Üdv kolléga! Bocsánat kicsit sűrű volt az elmúlt egy hét + egy kis nyaralás is befigyelt és lógtam egy válasszal. Tehát alapvetően az én stratégiám az osztalékfizető vállaltokon alapul. Hosszútávra általában stabil növekedési pályán levő cégeket veszek ,amik évről évre növelik az osztalékot. Egy okos ember egyszer azt is mondta, azokba a cégekbe érdemes fektetni, amik az inflációt át tudják hárítani egy az egyben a fogyasztókra. Az egyes szektorokat egyszer már kiveséztük: gyógyszer, napi fogyi, közmű, ingatlan, pénzügy (bank,biztosító), olaj. Ez a fő irányvonal. Hogy melyik cégek felelnek meg? Az első körös szűrést mindig ráhagyom a nálam okosabbra. Van rengeteg osztalék fizető ETF vagy sima befektetési jegy, főleg a dividend aristocrats elven működőek. Ezekből szoktam csemegézni, itt a "profik" szépen szűkítik a cégek listáját, de igazából évek óta van egy stabil kör, amiben mozgok. Melyek azok a storyk, ahol szépen meg van a stabil növekedés? USA: Procter& Gamble, Johnson&Johnson, Chevron, Coca-Cola, Mcdonalds, kimberlyClark, Colgate, Target, Realty Income, Verizon, Exxon, Abbvie, Edison, Nextera, stb. EU: Allianz, Deutsche Telekom, Sanofi, Henkel, Deutsche Post, Generali, Iberdola, Enel, elég sok bank és biztosító de pl a már említett ishares euro dividend 30 cége közül is legtöbb. kicsit összecsapott lett így is, de talán a lényeg kivehető! Peace
A CIG meg olasz meló és különadó nélkül valahol 4.5-5-ös P/E-n van, különadóval is 5-6 közötti P/E-n, miközben brutálisan nő a sales az MBH miatt... ha nem lenne a politikai háttér kockázat, most kb. minden pénzt CIG-be kéne tolni, mert 50-100% upside van benne rövidtávon. De hát van a politika.
3 biztosítóm van: PZU (lengyel), Vienna insurance (osztrák, de CEE-ben vannak jelen), NN (holland, de Európában és Japánban vannak jelen). YTD így állnak.. PZU + 38.4% 9.5 P/E Vienna Insurance + 57.7% 9.6 P/E NN (holnap reggel jön a féléves jelentés..) +44% 10.9 P/E Jól működő biztosítóknál a 12-15-ös P/E teljesen okés, szóval még egy 10-20% van itt felfelé, de azért nézem a kiszállókat is már. De nem sietek, ezek jó cégek, jó papírok.
Nagyon ritka, hogy egy papírt megveszel és egyből felmegy. Hol a határ, mikor vágod el a veszteséget? Ez nem egyszerű. Szerintem meg, ha elkezd esni, akkor újra meg kell vizsgálni a helyzetet, mit várok el, miért vettem stb. és ezek alapján dönteni. Az is kéréses, hogy a papírt azért vetted, mert "játszol" vagy befektetésnek. Pl. USA-ban egy csomó papír van, ami 10-50 %-ot mozog egy-két nap alatt. Teljesen más döntés kell ezeknél.
Van, hogy igazam van, de nem örülök neki! A Vonoviába is az a helyzet, hogy hamar leesett az ára, de fel arra a szintre ahol el szeretném adni majd sokára fog menni. De csak ne panaszkodjak, mert legalább nem ment 26 alá - legalábbis most úgy néz ki.
Igen, így van, de annyit mondhatok visszatekintve múltbeli döntéseimre, hogy jobban jártam volna, ha megfogadtam volna amiket mondott. Olcsó részvényt is vettem már nem egyszer és bizony még lejjebb ment az ára. Pl. egutóbb tavaly a Polyteccel jártam így. Arra pedig, hogy lefelé és nem felfelé indul, közben meg tartom és a bukóm már órisi nem más, mint a Douglas. Ha már aznap eladtam volna amikor vettem, hisz esni kezdett, most a fejem sem fájna. De én nagytudású, majd hígítok meg kiülöm, nem kapkodok stb. és természetesen szép bukóban ülök abban is. Talán évek múlva nullán kiszállhatok belőle.
Mivel kaptam 1 pluszt, folytatom: az a bróker azt is írta még, hogy ha meggyőződésünkbe bízva veszünk valamilyen részvényt és az lefelé indul el, akkor azonnal adjuk el, szabaduljunk tőle, mert amit gondoltunk vagy vártunk az hibás, nem áll fenn. - Vegyük tudomásul, hogy tévedtünk, nem úgy van, ahogyan gondoltuk. Amiért vettük az nem teljesül. Vállaljuk fel a kisebb bukót, mielőtt sokat vesztenénk és próbálkozzunk mással.
Vajon mi van most a korrekcióval, a hullámokkal, a shortosokkal? Mert ezek szolgáltak magától érthetődő, megkérdőjelezhetetlen magyarázatra a Vonovia esésére. Ma felszívódtak, köddé váltak? Tegnap még volt, ma meg már nincs? A jó Isten tud itt eligazodni vagy még az sem!
Eurós részvények vitasarok