Topiknyitó: Portfolio 2010. 04. 02. 08:49

Ázsia: mérsékelt optimizmus  

Ugrás a cikkhez
Mérsékelt optimizmus és zömében enyhe pozitív elmozdulások jellemezték az ázsiai börzéken a kereskedés irányát. Jót tett a hangulatnak a tegnapi jó amerikai foglalkoztatottsági adat és az amerikai indexek erősödése is. A főbb indexek közül az 1...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 06:53
#5320
Nem vagyok extrem bearish sem, attol fuggetlenul, hogy van nehany shortom poziciom...
egyebkent nem varok 70-90%-os esest,de azt tudom, hogyha esetleg jonne egy 30-40%-os eses az amcsi piacok akkor sem lennenek extrem olcsok a rv-k inkabb csak vissza kozelitenenek az atlaghoz...

Egyebkent ez is 1 velemeny, meg akkor is ha nehany dolgot mashogy latok...

link
Törölt felhasználó 2017. 02. 01. 06:48
Előzmény: #5317  tberki
#5319
Szia,

Igazabol nem csak a Hyundai de a KIA-t is figyelgetem...
Mindket ceg szerintem szepen terjeszkedik az Azsiai es Amerikai regioban...
Az autoszektorbn nem vagyok tul bullish, mert: 1.a gazdasagi ciklus vege fele jarunk,
2. masik ok pedig olyan cegek mint Tesla, Google es Apple is szeretnenek ebbe a szektorba megjelenni es elobb-utobb meg fognak...
az pedig nem fog segiteni a regi nagy kedvenc markaknak....

Az autoszektorban te lennel ott, en csak a regiokat es a piaci szegmenseket figyelgetem ill. a gazdasagi ciklust...
tberki 2017. 02. 01. 06:00
Előzmény: #5297  pomperj
#5318
No ezt most olvasom eloszor, teva a listamon van.
tberki 2017. 02. 01. 05:58
Előzmény: #5312  Törölt felhasználó
#5317
A hyundai-t tobbszor irtad mar, mit latsz benne? En teljesen elhibazottnam erzem tulajdonosi szemmel a strategiat, az autok a presztizsukhoz kepest tularazottak, a hyundai sajat hajtaslancai europai szemmel gyengek, es megis folyamatosan csokken a nyereseg, nehany ev alatt harmadolodott.
McDee 2017. 02. 01. 05:23
Előzmény: #5294  upgrayeddAKS
#5316
Engem nem zavar. Nem a vágyak határozzák meg az árfolyamokat. :)

A közelmúlt eseményei eredményeként az osztalékhozam 4%-ig emelkedett, ami megközelíti ATH-t. Talán valamikor áprilisban emelnek az osztalékon. Valamennyi szerintem lesz, látván a korábbi tempót és p/o-t, stb. Így aztán úgy vélem, hogy a nyilvánosságra került információk kiváltotta saját erőből elérhető árfolyamesés döntő részén túl vagyunk. A piac most emészt. Teljes piaci korrekcióval persze együtt megy, ha és amikor lesz ilyen.
eurocent 2017. 02. 01. 00:04
Előzmény: #5082  kozi723
#5315
Februártól érdemes lehet figyelő listára rakni SPWR-t. Minden nagyobb leszúrásnál megfontolandó a vétel. Elvileg május-júniusig meg lesz az alja.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 31. 23:44
Előzmény: #5298  benevez
#5314
"A helyzet elég borzalmas SDRL-ben, de még így sem panaszkodhatok. "

Szima lizzel vagy tolászosz lizzel? :)

Viccet félretéve: néhány 10 ezer kínai jöhetne még igazán Mo.-ra, mondjuk sajna nem a vagyonosabbak jönnek. Kis mértékben azért terjesztik a vállalkozó szemléletet így is - persze nem sok szegmensben. Amúgy egy Kínából induló gazdasági válság most (is) nagyon benne van a levegőben, épp csak bízok eléggé az ottani komcsi párt ügyességében, kozmetikázásában, stb. A yüannal elég jól el tudtak lavírozgatni, ami másfél éve trendszerűen gyengül (most épp kezd beindulni egy kis erősödő mini-trend), így meg fogok engedni magamnak magasabb részvényhányadot is, ha nem is tartósan magasat. Te mekkora részvény-aránnyal dolgozol? Amúgy a 22% hozam jónak számít, gratula. Én kis híján a 10%-ból is kiestem, de a bankok felhúztak pár tizedet. Ha meg súlyozom az ingatlanok hozamával, akkor bőven 10% alatt vagyok :)
De több lábon kell állni, no meg az érték-növekedést amúgy sem számoltam ingatlan esetén bele, mert csak pontatlanul lehetne, úgy meg minek? :) Ja, és ez a WLL... nagyon kockázatos, de a lényeg a nyerő. Grat. Ahhoz képest, hogy mid-cap, jó kis vola van benne. Én egy small cap és/vagy egy mid cap csomagot mindig tartok, ez nagyon jó megtérüléseket hoz, (ha nem bénázom el, mint a SDRL-t) csak nem szabad belőle pár ezer dolcsinál többet venni. Azok voltak amúgy a szép idők, amikor fika papírok ugrottak pár hét alatt 30-60%-ot, mert ebből sokat meg lehetett fogni. De ma már nehéz ezeket időben elkapni, legalábbis nekem. Ezért is láttam be, hogy váltani kell, át kell alakítani a stratégiát. A MABcure-ral, Loudeye-jal, stb. inkább csak szerencsém volt, hogy időben értesültem az amcsi spekák lufifújásairól. Tőlük nem nehéz jobbnak lenni egy-egy deal erejéig, legalábbis amíg elég agilis az ember :)
Az igazat megvallva az ilyen spekuláció még mindig vonz, (pl. LAC is ilyen) de amit leginkább perspektivikusnak tartok, az a kickstarter ill. a startup téma. Egy-egy small cap céggel jókat lehet kaszálni, de egy időben elkapott startup még jobb. 2015-ben akartam beszállni ilyenbe, de sajnos nem jött össze, azóta is néha rá-ránézek az adott cégre meg hogy van-e valami "friss hús" a piacon, amiben látok perspektívát. IPO előtt elcsípni egyet jó volna, de nem véletlen, hogy annyira nehéz :) (A rossz ötleteknek utána sem járok, csak a jó termékeket nézem meg. Mármint ami szerintem az.)
Amúgy elképesztően egyszerű ötletekből is lesznek életképes startupok, pl. a Rendi. Az Uber-t másolták le, csak takarítással :)
hellforceone 2017. 01. 31. 23:15
Előzmény: #5312  Törölt felhasználó
#5313
Köszönöm válaszod! Igen, most, hogy írtad, beugrott, hogy az ingatlanos cégekben benne vagy. Egyébként pár nappal ezelőtt a CNBC-n éppen az XHB etf-et emlegették, hogy jó lehetőség lehet, akkor eszembe is jutott a te kommented. Nem szükséges minden pozidat megadni, csak kiváncsi voltam, hogy mely ágazatok érdekelnek még, mert legtöbbször a nemesfémekről olvasok tőled. Ja, amúgy nekem is van egy Dow short pozim is, ETF formájában, úgymond a biztonság kedvéért... lassan érnie kellene egy korrekciónak.
Törölt felhasználó 2017. 01. 31. 23:00
Előzmény: #5307  hellforceone
#5312
Szia,

Korabban irtam rola (talan 1 hete v. 10 napja) hogy az usa piacan a lakasepitessel kapcsolatos szektorban 2 cegbol vasaroltam tobb szamlara...(NVR es LEN)...
Van TUR etf-em amit hetfon ill. par hete is vettem tobb szamlara, van TRY-om USD,EUR-val szemben is...
Van mar jo ideje buzaban, kukoricaban, BTC-ben poziciok, hosszabb tavra es momentum alapon...
Adom (short sell) Dow-t, Nasdaq100-at, es XLU-t (bar ezen jelenleg vesztesegem van)...
Van UNG longom amin vesztesegem van...
USD-t adom NOK,GBP-vel szemben...
Vannak ugye az uranium banyaszcegekbe, arany ill. ezust banyaszattal foglalkozo cegekben reszesedeseim, rovid (momentum alapon) ill. hosszabb tavra...
Hyundai-t vennek de turelmesen varok a megfelelo alkalomra...
Nezegetem az egeszsegugyi szektort,de meg nem talalom megfelelonek a belepest...

Talan holnap vagy holnap utan megirom az osszes ceget amiben pozim van, de meg kell neznem a szamlakat mert fejbol nem mindig jut eszembe az osszes pozicio...
kurkuma 2017. 01. 31. 22:07
Előzmény: #5303  felcsorgok
#5311
Egy esetleges felvásárlás milyen hatással lehet a SDRL árfolyamára? Én két ilyen esetett láttam eddig, akkor legalábbis ugrottak az árfolyamok 40-50%-ot azonnal.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 31. 21:59
Előzmény: #5308  Tibi0002
#5310
Persze, én értékelem is a jó szándékot. 5%-os "bevetést" még nem tartok soknak, nagy kockázatnak. Mondjuk annyi, hogy én ezt most bankonként értem, ami elég meredeknek hangzik :)
30% fölé még összesen sem mennék, még ha minden bank 0,1 BVPS-en forog, akkor sem - sőt pláne akkor, mert akkor is igyekszem cherry picking-elni. Trump tata meg majd eldönti, meddig rémisztgeti a piacokat :) Egy 18 EUR alatti DB-ot szívesen látnék a napokban...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 31. 21:54
Előzmény: #5305  felcsorgok
#5309
Persze nem egyszerű a dolog, de valójában én ezt rizikó-csökkentési technikának tartom, mert eddig 5%-ot más szektornak is engedtem :)
Alapvetően máshol látom a bankpapírok buktatóit (nem is magában a pü.-i szektorban).
A LB-t amúgy megmentették volna, de a vezetői hibájából végül elkéstek vele (ettől még persze az eredmény számít, és nem a szándék).
De tény, hogy korábban nem volt ennyire "jó" a bankszektor biztonsága. Ma már a CET-1, bázel 3 stb. figyelése miatt valamivel jobb a helyzet, persze egy "tele vagyunk ... állampapírokkal, amin x %-ot buktunk" még mindig befigyelhet, ami brutális kockázat még mindig, de amikor ezt már beárazta a piac, az ideig-óráig ad némi biztonságot. 100% tuti persze nincs még így sem. Inkább a "menekülési érték" ad némi támpontot worst-case scenario esetén. (De nem törekszem W.B. és a többi babérjaira, csak igyekszem alkalmazkodni az aktuális piaci "trendekhez"... lehet, hogy 2 év múlva azt fogom mondani, hogy nem szabad ezt tovább folytatni. Egyébként részben a kockázatok csökkentése miatt szoktam realizálni a profitot, amikor ilyen-olyan fordulós szintek jönnek.)
Tibi0002 2017. 01. 31. 21:49
Előzmény: #5306  upgrayeddAKS
#5308
Ha a befektetett tőkém 90, 95%-a elúszott, és akkor indul a mentés, olyan nyomott árfolyamon, az nálam már olyan, mintha a teljes összeget buktam volna. :) Te tudod, csak felhívtam a figyelmet az esetleges laikus olvasónak, hogy ez a veszély fennáll.
hellforceone 2017. 01. 31. 21:40
Előzmény: #5300  Törölt felhasználó
#5307
Szia Vuk, te milyen agazatokba fektetsz meg egyebkent. Ugy ertem, altalaban a nemesfemekkel kapcsolatban olvasok toled, mostanaban egyre tobbet az uranrol is, de ezek elegge kockazatos (bar jo esetben nagyon szep hozammal kecsegteto befektetesek), kicsit "kamikaze" jellegu befektetesek is tudnak lenni, nagyon esznel kell lenni. Melyek azok az agazatok, amibe meg fektetsz ezeken kivul es nem annyira hektikusak, mint ezek tudnak lenni?
Es, hogy ne csak kerdezzek :) En jelenleg olajcegben vagyok, europai bank etfben, Nikeban (egy jo ideje oldalazgat, bar nem kizart meg egy zako, akkor meg vennek hozza, de szerintem hosszu tavon jok a kilatasok), Newmont a banyaszokbol, Deutsche Post, valamint nemet ingatlanos cegben, es magyar piacon Richter. Szoval eleg sok teruletet probalok felolelni, de inkabb probalok olyan papirokat venni, ahol a viszonylag nyugodt alvas is biztositott :). Ja, es persze mas is irhat, ha szeretne megosztani otleteit. Koszonom valaszotok!
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 31. 21:36
Előzmény: #5304  Tibi0002
#5306
Persze, de a felszámolás* és a "rv-esnek rossz" bankmentés között még mindig van különbség, nem is beszélve arról, amikor a management komoly lobbierővel bír (ez mondjuk inkább olyan balkáni országokat érint, mint Mo., de volt már rá példa az USÁ-ban is). Nem mintha nem lehetne más cégeknek jó lobbijuk (van is), de a bankoknál ez általánosabb, erősebb a lobbi, stb.
*felszámoláshoz megj.: bár balkáni országokban van csak elsősorban rizikó abban, hogy a felszámoló kijátssza a céges vagyont, azért itt is van különbség a cégek között. Pl. nem mindegy, hogy tele van forgalomképes ingatlanokkal (bankok, vagyonkezelők egy része, stb.), vagy tele van nehezen eladható, netán speciális "vassal". A sok spéci gép, a járművek, stb. értéke nagyon viszonylagos, még egy logisztikai parkban levő raktárépület is jobb menekülési értékkel bír általában.
felcsorgok
felcsorgok 2017. 01. 31. 21:25
Előzmény: #5302  upgrayeddAKS
#5305
Jelenleg 2 szektor irányába van "nagy" kitettségem (értsd a részvényarányon belül nagy, nem a tőkémhez képest), az egyik az olaj, a másik a pénzügyi szektor, szóval van néhány bankban is érdekeltségem. :)

Mondjuk a Lehman Brothers-t vagy a brit Barrings Bank-ot nem mentették meg anno. Tény, hogy annyira nem röpködnek általában a hírek a bankcsődökről, ez alól mondjuk kivétel volt 2008/2009, mert akkor ahogy emlékszem elég sok kisebb amcsi bank szűnt meg.

Nem is olyan rég, amikor az olaszokat temették, vettem egy kis csomagot Unicreditből, aztán meglátjuk majd jó lesz az örököseknek. :)
Tibi0002 2017. 01. 31. 21:19
Előzmény: #5302  upgrayeddAKS
#5304
Van egy rossz hírem. A bankmentés gyakran úgy történhet, hogy miután sokat, akár 90%-ot esett, leszállítják az alaptőkét, aztán újra emelik, vagyis az agyonnyomott árfolyam közelében történik az új jegyzés. Tehát a DB-nél - ha valami gáz lett volna vele - is előfordulhatott volna az, hogy leesik 1 euróra, aztán ott tőkét emelnek benne. Akkor én a 10 €-n vásárolt csomagommal úgy szívtam volna, mint aki 50 €-n vette korábban. :)
felcsorgok
felcsorgok 2017. 01. 31. 21:18
Előzmény: #5300  Törölt felhasználó
#5303
Köszi, de nem kereskedési céllal vettem, és a bővítés sem az lenne, hanem hosszú távú befektetés(minden gond nélkül tudom tartani 5-10 évig vagy akár tovább is).
Persze a hosszú távhoz az sem árt, ha a cég nem megy csődbe, amit most újra el kezdett a piac árazni. :)
Én szeretek egyedi részvényeket keresni, és érték alapon kiválasztani, és azzal is tisztában vagyok, hogy 0 is lehet az értékük, pont erre van kitalálva a diverzifikáció.

Nekem eddig nagyon kevés kivételtől eltekintve bejött a cost avareging a részvénypiacon, szóval nem értek veled egyet, persze az is tény, hogy nincs még évtizedes tapasztalat mögöttem, a tőzsdével nagyjából 2008 óta foglalkozom, de évekig csak megfigyelő voltam, éles kereskedés nélkül. Az utóbbi pár évben sem vittem egyébként túlzásba, havi 1-2 vásárlást/eladást szoktam végrehajtani. :)

Abban egyetértek, hogy hulló késbe általában nem életbiztosítás beleállni, még valószínűleg alszok néhányat a bővítésre, plusz a Q4-es jelentés is csak Feb 23-án fog kijönni, addig még van majdnem egy hónap értékelni a helyzetet.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 31. 21:14
Előzmény: #5299  felcsorgok
#5302
Tavaly óta kísérletezek azzal a rendszerrel (és egyre inkább megerősítést nyer), hogy csak a bankok esetében mehetek el a tőke 5%-ig, mert olyan igen ritkán fordul elő, hogy egy bankot hagynak csődbe menni. A "fractional reserve system" óriási előnye a befektetők szempontjából, hogy egy bankcsőd dominó-hatással fenyeget, ezért úgyis megmentik (bármit is nyilatkoznak róla a "fejesek"). Normál cégeknél meg a gazdaság velejárója a végelszámolás, stb. kockázata. "Megrugdosott" bankokat ezért jóval inkább érdemes venni, mint "megrugdosott" cégeket a reálszférából. (Szégyen, hogy erre csak tavaly jöttem rá, de jobb későn, mint soha.) Arra azonban oda kell figyelni a bankoknál, hogy a credit rating ne legyen túl rossz. CB, DB ilyen téren elég jó jelölt, és az olaszok közt is van pár tűrhető kockázatú, bár a Bloomberg, stb. nagyon "temeti" még mindig az olaszokat. (A B.-gel még nincs tapasztalatom azt illetően, hogy jó kontraindikátor-e, bár a logika azt diktálja, hogy jónak kell lennie...) :)
Tibi0002 2017. 01. 31. 21:08
Előzmény: #5300  Törölt felhasználó
#5301
Felcsorgok elsősorban value investinggel foglalkozik.
Amiket itt írtál, az inkább a technikai elemzéshez valóak, és nem a value investinghez. Amikor leírod a kereskedés szót, jön a reflex gondolatom, hogy mi nem kereskedünk, hanem befektetünk. Olyan papírokat keresünk, amelyek számviteli alapon megfelelő megtérülést adhatnak, és a befektetett tőke is viszonylagos biztonságban van. Cost averaginget Buffett és Schloss is alkalmazott, és Graham is ajánlotta a könyvében.

A seadrillhez hasonló esetek a stratégia jellegéből adódóan nem kerülhetőek el teljes mértékben. Nem kellemes, de sokkal több sikerélmény jut 1-1 ilyenre, így a jelentősége halvány.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek