A kamatmegállapításra gondolsz? A mai BUBOR 16,69%, szerintem ennyi lesz a 2023/B kamata a következő negyedévben. (a 26-i fordulónap előtti 3. munkanap az ma volt)
Nem csak az alapkamatnál, hanem az illeszkedő DKJ hozamoknál is magasabb volt a BUBOR, pl. a 3M kb júliusban volt utoljára 12% alatt, amikor ennyit mi DKJ-val messze nem tudtunk összelapátolni. Tehát szerintem is a BUBOR "legpiacibb" indikátor kamat. Viszont mi lesz akkor, ha a hitelpiac valamiért lefagy...?
Igazatok van, aug lejáratra a 2023/C a jó. Köszönet casualnak, hogy felhívta a figyelmet, az államkincstár honlapja még nem igazán emberbarát. Jó lenne egy helyen látni a pillanatnyi eladási/vételi hozamokat, lejáratot, kibocsátás dátumát, ne kelljen az állampapír honlapokon is innen-onnan összeszedegetni. Erre idén nyár közepéig nem volt szükség, de most igen, elég nagy a hozam különbség az egyes instrumentumok között.
szerintem itt arra gondolt ezzel a 90-90%-kal, hogy az augusztusi DKJ és a 2023/C árfolyama is e körül van, azaz első blikkre nagyon hasonlóak. Viszont, ami a 2023/C javára billenti a mérleget, az az, hogy ott a végén nem 100%-ot kapsz vissza, hanem 101,5%-ot, mert még van egy kamatfizetés is... Szerintem ez nem volt tiszta neki. nem olyan egyszerű dolog ez a kötvényesdi.
Ha követed a bubor alakulását akkor láthatod, hogy már a 18%-os kamat előtt is magasabb volt, mint a jegybanki alapkamat. Az 5 % kamat emelés csak 2,8 %-ot húzott a 3 hónaposon. Továbbra is fenntartom amíg az infláció magas addig valahogy a pénzt próbálják kiszívni a gazdaságból, mivel a zemberektől nem lehet (NER 0. fő tétele), ezért nagyon más nem marad, mint a bankrendszerből kiszívni a pénzt. Ezért olyan árat kell kínálni, hogy ne érje meg mást csinálni vele pl. sortolni a forintot. Jelenleg ez a kamatszint itt van 18% körül, lehet, hogy 14,5 is elég, de a 13 nem volt elegendő. A bankokban jelenleg 10 ezer milliárd pénz van a számlákon gyakorlatilag kamat mentesen! Természetesen évekig alacsonyan volt tartva a bubor, de akkor a nemzetközi piacon 0 vagy negatív kamatra volt pénz ez egyenlőre megszűnt.
Én nem ajánlok, csak egy példát hoztam arra, hogy azonos lejáratokon is vannak jobb lehetőségek. A 90-90%-ot még mindig nem tudom honnan veszed, olyan mintha nem frissülne nálad.
DKJ0628 12.56%, 0823 12,65%, 1018 13,15% most, ezzel szemben 2023/C 0823 lejárattal 14,09%, szintén kamatadómentesen. Ilyen távra én nem teszek DKJ-ba, de ha valaki mégis, nem értem miért tenné.
két dolog miatt erősödött a forint jelentősen: a 18 százalékos egynapos miatt és azért mert az MVM-nek nem kel a piacon devizát vennie, mert kap az mnb-től a deviza tartalékból. szerintem a héten leállítják a napit.
És mi lenne a forint árfolyamával, ha holnaptól leállnának a 18%-os tenderekkel? szerintem úgy elszállna megint, ahogy két hete... fájdalmas, igen, de szerintem ez még sokáig itt lesz velünk ez a 18%-os eszköz. A BUBOR a likviditásbőség időszakában közel nulla volt sok-sok éven át. De most éppen likviditás-szűkítés van, és még lesz is, és nem nagyon van más választása az mnb-nek mert ezzel a hitelességgel különben jöhet az 500. és a 40%-os infla....
a bubor a 18 százalékos egynapos betéti kamat miatt szállt el, de ezt ugye csak pár napra hirdették meg, másrészt stabilizálódott a forint árfolyama ezért lassan le fogják állítani. sajnos nem találok grafikont, de érzésre a közelmúltban a bubor mértéke az infla alatt volt.
Állampapír
Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.
Ezért tartja még a Templeton is.