Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 04. 26. 22:05
Előzmény: #4580  gyuszos
Aligha raknám  babakötvénybe a  gyereknek szánt sok pénzt.
Pláne nem 15 évre előre!
.
Inkább gondoznám magam más állampapírban pl.
Nem bíznék abban, hogy az állam majd "őrzi az értékét" ennyi ideig.
Merthátugye,
--------
Kizárólag 18 évesen lehet majd hozzáférni és nincs vészhelyzeti feltörés sem!!!
-------
Első olvasásra jó ötletnek tűnik, ha  
egy hosszú távra szánt megtakarításhoz nem lehet bármikor könnyedén hozzáférni.
Mert az el van zárva és nem feltörhető.
Na de >> 15 évig?!!! sem.
.
Ha valamikor mégis-mégis szükség volna rá.
vagy
Csak láthatóan NEM tartja kellően az értékét, vásárló erejét.
.
Erre akkor sem lesz mód.
és
Az ördög sosem alszik.
Bármikor történhet valami durva.
Murphy pedig segít ebben...
Törölt felhasználó 2023. 04. 26. 21:15
Előzmény: #4618  emerald
Többen járnak hasonló cipőben.
Szerintem sem kell az a kamasznak, gond lehet belőle.
Én pl sokkal okosabban tudnám elkölteni helyettük, és el is magyaráznám nekik a miérteket. 
Szóval inkább adja mindenki nekem.
emerald 2023. 04. 26. 20:49
Előzmény: #4600  gyuszos
A 100m akkor már csak annyit fog érni, mint most 20-25max!
Tehát nem élet megoldas lesz, hanem induló tőke.
De azért én nem adnék korlatlan döntési jogot rá...., majd csak 22-24éves korára.
emerald 2023. 04. 26. 20:43
Előzmény: #4602  gyuszos
Fontos hogy ne tudjon róla!
Higgye azt, hogy nincs támogatás, neki kell majd kikaparni a gesztenyét.
Igy nem kényelmesedik bele a jelenbe, hanem tervei lesznek.
A példamutatás pedig elég. A másolás miatt, a jót is tovabb viszi :)
.
Ha mindezek ellenére valami mégsem jól sül el, arra nem készülhetsz.
pickpepe
pickpepe 2023. 04. 26. 20:38
Ez egy nehéz kérdés. Én azt találtam ki, hogy 1-1 tehermentes lakást kapnak, de amikor a nevükre írom teszek rá haszonélvezetet 5 évig, hogy meggyőzödjek arról, hogy nem csinálnak hülyeséget (sztem nem fognak, de biztos ami biztos)
Plusz babakötvényből kapnak egy kis aprót, ami egyik oldalról sok pénz, a másikról oldalról kevés (6-8  mft lesz sztem). 
A lakást 18 évesen a nevükre írom, max 25 éves korig lakhatnak otthon. A lakásokat kiadhatják (most is ki van adva) de nekik kell intézni onnantól mindent, persze a bevétel is az övék, ha kiadják. 
Ezen felül kapcsolatokban, tanácsokban segítek nekik, amiben tudok, ha igénylik, illetve, ha akkor még vállalkozom és érdekli valamelyiket, akkor beszállhatnak, illetve átvehetik a cégeket idővel. 
A legtöbb amit a gyereknek adni lehet az a tudás, ebből próbálok a legtöbbet adni nekik, elmondom mit miért csinálok és, hogy azt miért úgy kell csinálni, illetve, hogy hogyan működik a világ (szerintem). Meglepően tanulékonyak és sok mindent átlátnak.
Szerintem 90-100 m ft-ot nagyon sok pénz, még akkor is egy komoly summa lehet amikor lejár, én nem adnék ekkora összeget. Szeringtem demotiváló. (És még előtte arról meg kell bizonoysodnod, hogy jó kezekben lesz nála, kellően érett már, tud bánni a pénzzel érzi az értékét.) Ezt neked kell látni.

Senda 2023. 04. 26. 19:24
Megjött a mínuszos idióta! 😂 
Törölt felhasználó 2023. 04. 26. 18:57
Előzmény: #4612  Rincewind2
Beszélgetünk néha pénzről, összegek nélkül, amikor épp fogékony, érdeklődik. Nagy autó mániás fiú, kimondottan örült, mikor megtudta, van VW részvényünk, és pl a Lamborghini és Bugatti eladások nyereségéből kapunk egy icipici osztalékot.
Rincewind2 2023. 04. 26. 18:46
Előzmény: #4607  Törölt felhasználó
Ez jó, mert ilyet még a felnőttek között is keveset látok aki a fizetését be tudja osztani. És ha a nyugdíj célú megtakarítók számát nézem nagyon kevés 40 év alatti van köztük, ami majd a nyugdíj korhatárhoz közeledve okoz gondokat.
Senda 2023. 04. 26. 18:44
Előzmény: #4609  Rincewind2
Pontosan!!!! Jó emberismerő vagyok remélem nem nála fogok tévedni! 😱
Senda 2023. 04. 26. 18:43
Előzmény: #4607  Törölt felhasználó
Dettó, nálunk sem a fiamból él az iskola büfé !
Rincewind2 2023. 04. 26. 18:42
Előzmény: #4606  Senda
Majd beszéljünk erről 2032-ben.:)
Senda 2023. 04. 26. 18:41
Előzmény: #4605  Rincewind2
A miénknek is mindene megvan nem szenved hiányt, iPhone 13 pro is van neki de nem ő kérte csak örökölte, van az osztályába milliárdos kiscsemete is látja mit kap mik vannak nála fennen irigy inkább ideges, hogy semmit nem becsül meg, megvették neki az iPhone 14 pro kb 600.000 volt és egy tik tok videó kedvéért kidobta a másodikról, hogy az uj tok megvédi vagy nem! Én csak örülök neki, hogy van ilyen hülye is náluk mert ezt átéli és így jön rá mit jelenet valamit értékelni! Mindig azt mondom neki nem a suliba kell vagánynak lenni hanem a való világban!
Törölt felhasználó 2023. 04. 26. 18:41
Előzmény: #4604  Senda
A zsebpénzhez való hozzáállás azért már látszik egy fiatalnál. Pl be tudja osztani, marad hó végén is? Vagy már 15-én kunyerál bármire?
Nálunk úgy kell ösztökélni, hogy egy részèt bátran költse csak el.
Senda 2023. 04. 26. 18:37
Előzmény: #4603  Rincewind2
Ja és BMW-t sose vesz, tudja mind szar😂😂😂 Audi pártiak vagyunk! 😂😂😂
Rincewind2 2023. 04. 26. 18:37
Előzmény: #4604  Senda
Legyen úgy. Az enyémek is dolgoztak nyaranta, de nehéz megértetni velük, ha rajta kívül mindenkinek minden is van.
Senda 2023. 04. 26. 18:33
Előzmény: #4603  Rincewind2
Szerencsére nálunk nem akarja a legújabb trendi dolgokat teljesen más érdekli és ami szerintem fontos is tudja, hogy van és hogy mennyi van bent pénze ne az legyen hirtelen az ölébe esik és nem tud mit kezdeni vele! Nálunk 14 éves nyáron is megy diákmunkára de teljesen magától és a fizetése a szülő számlájára jön azt is mondta tegyük be neki a bankba! Jól gondolkodik és tudja könyebb lesz az indulása nem kell élete végéig Albérletben laknia másnak fizetni és ezeket kell velük megértetni, ha megvan akkor nyert ügyed van!
Rincewind2 2023. 04. 26. 18:26
Előzmény: #4601  Senda

Kivéve ha megveszi a legújabb IPHONE X+1-t és egy tuningolt bömöst. Sajnos én úgy látom mostanában a 23-26 között kezdenek a fiatalok általában megkomolyodni. Nekem 3 gyerekem már túl van rajta, ők elverték volna.
De ez mindenkinek a saját döntése és nem sok ráhatási lehetőséged lesz rá, mert a pénz az övé és azt tesz vele amit akar. Én, ezért maradtam a klasszikus megtakarításoknál amit én osztottam be.
gyuszos 2023. 04. 26. 18:18
Előzmény: #4601  Senda
Nem fogalmaztál hülyén, értem, értelek.
Nálunk 4 éves lesz a kölyök, 2039-es kötvény az övé.
Mi eddig csak néhány százezret tettünk rá, most van ez a nagyobb összeg, amire tényleg nincs szükség, örülnék ha az ő életkezdéséhez nagyot segítene.
A magam részéről is jó volna, tudnám, bárhogyan is alakul, alakítom a saját pénzügyi döntéseimet, az ő jövőjére nincs veszéllyel.
Nálunk tudatosabban és értéktisztelőbben azt hiszem nehéz élni, természetesen erre próbáljuk majd őt is nevelni, tanítani, de mégis van bennem egy félsz, milyen kamasz lesz belőle?
Tudjuk jól, bizony van olyan gyerek, amivel tehetsz bármit, nevelheted bárhogy, nem olyan lesz amilyennek szeretné az ember.
Na ebben az esetben azért borzasztó nagy kárt is okozhat ez a mostani önzetlen gondoskodás.
Persze lehet én látom túl borúsan....
Senda 2023. 04. 26. 18:02
Nálunk ugyanez van minden a fiúnak megy nálunk 2032 kötvény van neki amit meg is beszéltünk vele, hogy végig hagyja kifutni! Nálunk is elég nagy összeg lesz neki itt is felmerült, hogy mit fog vele kezdeni de ez mind a te neveléseden és a gyerek tudatosságán múlik! Tudom nehéz ügy mert minden rosszat gondolsz most de ha nálad látja a tudatosságot akkor abból sok ragad rá is! Lehet hülyén fogalmaztam de amit csinálsz azt jól csinálod be kell rakni és egyszer nagy segítség lesz neki!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek