Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2023. 04. 06. 18:48
Előzmény: #31855  Sehmet
ezekkel a zagyvaságokkal csupán azt próbálod leplezni, hogy halvány gőzöd sincsen arról, hogy hogyan működik Kina, hogy mi motiválja Putyint és mi a valós helyzet ma Ukrajnában.
Törölt felhasználó 2023. 04. 06. 17:57
RangerHU 2023. 04. 06. 17:45
Előzmény: #31895  Sehmet

Igen, mondhatni az aranykor.
Sikeresen tartották fent a magukról alkotott mítoszt, önmaguk és a világ előtt is.
___
Egy faktort még hozzá tennék USA jellemzéséhez, ami a többi fejlett versenytársat(Kína, Japán, EU) nem jellemzi és ebben továbbra is unikális ez pedig a demográfiailag fiatal(abb) társadalom (bevándorlás  hozadéka), mely korfában nem csak  jobb szerkezetet mutat, hanem növekvő népességet is jelent.
Az hogy ez gazdaságilag milyen komparatív előnyöket jelenthet és milyen társadalmi/kultúrális változásokat hoz(het) az a jövő érdekes kérdése lesz.
Csakegyolvaso
Csakegyolvaso 2023. 04. 06. 17:09
Előzmény: #31893  LVN
Strategiai nyugalom: Nincs eu-s penz ,Rezsik emelkedtek, elelmiszer Inflacio 50%-os ,Nato hatara dupla akkorara not oroszprszaggal szemben.Jah es persze Magyarosrzag telejsit a legrosszabbul.Nemtudom van-e meg ennel is lejjebb? xD Meglatjuk.
Sehmet
Sehmet 2023. 04. 06. 17:05
Előzmény: #31894  Törölt felhasználó
ja
Sehmet
Sehmet 2023. 04. 06. 17:05
Előzmény: #31891  RangerHU
Szerintem a Bretton Woods-i rendszer végéig volt a hatalma csúcsán, azóta nem jóindulatú, hanem inkább kizsákmányoló hegemón, de ez nem jelenti azt, hogy rövidesen megszűnik az USA hegemóniáján alapuló unipoláris világrend. Gazdasági pozíciót tekintve továbbra is a világ legnagyobb gazdasága az USA-é, az azonban igaz, hogy százalékarányos részesedése folyamatosan csökken. Ez az "erózió" a Goldman Sachs elemzői szerint 2040-es évekre odáig vezethet, hogy a kínai GAZDASÁG megelőzi az amerikait, ha a kínai ilyen ütemben növekszik, de úgy néz ki, ez ütem azért lassul. Az USA általában végső fogyasztóként jelenik meg a gazdaságban, tehát baromi nagy felvevőpiac, ugyanakkor a termelésben egyre inkább hátra szorul. Továbbá ahogy nő az importáru mennyisége, úgy romlik a kereskedelmi deficit is, amit még a hatalmas katonai kiadások is tetéznek. Amiben az USA továbbra is a legjobb: nominálisan legnagyobb GDP, legnagyobb katonai költségvetés, vezető kulturális hatalom, információs technológiában és innovációban továbbra is az élen jár stb. A negatívumokat elemezve látnunk kell, hogy a dollár mint kulcsvaluta ugyan egyre kisebb szerepet tölt be a világpiacon, de a devizatartalékokban még mindig abszolút többséget élvez a legtöbb országban. A már említett katonai kapacitás hatalmas költségeket emészt fel, továbbá jelentős volt a politikai, gazdasági térvesztés DK-Ázsiában, Közel-Keleten és Afrikában egyaránt. Gyengültek az európai partnerségből fakadó gazdasági előnyök is, megy a terrorizmus elleni harc stb. Az USA hiába nagyon jó a K+F-ben, hiába van meg a vállalkozószellem, strukturális okokból kifolyólag egyszerűen nem képes versenyre kelni az olcsó ázsiai óriásokkal, az USA magas költségszinten termel, hatalmasak a mindenkori kiadások, nő az államadósság, a dollár veszít a korábbi pozícióiból, de ahogyan azt a Goldman Sachs elemzői mondták, húsz éven belül nem fogja elveszíteni a hegemóniáját, és az unipoláris világrend nem alakul át multipolárissá, még a gazdaság helyzete miatt sem.
Törölt felhasználó 2023. 04. 06. 16:35
Aki fegyvert ragad ,fegyver álltak USA terrorszervezet.gyilkos fenevad
RangerHU 2023. 04. 06. 14:31
Előzmény: #31890  Sehmet
Senki nem kéri, h “evidenciákra” reagálj(még ha meg is teszed), elmagyarázz dolgokat(mert csak  Te jártál oskolába), ne adj isten a számtalanszor derogáló hozzászólásokra kelljen válaszolnod, amivel tulajdonképpen felemeled a megszólalókat.
Ez csak egy fórum. 
RangerHU 2023. 04. 06. 14:00
Előzmény: #31885  Sehmet
“ a globális hegemóniát finanszírozni kell. És milyen valutában is van a világ államainak devizatartaléka? Hát USD-ban. ”
——
USA 1946-ban volt hatalma csúcsán, amikor a világ GDP 64% adta egy maga egy háború után, s atommonopóliummal rendelkezett, még ha mai szemmel ez utóbbi potenciál megmosolyogtató.
Ehhez persze kellett egy vh.
Szóval USA azóta “kvázi” hanyatlik, s vele a dollár dominanciája is.
Sehmet
Sehmet 2023. 04. 06. 13:55
Előzmény: #31889  RangerHU
Nekem sincs "ingerenciám" ahhoz, hogy evidenciákat kiegészítsek, geostratérigát (és nem geográfiát, mert az inkább földrajzi fogalom, és az adott aspektusban ugyan bizonyos szempontból lehet egy kis jelentősége, de nem releváns), geopolitkát politikai földrajzot elmagyarázzak, és ex cathedra kinyilatkoztassak valamit, amihez más hozzászólására való reagálás már derogáló, és nem szeretnék senkit sem meggyőzni, mert ezek a topicok nem is alkalmasak erre. Ez az én vitakultúrám ars poeticája. :)
RangerHU 2023. 04. 06. 13:39

Tisztázzuk.
Ezen és más forumon zajló, esetleg kialakuló viták esetében nem szempont számomra, h "megnyerjem" azokat vagy bemutassam mily "szuper" vagyok. Nincs szükségem ebben a formában önigazolásra.
Csak "beszélgetek" és/vagy hozzászólok témákhoz, hangulatom, ingerenciám függvényében, s ha időm is engedi.
Teszem ezt csakis telefonról, ami sokszor(legtöbbször) a tartalmi és formai minőséget negativan befolyásolja. De ezt ez a forum (is) elbirja.
___
Vissza a konkrét hozzászóláshoz.
Nem ellenpontozásként, hanem kiegészítésként írtam.
Törölt felhasználó 2023. 04. 06. 13:38
Előzmény: #31880  RangerHU
A Moszkva már nagyon magányos a tenger mélyén, a kínai haverjai követhetnék.
Törölt felhasználó 2023. 04. 06. 13:33
Előzmény: #31884  Sehmet
1-2 év felfüggesztettet börtönbüntetést szeretne, nem normális. 
duraczell 2023. 04. 06. 13:32
Nem ide tartozik ugyan, de nincs ellentmondás USA esetében az egy Kína elv elismerése és Taiwannal kötött egyezmenye/védelmi együttműködése között? Ezt egyéltalán fel lehet oldani, vagy elég ha mindig épp az odavágó megállapodását húzza elő érdekei szerint?
Sehmet
Sehmet 2023. 04. 06. 13:26
Szerintem hasonlókat írtam, csak nem akartam ennyire belemenni a geopolitika, geostratégiai és biztonságpolitikai részbe és abba sem, hogy Kína nem híve a multilaterális szervezetekben történő részvételnek, inkább bilaterális szinten intéz mindent a "divide et impera" elvek alapján, és azért a jelenlegi, Spratly-szigetek körül kialakult helyzet sem erősíti a kapcsolatait a többi csendes-óceáni országgal, márpedig szövetségesek nélkül nem sokra menne, figyelemmel arra is, hogy a globális hegemóniát finanszírozni kell. És milyen valutában is van a világ államainak devizatartaléka? Hát USD-ban.
Sehmet
Sehmet 2023. 04. 06. 13:20
Előzmény: #31883  Törölt felhasználó
Hogy mijére? :)
Törölt felhasználó 2023. 04. 06. 13:15
Előzmény: #31873  Shortelek
Neked az agyadra ment a háború. 
RangerHU 2023. 04. 06. 12:56
Előzmény: #31877  Törölt felhasználó
RangerHU 2023. 04. 06. 12:53
Pontosítás.“Ugyanakkor Kína geográfia, geopolitikai bekerítettségén erőszakosan tartósan nem fog tudni változtatni, adottság.”

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek