Dilution=részvénykibocsájtás? Ha erre gondoltál (Külföldiül nekem ez megint tök új :D) akkor aaz tényleg gond...hallottam már h az horror. Csak felmérni nem tudom mekkora lehet a baj ill.. esés ... gondolom arányosítva is működik... nagyon sok rv kibocsájtás nagyon nagy gond.. kb. ? :)
Köszi az alapos körbejárást az olaj árának alakulásáról! Valóban számtalan tényező befolyásolja, de arra számítok, hogy a tegnapi bejelentést ma csökkenéssel reagálja le a piac.
Én a dilution-tól jobban félek és a share countot is nézem a charton. Csőd ritka, mert akkor nemcsak Te vesztenél pénzt, hanem a menedzsment is a fizetését. Egyszerűbb a tőkeemelés, hogy akik rosszul csinálták, ne veszítsék el a munkátjukat, pozíciójukat, hanem folytathassák rosszul.
A nyersanyagokat jobban szeretem, mint a részvényeket, és jobb a nyereség/veszteség arányom is. Ott valódi kereslet-kínálat viszony határozza meg az árat. Olajnál: gazdasági kilátások: recesszióban eső, konjuktúrában emelkedő árak, mostanában a kínai fogyasztás is fontos geopolitikai kockázat: kitermelő országok embargója, háborúja, ami a kitermelést csökkenti, fogyasztást növeli szezonalitás: nyári turizmus, agrárigények traktoroknak, télen extrém hidegben fűtési igények kitermelés: azért az opec piacmozgató hírnek jó, de a kínálat a kereslet után megy. A vágásokat se tartják be soha, ha van vevő, eladják titokban. Vicc. technológia: a keresletet is befolyásolja, pl. miből áll az áramtermelés, olaj, gáz, szén, nukleáris, megújulók, ez sincs kőbe vésve, a felhasználást is befolyásolja a technológia változása, de a kínálatot is, pl. fracking. Ha érdekel a téma, a 'commodity boom and bust cycle'-re is rákereshetsz. A magas árak mindig beindítják a kitermelés növekedését, mert jobban megéri, talán olyan helyeken/módszerekkel is, ahol eddig nem. A kitermelés növekedése nem gond addig, amíg a fogyasztás is nő. Alacsony árak mellett hiába mondja az elnök hogy 'Drill baby, drill', mert visszafogják a termelést, csődbe is mehetnek kitermelők, amitől szűk lesz a kínálat, ami nem gond addig, amíg a kereslet fel nem élénkül.
"A value trap (értékelési csapda) egy olyan részvény, ami olcsónak tűnik, de valójában egy rossz befektetés. A befektetők olcsó fundamentális mutatók, mint az alacsony ár/nyereség vagy ár/könyv szerinti érték arány alapján vonzónak találhatják, de a részvény valójában nem teljesít jól, sőt, értéke akár csökkenhet is. Részletesebben:
Miért csapda?A value trap a befektetők azon a téves meggyőződésén alapul, hogy egy alacsony áron kínált részvény jó befektetés lesz.
Mikor alakul ki?Gyakran akkor, amikor a cég valamilyen problémával küzd, ami miatt a részvényárak alacsonyak, de a befektetők ezt nem veszik figyelembe, és csak a piaci árat nézik.
Példák:
Egy alacsony P/E arányú (ár/nyereség) részvény, ami mögött gyenge minőségű profitabilitás áll.
Egy részvény, ami vonzó osztalékot fizet, de a cég valójában nem fenntartható módon működik, és a jövőben nem fog tudni osztalékot fizetni.
Hogyan kerülhető el?Fontos a részvény fundamentális helyzetének mélyebb elemzése, nem csak a piaci árat figyelembe venni. Érdemes megvizsgálni a cég pénzügyi helyzetét, a jövőbeni kilátásait, a versenytársakat és az iparágat.
Miben különbözik az értékeléstől?A value trap nem azonos a valós érték csapdájával. A valós érték csapdája akkor alakul ki, amikor a piaci ár nem tükrözi a valós értéket, míg a value trap a rosszul teljesítő részvényeket jelenti, amik csak olcsónak tűnnek. "
Jó tudni!- Most már én is tudom, miután magyarul is megaszondták! 😜
Ha már annyira mindenáron autók meg EPS, akkor legyünk bátorak szólni az esp-ről is! Az ESP rendszer számos összetevőből áll, amelyek közül bármelyik meghibásodhat. Az érzékelők, a kerekekre ható fékrendszer, valamint az elektronikai vezérlés is hiba forrása lehet. Ha valamelyik komponens meghibásodik, akkor az ESP nem tud hatékonyan beavatkozni, amikor szükséges lenne. Ezért fontos, hogy a rendszer minden részegysége rendszeresen ellenőrizve legyen.
Az EU autógyártóknak igencsak jót tenne egy európai szabályzói környezet változás. Picit engedékenyebb, picit támogagóbb,akár a belső fogyasztás erősítésének trányában történő elmozdítás. .. és sajnálatos de elkerülhetetlen módon a karcsúsítás. 1 vagy 2 gyártó akár örökre is eltűnhet.
Nem tudom, az európai autósokból melyik a value trap, és melyik törli el az osztalékot, lehet hogy egyik sem. Csak az osztalékfizetőnél az osztalék az értékelés egyik legfontosabb alapja, és ha az nincs, gyorsan átárazzák.
Mondd hogy VALUE TRAP a te hangod mélyebb! :D Na ezzel és a "csőd" szóval engem bármilyen részvény megvásárlásáról le lehet beszélni! :D Viccet félre is téve teljesen jogos ... egy lefelé ívű pálya fundásan. Félek h ilyenbe nehogy belevegyek de sztem sikerült a Pumával :D Amúgy ott azért nyugtatom magam hosszú távon ki lehet olvadni 1-2 év tán és vagy rávenni jó mélyen 18 alatt Ha..... :)
A P/E és méginkább az osztalék historikus adat. Az ár pillanatnyi, earnings 4x van egy évben. Osztalékszámítás hasonló, utolsó osztalék összege évesítve / mai ár. A következő earnings lehet rossz, az osztalékot megvághatják és eltörlik. Ez a value trap. Megítéled az árat az osztalék alapján, de a revenue/eps esik, és az osztalék fenntarthatatlan.
Amúgy igen! Nagyon rajta a szemem az autósokon s egyetértek itt is... lesem mert nagyon szexi nekem VW, Merci, BMW-t tartani. (Ferrarit főleg mexi lenne :D de az 2016 ban véve lett volna jó. most drága báár s most azt is lejjebb árazták asszem az új számok miatt nem tudom...talán EPS -revenue -t nem miss-elte durván talán a növekedési kilátások a jelenlegi P/E hez képest....hmmm végülis értem) :) Ami jó nekem az autósokban (fentiek + Rena, Stella) h P/E és osztalék alapon jók (Még akkor is ha valaki mondotta 1x h ezek a PE mutatók autósban nem olyan jók...a cikknek is hiszek h a historikus önmagukhoz mért értékeltségük nem olcsó de Fair értéken mennek most kb...így én is pont oda jutok h kövi pánikban valami autóst is kéne vennem! :) Rossz: a vámok magasak sztem is...deal ide v oda... a kínai inkorrekt versenyelőnyük agresszív piacszerzős dömping-pong. Nem látom én sem a növekedést rövid távon. Épp ezért én is value investing pánikban. ;) Szintek nálam funda nélkül csak hanyagul hol kezdek figyelni vételre: Stella. 7 alatt én is mint Dip Kolléga! :) VW: HA nagyon venni akarnék tán 85 alatt mert irtó nagyokat pattan .. sztem egyszerűen maga a részvény népszerű... hiába minden gond tkp bármi pánik rossz hír elül jönnek a vevők és megveszik. Nekem olyan EU-s sztár rv kicsit! :D Szívem szerint 80 alatt vennék. Rena: Nehéz ügy mert most úgy néz ki mint az UNH csártja :D (arra meg sokkal inkább vadászom mint Renaultra. ;) 30 alatt figyelem azért Ferrari dettó. friss beütés Xar jelentésre. szal most eshet még de 370 most épp megfogta. de patt után úja refelé veheti az ívet mint Rena v UNH BMW 70 alatt 65 felé figyelek Merci 50 alatt 45 felé. Aston Martin...nekem ez nagyon riski: itt csak azt nézném leverik -e 50 alá...de talán még ott is Isten irgalmazzon! :D GM: elengedős nekem én 30 felett nemigen nyúlnék hozzá de oda meg nem fog lejönni sztem .:) Ford: itt valami nem okééé, lefelé trend van és rossz elemzői kép: 7 USD felett én nem, alatta nézném mit csinál, mik a hírek. A figyelek az azt jelenti h megnő a rv követésére fordított időm csárt, (én is lesem a gyertyákat) olvasok hírek új elemzői célárfrissítések követése mellett. Fontos emlékeztető: kezdő vagyok 1 éve lesem csak a külföldi piacot s ezek a szintek s gondolatok nagyon gyors sacc szintek még nálam is. :) Nektek milyen (akár elméleti figyelési vagy vételi szintek vannak autósokban)? :)
Eurós részvények vitasarok