in New York to retrieve gold. This is weak as “proof,” but it’s evidence of the claim circulating (and sometimes gives a date like early Aug 1971).
Placi82 szerda, 15:29
Előzmény: #38916  MrSomm
"" "" **Charles de Gaulle és a FED közötti konfliktus az egyik legfontosabb esemény volt a modern pénzügyi rendszer történetében. Röviden: de Gaulle nyíltan kihívta a dollár-alapú rendszert, és fizikailag aranyra váltotta a francia dollártartalékokat.1. Bretton Woods rendszer – a háttér (1944–1971)A Bretton Woods rendszerben:1 uncia arany = 35 USD (fix ár)csak a külföldi jegybankok válthatták dollárjukat aranyraa rendszer központja:amerikai aranykészletdollár mint tartalékvalutaFED mint dollár kibocsátóEz azt jelentette, hogy a világ:→ dollárt kapott→ az USA aranyat ígért mögéDE a FED és az USA sokkal több dollárt nyomtatott, mint amennyi aranyuk volt.2. De Gaulle felismerése (1960–1965)De Gaulle és pénzügyi tanácsadója, Jacques Rueff rájöttek:az USA „ingyen vásárolja a világot” papírdollárral.Miért?Mert:USA nyomtat dollártkülföld elfogadja tartaléknakUSA ezért valós árukat kap (olaj, acél, ipar)De Gaulle ezt nevezte:"exorbitant privilege" (túlzott kiváltság)3. De Gaulle konkrét lépése: dollár → arany csere1965-ben de Gaulle nyilvánosan bejelentette:Franciaország a dollárt aranyra fogja váltani.Ezután:Francia jegybank dollárt küldött a FED-nekés aranyat kért cserébeszó szerint hajókon vitték haza az aranyatFranciaország aranyállománya nőtt, USA-é csökkent.4. USA aranykészlet összeomlásaUSA aranykészlet:1945: ~20 000 tonna1958: ~18 000 tonna1971: ~8 000 tonnaTehát több mint 50% eltűntnem fizikailag „eltűnt”hanem külföldi jegybankok kivették (Franciaország, Svájc stb.)5. FED és USA válasza: Nixon shock (1971)1971 augusztus 15:Richard Nixon bejelentette:az USA nem váltja többé dollárt aranyraEz volt a Bretton Woods rendszer vége.Ezután:dollár = fiat pénz lettnincs arany fedezetFED korlátlanul nyomtathatEz a mai rendszer kezdete.6. Miért volt de Gaulle veszélyes a FED-re?Mert ha minden ország azt teszi, mint Franciaország:→ az USA aranykészlete elfogy→ dollár összeomlik→ FED elveszti a rendszer alapjátEzért kellett a rendszer megszüntetése 1971-ben."" "" "
Ezt nem fejből mondtam direkt kikerestem neked a  hanem chatgpt segítségével, a 68 as diaklazadas hattereerol meg olyan könyvekben olvastam, amit nem tudok prezentálni a neten. Ahogy állítólagos Majdan rol is csak egy Nuland beszedbol lehet következtetni. 
De ha valami úgy hapog mint egy kacsa, úgy néz ki, olyan sárga, és úgy hapog mint egy kacsa, akkor empirikus filozófia szerint az nagy valószínűséggel egy kacsa..... Persze lehet víziló is.... De kevés az esély. Te persze tipelhetsz a vizilora jogod van hozzá 
68  tavaszra esetén  bizonyíték nincs, így igaz, nem is lesz, mint annyi minden esetében, csak empirikus feltételezés.... 
MrSomm szerda, 15:12
Előzmény: (B) ezert a CIA megszervezte a “francia Majdant” (May '68) -> (C) igy megbuktattak. Itt a problema: (B)-re nincs muveleti bizonyitek. Se penzcsatorna, se direktiva, se hiteles dokumentum, csak sejtetes. (C) raadasul idoben sem stimmel: a lemondas 1969-ben tortent, referendum utan. “Hajo + repulo tele papir dollar” - hol a bizonyitek? Ez egy nagyon latvanyos anekdota, de ha tenyleg megtortent igy, akkor kerem: pontos datum, pontos helyszin (melyik kikoto/repter), melyik hajo, melyik repulo, korabeli hiteles forras. Enelkul ez csak filmszeru kep, nem bizonyitas. Ha a “CIA megbuktatja a nagy aranyvaltokat” mechanizmus igaz lenne, mashol is latnunk kellene A korszakban nem csak Franciaorszag volt “nyomasforras” az aranyablaknal. Dokumentaltan nagy szereplok/idoszakok: Egyesult Kiralysag / Bank of England (kulonosen 1967 vege–1968 eleje, Gold Pool logika), Olaszorszag (1968 elejen kiugro igenyekrol irnak), Algeria (1967 vege felol nagy tetel), NSZK + Belgium (IMF-es “tehermentesito” aranyugyletek is voltak, nem minden egyenes USA->orszag). Kerdes: hol vannak ezekben az orszagokban a dokumentalt “CIA-s Majdanok” kifejezetten az aranyvaltas miatt? Ha nincs mintazat es nincs bizonyitek, akkor nem “mechanizmus”, hanem utolagos osszekotes. Gold Pool (1961–1968) - a valos tortenet resze A London Gold Pool egy jegybanki kooperacio volt: Londonban aranyeladasokkal probaltak 35 USD/uncia kozeleben tartani az arany piaci arat, hogy vedjek a Bretton Woods rendszert. 1967 vege–1968 eleje korul a spekulacio es a bizalmi valsag miatt ez fenntarthatatlanna valt, a pool gyakorlatilag szetesett. Ez penzugyi-rendszerszintu tortenet, nem “egy ember elleni titkos bosszu”. CIA pont: mi a bizonyithato minimum, es mi nem? Bizonyithato: a CIA figyelte es elemezte az esemenyeket (errol vannak deklasszifikalt anyagok). Nem bizonyithato (jelen formajaban): hogy a CIA megszervezte/finanszirozta/iranyitotta a May '68-at De Gaulle “megbuntetesere” az arany miatt. Ehhez muveleti dokumentum kellene, nem sejtetes. Nyitott kihivas Ha szerinted tevedek, cafold barmelyik pontot: forrassal, pontos helyszinnel, pontos idoponttal, es lehetoseg szerint elsoleges dokumentummal (vagy legalabb komoly archivali hivatkozassal). Addig ez a sztori sajnos egy jol hangzo osszeeskuves-elmelet, nem bizonyitott tortenelmi oksagi lanc.' href="https://forum.portfolio.hu/index.php/prev/39227/9731957">#38915  MrSomm
Kiegeszito poszt (rovid, “probaltam bizonyitani” mod) Megprobaltam ugy kezelni, mintha igaz lenne: volt-e a Colbert 1965-ben New Yorkban? Mit kerestem, ami TENYLEG bizonyitana:
  • primer “port call” / mozgaslista,
  • korabeli sajtohir “French cruiser Colbert in New York” stilusban,
  • vagy legalabb egy komoly hajotorteneti osszefoglalo, ami konkretan irja: 1965, New York, Colbert.
Mit talaltam:
  • A Colbert hivatalos/nyilvanos hajotorteneti osszefoglalokban (Netmarine, Wikipedia) nincs 1965-os New York-i kikotes emlitve.
  • Ugyanezek a forrasok kiemelik a 1967-es eszak-amerikai (kanadai) utat De Gaulle-lal (Expo 67), ami nagyon konnyen keverheto a “hajo ment Amerikaba” legendaval.
  • A Colbert 1964-ben De Gaulle del-amerikai latogatasaiban is szerepet kapott (tehat volt “elnoki reprezentacios” funkcioja), de ez sem New York, es nem 1965.
  • A “Colbert New York aranyert” tema ott jon elo, hogy De Gaulle felvetette az otletet (Giscard-vonal), de a talalhato osszefoglalok is ugy beszelnek rola, mint otlet/legendamag, nem mint dokumentalt 1965-os tenyt.
Akkor kijelenthetem-e, hogy “biztosan jart New Yorkban 1965-ben”? Nem. Jelenleg nincs meg az a primer nyom (port call lista / hajonaplo-kivonat / korabeli hir), ami alapjan ezt felelosen tenykent le lehetne irni. “Mi van, ha titkos kuldetesen volt?” Meg egy titkos kuldetesnel is nagy valoszinuseggel marad nyoma (mozgasnaplo, logisztika, helyettesites, kikotoi admin). A “titkos volt, ezert nincs semmi nyom” erv altalaban gyenge – foleg egy zaszloshajo jellegu egysegnel. A legvaloszinubb levezetes, ha nincs primer bizonyitek A legenda valoszinuleg igy ragad ossze:
  • teny: aranyra valtas + aranyrepatrialas,
  • teny: Colbert 1967-ben tenyleg atment Eszak-Amerikaba De Gaulle-lal,
  • anekdota: felmerult a “Colbertet New Yorkba kuldjuk” otlet,
  • es ebbol lesz utolag: “1965-ben tenyleg New Yorkba ment”.
Zaro mondat (korrekt forma) Ha valaki elotolja a primer port call / hajonaplo bizonyitekot, elsokent fogom elismerni, hogy a Colbert valoban jarhatott ott. Addig viszont a “1965 New York” allitas nem bizonyitas, hanem feltetelezes, es erre osszeeskuves-okozati lancot epiteni hibas logika.
MrSomm szerda, 15:05
Előzmény: #38914  Placi82
Nahat ezt mar nem birom szo nelkul. Gondoltam, hogy a lenti kerdeseimre majd valaszolsz, de amikor pontos szamokkal alatamaszthato dolgot kerdezek, azokat elegansan es rendszeresen elkerulod megvalaszolni. 

Ez a kis tortenelmi iromanyod nagyon jol mutatja, hogy a kis csusztatasok a "tokeletes memoriaval" irt tortenetben hogyan alakulnak at osszeeskuves elmelette. Ha nincs igazam, akkor legyszives pontosan, helyszin, idopont es forras megjelolessel bizonyitsd, hogy igazad van. Mivel en nem vagyok tortenelemprofesszor, igy az AI segitseget kertem. Tevedhet? Hat persze, de a lenyeg a logikai hibakban van es abban, hogy milyen alapossaggal allitasz tortenelmi esemenyeket logikai alapkent. 

Ennek veletlenul sem az a celja, hogy okosabbnak allitsam be magam. En nem tudok mindent, nem ismerem a tortenelmet kivul-belul naprol-napra. De van annyi kritikus gondolkodasom, hogy ezeket megkerdojelezzem. Szova ugy nezz erre. A poszt celja az, hogy bemutassa, hogyan lesz osszeeskuves elmelet egy hibas logikai es tortenelmi kovetkeztetesbol, amit raadasul igy, ebben a formaban nem is lehet bizonyitani.

• Mi tortent tenylegesen? (roviden, forditas nelkul)
    • Teny: Franciaorszag a 60-as evekben nagy tetelben valtott dollart aranyra a Bretton Woods szabalyai szerint (35 USD/uncia hivatalos ar).
    • Teny: 1968 majusaban (May '68) Franciaorszagban orszagos tuntetes- es sztrajkhullam volt, komoly belpolitikai valsaggal.
    • Teny: De Gaulle nem 1968-ban bukott meg. 1969. aprilis 27-en referendumot veszitett, es 1969. aprilis 28-an lemondott. May '68 ehhez kozvetve hozzajarulhatott (tekintelyvesztes), de a kozvetlen ok a referendum volt.
  • A sztoriban hol a csusztatas?
    A poszt egy olyan ok-okozati lancot allit:
    (A) De Gaulle sok dollart valtott aranyra ->
    (B) ezert a CIA megszervezte a “francia Majdant” (May '68) ->
    (C) igy megbuktattak.
  • Itt a problema:
    • (B)-re nincs muveleti bizonyitek. Se penzcsatorna, se direktiva, se hiteles dokumentum, csak sejtetes.
    • (C) raadasul idoben sem stimmel: a lemondas 1969-ben tortent, referendum utan.
  • “Hajo + repulo tele papir dollar” - hol a bizonyitek?
    Ez egy nagyon latvanyos anekdota, de ha tenyleg megtortent igy, akkor kerem:
    • pontos datum,
    • pontos helyszin (melyik kikoto/repter),
    • melyik hajo, melyik repulo,
    • korabeli hiteles forras.
      Enelkul ez csak filmszeru kep, nem bizonyitas.
  • Ha a “CIA megbuktatja a nagy aranyvaltokat” mechanizmus igaz lenne, mashol is latnunk kellene
    A korszakban nem csak Franciaorszag volt “nyomasforras” az aranyablaknal. Dokumentaltan nagy szereplok/idoszakok:
    • Egyesult Kiralysag / Bank of England (kulonosen 1967 vege–1968 eleje, Gold Pool logika),
    • Olaszorszag (1968 elejen kiugro igenyekrol irnak),
    • Algeria (1967 vege felol nagy tetel),
    • NSZK + Belgium (IMF-es “tehermentesito” aranyugyletek is voltak, nem minden egyenes USA->orszag).
    Kerdes: hol vannak ezekben az orszagokban a dokumentalt “CIA-s Majdanok” kifejezetten az aranyvaltas miatt?
    Ha nincs mintazat es nincs bizonyitek, akkor nem “mechanizmus”, hanem utolagos osszekotes.
  • Gold Pool (1961–1968) - a valos tortenet resze
    A London Gold Pool egy jegybanki kooperacio volt: Londonban aranyeladasokkal probaltak 35 USD/uncia kozeleben tartani az arany piaci arat, hogy vedjek a Bretton Woods rendszert. 1967 vege–1968 eleje korul a spekulacio es a bizalmi valsag miatt ez fenntarthatatlanna valt, a pool gyakorlatilag szetesett. Ez penzugyi-rendszerszintu tortenet, nem “egy ember elleni titkos bosszu”.
  • CIA pont: mi a bizonyithato minimum, es mi nem?
    • Bizonyithato: a CIA figyelte es elemezte az esemenyeket (errol vannak deklasszifikalt anyagok).
    • Nem bizonyithato (jelen formajaban): hogy a CIA megszervezte/finanszirozta/iranyitotta a May '68-at De Gaulle “megbuntetesere” az arany miatt. Ehhez muveleti dokumentum kellene, nem sejtetes.

• Nyitott kihivas
  • Ha szerinted tevedek, cafold barmelyik pontot:
    • forrassal,
    • pontos helyszinnel,
    • pontos idoponttal,
    • es lehetoseg szerint elsoleges dokumentummal (vagy legalabb komoly archivali hivatkozassal).
      Addig ez a sztori sajnos egy jol hangzo osszeeskuves-elmelet, nem bizonyitott tortenelmi oksagi lanc.
    Placi82 szerda, 11:22
    Előzmény: #38912  Nandi
    Nem mindegy honnan nézzük a kezdő időpontot. Ha emlékszel De Gaulle úgy szivatta meg a FED et hogy   egy hatalmas katonai hajót es egy repulot kuldott papír dollárral New Yorkba és kérte hogy ezt a sok 100 millió dollárt, váltsák át neki 35$/uncia  arany áron  aranyra. Ez 1965 ben volt. Akarta volna tovább is ezt csinálni, csak neki is csináltak egy Francia "Majdant" és talán 1968 ban megbuktatta.... 
    .Az utoda nem csinálta tovább ezt.......
    De Gaulle egy háborús és Nemzeti hős volt Franciaország  nagy elnöke, és propagandaval bebuktatta se perc alatt, tunteseket szerveztek ellene. Német kancellár, Hollandia aztán letett a hasonló ötletérol, mert ők is élni akartak ezzel az arbitazsal . De így is amerika készlet USA aranykészlet. 1945 ben
    20 000 tonna
     1971 8 000 tonna rá csökkent. 
    Nixon be is jentete hogy nem váltják  többet a dollárt aranyra. 1971.
    Ez volt az új monetáris és tőkepiaci világ kezdte amibe most élünk. 
    Szoval attól függ honnan vesszük fel a kezdő bázis  idopontot. 1934 vagy 1971 tol, mert teljesen más eredmény jön ki USA M2 money supply és dollár kordinata  rendszerben. 
    Ha innen nézem akkor meg van tér felé bőven. Viszont  ha  1960 as évektől vagy  1971 tol nézem   akkor meg tulértékelt már nagyon...... 
    Na, melyiket nézzem.? 
    Imádom az egyetemes vilagtortenelmet. :) 
    Elnézést az offert..... 
    randomly szerda, 07:49
    Előzmény: #38912  Nandi
    Japán 10y vagy arany ? https://invst.ly/1fj2ok
    Nandi kedd, 22:51
    Előzmény: #38907  Placi82
    Ha M2 pénzmennyiséget hasonlítod az aranyárral még sehol sincs az 5k-val. 
    Kérdés jó e a hasonlítás.
    Bpali2 kedd, 22:46
    Előzmény: #38907  Placi82
    Mr Somm egyrészt lemaradó másrészt divatozik harmadrészt  befektető .. ezért kell neki bánya 
    Bpali2 kedd, 22:44
    Ezüstnél van egy alap long pakkom és kivárok . Attól valahogy nem aggódom . Benne van , hogy 65 alá megy .. Erre is fel vagyok készülve .. megoldjuk mint Merkel mama 😂
    Bpali2 kedd, 22:39
    Másik a Telekom amit muszáj tartanom ha kicsit szórakoztak is vele . Lejjebb tettem a certiket -TL34 be .. 
    Bpali2 kedd, 22:36
    Én is visszavettem egy adag OTP-t,  valamint kénytelen voltam újra bővíteni a CBK/t .  Most , hogy kezd visszajönni egy adagot adtam belőle igaz el haszonnal , viszont a többit tartom hosszúra ..  Kicsit meglepett , hogy szétcsapták a bankokat . Előtte is estek az amcsi bankok . Az EU-s bankszektor is más . Az OTP és a CBK is más jellegű még egymáshoz képest is , mégis le lettek verve . Nehéz kitartani amikor tudja az ember , hogy nagyon jó vételek vannak és mégis esünk .  Illetve , hogy nem szabad felhasználni az összes casht mert nem tudjuk előre —> mit kell vennünk .
    Placi82 kedd, 22:34
    Előzmény: #38906  Placi82
    Pozíciók záródnak vagy görgetődnek tovább, ahogy néztem, ebből messze nem squeeze épül most aktívan. Következő 5-8 nap meg érdekes lesz, de Mrsomnak lesz igaza. Csak azt nem értem mit akart az  ezüst bányákkal (nekem is maradt vagy 3 db ezüst bánya, nem volt szívem kivagni őket, mert hátha...., jól besultek. de nem akkora nagy  tétel) De akkor viszont   ha nem hitt az ezüst ár robbanasaban egy 60-78$ közötti árfolyam, nem fog okozni primer ezüst bányaknal nagy etwas emelkedést már, sőt innen még esni fognak akkor? Stabil 100$ /troy uncia silver át felett, lenne primer ezüst bánya mánia, de így? ...... De hát ha azt nem volt várva?? Akkor? 
    Mert én az aranynal blaziroztam már évekkel ezelőtt  4000$ ra és túl is teljesült, bár most már nem tudom hogy ez az utóbbi hetek, 5000$ os kornyeke nem-e üveg plafon, és padló effekt is egyben.... 
    Placi82 kedd, 22:28
    Előzmény: #38900  randomly

randomly kedd, 22:17
    Előzmény: #38901  Bpali2
    Amennyi OTP-t vettem már a héten annak én is. Szabadult is fel állampapír... Hozzam OTP-be ... Esetleg CBK-ba? (Csak 5 bank maradhat)
    Placi82 kedd, 20:35
    Előzmény: #38902  Spiller
    Fura figura az biztos. Van gond nála. 
    De én is hetero és makacs ember vagyok. Hiaba lohol utánam ily  erőszakosan, válaszra se méltatom.  
    HZsooolt
    HZsooolt kedd, 20:29
    Előzmény: #38902  Spiller
    what are you talking about? Ki után nyargalok? szerintem te nyargalsz énutánam... én is makacs vagyok
    Spiller kedd, 20:24
    Előzmény: #38897  HZsooolt
    mondj okosabbat kicsi. Figyu mindig nyargalsz utána.. ez már szerelem vagymi ? :) és is jártam már így... a fenekembe loholt egy kismókus miközben mondtam én megkövült hetero vagyok. Gondolta nincs hetero csak makacs. Hát makacs is vagyok :DD
    Bpali2 kedd, 20:10
    Szépen jönnek az USA bankok vissza . Ennek most örülök .

Topik gazda

Lolmachine
    Lolmachine
    3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek