Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Nem lesz se gyűlöletbeszéd, se konteó, se álhírek. Azt persze, hogy mi számít konteónak, és álhírnek, azt majd a központban határozzák meg. Vagy netalán közzéteszik majd a "konteó" és álhír logikus, bizonyítékokkal alátámasztott cáfolatát is? Kötve hiszem. Az is, központilag lesz megszabva, hogy ki ellen szabad, és ki ellene nem szabad gyűlöletet szítani. (PL: jelenleg orosz katonák és Putin ellen engedett erőszakra felbújtó tartalmakat közzétenni a nagy platformokon.)
Törölt felhasználó2022. 04. 30. 10:37
Jelenleg. Vannak a nagy - ténylegesen termelő - szolgáltatók és vannak a discounterek (energiaügynökök). A nagyok mindig valamivel drágábbak, mondjuk 5-10%-al. Én évekig ugráltam a discounterek között, de tavaly nyáron a nagy Vattenfall-nál horgonyoztam le. (volt valami sejtésem a jövőről - hála a topicnak, János hallod? - és van saját atomerőműve, ez fontos volt). Most az történik, hogy sok discounter csődbe ment így az ügyfelek szállító nélkül maradtak. Ezek a fogyasztók az alapellátásba kerülnek, amit a helyi hálózatüzemeltető biztosít nekik. Ezek már jelenlegi emelt piaci árakkal lesznek számlázva. Az én hálózatüzemeltető helyi cégem, nem fogad új normál ügyfelet, csak ilyen "menekültet", tehát nem is tudnék most náluk gázra szerződni, csak az alapszolgáltatásra, amennyiben a Vattenfall bedobná a kulcsot. Az összehasonlító portálok pl. check24.de az én 12.658 kwh-s azaz 1.336 m3-es fogyasztásomra a helyi alapszolgáltatást dobja ki legkedvezőbbnek éves 1.474 euróval. Oda akkor mehetek, ha a jelenlegi tönkremegy. Az összes többi 5-7.00 eur-ral drágább évente. Így kijön egy jelenlegi 1,1 eur/m3 ár vagy kb 1,4-1,5 eur/m3
A kérdés komplexebb, mint első látásra tűnik. Lássuk az én példámat.
Az én elszámolási időszakom okt.1-szept.30, tehát augusztus elején mondom fel mindig az aktuális szerződést és kötöm meg az újat. Egy évre szólnak a szerződések, de automatikusan hosszabodnak, amennyiben nem mondom fel legalább 6 héttel korábban. A mennyiséget megsaccolom. Vannak sztenderd csoportok: egyedülálló, családos, gyerekszám, házméret stb.A m3 ár nem változik a csoporttal, ez csak a mennyiség saccolásához szükséges azoknak, akik nem jártak matekórára. Az elszámolási periódusban nincsenek árváltozások, tehát egy évre rögzített. :-)) Szerződéskötéskor mindig kaptam "új ügyfél bónuszt", ami kb 60-200 eur között mozog. Két részből áll az ár: hálózati (rendelkezésre állás) és munkadíj. Ez utóbbi, ami a tényleges fogyasztásod tükre. Rengeteg szolgáltató van, azt választod, amelyik tetszik. Néhány klikk és a portálok mindent lefuttatnak a háttérben. A gázt m3-ben méri az óra, de kwh-ban számlják el. 2020.10.1-2021.09.30 között 12.658 kwh-t fogyasztottam gázból, ami 1.336 m3-nak felel meg. 160 nm-es különálló családi ház. Ezért összesen 733 eur-t fizettem ami havi bontásban 61 eur-t jelent. Ebbe benne van minden (bónuszok is levonva). Ha így számolom, akkor a m3 díj 733/1336=0,55 eur. A most futó szerződésemben is hasonló árak vannak, tavaly augusztusban - amikor kötöttem - még nyugis volt minden. A jelenlegi (azaz, ha most kötnék szerződést) helyzet új hsz-ben.
"Mert ugye a vagyon, az pusztán egy rendelkezési jog a társadalom
felett. Egy puszta előjog, ami attól létezik, hogy elfogadják. Ez igaz
minden tulajdonjogra, kiváltképp a pénztőkére." Lehetne ezt finomítani addig, hogy a vagyon = dollár, illetve a dollárban lévő hit. A dollár áll mindenek felett, majd a FED és annak tulajdonosai. De ami az "átlagembernek" kézzel fogható - szó szerint - az a dollár. Ennek/ebben a hitnek a megőrzése és fenntartása az, ami biztosítja az USA "erejét". Hogy mennyire imádja az emberiség a dollárt. Mennyire isteníti a dollárt az USA cselekedetei által. Bocs, hogy belevau, csak hangosan gondolkodtam...
Nem ertunk egyet. Szerintem nem igy kell nezni. Evi 160-170 mrd $ aranyat termelnek ki, fele megy az iparnak. Osszesen idaig kitermeltek a vilagon Ókor ota kb 7-8000 mrd$ ezt az usa penznyomtatasa az emult 6 evben abszolvalta. Csak az usa. De mint az olaj, az arany foleg a nagytokenek nem a kedvence, nem akarjak magasan latni. Meglatjuk. Kiderul, ha beborul:)
1. manipulált, tudjuk, hogy a piac szent. Ott is hamisítják a paprikát, tejfölt meg, amit csak lehet (évszázadok óta)
2. amíg USA a góré, addig nincs rendben, hogy másoknál is van belőle és ami rosszabb: bányásszák is.
3. változik az emberiség. Rengeteg utánfutós családot látok mifelénk. Jelentése: bár szép házban, vagy lakrészben laknak (nem saját, hanem bérelt), és az autójuk és ruházatuk is hozza a német átlagot továbbá a szósálmédiaportfóliójában lévő fotók is szép nyaralásokról tanúskodnak, költözéskor elég egy nagyobb utánfutót rendelni, mert nem halmoznak anyagi javakat. A mának élnek. Mindek vegyen aranyat? 4. mostanában fűtésre kell a pénz
2008 ban majdnem osszejott, a társadalmi lázadás ellenük. De jött a QE, penzpumpa, MMT, 0 kamatok kora. Pedig tudták, hogy inflációhot vezet. Én Putyinon csodálkozó, hogy lehetett ekkora marha. Most mindent amit ezek oszehoztak az elmúlt 14 évben, azt Putyinal, és az oroszokal vitetik el a balhét. Mint amikor Biden szovegíroi, felolvassatak vele, az új narrativat! Putyin tehet az usa inflációrol! Év vicce volt.
Így igaz. Ha megnézed, akkor láthatod, hogy az indexeket daytradelem. Olykor 1-2-3 órát vagyok pozícióban, esetleg egy-két napot. Közben -ha úgy adódik, akkor longot is felveszek egyazon napon. Másrészt a nagytőke számára sokkal kártékonyabb a magas olajár, mint a tőzsde. A vagyonuk csak kisebb része tőzsdei befektetés. Reáljószág, ingatlan, hitelpapír. Namármost a magas olajár az egész gazdaságot kicsinálja, ingatlan-ár zuhanást (infláció-->kamatemelkedés), reáljószág leértékelődést, és a kihelyezett hitelük visszafizetését veszélyeztetni. Nem beszélve arról, hogy a nagytőke a legjobban attól fél, hogy destabilizálódik a társadalom, és a vagyonkájától megfosztja a 99%. Mert ugye a vagyon, az pusztán egy rendelkezési jog a társadalom felett. Egy puszta előjog, ami attól létezik, hogy elfogadják. Ez igaz minden tulajdonjogra, kiváltképp a pénztőkére. . Más: indexeknek kampó.
Avval megvarom, hogy vége legyen a háborúnak. Veszek aranyreszvenyeket. Barrick, kgc, angloashanti, EQX, vennék majd meg Polyus de, hát most azt nem lehet. :)) Utána tothemoon. Dollár tulertekeltsegen sírva röhögök. Na majd elmulik:)
Én sem csinálok sok mindent. Félreálltam már sok pénzzel és várok a beszállóra. Talán SP 3600 körül szétnézek majd egy rövidebb felpattanásra. NG-t longolom, amikor adódik egy lehetőség. Az arannyal bizonytalan vagyok.
Te korábban azt mondtad, hogy azért nem veszel olajat/aranyat, mert a magas árak ellentétesek az USA birodalmi érdekekkel. De az indexeket mégis shortolod, pedig azoknak az összeomlása még sokkal inkább ellentétes az USA érdekekkel. Nem értem... (De gratulálok a jó call-okhoz.)
Szep ez az ndx , es ma nem voltam shortban. Igaz a mondas,aki dolgozik, annak nincs ideje penzt keresni. A versenyszferaban, minden cegvezeto , cegtulaj,be van sz..va. Nem tudjak mi, de valami nem kosher. Egyszerre van inflacio es ardragulas, es kereslet csokkenes, meg rendeles csokkenes.. 🤣.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen