Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
todi szombat, 08:04
A Mylan azt kéri egy amerikai bíróságtól, hogy mentesítse a Wegovy tervezett generikus változatát a gyártó Novo Nordisk szabadalmi igényei alól.
todi péntek, 22:42
Előzmény: #17098  Zoltanovitsch
Ezzel a tömegszarokkal vitatkoznék. Beszélgess olyan autószerelőkkel akik német autókra specializálódtak.
Nekem ilyen szerelőm van és bizony elmondta, hogy egyes kínai gyártók minőségben már verik a németeket.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch péntek, 22:33
Előzmény: #17096  todi
Mellettük: HERITAGE 
(ami sajnos kb mára SENKIT sem érdekel)  :(((
  Helyettük:  
Éneklő karaokitablet kabinok 4 keréken szuperolcsón profit nélkül állami lélegeztetőgépsorokról csicskafosch kínnyai tömegszarok!!!  
Ejj sárcok dejólesett ezt már leírni is!!! :D :D :D 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch péntek, 22:29
Előzmény: #17093  buythedip
Nekem nyáron (is) volt kess, de nem hittem el az EU autóipar nyári feltámadását (Ráutaló magatartás: nem is vettem)  De majd Ha lesz 3 assal kezdődő Merci  árfolyam hmmmm....  talán...talán....
Simán lehet hogy túlértékelem a kínai nyom(ul)ást... de mivan ha nem? Én ez utóbbi szerint cselekszem és vélekedem. 
todi péntek, 22:25
Előzmény: #17093  buythedip
Az autósoknál Kínán kívüli gondok: a dráguló olaj és gáz miatt dráguló energia, drágább acél stb, alacsonyabb marzs.
Értékesítési oldalról: az autókat hitelre veszik. Magas kamatok, drágább hitel, kevesebb vásárlás.
Drágább üzemanyagár, kevesebb vásárlás.
És most sorolnám, hogy mi szól mellettük de nem jut eszembe semmi.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch péntek, 22:25
Előzmény: #17092  thinkpositive
FERRARI Döcög! :D 
Most nézem 1 EUR val alatta zárt az első vételi pontomnak. :D (lentebb még bővítettem... s még követtem volna tovább le a pokolba...de azok nem teljesültek ... így a pozi kisebb maradt magasabb átlagárral) Sebaj! :)  Szerény szerelem pozi: Zöld Ferrari! :D Szokatlan. :D 
A Többi autós elég ramatyul néz ki...  Köszönjük a töketlen EU-s túlszabályozásnak és a kedves profitnélküli piacrabló kínai szubvenciós xaroknak... :D (Bocsánat akit megbántok) 
todi péntek, 22:15
Előzmény: #17090  oldrider
A cégvezetés teszi a dolgát. Próbálják minimalizálni a kamatköltségeket és növelni a cashflowt. A német kamatokra nincs ráhatásuk és a piac értékelésére sincs. A kamatok előbb-utóbb visszaesnek. Ebben biztos vagyok. Részvényesi oldalról a türelem lesz a döntő. Az fogja elválasztani a nyerteseket a vesztesektől.
buythedip péntek, 22:01
Előzmény: #17092  thinkpositive
Én ezt a július-augusztusi emelkedést teljesen elhittem, és ha lett volna cash, vettem volna Rönót.
Szerencsére nem tettem.
thinkpositive
thinkpositive péntek, 21:53
Előzmény: #17089  Zoltanovitsch
"Autósokat hogy látjátok..."
Ahogy nézem VW, MB és BMW mind letörte a nyári aljait. Nem túl bíztató.
Ferrari döcög még? :)
thinkpositive
thinkpositive péntek, 21:43
Előzmény: #17088  tothjoco
"Hogy mi?" :D https://www.youtube.com/watch?v=MjJFHPnTTAU
Nekem az rémlik, hogy még 20 felett vettél, meg talán többen is, de még idejében vissza is adtátok.
oldrider péntek, 21:20
Előzmény: #17086  todi
Nem akarok ellenkezni, vitatkozni, senkit elkeseríteni, biztos már mindenki hülyének tart, de akkor is leírom, hogy én ebből az egészből azt szűrtem le, hogy a kisrészvényeseken kívül mindenkinek - beleértve a cégvezetést, német államot, állampolgárokat, hitelezőket, hitel minősítőket, kőtvényeseket, a római pápát, stb. - az a legjobb, ha a részvény ára ott marad ahol most van, de ha netán még ennél is lejjebb esne, akkor a mostaninál is jobban örülnének a Vonoviának. 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch péntek, 21:07
Előzmény: #17087  thinkpositive
Adom az elemzésed SAP részét! :D :D :D  Kb szerintemis! :D 
A Hellloreccset én sem hiszem el. :D  Asszem porfi(t) vorning volt... szakad és oldalaz..  WTF?? :D 
Autósokat hogy látjátok... ott csúnya bünti volt a héten!!!
LVMH nál üssetek meg ha 330 nál nem rugom be az ajtót egy kezdőpakkal! :D (Fentebb most asszondom nemigen veszek) 
bRénmetall 900 alatt nézném először vételre.. de 800 tól jobb lenne... Uki háború ha vége lesz egyszer végre mi hatása erre? (Mert ha szakadás és egyből sacc 500..akkor ugye békéig nem piszkálnám Bármi Áron is adják) :))) 
tothjoco
tothjoco péntek, 20:58
Előzmény: #17087  thinkpositive
Nem is értettem h ha jól emlékszem  valahol feljebb írtad h vettél amikor előtte írtad h VON 18,5 után nem látod az alját...HF, Beálltam nem teljesült , égiek nem akarták
thinkpositive
thinkpositive péntek, 20:38
Előzmény: #16802  thinkpositive
DAX és a többi
Mintha keresné, hogy merre tovább. A heti minimum és maximum szinte pontosan ugyanott, mint egy héttel korábban. CAC40 szintén.

Medios
Egyik szemem sír a másik nevet. 2 hónapja várok egy jelentősebb bővítésre, amióta leért a 11-re. Még néhány százalékra volt a tegnapi fordulat előtt. Ha a 11-en átmegy, akkor irány fel, ha visszapattan, akkor meglehet az új beszállóm. Így is jó úgy is jó. Persze a legjobb az lett volna, ha lejön értem most. :)

SGL Carbon
A mai napot nem zárta különösebben szépen, de egyértelműen kitört felfelé a 6 hete tartó oldalazó börtönéből. High hopes továbbra is a 6 elérésére.

Eutelsat
Nem lett új alj, 0,01-re volt tőle. Lassú, nagyon lassú, pedig ebből is nagyon szeretnék betárazni. Remélem nem hagy faképnél, mint a Medios.

Hellofresh
Na neee. https://invst.ly/1k69ky
Egy ilyen esés után egész napra beáll egy 0,1-es sávba. Ki hiszi ezt el?

Vonovia
07.09-én írodott, még 21 felett volt (régi szép idők). Úgy is lett!
"Ha folytatódik az eddigi sorminta, akkor szeptemberben már 17-17,5 körül is lehet."
https://forum.portfolio.hu/prev/39216/9880130
Újabb piros hét, immár a 12-dik és március óta a legnagyobb forgalmú. A 17 alja azonban több napon keresztül kitartott. Bizonytalan vagyok, szerintem időben közeli (akár nagyon közeli) a forduló, ami legalább 19 fölé visz, de benne van hogy előtte leszúr akár egy új ATL-re is.

Grand City Properties
Heti aljon zárt (7,26). Ez sem tűnik kevésbé jónak (vagy rossznak?), sőt. Forduló után ez könnyebben és magasabbra fog menni szerintem.

Engie
Harmadszorra áttörte, már 23,5 alatt. De ez is lassú, mint a fene. Miért nem tudnak ezek a franciák kicsit nagyobb lendületet venni?

Formycon
Brutális 9 ezer darabos heti(!) forgalom. A héten már benézett 19 alá is.

Carl Zeiss
Nálam a hét meglepetése. Háromszor ment neki a 29-nek, de nem bírta áttörni és elég rendesen elpattant, egészen 31,6-ig, ráadásul jó forgalommal. Ma egy kicsit visszább adott, de nem vészes. Lehet,  hogy megfordult, de ha mégis eléri ismét a 29-et, akkor átmegy rajta és az első megálló 27,5 körül lehet.

Novo
36 fölé rövidesen, de csakis stoppal. Hátha erre nem jönne profit warning aznap. :D

Rheinmetall
Szerencsevadászatra a mai alj már éppen jó is lehetett volna. A papír nem vonz a struktúra kezd kicsit szétesni. Ebből nem lesz üzlet azt hiszem.

SAP
Oldalazás tovább. Ha egyszer vége lesz, akkor minden bizonnyal felfelé vagy lefelé veszi majd az irányt. :D
todi péntek, 20:13
Előzmény: #17081  5000
Az AI jobban öszzefoglalja a lényeget mint ahogy én el tudom mondani:
A Vonovia azért nem vásárol vissza saját részvényeket a jelenlegi, nettó eszközértékhez (NAV) képest mélyen nyomott áron, mert a menedzsment a szabad készpénzt és a likviditást kizárólag az adósságállomány csökkentésére és a kötvények visszavásárlására fordítja. Bár a részvények visszavásárlása elméletileg hatalmas értéket teremtene a részvényeseknek – hiszen a papírok a valós ingatlanvagyon értékének töredékéért (jelentős diszkonttal) forognak –, a vállalatnak szigorú pénzügyi és strukturális kényszerekkel kell szembenéznie. ⚠️ Miért élvez elsőbbséget az adósság a részvényekkel szemben?A Vonovia működését és stratégiáját jelenleg a megváltozott makrogazdasági környezet (magasabb kamatszintek) határozza meg. Az alábbi okok miatt nem opció a saját részvények vásárlása: 
  • A hitelminősítés megőrzése (Investment Grade):
    A Vonovia számára a legfontosabb prioritás az „investment grade” (befektetésre ajánlott) adósminősítés megtartása. Ha a készpénzt részvény-visszavásárlásra költenék adósságcsökkentés helyett, a hitelminősítők leminősíthetnék a céget. Ez drasztikusan megdrágítaná a jövőbeli hitelek és kötvények refinanszírozását, ami térdre kényszeríthetné a vállalatot.
  • Kötvények visszavásárlása (Magasabb garantált hozam):
    A menedzsment úgy döntött, hogy a szabad likviditásból inkább a saját kötvényeit vásárolja vissza a piacon. Nemrég például egy 500 millió eurós kötvény korai visszafizetését menedzselték le. Azzal, hogy a hiteleket törlesztik, közvetlenül csökkentik a jövőbeli kamatkiadásokat, ami egy fix, garantált megtérülés a mérlegnek.
  • Az LTV (hitel/érték arány) kordában tartása:
    Az ingatlanárak korrekciója miatt az ingatlanportfólió könyv szerinti értéke csökkent az elmúlt években. Ha a portfólió értéke esik, a hitelfedezeti mutató (LTV) automatikusan emelkedik. A Vonovia célja, hogy ezt a mutatót a biztonságos ~45% körüli szinten tartsa. A részvény-visszavásárlás csökkentené a cég saját tőkéjét és készpénzállományát, ami veszélyesen megemelné az LTV-t (ahogy azt néhány agresszívabb szektortárs, például az Aroundtown példája is mutatta).
  • Politikai és szabályozói nyomás Németországban:
    Németország legnagyobb lakóingatlan-tulajdonosaként a Vonovia folyamatos politikai össztűz alatt áll a bérleti díjak növekedése és a lakhatási válság miatt. Ha a cég az ingatlanok eladásából származó milliárdokat nem adósságrendezésre vagy fenntartható fejlesztésekre költené, hanem a tőzsdén „részvényesek gazdagítására” (buyback formájában), az hatalmas politikai és társadalmi felháborodást váltana ki, ami szigorúbb bérleti díj-plafonokhoz vezethetne.
  • 📊 Stratégiai alternatívák összehasonlításaA Vonovia vezetése az alábbi trade-off (kompromisszumos) döntések mentén mozog:
    StratégiaElőnyökHátrányok / Kockázatok
    Saját részvény vásárlásaRendkívül olcsó vétel (NAV diszkont); hosszú távon növeli az egy részvényre jutó értéket.Csökkenő likviditás; emelkedő LTV; a hitelminősítés elvesztésének kockázata; politikai támadhatóság.
    Adósságcsökkentés / Kötvény buyback (Jelenlegi irány)Biztonságos mérleg; garantált kamatmegtakarítás; hitelminősítés védelme.A részvényesek nem kapnak azonnali árfolyam-támogatást a piacon; elszalasztott lehetőség az olcsó részvények bezsákolására.
    Ingatlanok értékesítéseKészpénzt termel a fenti adósságcsökkentéshez.Gyakran a könyv szerinti érték alatt vagy diszkonttal lehet csak gyorsan túladni a portfólió elemein.
    💡 Összegzés: A menedzsment a túlélést és a pénzügyi stabilitást választotta a rövid távú árfolyam-optimalizálással szemben. Amíg a kamatkörnyezet és a refinanszírozási piacok nem stabilizálódnak teljesen, nem várható, hogy a Vonovia saját részvények vásárlásába kezd.
    A konklúzió: Bár a részvények elméletileg még mindig nagyon olcsók a nettó eszközértékhez (NAV) képest, a Vonovia konzervatív és defenzív pályára állt. Saját részvények visszavásárlására csak akkor kerülhetne sor, ha az LTV tartósan és stabilan 40% alá süllyedne, a refinancing (újrahitelezési) kockázatok teljesen eltűnnének, és a menedzsmentnek nem lenne jobb helye a készpénznek a portfólió fejlesztésében.
    buythedip péntek, 19:07
    Adidas feljebb zárta a hetet, mint a múlt hét, és elég rossz hangulat volt.
    Alfen is, de Alfen jobban néz ki.
    Alstom elvesztette az áprilisi aljat, és nem is húzták vissza, megy 12 alá, hétfőn eladom ha nem fordul meg azonnal.
    BASF lefordult, kérdés meddig esik
    Carl Zeiss az 50MA-val harcol a hetin, a 20MA már támasztja, felfelé várom.
    Lenzing se szép
    Lanxess kitöltötte a tavaszi fair value gap-et, és közelít az aljhoz (11) ennél lejjebb csak 2018as gap van.
    LVMH 2020-as szinteken, időben közel már az első felpattanás
    Porsche nem fog visszamenni a korábbi aljakra.
    SAP is felfelé törekszik
    Puma is talán megáll ezen a 22-es szinten az esésben, magas forgalom volt ezen a szinten.
    XesNEMisX péntek, 16:55
    Előzmény: #17082  buythedip
    Nekem ez jött ki a pár héttel ezelőtti számolásra. A friss 1 hónapos (1M) Medios AG képernyőkép (11,04 EUR, +2,60\%) kiemelkedő technikai visszaigazolást ad a korábban levezetett fraktálmodellre:   hmm.. meglátjuk
    buythedip péntek, 16:34
    Szerdán vége lesz a hónapnak, és a negyedévnek is.
    Talán elhozza a kötvényhozamok fordulását.
    buythedip péntek, 16:24
    Medios 11 felett!
    5000 péntek, 16:05
    Előzmény: #17075  todi
    És mi lesz, ha az LVT 40 lesz? Semmi.
    De ha csak a hír jönne, hogy 20 millió szabad részvény kiesik, meg se kell venni, mindenki rohanna venni.

Topik gazda

buythedip
    4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek