És osztalékot nem a tavalyi évi eredményből fizetnek, hanem az adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékból. Nagy különbség. És az idei évre könyvelik. Sajnos a kötvényes szerződéseket nem ismerjük, így nem tudjuk, hogy kell-e külön jóváhagyás az osztalékfizetéshez. De szerintem itt nem az osztalék fog sokat hozni a konyhára.
Attól függ, hogy mikor fizet osztalékot. Osztalék mindig az aktuális tulajdonosoknak/részvényeseknek jár. Ha megkeletkeztetik az új részvényeket osztalékfizetésig, szerintem az új tulajdonosoknak is jár. A korábbi Edison elemzésekben, illetve még a legutóbbiban is ez a 36 Ft koruli osztalék volt részvényenként feltüntetve, mint korábban jelzett érték. De megjegyezték, hogy ezeket egyelőre még nem korrigálták.
Júniusnál előbb csodalkoznék, ha lenne Edison elemzés. Addigra letisztulnak a viszonyok. Lehet, hogy rosszkor jött az AH hír, lehet, hogy nem. Holnap eldől. Ebben a háborús hangulatban nem biztos, hogy rossz. Persze jobb lett volna, ha nem ilyen lenne a külső környezet, de a hír mégiscsak pozitív. És az apport is többlépcsős lesz, így később is fent lehet tartani a témát. Nézzük néha a jó oldalát is a dolgoknak. Ahogy a Monty Python mondaná: "Always look on the bright side of life!" :) Ha meg nem bízol a papírban, itt egy másik idézet: "Kimész az ajtón, balra fordulsz és fogsz egy keresztet" :D
Több helyen azt olvastam hogy 36,5 ft osztalékkal számolnak. Ez azt jelenti hogy az újonnan kibocsátott részvényeket nem vették figyelembe. Hozhat olyan szabályt a cég hogy a tavalyi eredmény után fizetendő osztaléknál nem veszi figyelembe az idén zárt körben kibocsátott részvényeket?
Ha hétfőn a cég éves jelentésében 5milliárd feletti nyereség lesz,akkor gyakorlatilag igazuk volt,hogy ér 1236ft-ot,amit ők már 1 éve is mondtak és abban is igazuk lett volna ha marad a rv, szám akkor 30ft felett tudtak volna osztalékot fizetni. Erre itt a fórumon sem nagyon gondoltunk.
Az Edison jelentésétől vsz senki nem lesz okosabb, ott azt mondják, amit várnak tőlük (vagyis amit a cég kifizet) - nem tartom túl függetlennek őket (se a Kalliwoda-t).
Sok a hitel (kötvény)de a cégértéke az AH-nak most kb.562milliárd. 4IG-és és AH-ás szakik annyira értékelik. 4IGben jelenleg van még kp amit nem költött el és jön tőkeemelés 185milliárd és talán még azon kívül is kb.20milliárd. Tehát van még az Albtelecom amit már megvettek és az ONE amit még nem + a tőkeemelések után több mint 200milliárd szabad lóvé és maga az informatikai cég értéke,amit majd a jelentés után tudunk meg,hogy kb.mennyit ér,mert tavalyi számokban még az informatika szerepel + a 4Qben az Invitech. Ha hoznak gyenge 6milliárdos nyerőt akkor 20-25-ös P/En számolva az informatika is ér 120-150milliárdot + a cégben lévő szabad tőke + AH (562milliárd 71,6%-a). Én már ősszel is írtam,hogy kb. 750-800 milliárdot érő céget építenek. (Persze sok a hitel-kötvény amit fizetni kell) Szerintem lesz kb.330millió db részvény május végéig és ha 1-2 év alatt kiderül,hogy "jó a matek" akkor beárazódhat a 800milliárdos érték,persze közben a cég majd növekedik tovább,mert jön a Rheinmetallal a közös cég és jönnek még akvik +ban és jön a műhold is. és persze áprilisban 1 választás,de aki attól félt,szerintem már eladta.
A lehető legrosszabbkor jött ki ez a hír. Ennek ellenére ez a papír lesz talán a legjobb a béten szereplők közül!! Úgy nyár elejére ,ha lenyugszanak a kedélyek, újra lesz talán 1000 Ft.
Erre vártunk és ez is megvan. Gyakorlatilag 71,6%-os tulajdonos lett most a cég az AHban,de 80%-ig növelheti,ami valószínű meg is történik. Albán ALBtelekomot ha jól olvasom még nem apportálta az AHba és még az ONEra várják az engedélyt. . Sokan dobálták,mert januárban várták és persze itt is dolgozott rendesen 1-2 kolléga,hogy AH nem lesz meg és lehet a tőkeemelések sem. Hát AH megvan!!! Jászai már emelt és valószínű,hogy a Rheinmetall is fog.Sok kicsi majd utána ébredezik. Holnap már a vételi oldal lesz az erősebb :D . Egyébként az AH-át most így egyben 562milliárdra értékelik a Telenor 25%-ával együtt. Ha a 2 albán cég sikerülne akkor lehet 80% közelében lenne a cég. Ez több mint gondoltam,mert én 75%-ra tippeltem.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.