Jelenleg nincs a Monetáris Tanács asztalén erre vonatkozó javaslat, de gondolkodunk azon, hogy esetleg növeljük az aranytartalékot. Én személy szerint nem tartanám ördögtől való ötletnek ezt - mondta az MNB keddi kamatdöntését követően Varga Mihály. A jegybank elnöke kiemelte, hogy az inflációs kilátások szempontjából meghatározók lesznek az év eleji vállalati átárazások, melyekről legkorábban a februárban megjelenő januári inflációs adatból kaphatunk képet. 15:34Nincs megállás: új rekordon a forint, nagy bajban a dollár! Erős volt a jegyzés a diszkont kincstárjegyekre – A hozam emelkedett https://tozsdeforum.hu/gazdasag/makro/eros-volt-a-jegyzes-a-diszkont-kincstarjegyekre-a-hozam-emelkedett/
Nincs mit átgondolni rajta. A 2.-hoz annyit írnék még, hogy igen, külföldről érkezik a többség, de az itteni is kezd fellendülni, lehet repülőrajt van itthon, akkor az is támogatná. Tudom, ez nem állampapír téma, így én befejeztem ezt a gondolatmenetet. Nekem jó a szutyok 7% is, reszelgetek.
"A tőzsde a cégek bevételeit árazza." . Ezt gondold át, mégiscsak egy befektetési fórumba írsz. . "Jelenleg Magyarország rottyon van, mégis bővül az OTP bevétele." . Nézd meg az eredmény mekkora része érkezik külföldről.
Amiről én tudok, az 2022-ben húzta le a rolót. Kifőzde volt, az energiaár kicsinálta. Ha az alkalmazott bérét emelned kell 11-13%-kal évente, nem tudsz mit tenni, emelned kell. Egy vendéglő nem gyár, nehéz hatékonyságot növelni a minőség megtartásával.
Amikor egy étterem olyat ad ki a kezéből, amit a kutyának se adnék, hát az az étterem zárjon be. Különbet főzök, mint amit ettünk legutóbb 1 étteremben. 20-ból 20 ember lefikázta, pedig egy régi-neves étterem.
Nagyon sajnálom őket, amikor az 5%-os adóval az árak nem csökkentek, de még durván emeltek is. Drágaság van, forgalom csökkent, már ahol. Amelyik jól megy, az nagyon jól megy, amelyiknek visszaesett a forgalma, az meg roló.
Maciminiszter idei agymenése, hogy megmentik a vendéglősöket. A pr csimborasszója bmeg, sz@rrá adóztatják őket ezer jogcímen, majd amikor tömegesen kezdik bedobni a kulcsot, akkor Maciminiszter megjelenik, mint a nagy megmentő, és kegyeskedik ezt-azt elengedni az adóból.
A mesterterv az volt, hogy a hülye megtakarítókon majd szépen elinflálják. Aztán rájöttek, hogy akkor a forint leértékelődik (unortodoxia sic!), a gazdasági szereplők euroizációval reagálnak, és ekkor visszakoztak. De csak úgy tesséklássék, és azóta egyszerre nyomják a féket és gázt, az eredményt pedig látjuk. Idén választási osztogatás, szegény ksh-sok vért izzadnak, hogy produkáljanak valami hihetőnek tűnő de nem tragikus inflációt.
A lengyelek is 7%-os hiánnyal tolnak egy elfogadható növekedést. USA is 7%-os hiánnyal küzd, 4%-os GDP növekedés mellett. Magyarország, tény, igazad van, 7%-os hiánnyal: 0! Ha nem lenne 7%-os hiány, akkor mi lenne? -6%? ez lenne a valóság, és a GDP arányos mutató bőven a 90%-ot ütné.
A tőzsde a cégek bevételeit árazza. Lásd Nvidia és társai, kit érdekel, hogy USA eközben térdel és imádkozik a soft landingért?Pont emiatt van rakéta, ha ez a padló, ha innen jönne egy kilábalás, mégis, akkor ez az alja és nem a teteje. Tegnap rajzoltam egy "hónapos buherált" OTP-s chartot. https://kephost.net/p/MjI2NTczMw.png A trükk a fekete boxnál van, ledúrtam a köztes 1.5 évet Jelenleg Magyarország rottyon van, mégis bővül az OTP bevétele. Ha kicsit is kilábal a kakás bödönből, és beindulna egy izmos hitelezés, az OTP duplán rallyzik akkor, pont emiatt veszik, nem alaptalanul.
"Lengyelország 2x akar kamatot csökkenteni, csak az inflációra hivatkozva, -7%-os hiány mellett. Ők megtehetik? Mi miért nem? Ja mert "mi" máshogy fújjuk a lufit? Szerintem ez egy baromság." --- A lengyelek azért tehetik meg, mert ott jó kilátások és gazdasági növekedés is társul a hiány mellé, míg Magyarországon leszakadással, stagnáló gazdasággal és egyre romló állami szolgáltatásokkal párosul az öt százalékos költségvetési deficit.
"Többek között, ezért is magas a kamat felára a magyar kötvényeknek, mert a hitel lába nem működik a jegybanki alapkamatnak." --- A számos eszement állami beavatkozás (mindenféle támogatott hitelek a lakosságnak és a cégeknek, kamatstop, stb.) nem tudom mennyi jelentősége van még Magyarországon a jegybanki alapkamatnak. Az elmúlt években azt láthattuk, hogy hozzáértő kormányunk minden eszközzel próbálja akadályozni a monetáris transzmisszió érvényesülését. Ahogy ktamask írta "megoldották", amit nem tett hozzá, hogy a költségvetés terhére.
A chartod egy inverz fej vállat mutat :D Ezt várod a forintnál? Lengyelország 2x akar kamatot csökkenteni, csak az inflációra hivatkozva, -7%-os hiány mellett. Ők megtehetik? Mi miért nem? Ja mert "mi" máshogy fújjuk a lufit? Szerintem ez egy baromság. Japán és USA ugyanígy fújja a lufit, és még gyengül is a devizájuk. Dehát ők a NAGY Japán és USA. Én először azt várom, hogy ezeknél lesz valamiféle gazdasági reccs. Lehmann tesók újratöltve, csak nem 2008-as mércével, hanem 2026, 10x akkora értéken, lesz pislogás. Az MNB helyében nem ugrálnék és tartanám a 6,5%-os alapkamatot, amíg a gazdaság valahogy akármilyen úton-módon is, de életjeleket mutatna, még 6,5%-os alapkamat mellett is. USA 4%-os GDP növekedés van, nálunk stagnálás, pedig náluk is relatíve magasak voltak a kamatok. A FED "pánikszerűen" tolt egy 50 bp-t, hát látjuk is az eredményét (eur usd rakéta)
Magyar Állampapír tulajok