Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 09. 21. 15:03

Interactive Brokers   

Sziasztok,

Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)

köszi,

eF
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
GyuriIBKR 2026. 07. 26. 18:25
ziasztok! Van köztetek olyan, aki az Interactive Brokersnél tartja a Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF-et (ISIN: IE00BM8R0J59, ticker: QYLE), és már kapott rá havi kifizetést? Magyar adóilletőségű befektetőként az érdekelne, hogy:
  • vont-e le az IBKR vagy az ETF bármilyen forrásadót a kifizetésből;
  • a bruttó vagy a nettó összeg érkezett a számlára;
  • illetve az IBKR Tax Statementben hogyan jelenik meg ez a kifizetés.
Ha valakinek van személyes tapasztalata ezzel az ETF-fel, nagyon megköszönném, ha megosztaná. Köszönöm!
calvados 2026. 07. 15. 08:30
utolért engem is a késedelmes oszti fizetés!
Erstéből még év elején traszferált BÉT-n jegyzett eur papir után nem kaptam meg az osztalékot. Reklmacióra foghegyről válaszolva összesen 5 hét késéssel teljesítettek végül!
Ami felháborító h az eredeti értéknappal került lenyönyvelésre és riportokba! Nyilván kamatot nem fizettek erre az időszakra.
_kt_ 2026. 07. 04. 20:24
Előzmény: #3558  spartacus85

Az hogy mit jelentenek le a NAV felé nem befolyásolja, hogy adóköteles-e a bevételed vagy sem. Ez a lejelentés csak neked segítség az adóbevallás elkészítése során, hogy már be van írva. Attól, hogy valami nincs vagy nem jól van a NAV felé lejelentve, nem mentesül az utána fizetendő adó alól, és egyedül a Te felelősséged az, hogy az általad leadott bevallásban minden adóköteles jövedelmed helyesen szerepeljen.

Természetesen mindettől függetlenül az OECD CRS-e, az EU DAC-ja, az Egyesült Államok FACTA-ja, és még néhány nemzetközi egyezmény lehetővé teszi, hogy NAV hozzáférjen a rád vonatkozó vagyoni és jövedelmi információkhoz minden olyan országban, ahol pénzt mernél tartani. Ugyan lehet abban reménykedni, hogy kicsi számlamérettel nem fognak utánad nyúlni, de a digitalizáció és az AI minden egyes nappal alacsonyabbra rakja azt a küszöböt, ahol már megéri nekik lépni.

Szerintem érdemes máshol keresni az alphat, és a tisztesen megkeresett pénzeden tisztesen befizetni az adót.
spartacus85 2026. 07. 04. 19:56
Előzmény: #3557  lo5o_
De akkor ez azt is jelenti, hogy akár el is lehetne hallgatni a bevételt, nem? Nem mintha meg merném kockáztatni. Azért szeretnék nyugodtan aludni. Persze az ajtót nem törnék rám, de bármikor kaphatnék egy levelet, hogy kiválasztottak ellenőrzésre.
lo5o_ 2026. 07. 04. 11:22
Előzmény: #3556  spartacus85
AZ IB automatikusan nem küld semmit a NAVnak, mióta az írekhez tartozunk. Viszont az éves bevalláshoz kapni fogsz egy kimutatást, amiben minden szükséges infó benne van.
spartacus85 2026. 07. 04. 07:34
Előzmény: #3548  spartacus85
Erre valaki?
bpp 2026. 07. 03. 09:11
A RICHTER osztalek valakinek jova lett mar irva? meg csak PO statuszban van, 06.11-en volt a pay date.
Gabor76 2026. 07. 02. 21:47
Előzmény: #3553  Legyen
Az összevont IBKR számlakimutatásomban (két TBSZ számla) az OTP osztalék mind a Po (accrual), mind a Re (reversal) könyveléssel szerepel.Tehát:
  • Po: az OTP osztalék felhalmozása megjelent
  • Re: ugyanazon a napon az accrual vissza is lett fordítva
Ez azt jelenti, hogy az IBKR rendszere szerint az osztalékot kifizetettnek kellene tekinteni.A gond: a Cash Reportban nincs OTP osztalék jóváírás, és a cash egyenleg sem nőtt meg.
A Po és Re könyvelések megtörténtek, de a tényleges cash payout nem jelent meg június 30‑ig.Összefoglalva: az OTP osztalék accrualja felépült és lezárult, de a cash kifizetés hiányzik a kimutatásból, ezért vizsgálatot kértem az IBKR-től.
Legyen 2026. 07. 02. 20:22
Előzmény: #3552  Gabor76
Kösz! Letöltöttem a júniusi kivonatot, most csak a HUF egyenleget néztem meg, ott nálam az OTP osztalék rendben van RE szerepel, és a Cash is egyezik, a Richter viszont továbbra sincs jóváírva, de még nem is vonta ki a rendszer a várakozó listából, PO kóddal szerepel.
Gabor76 2026. 07. 02. 19:52
Előzmény: #3550  Legyen
Az OTP-s és a külföldi osztalékcsúszások miatt mindenkinek javasolt a havi kimutatások manuális ellenőrzése. Ne csak a szummát és a grafikonokat nézzétek, az ördög a részletekben van!
Az ellenőrzés lépései (Activity Statement -> Havi kivonat):
1. Osztalék elhatárolás ellenőrzése:
Keresd a "Change in Dividend Accruals" szekciót. Ha a fizetés napján (Pay Date) az összeg mellett Re (Reversal) kód szerepel, az azt jelenti, hogy a rendszer levonta a tételt a várakozó listáról.
2. Készpénz egyenleg egyeztetése (A kritikus pont):
Lépj a "Cash Report" (Készpénzjelentés) szekcióhoz az adott devizában (HUF, USD, EUR stb.).
- USA / Külföldi részvényeknél: Keresd a Dividends (vagy Post kódos) sort és a Withholding Tax (forrásadó) levonást. A kettő különbségének meg kell jelennie a kp egyenlegben. (USA papíroknál a fizetés napjához képest 1-3 munkanapos csúszás normális).
- Belföldi (pl. OTP) részvényeknél: Nézd meg a számla nyitó készpénzét (Starting Cash), add hozzá a havi nettó mozgásokat (Net Activity: kereskedések, díjak, átutalások), és ellenőrizd, hogy az így kapott összeg megegyezik-e a záró készpénzzel (Ending Cash).
Ha a "Change in Dividend Accruals" szekcióból eltűnt a pénz, de a "Cash Report"-ban vagy a matematikai egyenlegben nem látod a növekményt, a rendszer "elnyelte" a tranzakciót. Ebben az esetben azonnal nyiss support ticketet!
Gabor76 2026. 07. 02. 19:42
Előzmény: #3550  Legyen
Figyelem, OTP részvényesek!
Érdemes alaposan átnéznie a júniusi Activity Statement-et mindenkinek, akinek OTP (HU0000061726) papírja van Interactive Brokersnél (akár TBSZ-en is).Nálam komoly elszámolási hiba jelentkezett a június 1-jei osztalékfizetéssel kapcsolatban, két különböző TBSZ számlán is:
  • A probléma: A rendszer június 1-jével a "Dividend Accruals" (Osztalék elhatárolások) sorról sikeresen levonta/kivezette a nettó osztalék összegét (Re kóddal), viszont a Cash Report szerint a készpénz egyenlegre nem írták jóvá.
  • Az osztalék összege egyszerűen eltűnt a két fázis között: a követelés megszűnt, de a számlán nem jelent meg a kp.
A Supportnál már bent van a hivatalos panasz és az audit kérelem. Javaslom, hogy ellenőrizzétek a júniusi számlatörténetet (Starting Cash + Net Activity vs. Ending Cash), mert könnyen lehet, hogy rendszerszintű IBKR hibáról van szó az OTP vállalati esemény lekönyvelése során!
Legyen 2026. 07. 02. 18:54
Előzmény: #3549  Gabor76
Indíts egy reklamációt, bár lehet, hogy előbb-utóbb anélkül is jóváírnák. Tavaly is jóval később írták jóvá. Nekem idén az OTP osztalékot viszonylag hamar, pár napon belül jóváírták, de a Richterét még nem, pedig annak a kifizetése is megtörtént már 06.11-én. Én arra indítottam, de eddig nem válaszoltak, és tavaly sem amikor reklamáltam, hanem egyszer csak jóváírták. Nem tudom, hogy ez csak a magyar osztalékokkal van így, vagy a többivel is, mert akkor így teljesen megbízhatatlan a rendszerük.
Gabor76 2026. 07. 02. 17:31
Előzmény: #3545  Nasdaq01
Sziasztok! Ma július 2.-van. Az OTP osztalékot az IBKR még nem irta jóvá. TBSZ számlára vettem az OTP részvényeimet. IBKR-nél valakinek már jóváirták az OTP osztalékát?
Köszönöm a választ!
spartacus85 2026. 07. 02. 15:36
Azt tudja esetleg valaki, hogy az IBKR küld-e automatikusan jelentést a nav-nak az adott év műveleteiről? Esetleges kamatról, osztalékról, vagy árfolyamnyereségről? A chatgpt szerint küld, de pl. árfolyamnyereséget nem, hanem csak a bruttó bevételt küldi meg (tehát ha adtál el valamit).
_kt_ 2026. 06. 17. 17:46
Előzmény: #3546  Villa
Az a gyanúm, hogy a letétkezelőjük, a Raiffeisen International AG szokott ülni az osztalékon. Nekem is hónapokig kell veszekedni a magyar osztalékokkal kapcsolatban az ügyfélszolgálattal, de soha nem kértek semmilyen adatot, nálam "technikai probléma" volt az ok. Indítsatok egy formális panaszbejelentést az ügyfélszolgálaton, és ha nem kaptok számotokra megfelelő megoldást, akkor az FSPO-nál, az ír pénzügyi ombudsmannál tudtok bejelentést tenni.
Villa 2026. 06. 17. 17:36
Előzmény: #3545  Nasdaq01
Mindenképpen reklamálj! Tavaly több hónapos huzavona után tudtam csak kisajtolni belőlük. Állítólag hiányzott néhány személyes adat. Maguktól viszont nem jutott eszükbe ezt bekérni. Idén már nem volt gond, június 5-én írták jóvá cash-ben.
Nasdaq01 2026. 06. 16. 14:07
Sziasztok. Már 16.-a van. Nektek sem jött még meg az OTP osztalék? 
Freeshark 2026. 06. 05. 16:33
Előzmény: #3543  mauf
Még nem.
mauf 2026. 06. 05. 14:12
OTP osztalékot jóváírták már valakinek?
calvados 2026. 06. 02. 14:44
tavaly téma volt: csupán 1 nappal később írta jóvá IBKR, mint erste az eur osztalékot.
Username001 2026. 05. 30. 14:38
Előzmény: #3540  lo5o_
Köszi szépen az infót!

Topik gazda

felix6
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek