16 év kétharmados kormányzás után eljutottunk az árrésstopos WC-papírig. Végül is ez is egy támogatás és biztosan nagy segítség a magyar családoknak. A magam részéről én is befejeztem.
Részemről befejeztem a politikai vonalat nincs értelme ezekre a megnyilvánulásokra reagálni. Nagyon remélem ,hogy nem az én meglátásom fog bekövetkezni.
"Mostanában eltűnt Tihamér. Megcsinálta, nem adta el pánikban, hanem tartotta, inkább még vett, mintsem eladjon." --- Hihetetlen mekkora zseni ez a Tihamér. Gondolom, aki akkor eladta a lakását, az a jó dolgában mondott le az ingatlanjáról.
2009-201X A fizetések nőttek, az árak nem, a lakásárak sem. Nem volt egy egészséges 5-10%-os emelkedés, mint amikor egy tőzsdei rally el van sumákolva. Majd rájönnek a befektetők, hogy valójában minden olcsó, most kell venni, nem 1 év múlva, amikor már +30-50%. Én ezt látom bele. Apámék 2010 körül adtak el egy kecskeméti lakást, a központban, örültek, hogy találnak vevőt, annyira pánik, pénz-tartás uralta a piacot, mindenki az államcsődtől rettegett, aki nem rettegett tőle, hanem akkor fektetett be, az simán nyert, nem is keveset. Csak jókor jó helyen, "pénzzel" teli puttonnyal" kellett lenni. Mostanában eltűnt Tihamér. Megcsinálta, nem adta el pánikban, hanem tartotta, inkább még vett, mintsem eladjon.
Készüljünk Tamás, Az eufóriából keserű lesz az ébredés. Megérkezik a valóság. Szólj ha ki kell venni ezt a szart ha ráraknak egy büntető kamatot. Az új éhes szájakat be kell tömni. Megint vehetek valami szar szakadt kecót és cipelhetem a malteros vödröt. A történelem ismétli önmagát.
220 volt a nettóm 2009-ben és most nem 2 milla :) Suzukim nekem is van és igen, el tudnám adni 7,5 évesen majdnem 5-ért, mint amennyiért vettem, de ez normális világban nincs így. Tudjátok mikor volt így legutóbb? Igen, a kommunizmusban. 1990-ben 210 ezerért adtuk el a 120-as Skodánkat úgy, hogy 4 éve ugyanannyiért vettük. Mindez azért volt, mert a használt autó azonnal a tiéd volt (a 90-ben átvett autót rendeltük meg 4 évvel korábban), az újra pedig várni kellett. Aztán, ahogy a kommunizmus elszállt (ahogy a mostani is el fog) a piac működésbe is lépett. Abban pedig nem lennék biztos, hogy újabb 50% ráköszön az ingatlanokra.
Slash kollégával értek egyet, logikailag. A panelek és minden lakás ára kb. a fizetéshez igazodik. A lakások árát kb. ehhez igazítják. Ha jobban megnézed, hogy neked hogy változott a fizetésed, csak tippelnék, legalább 2x annyit keresel, mint 2015-2016ben, akkor miért számít "extreme" drágának a lakás a maga 2-3x emelkedésével? Anyámék 2 gyerek mellett (köztük ugye én is), vállalták a hitelt, és mellette 2 gyereket felneveltek, most meg megy a pampogás, hogy minden drága, hogy "egy életre" eladósítják a parasztot. Egyrészt igaz, másrészt a hitel arra jó, hogy valójában el is inflálhatod az értékét annak, amit veszel. Irreálisan olcsók lettek az ingatlanok 2009-ben, tedd hozzá. Munkatársam X éve vett egy Suzukit ÚJonnan, most használtan 8 évesen el tudja adni ugyanannyiért. "elinflálás", megérte neki megvenni az új autót? Megérte. Ez a lakásra is igaz, lehet ma megveszed, 5 év múlva nem 50M Ft az ára, vagy 70M, ahogy írtad, írtátok, hanem 120, mert a fizetések mennek tovább, az élet nem áll meg körülütted. Tehát ismét újabb +50% ráköszön az ingatlanod árára, miközben csak 35M Ft adósságban ülsz.
"Az igazság az ,hogy soha egyetlen kormány idején sem volt annyi támogatás+ lehetőség mint az elmúlt időszakban." --- Hagyjuk már ezeket a bohóc támogatásokat, amellyel vagy tudsz élni vagy nem, de mindenképpen elszenveded a mellékhatásait. Minőségi munkahelyek kellenek az ehhez tartozó normális fizetésekkel, nem pedig kegyként osztogatott támogatások, amelyekkel lehet kampányolni vagy az esetleges megvonásukkal riogatni. Néztem annak idején egy újépítésű lakást, majd az MNB-s zöld hitel kijövetele után egyből felment az ára 14 millióval: ennyit a "soha egyetlen kormány idején sem volt annyi támogatás+ lehetőség mint az elmúlt időszakban" lózungról!
Tudom milyen világ volt... Néhány év munkával összespóroltál egy városi panel lakásra. Családban több ilyen volt, mindenki dolgozott és könnyedén jutottak lakáshoz.
Szűk látásmódra utal ,ha a lakásár emelkedést orbán számlájára írjuk 2009 -óta .Érdemes figyelembe venni ,hogy a többi közép európai országban is nagy áremelkedés ment végbe és ott nincs orbán. Én mikor elkezdtem az életemet nem éreztem .hogy milyen jó lenne a helyzet volt jó kis frank hitel meg kb 10százalékos forint hitel ami szóba sem jöhetett mert nem tudtam volna fizetni a törlesztőt persze később kiderült hogy a frank sem volt jó választás és hiába volt alacsonyabb az ingatlan ár + mellé jött ,hogy lehetett parázni azon ,hogy ki ne rugjanak a melóból ,mert akkor nem az volt ,hogy át megyek a másik melóba mint most ,de ez tudom már rég volt talán igaz sem volt. Erről hosszasan lehetne beszélni ennek nem biztos hogy itt van a helye.
Ez mind igaz. De a 83 millás panel többé már nem lesz a fele. Soha többé. Erre készüljenek a fiatalok. Álomvilágban élnek. 2009ben 150 rugót kerestem. A vagyonos réteg nem engedi ki a kezéből amit eddig megszerzett. Én sem. Kemény idők jönnek, de a X gen boomerek kibaszott kemények. A szarban nőttünk fel. Keserű lesz az ébredés.
Nézzünk egy példát: 2019-ben egy általam eladott panel ára volt 32M. Ezt meg tudtad venni 32M kp-val, vagy hitellel, ami önerő esetén nyilván csökken. 2026-ban pontosan ugyanez a panel került eladósorba 83M-ért. Ezt megveszed 50M hitellel (egy életre eladósodva) és kb. 35M kp-val, vagy kiegészítve CSOK-kal meg ilyesmikkel. Kérdésem, hogy 2019-ben voltál előrébb, vagy 2026-ban a soha nem látott támogatásokkal a nyakadban? Hiába a támogatás, ha torzul a piac. Azt halkan súgom meg, hogy a 2019-ben eladott lakást 2009-ben még 12,9M-ért vettem. Ez bő 9X-es emelkedés, ami úgy mondjuk a fele lenne, ha nem lenne egy ilyen hazug és rabló kormányunk. Ez mind egy fidesz horgony, ami végigkísér az életben. Tökéletesen bemutattam a fidesz 16 sikeres évét, egy életkezdés előtt álló fiatal pár szemszögéből.
Ezzel itt úgy látom nem leszek népszerű ,de leírom. A fiataloknak fogalmuk sincs ,hogy milyen világ volt itt 16 évvel ezelőtt. Amig ilyen gondolatok mentén fognak dönteni ,hogy kell a változás... na az valószínüleg lesz. Úgy látom sok idősebbnek is megszépülnek az emlékek bennem elég mélynyomot hagyott a sok választás előtti igéret aminek természetesen az ellenkezőjét csinálták ,na a mostani is kísértetiesen emlékeztet arra minden is lesz meg minden jót is megtartunk meg még ki is egészítjük és persze a bevándorlókat sem engedjük be de az uniós pénzeket megszerezzük ki hiszi ezt el ugyanmár meg elszámoltatás is lesz soha egyetlen kormányváltásnál nem volt elszámoltatás csak ezt a magyar mindíg megeszi. Az igazság az ,hogy soha egyetlen kormány idején sem volt annyi támogatás+ lehetőség mint az elmúlt időszakban. Bocs, nem akartam politizálni ,de ezt már nem tudtam magamban tartani ezt még hosszasan tudtam volna sorolni így is több lett mint kellett volna.
Magyar Állampapír tulajok