Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 03. 19. 16:12
Előzmény: #64316  Törölt felhasználó
Esetleg még ez, bár ez nekem annyira nem jön be, alacsony belmagassága miatt, de a fürdőszobája az jobb (annyi, hogy ez többször is fent van a .com-on, itt talán nagyobb az esély az alkura):
https://ingatlan.com/i-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+1+kerulet/31307491
Vagy ez sem rossz még:
https://ingatlan.com/i-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+1+kerulet/31405693
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 16:10
Előzmény: #64318  CyrusTheGreat
Fura ez nekem is, vagy a többi kerület bérleti árai nőttek fel a XII-höz, vagy itt egyszerűen nem olyan tökösek a kiadók, de alulértékeltnek érzem kicsit bérleti díj szempontjából a kerületet, vagy úgy ált. észak-budát.
Az ötker és a XII számomra szinte összehasonlíthatatlan, de amúgy ott is esetleg "behúznék" vmi jobb utcában lévő lakást elhúzott szájjal.
A margit körútnál csöppet exklúzivabbra gondolnék ennyi pénzért, méretben még esetleg egy kicsit lehet ettől lejjebb menni cserébe.
De épp az előbb telefonáltuk le a párommal, hogy akkor majd teszünk egy visszautasíthatatlan 2015-ös árú ajánlatot a szomszéd garzonra.
Ennek már az az előnye is meglenne, hogy lehetne végre délután későbbi óráiban is napozni.
CyrusTheGreat 2020. 03. 19. 15:53
Előzmény: #64315  Törölt felhasználó
Emlékszem arra a párbeszédre, de, amíg ezt a helyzetet látom, hogy adott esetben kategóriával jobb körülmények között tudok lakni a környéken, ha bérelek - akkor biztosan nem fogom megvenni azon az áron, amin eladni szeretnék. A bérleti díjból és a risk free hozamból kiszámítható a történet, annál lényegesen többet biztosan nem fizetnék, értelmezhetetlen lenne egy 30 éves megtérülést nézni egy lakásra. Úgy gondolom, a bérleti díjnak kellene tartalmaznia a környék exkluzivitását.Őszintén szólva, az V. kerületben nincs ekkora különbség a bérlet díjakból számolt "érték" és a kínálati árak között, mint a XII.-ben (sőt, bizonyos esetekben itt olcsóbb venni, mint bérelni).
- - - - - - -
Ez egy kicsit többért hirdetik, de lehet, hogy odaadják 30-ért:
https://ingatlan.com/ii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+2+kerulet+margit+korut/31130986
Ebben egyébként látok fantáziát és további lehetőséget is, de pied-à-terre-nek elsőrangú, jó közlekedés, közel a belváros, gyereknek is később jó lehet.
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 15:36
Előzmény: törölt hozzászólás

"Korábban sokszor leírtam: egy 2008-hoz hasonló eséshez földindulásnak kell lennie a világban, akár háborúknak is szóval így kívánják az ingatlanár esést. Azt hitték az eccerűek majd hasítanak a bérek nulla munkanélküliség és úgy fog esni a lakásár..."
Ember ti a faéknél is egyszerűbbek vagytok.  Ezek mindig folyamatok, nem arról van szó, hogy ránézel ma a kéglidre és örömködsz, mert nem elett olcsóbb tegnap óta és teleörömködöd a fórumot, ha ma sem esett le a kéglid ára. Egyébként is te nem raknád fel olcsóbban eladásra meg amúgy se raknád fel eladásra, tehát bármilyen árat kitalálhatsz, az igaz lesz. Akár tarthatod 1m / nm2-re is a paneledet, ha nem fogod megméretni a piacon. Lesz legalább 1 ember, de azt mondanám hogy itt a fórumon is van még pár, aki örömmel igazat ad neked, hogy a panel rendes ára 1m / nm2. Na tehát mondhatod utána, hogy ennyire tartják a zemberek, ez a rendes ára. Igaz csak pár lunatic mondja ezt, de mindegy, mert maga a kijelentés igaz :) hiszen nem azt állítod, hogy meg is vennék ennyiért a zemberek, csak hogy ennyire tartják, ami igaz.
Itt az elfogadás 5 fázisán kell keresztül menjél te is, de a piac is egyébként.
Én féláron várom a paneleket, amiket most nézek, 34,9 mihályért szórják 1+2-esek, tény, hogy 1 hónapja csökkentettek 1 mihályt, azóta még egyik eladónak se jutott eszébe tovább csökkenteni, de majd jövő hónapban, mert 2 havonta mennek le 1 mihályt. Szerintem ez a csökkentősdi fel fog gyorsulni idén. 20 milla alatti árra várom ezeket, akár már jövő év második felében. Írd le a szavaimat, hogy vissza lehessen keresni :)
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 15:33
Előzmény: #64315  Törölt felhasználó
De ezek csúszózsalusak, nem igazán panelek.
Akkor inkább NEM! :)
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 15:31
Előzmény: #64314  CyrusTheGreat
Ezt magyaráztam jómúltkor az Attila útnál.
Persze, pl az alagút utcaiban egy magasemeleti, Verecke lépcső pontházak, de semmi lakótelep-szalagház.
jelszó: pied-à-terre
A kiadókat inkább csak a miheztartás végett nézem.
CyrusTheGreat 2020. 03. 19. 15:21
Előzmény: #64312  Törölt felhasználó
Valóban, mea culpa. Megnéztem a kiadókat is, igazándiból olcsóbban laksz teljesen jó lakásban, mintha megvennéd és kiszámítanád a tőkeköltséget, de úgy elég durván, 20-30% között szórnak. XII. kerület, 80-90nm-es eladó/kiadó, hasonló fűtési paraméterekkel.
30M-ig, hogy különösebb akciók legyenek, ahhoz szerintem a hitelezési feltételek drasztikus szigorítása lenne szükséges. Panel is belefér nálad?
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 14:57
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 14:53
Előzmény: #64310  CyrusTheGreat
kiadot irtam.
Eladot amugy 30M ig budan, de abban tul nagy akciok meg valoban nincsenek.
teglaherceg 2020. 03. 19. 14:49
Törölt hozzászólás
CyrusTheGreat 2020. 03. 19. 14:44
Előzmény: #64303  Törölt felhasználó
Miket figyelsz? Én egyelőre azt látom, hogy a konvektoros lakások kezdenek a helyükre kerülni 650-750k-s range-ben, de ezekből még bőven lehet alkudni, szinte mindenhol végig nagybetűvel írják, hogy irányár. 
De egyébként vannak házközponti vagy kombi cirkósok is 850k-900k körül, szóval valóban elkezdődhetett valami - habár bevallom, ezt a régiót nem néztem vagy egy hónapja.
Az élhetetlenné varázsolt ékszerdobozokat meg inkább kihagyom.
Broafka_Ottokar 2020. 03. 19. 14:42
Előzmény: #64308  johai
A forintgyengülés + infláció volt a gazdasági "növekedés" motorja.
johai 2020. 03. 19. 14:40
Igazad van,de akik ezt lehetővé tették azok mik?
Aztán ráadásul csinálnak 350-es forintot,de 5%-os gazdasági növekedés alatt se voltak képesek stabilizálni az árfolyamot.
Az a kérdés hogy idióták,vagy bűnözők?
terelemel 2020. 03. 19. 14:33
Ez van, ebbol kell kihozni a maxot :)
teglaherceg 2020. 03. 19. 14:28
Törölt hozzászólás
Zsolt90 2020. 03. 19. 14:27
akkor nem ugyanazt nézzük o_O.
terelemel 2020. 03. 19. 14:26
Ami most van az semmi. Teljesen naiv azt hinni hogy 1 honap es lassan visszaall minden a regibe. Itt 1 honap mulva meg a legaljan sem leszunk.
Törölt felhasználó 2020. 03. 19. 14:24
Előzmény: #64302  CyrusTheGreat
Ha megnézem a XII/II i.com kiadó lakás hirdetésfigyelőmet ott már egész diszkont árak vannak.
CyrusTheGreat 2020. 03. 19. 14:20
Igen, vállalkozásom van. Egyelőre még nem érint, de egyértelműen fog - ahogy mindenki mást is. Meglátjuk, abból főzünk, ami van.
Én egyébként soha, senkitől nem láttam itt leírva, azt, hogy ilyen áron "szeretett" volna (mintha ez kívánságműsor lenne) lakásárcsökkenést.
Aki valóban célzottan shortolta a lakáspiacot, az szerintem pont nem retteg, mi változna neki? Ha minden visszatér egy hónap alatt a normál kerékvágásba, akkor semmi sem történt, ugyanott van, mint eddig. Ha meg recesszió lesz és úgy shortolt, hogy volt fedezete (azaz ténylegesen felkészült a shortra, nem csak bízott a lakásáresésben pénz nélkül), akkor meg majd vesz egy lakást.
teglaherceg 2020. 03. 19. 14:20
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek