Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 03. 29. 20:36
Előzmény: #6033  buythedip
Teljesen egyetértek! Nem rég kérdezte valaki tőlem: Mi a célárad? (OTP re kérdeztek asszem) Mondom keziccsókolom nekem olyan nincsen! #D Volt is pislogás ugye..mert alaptörvény h legyen célárad! Na most akkor én a tapasztalatlan mazsola pont én gondolnám helyesen? Tuti nem! De mégis az gondolom vannak részvények piacok ahol nem jó a kitűzött célár. A helyes  kérdés nekem inkább így szól: Milyen piac, milyen szektor milyen makrokörnyezet, mely részvény mely időtávban milyen kockázatvállalási hajlandóság saját pszichés működés / ember esetén jó v épp nem annyira jó az előre kitűzött célár. (Azzal érveltem: HA lett volna céláram OTP-t lehet 18800 19 000 nél adtam volna akkor kevesebbem lenne mint most ..ugyan nem realizálva s adni biza hírre fogom nem célárra) DE! A külföld az más! (Nekem) Itt félek.. én is hamarabb be fogom húzni a biztos nyerőt!  Sem Pumában sem Merck ben ...ha meg veszek Nike -ot lehet ott SEM lesz céláram.  De itt sem mindegy (megint csak nekem) mibe veszek bele és mikor. Pl a remek példák: Igen Lufthansa, KLM, WIZZ, Aston Martin, na itt nekem ezek a sávos trédelős high risk rv -ek! Ezeket sávtető felé (ha majd level 3 nél leszek és beleveszek ezekbe) eladom a felmegy felmegy tovább nélkülem. Szóval az ilyen rv -eknél sokkal remegőkezűbb leszek hamarabb dobon a biztos profitra, mint pl Coca Cola- Nike v Lockheed Martint dobnám....a skála túlsó végén pedig az OTP szerepel: Ebben stresszmentesen néztem végig a Varga beszédet, az iráni papírrakétázást, a tav augusztusi Japán carry trade-es beijesztést. (Adni ezt is azért fogom még az idén mert zavar a Ft rohadása és át kell tolni mindent TBSZ-re ÉS EUR-USD-be ill rv ekbe)  S még csak erre jön most Trump!!!! Teljesen egyetértek h ez meg a mostani makro: Most különösen hamarabb húzom be majd a biztos de szerényebb profitot (úgy sejtem jelenlegei eszemmel tudásommal) S Nem a csúcson adtam el? Naná hogy nem! :D EZ alap!! Sosem fogom ott! :D (Igen! Nike nál én is lesem a P/E-t is...s az nekem SEM csábító...s ezzel együtt a konszenzus is pariban vannak egymással s a célárak sem mondják azt most lesz a fordulat +céges komm alapján IS  döntöttem úgy: még nem veszek bele) 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 03. 29. 19:33
Előzmény: #6004  simonzoli13
Őszintén? Meg sem néztem! :D Úgy vagyok vele h USA Merck akko biztos ott a 30 % osztalékra a tax és kész bizti törvényes itt minden így tökkéletesen ignoráltam... pláne h pár 10 000 Ft nyi dolcsi gurul majd ide, így az nem tétel... DE most ránéztem ha már így rákérdeztél :))) és kiderült hogy minden így van a fentiek szerint 30% tax oszt szevasz! :D (meg az derült ki h még ki sem fizették... ápr eleje a teljesítés. de a tulajdonosi megfeleltetés az már megtörtént) Így USA Merck osztiból veszek popcorn-t és megünneplem vele ezt: Életem első külföldi rv. osztalékát! :D 
simonzoli13 2025. 03. 29. 16:44
Előzmény: #6027  buythedip
Szia! A Bollinger közepe hol lenne nyárra a Porsche részvénynél ?
todi 2025. 03. 29. 15:51
Előzmény: #6036  FR73
Már bocs de marketscreeneren megnéztem és folyamatosan növekszik ( eladás Ebitda, eredmény).
FR73 2025. 03. 29. 15:24
Előzmény: #6035  todi
Nem feltetlen. Lásd Beiersdorf, nekem nagy kedvencem.
Szürke cég, kiválo brand-ekkel, képesek érvényesíteni a költség növekményt az áraikban. Kvázi válságálló termékpaletta, folyamatosan magas marketing kiadásokkal tartják a poziciót.
Nem növekedési story.
2021 és 2022 is volt benne köröm, ha visszamegy 100-ra, újra venni fogok.
todi 2025. 03. 29. 14:53
Puma és egyéb részvények kapcsán:
Amikor egy első blikkre olcsó részvényre ránézek akkor elsőként megnézem a p/e mutatót, az elemzői célárakat és a következő 1-2 év várható számait amiből Dcf-el számolok gyorsan egy fair értéket.
A várható növekedésből, osztalékból és alul-vagy felülértékeltségből számolok egy várható éves hozamot is. Elolvasok pár elemzést a céggel kapcsolatban hátha valami elkerülte a figyelmemet.
Amivel viszont nem tudok számolni az pont a lényeg:
Egy üzlet akkor lesz értékesebb ha tud növekedni. Lehet átmenetileg maszatolni a költségcsökkentéssel, részvényvisszavásárlással stb. 
de ha nem tudja növelni az értékesítést akkor max az osztalékra lehet támaszkodni ha van.
Persze Pumánál is odaírják marketscreeneren vagy máshol a következő 1-2 év várható növekedését de a vevőket ez nem fogja meghatni. Ha a Puma valamiért kifele megy a divatból és egyre kevesebbet vesznek belőle akkor az összes elemzést és számítást ki lehet dobni a kukába. 
Ugyanez igaz autósokra is stb.
Az első kérdésnek a számítások és elemzések megkezdése előtt így kéne hangzani:
Tud-e többet eladni? Ha a válasz nem akkor kár időt tölteni vele. Ha a válasz igen akkor lehet kezdeni a számolgatást.
És mivel ez egy fórum, szívesen várom a véleményeteket-ellenvéleményeteket ezzel kapcsolatban.
TheSnake2020 2025. 03. 29. 14:47
Előzmény: #6031  Zoltanovitsch
A divat ruci szektor nagyon kemény. 1 szar év és sok év haszna ugrik....ha pedig egy szezonban befurdesz, akkor nagyon nehéz visszajonni. 
buythedip 2025. 03. 29. 09:41
Előzmény: #6030  Zoltanovitsch
Gyors felhúzásban kb. mindent eldobok, lásd Lufthansa és SMA Solar. Ma mindkettő lejjebb van.
Mióta Trump az elnök, kevésbé zavar ha eladok valamit és utána felmegy.
Nike-t én is nézem, rajzoltam is rá valamit. Vannak oldalak ahol össze tudod hasonlítani a cégeket, pl. Barchart.
Bár nem sokat foglalkozom a fundamentumokkal, a ruhás-cipős cégeknél a P/E értéket megnézem mindig. A Nike csábító a chart alapján, de a 21.7 P/E-vel nem olcsó. 45 körül lenne az, persze ha tovább esik az E akkor még lejjebb, ha meg elkezd javulni, akkor feljebb.
LULU-t tavaly vettem olcsón, de eldobtam hamar, mert gyorsan felment, aztán ment még feljebb.
buythedip 2025. 03. 29. 09:33
Előzmény: #6029  labdaszedo
Öt évet nagyon hosszú időnek tartok, szerintem se technikailag se fundamentálisan nem lehet tervezni.
Most gyengül a fogyasztó globálisan, állítólag az infláció miatt, miközben az olaj és az élelmiszer nyersanyagok ára alacsony (tényleg, a búza-kukorica meddig lesz ilyen áron ha $4.2 a gáz, ami a műtrágyához kell?), tehát lehet még rosszabb bőven. Másrészt tegyük fel, feltámad a piac, de lehet a Puma vesztese a versenynek. Persze lehet a nyertese is, de semmi jel nem utal egyelőre erre.
Ha 3 hónap alatt 50%-ot esett, akkor 5 év alatt bármeddig lemehet, szerintem 5 évről azok beszélnek, akik nem akarják beismerni ha tévedtek. Bármire rá lehet fogni hogy 5 év múlva feljebb lesz, pont a fentiek miatt.
Én lehet hogy elvágom veszteséggel vagy lezárom kis profittal, ha nem tetszik amit a charton látok, de egyelőre tartom. Az pozitív hogy nem sértette meg a pénteki pánikban a korábbi aljat. Csak ilyen indikátorokból indulok ki, mert ez tény.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 03. 29. 02:51
Diageo-t főleg mivel még nem ismerem félek tőle de 1700 pöttynél (2013-16 os  támaszoknál ) sacc bátorodnék fel. Ha igazad van (Mélypont  a most ban)  természtesen lemaradtam. :D 
Cipő ruci divat:
Deckers - Nagyot jött lefelé s azt sejteti velem a csárt h jönni is akar még lejjebb -itt nem tudom hol meddig mehet lefelé hol lehetne venni (80 ig lenézés esélyes de 40 alá lejönne???) de feltűnően jók a célárak ÁM  nem így képzelek el egy Piotroski 9 es rv csártot ...nekem ez totál ellentmondás. :D  
Lululemon-  most nagyot zakózott (Még nem olvastam a jelentéseket elemzéseket új célárak indokolásait) így csak tech alapon: 250 alatt 220 felé kezdem közelebbről figyelni mai csárt alapján.
Estee Lauder - zavar a kedvezőtlen konszenzus ÉS a mínuszos profit (EPS-P/E) 50 felett rá se nézek..de figyelem a mozgását
Kering: Csártra majdnem azonos a LAuderrel de kedvezőbb számokkal konszenzussal most szagolt be 200 alá de 130 felett nekem nem vétel. 
LVMH-t (550 alatt 500 körül v ezek alá "várom" ) azért lesem mert NAGY, Loreal al (300 felett nemigen nyúlnék hozzá) azonos csártot mutat.
Burberry -Ez is valami divatcég nem sokat tudok róla...még csak a csárt miatt nézem...elég érdekes készül egy dupla alj 600 körül??? (EPS -P/E borzalom)!! 
Hugo Boss: Kellemes P/E, furi csárt... nekem is 32 lehet a teteje ahol megnézném v az alá, de 20 as kovid aljig "nem merem várni le"  :) 
(A Divat ruci szektort még tanulnom kell)!!!
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 03. 29. 02:05
Előzmény: #6029  labdaszedo
Simán!!! :D Akik most (Fórumtársak) 22 körül vettek Ha!! nem dobják el egy gyors felhúzásban (ez is remek ötlet természetesen-biztos profit behúzva), s inkább hosszúra vették szerintem 5 éves távon jól hozhat de hamar nagy fundás fordulót nem vélelmezek (Nem emlékszem olvastam volna ilyen elemzést a napokban tehát nálam épp gyors felrántásban dobás vagy több éves távlat szerepel). 1 Költségcsökkentő programok vannak-lesznek. Siker lesz -e? 2 Új modellek sikeresek lesznek? 2.1 Új stratégia irány?  Vissza a tömegtermékek felé? Volumen -profit nő? Ezekre adott esetleges kedvező válaszok esetén is sztem idő kell hogy megjelenjen a profit növekedése. :) (OFF Nike nál kijegyzeteltem magamnak elemzésekből. készletfelhalmozások .most nem jut eszembe mi egyéb okok miatt (Tán itt is költségcsökkentések)  kb fél évig profit növekedésre NEM számít a management-v elemzők? Fordulat kb fél évig nem várható... így szeptembert novembert írtam fel magamnak- Ha addigra lesz free cash-em és 50 felé csorog, erősen gondolkodóba esem, pláne ha nem lesz már Pumám) :D 
labdaszedo 2025. 03. 28. 22:50
Puma öt éves távon?
buythedip 2025. 03. 28. 18:48
X-Fab csinált még új aljat, de nem merek venni belőle.
OMV és a Vodafone muzsikáltak a legszebben a héten.
buythedip 2025. 03. 28. 18:45
Ez egy piros hét volt. Korrekció egészséges és normális, de nem érintheti azokat a részvényeket, amiket tartok. :)
Harcolnak:
A Bayer nem tudott az 50 heti fölé kerülni, de nem tudott az 50 napi alá sem. Ez egész pozitív, ahhoz képest, hogy kb. minden piros volt a héten.
Polytec is az 50 hetivel küzd, 2021 augusztus óta nem volt felette, 4-5x visszaverte. Itt a 200 napos támaszt, készül a Golden Cross?
UBM Development-et ma 6%-kal leverték, de nem mehet ez se mindig fel. 100 hetivel küzd, ha a naposon meglesz a golden cross itt is, fölémehet.
Puma ma a Lululemonnal szimpatizált, pár negyedéves jelentést én tervezek megvárni vele, ha nem veszti el a 21.25-öt, de lehet hogy idén már nem lesz jó.
Vonovia: ma zöld volt, a Fibonacci szint mintha működne, a heti gyertya is bíztató (forgalom kicsit kevés).
Új mélypont:
P911, ez csak rövidtávon néz ki jól, túlvett, és két kitöltetlen rés van fent. Nyárig megérinti a hetesen a Bollinger közepét, ott ki lehet menekülni.
Douglas, a bennfentesek csak akarnak valamit, lehet hogy ki akarják vezetni? Technikai jó hírem nincs.
Diageo: valaki számolja össze, hányszor mondtam eddig, hogy itt van a mélypontja, de lehet hogy most itt van a mélypontja?
Amit lassan vennék:
Delivery Hero, kérdés, hogy mennyiért? (€20>)
Hugo Boss (29-32?), short interest magas, de még nem eléggé, az ár meg nem elég alacsony
Dermapharm (32-34?), de félek hogy nem csinál semmit.
lukskypoker
lukskypoker 2025. 03. 28. 16:17
Előzmény: #6025  LG7
Elsőre kézművest olvastam.
Gondoltam valami sör.
LG7 2025. 03. 28. 16:12
SimpleB
SimpleB 2025. 03. 28. 15:45
Előzmény: #5997  zeppelin
VIG-nek valahol 42-43 Euron lehet a teteje, UNIQA talán 11. Nem biztos, hogy eladom őket, mert nem igazán látom, hogy mibe tudnék átmenni. RWE-t kezdtem el venni és talán még a TUI-ban látok fantáziát, de április végéig kivárok.
LG7 2025. 03. 28. 12:19
Előzmény: #6018  poreci
majd az osztalék (1,1 EUR) lejön az árfolyamból... nem baj az, ha esik, úgyis szeló vágás után akartam még venni rá... :) tegnap előtt én HENKEL-t vettem + ami jól néz ki technikailag az a Carl-Zeiss MEditec
todi 2025. 03. 28. 11:46
Ha megnézed DB is esik ma ugyanennyit. Akkor viszont osztitól független az esés.
todi 2025. 03. 28. 11:41
Sokan akik arra alapoztak, hogy osztalékig felmegy a részvény ára most eldobják a papírt mert így nem jön le a 27% adó.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek