"Írtam egy cikket régebben egy házaspárról, akik autóval jártak dolgozni, minden reggel a munkahelyi büfében reggeliztek, mindezt azért, mert nem volt idejük reggelente. Amíg rá nem jöttek, hogy azért nincs idejük reggelente, mert még éjfélkor is a telefont nyomogatták és örültek, ha fél nyolckor fel bírtak kelni. Bevezették, hogy este tízkor kikapcsol az internet, a telefon kiesik a kezükből és alszanak. Nem csak reggelizni tudtak otthon minden nap, de még busszal is beértek dolgozni, már nem emlékszem, de valami havi 250 ezret spóroltak ezen ketten. Néha meglepően pofonegyszerű a megoldás a problémára. Ha rájössz, mi a probléma igazi oka.)"
2026-08-19Hogyan spórolj?Tanácsadások alkalmával gyakran előkerül, hogy hiába keresnek jól a tanácsadást kérők, soha nem marad pénz, valahogy mindig elfolyik…...Tovább olvasom...
De aranyos vagy. Másoknak csak azért nincs ingatlan portfólió, mert nem jöttek erre rá, nem éreztek rá az ízére. Pedig milyen egyszerű a világ, egyforma sorsok adódnak.
Ennyit számít a kitartás. 👍 Én kicsiben kezdtem anno. Vásároltam egy garázst és kiadtam. Megvolt az első tőkejövedelmem. Aztán jött a második és egyre jobban ráéreztem az ízére. Akkor rájöttem , hogy nemcsak munkajövedelem létezik, hanem tőkejövedelmem is, mely sokkal biztosabb bevételi forrás.
Sajnos nekem nem volt annyi jövedelmem, befektetésem, sem öröklött vagyonom, amiből úgy tudtam volna vásárolgatni lakásokat, hogy a korábban vásároltak is megmaradjanak. 2014-ben is elég nehezen (2/3 rész hitel) sikerült megvenni egy 9 milliós lakást, elvált emberként, 40%-os gyerektartás mellett így is szerencsésnek mondhatom magam, hogy ebből a lakótelepi lakásból sikerült mostanra egy N+3 önálló házat összehozni 50 km-re Budapesttől úgy, hogy nincsen hitelem.
"Az államadósságok nem tűnnek el, ezek a jövőben egyre jobban fogják nyomni felfelé a hosszú hozamokat. Ami most történt az elővetíti a következő évek játékát és az egyik legfontosabb befektetési stratégiáját is.
A magas adósságszintek, a kínálati korlátok miatti inflációs bizonytalanság felfelé tolja a lejárati prémiumokat és így a hosszú államkötvényhozamokat.
Ez egészen addig megy így, amíg más eszközöket, például a részvényeket nem kezdi el fojtogatni a magasabb elvárt hozam.
A magasabb kamatok megijesztik a pénzügyminisztériumot aki beavatkozik és a piac egy időre megnyugszik.
Amit most előre merünk vetíteni az az, hogy a nyugodt időszakok hossza az idő előrehaladtával csökkenni fog, ahogy az adósságszintek emelkednek. Ezek az időszakos visszavásárlási optimalizálások egyre kevésbé fogják elérni a kívánt hatást.Ha eljön az a pillanat, hogy a visszavásárlások nem működnek, akkor jön az amit a franciáknál láttunk tavaly, hogy kénytelenek megígérni a politikusok valamekkora megszorítást."
"nem tudjuk mikor kezdted, gyanus hogy nem fiatalon" 👍 1998-ban kezdtem az ingatlan portfólióm felépítését. Azidőtájt is hullaszagú válság volt. Akkor megfogadtam hogy: . Válságban vásárolni, Mániában tartani! . És nagyon bejött.
Amúgy kíváncsi vagyok, hogy esetleg átmeneti növekedésen kívül honnét lesz Magyarországon gdp növekés,ha a magas , elsősorban usai kötvényhozamok elszívják majd a tőkét. A magyar kormány spórol, hogy 2030-ra hátha be tudjuk majd vezetni az eurót. Az mnb meg magasan tartja a kamatokat,hogy kordában tartsa a forintot. Értem én, hogy gőzgép,de mi hajcssa?
Magyar Állampapír tulajok