Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
impudent 2020. 03. 18. 21:21
Előzmény: #64196  impudent
Ez a fitesz egy elátkozott populista undorító massza.
Ez a mostani hitelmoratorium is a gazdagokat tamogatja és mivel jól hangzik a paraszt is helyesel.
A becsuletes dolgozó megint nem kap semmit sem a raszorulók nyogdijasok.
Törölt felhasználó 2020. 03. 18. 21:21
Előzmény: #64198  retrész

"Kaphasson könnyítést (ha kér és indokolt),"
Ezt milyen formában kívánnád lebonyolítani? Több tízezer ember rohanja meg a bankokat, munkaügyi központot, kormány hivatalt mindenféle igazolásért és pöcsétért?
Meg a bankfiókban köhögjenek egymásra sok százan amíg órákig várakoznak?
Több tízezer ember veszti el a munkáját nagy hirtelenséggel, lehet százezer is simán.
Egyébként se nagyon érdemes ezt a dolgot túlfeszíteni, mert elkeseredett és vírustól parázó emberek bármire képesek és egy káosz helyzetben a rendőr nem fog téged megvédeni, mert nagyjából csak az tartja vissza a bérlődet, hogy neked menjen, ha ki akarod rakni, hogy fél attól, ha ráhívod a rendőrt. Nade mi van akkor, ha a rendőrségnek a káosszal kell foglalkoznia és a bérlő tudja, hogy hiába hívod őket? Belegondoltál te ebbe?
Lásd egy random utcai lázadást usában, ami azonnal boltok kifosztásával kezdődik, mert tudják hogy tilos de azt is nincs rendőr aki jönne és megakadályozná. A jogrend elég sérülékeny dolog és én nem feszíteném túl a húrt most.
retrész 2020. 03. 18. 21:11
Előzmény: #64192  CyrusTheGreat
Én nem tartom jó ötletnek. Aki hitelt vett fel, annak igenis számolnia kellett azzal, hogy elvesztheti a munkáját, betérdelhet a gazdaság, akármi. Akár hónapokra is. Ha nem tud fizetni, akkor nézzen szembe a következményekkel. Kaphasson könnyítést (ha kér és indokolt), de ahogy írod is, ez a morál zuhanását okozza ebben a formában. Nem lett volna nagy baj ha egy kicsit neveli a népet a kormány és nem adja egyből a támogatást (rendeleti és konkrét pénzbelit sem). Ezzel a legközelebbi válságra sem fognak felkészülni a népek, egyre felelőtlenebbek lesznek.
A gyenge vállalatoknak meg igenis el kellene (kellett volna) már korábban vérezniük. Persze ne most egyszerre az összes pusztuljon, de hosszú távon az a kívánatos, ha csak a nyerők és profitábilisak maradnak talpon. Akár 5% alapkamat mellett is. Ne pedig az első szellő elfújja őket.
Törölt felhasználó 2020. 03. 18. 21:09
Törölt hozzászólás
impudent 2020. 03. 18. 21:06
Előzmény: #64194  CyrusTheGreat
Igen születésétűl fogva ha nem is mindig hülye de egy balek jóhiszemű a jövőre gondoló kihalóban lévő fajta.
impudent 2020. 03. 18. 21:03
Előzmény: #64193  impudent
Miert koll év végéig hitelmoratiumot adi mindenre és mindenkinek ?
Ez megint egy tipikus fiteszes trukk.
Űk a legnagyobb hitelfelvevők
CyrusTheGreat 2020. 03. 18. 21:02
Előzmény: #64193  impudent
szülye az a született hülye?
impudent 2020. 03. 18. 20:58
Előzmény: #64190  retrész
Most mán Én is azt mondom hugy a világ végérvényesen megváltozott.
Aminek nincs hitele az szülye.
Akkor Én szülye vagyok.
Bele koll szarni mindenbe ha disznóként élsz sok ludat győz.
CyrusTheGreat 2020. 03. 18. 20:57
Előzmény: #64190  retrész
Azért ez nagyon nem egy evolúciós kérdés. A törlesztési moratóriumot meghatározott ideig jó ötletnek tartom, azonban nagyon egyértelműen kommunikálni kell, hogy ennek ekkor és ekkor vége és utána megy minden tovább, fizetni muszáj. A track record azonban ebben az országban nem ez, és ez rohadt veszélyes - pontosan azért, mint a vírus: mert fertőző. Ahogy délelőtt is volt róla szó, elég könnyen belátható, mi fog történni, ha szépen a kintlévőségek egyre nagyobb hányada behajthatatlanná válik - mindegy, hogy valós alapja (fizetésképtelenség) van vagy sem (egyszerűen azt mondja, hogy nem, mert a hitelt sem kell törleszteni)...
CyrusTheGreat 2020. 03. 18. 20:53
Előzmény: #64189  Törölt felhasználó
Azért nem lehet ennyire "komplex" gondolkodást elvárni az emberektől. :-) Ezt csak így lehet megoldani, kötelezően érvénnyel mindenkire. Nem reális, hogy eleve csökkentett létszámmal működő banki kapacitás mellett még végigvigyél egy olyan folyamatot, amely lehetővé tenné az opt-outot, a banknak is így a legjobb.
Nagyon kíváncsi vagyok erre az egész mizériára, de szépen kijönnek azok a jelenségek, amelyek egy járványt kísérnek, egyelőre még az összefogás és az empátia nem jött össze. A legjobban tényleg az érdekel, hogy mennyire volt erős a gazdaság, mert az összeomlás elég gyorsan megy.
retrész 2020. 03. 18. 20:51
Előzmény: #64188  CyrusTheGreat
A feleségemnek hónapok óta mondom, hogy vegyünk fel egy tonna hitelt... ilyen világban nem látok más választást lassan. Ha ilyen hülyék vagyunk hogy csupa olyan kormányokat választunk aki nem hagyja az evolúciót érvényesülni, akkor ne csodálkozzunk hogy egyre életképtelenebb egyedeket kell a csöcsünkön tartanunk. Kevés ember mer sarkára állni azzal, hogy hagyjuk veszni a hülyéket, mert jót tenne a génállománynak. Ha ezeket hagynánk elhullani, az hosszú távon mindenkinek jó lenne, meggondolnák jobban az emberek hogy mi fontos (iPhone, BMW, repcsis nyaralás és társai, vagy tartalékolás, oktatás, egészség). Legyen valamicske szociális háló, de azért ez túlzás.
Törölt felhasználó 2020. 03. 18. 20:49
Előzmény: #64188  CyrusTheGreat

Az a gond, hogy a sötét fejű nem veszi figyelembe azt, hogy most egy egyszerű rendszert kellett kialakítani. amihez nem kell 3 millió embernek bemenni a bankfiókba. Igen, beleesik a milliárdos is, akinek semmi szüksége a moratóriumra, de kit érdekel? Inkább ez, mint mindenféle nyakatekert szabály meg igazolás, hogy csak bankfiókban lehessen elintézni. Nem is értem, hogy aki ilyesmiben gondolkodik az hol él? Egy kő alatt?
Esetleg valami kontrollált formájú lemondást lehetett volna, mondjuk telefonon jelzem, hogy fizetném tovább a hitelt a mostani feltételekkel, de az is terhelné a telefon központokat rendesen.
CyrusTheGreat 2020. 03. 18. 20:39
Lehet, hogy egy kicsit OFF-TOPIC, de valamennyire ide kívánkozik - a kommenteket érdemes olvasgatni:
https://kiszamolo.hu/mnb-hiteltorlesztesi-moratorium/#comments
Szépen előjönnek a morális következményei a dolognak, jó látni, hogy ez azért a legtöbb embernél (Facebookon is) előjön. Érdekes lesz ez az egész, a legkíváncsibb arra leszek, hogy még hány iparág áll a földbe egy-két hét szünetet követően, milyen erős talapzatot sikerült felhúzni a EQ-vel és a nulla kamatokkal.
impudent 2020. 03. 18. 20:25
Előzmény: #64186  retrész
Nyiss egy kocsmát !
Az mindig jó az unokáknak jól tejel.
Azzal meg ne foglalkozz hugy hanyan patkolnak el májzsugorban lényeg az unokáknak legyen
retrész 2020. 03. 18. 20:19
Előzmény: törölt hozzászólás
Jaja, és lesz ez még rosszabb is szerintem :)
Ezért nem jó ötlet árfolyamnyereség miatt részvényeket/ETF-eket tartani. De ingatlan sem árfolyamnyereség miatt veszünk... Ha meg valaki ilyen céllal fektet be, annak tudnia kell 10-20 évet is kiseggelni ha muszáj. Nekem erre már nincs időm, ez max fiataloknak jó, minimum 20 évvel nyugdíj előtt. Inkább örüljenek, hogy olcsóbban tudnak újravenni. Az ilyenek úgy cost-average play-t nyomnak (ami persze marhaság, de az emberekbe beoltották hogy az milyen konzervatív és okos megközelítés már...)
lctlct 2020. 03. 18. 20:17
Előzmény: #64182  retrész
Én azt tapasztaltam aki le tud rakni 3 havi bérleti díjat (2 hó óvadék plusz első hó előre) azzal már nincs gond, sem a fizetéssel, sem a viselkedésével.Ez egy mérce, inkább várok...
teglaherceg 2020. 03. 18. 20:09
Törölt hozzászólás
retrész 2020. 03. 18. 20:08
Előzmény: #64174  dioc
Több kosaram van tőzsdén, többféle stratégiáról.
Kérdésedből ítélve részvényvásárlás beszállásról és befektetőként tartásról kérdezel, ugye? Egyfajta Buy&Hold stratégiáról.
Abban van egy kritérium listám amin főleg fundamentális adatokra szűrök (finviz.com és társai). Ezeket félévente megvizsgálom, újrasúlyozom. Emellett minimális technikai elemzést is nézek, de már megtanultam hogy ne vigyem túlzásba. Ebben a kosaramban jellemzően 2-10 részvény szokott lenni, főként közepes méretű cégek. A kritériumokat tanfolyamokon tanultam + olvastam Ben Graham + Warren papa dolgait hogy ők miket figyelnek, és ebből mixeltem a saját checkpoint-jaimat.
De emellett más kosaraim is vannak. A mostani időszak inkább a durva volatilitás miatt érdekes (VIX > 80!). Befektetni sok időre kell, aljat vadászni meg a mamák és papák szoktak, ezért az ilyen kérdésekre hogy meddig érdemes kivárni, nem tudok és nem is akarok válaszolni.
Nagy általánosságban addig van szar a piacon, amíg a VIX határidők backwardation-ben vannak. De ilyen magas szinteken erről még korai beszélni.
retrész 2020. 03. 18. 20:01
Előzmény: törölt hozzászólás
Igen, írtad már. Én sajnos nem ismerem azt a környéket, és egyfajta Peter Lynch -i hozzáállással csak azt vettem, amit ismertem :) Be is jött, több hullámban/többször is.
Nálam is így volt, nagyon ritka volt az üresen állás. Utoljára 4 éve volt egy, pont az évvégi (karácsonyi) időszakban ment el a bérlőm az egyikből. Na ott volt egyszer 10 napom...
Sőt "negatív" üresen állásom volt inkább, többször is volt hogy nem töltötte ki a bérlő a szerződés szerinti minumum időt. És bár a szerződésem ilyenkor a kaució elvesztését írja, de jófejként csak fél/egy hónapot szoktam levonni (miután kiköltözött, kulcsátadáskor számolok el mindig). És ebből összejött pár "negatív üresen állás", mert másnapra már jött az új ember.
[Mivel jó viszont ápolok a bérlőimmel, általában belemennek hogy az utolsó hónapban már hirdetek/mutatom a lakást, cserébe adok nekik pár apró kedvezményt. Ezért szokott már a kiköltözés másnapján jönni az új bérlő. Sokszor még az se várják meg hogy kitakarítsak, ők takarítanak. Ezért szoktam az új bérlőnek adni +2-5 napot ingyen, attól függ mennyit kell takarítani/festeni.]
fizetési gond nálam se jellemző, persze az évek alatt volt már párszor. De fontos a kommunikáció, még sohasem volt ebből veszteségem (kopp-kopp). Volt akinek felmondtam, volt akinek hiteleztem, volt akivel magánkölcsön szerződést kötöttem, volt akiben simán csak megbíztam. De mindig, mindig (!) (tudom, ezen most páran gúnyolódni fognak itt a fórumban), mindig visszajött az ideiglenes bevétel kiesés. Sőt, utána még emelni is tudtam néha a kaución.
Most is csak két lakásnál "várok" gondot, persze lehet máshol is ha nagyon elhúzódik a recesszió. A túlnyomó részük rendben lesz szerintem. Ha nem - hát istenem, 10 évente belefér :)
teglaherceg 2020. 03. 18. 19:57
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek