Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
broccoli 2022. 08. 11. 15:43
Előzmény: #19819  Phylaxa
Ukrajna esetében nem teljesen értem, hogy milyen elcsatolásokra gondolsz. Egyébként ezek az ukrán nyelvtörvény főbb intézkedései: „(1). Január 16-án lépett életbe például a szolgáltatói szférára vonatkozó rendelkezés. Ez előírja, hogy az alkalmazottak kötelesek az államnyelven megszólítani a látogatókat, át kell térniük viszont más nyelvre, ha azt az ügyfél kéri. (2). Július 16-án a kulturális szférára vonatkozó normák léptek életbe. Ezek szerint - néhány kitételtől eltekintve - minden kulturális rendezvényt ukrán nyelven kell lebonyolítani. Egyebek mellett az idegen nyelvű színházi előadásokat is le kell fordítani ukránra feliratozással vagy tolmácsolással, az országban kiadott könyvek legalább felének pedig ukrán nyelvűnek kell lennie. (3). Ugyanettől a naptól fogva kell az állami hivatalnokoknak, valamint az ukrán állampolgárságot kérelmezőknek vizsgát tenniük ukrán nyelvből.” Ezek közül melyiket tartod barbár erőszaknak, vagy akár csak méltánytalannak? Azzal tisztában vagy, hogy ez az egész ukrán nyelvkérdés az oroszok 2014-es agressziója után kezdett megjelenni az ukrán közéletben, és alapvetően az Ukrajnában zajló orosz propagandatevékenységet hivatott megakadályozni, nem pedig a magyar nyelvű kisebbség ellen irányul? Egyébként ez mindegy is, az EU befogadta Ukrajna csatlakozási kérelmét, így előbb-utóbb Ukrajnának át kell majd vennie az EU-s joganyagot. Ha a mostani nyelvtörvény szembe menne ezzel (bár szerintem nem), akkor majd módosítanak rajta az ukránok.
Phylaxa 2022. 08. 11. 15:17
Előzmény: #19817  broccoli
Valami nem kerek. A kisebbségek nem betelepültek, hanem elvették őket az anyaországtól. Arról ne is beszéljünk, hogy tisztán "kisebbség" lakta területeket is simán elcsatoltak, akár 1000 év után is. Tehát a nyelvtörvény egy barbár erőszak. Régen valóban a hatalom alapja volt, ma már állítólag demokratikus és emberi  jogok uralkodnak a civilizált társadalmakban. 
taxisnyuszi
taxisnyuszi 2022. 08. 11. 15:02
Előzmény: #19804  hamutarto
🙋‍♂️
broccoli 2022. 08. 11. 14:18
Előzmény: #19816  Phylaxa
Miért kellene visszavonni? Aki az életét egy adott országban akarja leélni, az vegye a fáradságot, és tanulja is meg az ország nyelvét! Az oroszoknak a nyelvrokonság miatt ez nem okozhat sok problémát (Zelenszkij is csak 5 éve tanult meg ukránul), a kárpátaljaiaknak meg szintén a javukra válik. Egyébként én úgy olvastam, hogy az orosz hadsereg által elkövetett barbár cselekedetek nyilvánosságra kerülése óta az Ukrajnában élő oroszok java része önként átállt az ukrán nyelv használatára. Ők oroszként is szeretnének elhatárolódni az orosz hadsereg gaztetteitől.
Phylaxa 2022. 08. 11. 13:50
Előzmény: #19814  broccoli
Apropó! Visszavonták már a nyelvtörtvényt?
vigkrisz 2022. 08. 11. 11:20
Előzmény: #19814  broccoli
jó, hogy említed, a harkivi napló című könyv elolvasása is sok meglepetést okozna az orosz propaganda által agymosott tömegek számára:
Könyv: Harkivi napló (Szergej Geraszimov) (libri.hu)
broccoli 2022. 08. 11. 10:32
Előzmény: #19813  Placi82
Putyinnal nincs értelme megegyezni, mert nem tartja be a szerződéseket és hazudik, mint a vízfolyás. Ukrajnának 5 különböző olyan szerződése van, amelyben Oroszország szavatolja a területi integritását, és az oroszok ezeket mind felrúgták. A republikánusok a demokratákkal együtt szavazták meg az Ukrajnának szánt támogatásokat, nem valószínű, hogy ők nem adnának meg mindent az ukránoknak, ha többségbe kerülnének. Az Ukrajnában élő oroszok nagy része nem szeparatista. Az orosz titkosszolgálat csalódott is volt, amikor nyilvánvalóvá vált a számukra, hogy a fellázítani szánt oroszok az ukrán hatalomhoz lojálisak. A 2022 február előtt elcsatolt ukrán területeken minden polgári- és katonai vezető Orosz állampolgárságú orosz, a helyi oroszok nem kerültek be a vezetésbe (a frontra kihajtott kényszersorozottak közé annál inkább). A Krím már lerohanása előtt is nagyon magas fokú autonómiát élvezett, de ez sem mentette meg az orosz inváziótól, szóval az orosz agresszió ellen nem az autonómia a megoldás. Meg kéne végre érteni, hogy a kisebbségvédelemmel és az autonómiával kapcsolatos hadoválás az csak orosz ürügy az Ukrajna elleni agresszióra, nem pedig a kelet-ukrajnai oroszok valós problémája. A most magyarul is megjelent Harkivi napló című könyvet is egy ukrán állampolgárságú orosz írta, aki az ukrán hatalomhoz lojális, és elborzadva ír arról, hogy micsoda agymosás és uszítás zajlik Oroszországban az ukránok ellen. Értsd meg végre, hogy Putyin alatt Oroszország olyan hellyé vált, ahová még az ukrajnai oroszok sem kívánkoznak!
Placi82 2022. 08. 11. 09:26
Előzmény: #19812  vigkrisz
Koszonom a konyvet, de errol a fickorol nem olvasok propaganda  konyvet . Pedig szeretek olvasni. Most kellene torekedni a megegyezesre, mig az egesz USA a hatamogott all, mert ha a republikanusok gyoznek usaban, akkor ott fog allni egyedul, tamogatasok nelkul, egy kirabolt, szetadositott orszagban. Ezek mar a haboru elott is allamcsodben voltak effektive. 
 A masik pedig mikor ugyanezen rosszul 1994 ben  meghuzott hatarok miatt a koszovoi albanok, autonomiat kaptak, es a NATO tamogatta, a szeparatista torkeveseket, szerbia elleneben. Akkor az 1994 ben rosszul meghuzott hatarok miatt, az orosz kisebbseg szeperatista törekvéseit Ukrajnaban  miert is iteljuk el ??? 2015 ota 7 ev alatt, ezen szepararista torekveskre, nem autonomia volt a valasz, ami korrekt lett volna, hanem a kisebbseg szivatasa, raketazas, bombazas, közmű elzarasok, nyugdíj nem folyositasa ezen teruleteken ,nyelvtorveny, stb....En ezt nem ertem, az albanok, bosnyakok, ugyanezen banasmod mellett tamogatast kaptak, es megoldast, a NATO tol, USA tol itt meg  a tamadast!! Hogy is van ez akkor kerem szepen? Csak jozan ervekkel es logika menten, ha kerhetem. Mert nem ertem, ezt a nagyon durva kettos mercet.
vigkrisz 2022. 08. 11. 08:00
Előzmény: #19810  Placi82
A 2. világháború kapcsán sem hivatkozunk Goebbels és Hitler szavaira és véleményére, ezért nem érvényes az, hogy az oroszok bármilyen megnyilatkozása is érvényes magyarázat lehet a tetteikre.
Egyébként, ha érdekel Zelenszkij élete, akkor egy ukrán újságíró talán többet tud róla, mint a magyar média:
Könyv: Zelenszkij smink nélkül (Szerhij Rudenko) (libri.hu)
Placi82 2022. 08. 10. 23:29
Előzmény: #19791  offshort
Két cerkas zongora duettes beirasodra, úgy felrohogtem, mikor olvastam, hogy kikoptem a sört, nevetés kozben. Vizuális típus vagyok. :) 
Placi82 2022. 08. 10. 23:26
Előzmény: #19786  Istvan78
Gondolsz, amit akarsz.  Annyit talán hogy különbséget kell tenni, azon ukránok között akik már 10 éve németben, vagy Hollandiában, Angliában élve, játsszák a nagy hazafiakat messziről, (vagy esetleg tik-tok tinik) . És 10 éve nem voltak otthon. És azok között akik a gatyajukat is határon hagyva mostanában jöttek át katona koteleskent a család után a bőrünkön érezve, azt, hogy ők nem ezt a lovat akartak. Ukrajnában a Magyarországon a 90 es evekben jellemző rablokapitalista, korruptalvilagi helyzet, állandósult már 30 éve. És a népszolgája a megnyert választási igeretevel ellentétben ezt nem,megszuntette, hanem hatvanyozta. (Ez bonyolultabb annál, hogy kemény baloldali vagy, és az ukrán elnök még viktornak is beszolt, ezért nekik van 100%ban igazuk, és csak baloldali médiából tájékozódsz, ahol az egyetlen hír forrás, vagy az unian, vagy valamely katonai hírügynökség, orosz oldali meg nulla, azaz zéró! A cikkek végén a külföldieknek legalábbis ott van, hogy nem ellenőrzött a hírek,azaz egy az egyben atveszik. (Mondom ezt úgy, hogy én is csak full csak baloldali médiát olvasok, itthon, de zavar is ez a 100% egyoldalusag a háborús hirekben) Szerintem meg ez a nevetseges. Mintha van 2 alkalmazottad, és vita esetén, az egyik véleményét hallgatod meg, és rugod ki a másikat, anélkül, hogy meghallgatnad az ellenérveit.. Bölcsnek, semmiképpen se nevezem az eljárást.  Inkább nevetségesnek. No erről ennyit.
offshort
offshort 2022. 08. 10. 22:25
"Az előző topikot is azért szüneteltette, mert külhonba távozott hosszabb időre, majd ebbe tette be a mocskos kezét és szépen leuralta." 
.
"kakukkfióka effektus! 
ezt több topikban láttuk már :) 
offshort
offshort 2022. 08. 10. 21:48
Előzmény: #19807  hamutarto
már régóta átugrottam a hsz-eit,
logikátlan marhaságokra nem vagyok kiváncsi! 
:)) 
hamutarto 2022. 08. 10. 21:35
Előzmény: #19805  offshort
Tudom, végigkisértem a munkásságt. Az újszülöttnek minden vicc új.
vigkrisz 2022. 08. 10. 21:33
elképzelhető, hogy a pszichológusa kérte meg a pihenésre
offshort
offshort 2022. 08. 10. 21:26
hehehe,
a cizellált semmitmondás, 
az a nagy "érdeme" 
egyébként első nickjén "birkanyiiroo" 
aki évekig "álnicken" bujkált a maga nyitotta DAX topikban!

milyen jellem az ilyen?
hamutarto 2022. 08. 10. 21:20
Előzmény: #19792  emerald
Te valamikór egy értelmes nő voltál, most özvegy asszonyként bedőlsz az ilyen kamu lelépésnek. Több éve olaszba jár a tahógyuszi évente többszőr, ez a menekülési útvonal már réges régen ki volt építve. Az itthoni helyzet kialakulása miatt menekűl (ha menekűl) inkább már nem tudja tovább vállalni a baromságokat , amit itt össze vissza firkálgatott.Az előző topikot is azért szüneteltette, mert külhonba távozott hosszabb időre, majd ebbe tette be a mocskos kezét és szépen leuralta. Ő ezt élvezte és ezt élvezi, egy túlművelt skizo alkat. Cinikus barom. Álgya vigye, nem kár érte!
offshort
offshort 2022. 08. 10. 21:06
Előzmény: #19800  sasa44
-asztrologia
-homeopatia hívőség (más topikból)
-vallás
-isten hívőség
-oltástagadás (más topikból) 
-tudomány tagadás
-jövendőmondás
-ezotéria
-feng-sui

ezen csoportok statisztikailag elég nagy átfedésben vannak az "összeesküvés elméletes" csoportokkal! 
vajon miért nem csodálkozom rajtuk! 
Istvan78 2022. 08. 10. 21:02
Előzmény: #19792  emerald
Itt nem elsősorban a belpolitikai nézetei derültek ki, hanem az oroszbarátsága, ukrán ellenessége, USA ellenessége, EU ellenessége és konteók iránti vonzódása. Ezek egyike se belpolitika.
Istvan78 2022. 08. 10. 21:00
Előzmény: #19799  vigkrisz
Azt mondja, már régebb óta tervezték a kiköltözést, azaz nem az utóbbi időkben felmerült esetleges félelemkeltő változások miatt akart költözni. Neki és/vagy a családjának nem tetszett ez az ország, Orbánostól, NERestől, lassú fejlődéstül. 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek