május 23. | 11:08
#1

Warren Buffett írja...  

#1: "A derivátumok pénzügyi tömegpusztító fegyverek."
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
augusztus 09. | 19:29
előzmény: #224  daxlisgyuszi
#225
#113: "Ha megéred az én koromat de közben senki sem gondol rád jó szívvel, akkor tökmindegy, hogy mekkora a bankszámlád, az életed egy csődtömeg."
augusztus 03. | 11:07
előzmény: #223  daxlisgyuszi
#224
#112: "Nincs iPhone-om. Van egy iPad-em, melyet kaptam valakitől."

))
július 14. | 23:02
előzmény: #221  daxlisgyuszi
#223
#111: "A Wall Street az egyetlen hely, melyet Rolls-Royce-ban érkező emberek keresnek fel, hogy tanácsot kérjenek olyanoktól, akik metróval utaztak oda."

))
július 14. | 22:36
előzmény: #210  daxlisgyuszi
#222
JÓ ötlet amúgy....
ideális kirándulás Omahába...beutazom közben fél USA -t. :-))
hát igen...a két öreg együtt 190 évesek..nem semmi ez sem.
július 14. | 21:16
előzmény: #219  daxlisgyuszi
#221
#110: "Egyetlen befektetés, mely egy bizonyos kamatlábnyi profitot hoz és ezáltal növekszik, mindent egybevéve sokkal többet hoz az adófizető befektető konyhájára, mint ezzel megegyezően kamatozó befektetések egymást követő sora."
július 12. | 23:27
előzmény: #214  daxlisgyuszi
#220
:-)))

Pompinak igaza van, ez a cég halálra van ítélve... :-))))
július 12. | 18:47
előzmény: #218  daxlisgyuszi
#219
#109: "Időről-időre a pénzpiacok és a realitás külön utakat járnak."
július 12. | 16:07
előzmény: #217  daxlisgyuszi
#218
#108: "Gazdaságunknak jól fog menni a sora. De nem minden évben, minden héten vagy pláne nem minden nap. Ha ezt nem hiszi, jobb ha távol tartja magát a részvényektől. Pedig a dolog egyszerű. Végül is a termelékenységünk évről-évre növekszik, hosszú távon ezért pozitív összegű játékkal van dolgunk. A "befektetőt" csupán a túl magas díjak tehetik tönkre, vagy pedig a kísérletezés, hogy kicselezze a piacot."
július 12. | 15:40
előzmény: #216  daxlisgyuszi
#217
#107: "Akkor ébredtem csak rá, hogy a technikai analízis nem működik, amikor egyszer fejre állítottam a chartot, de ekkor sem kaptam a korábbitól eltérő választ."

))
július 12. | 11:56
előzmény: #215  daxlisgyuszi
#216
#106: "Vállalatigazgatók a kelleténél gyakrabban hagynak figyelmen kívül egy elemi igazságot: akvizícióknál a felkínált részvények belső értéke (intrinsic value) ne legyen magasabb, mint a megvenni kívánt üzlet(rész) belső értéke."
július 12. | 11:35
előzmény: #212  daxlisgyuszi
#215
#105: "Csupán azért ne hagyjon ki egy ma kínálkozó alkalmat, mert esetleg úgy gondolja, hogy holnap még ennél is jobb alkalom fog kínálkozni."
július 12. | 10:37
#214
"kis" Berkshire, hetes: link :)
július 12. | 10:17
előzmény: #205  daxlisgyuszi
#213
Az a jó WB aforizmáiban, hogy többnyire nem akarja az adott gondolatot minden aspektusában agyonmagyarázni, hanem rábízza az olvasóra-hallgatóra, hogy elvégezze magában a szükséges ütköztetéseket/kiegészítéseket, majd saját maga vonja le a következtetéseket... remek pedagógiai módszer!
július 12. | 10:03
előzmény: #211  daxlisgyuszi
#212
#104: "Némi pénzt veszíteni a befektetősdi folyamán elkerülhetetlen, és semmi sem képes ezt megakadályozni."
július 12. | 09:55
előzmény: #208  daxlisgyuszi
#211
#103: "(Adott szektorba tartozó) periferiális vállalatok, melyeket nyomott áron lehet megvásárolni, érdekesek lehetnek rövidebb spekulációra, de hosszú távú elképzelések megvalósítására már nem alkalmasak. Végül is a házastárs kiválasztásánál is más szempontok fontosak, mint futó kapcsolatok esetében."
július 12. | 09:41
előzmény: #209  BudFox
#210
Igen. És te voltál már omahai dzsemborin? Ha nem, addig menj el, amíg még teheted (legalábbis a klasszikus felállásban). :)
július 12. | 09:36
előzmény: #205  daxlisgyuszi
#209
köszönjük Gyuszi...még írjál ilyeneket :))

A Warren -es filmet megnézted már ? .-)
július 12. | 09:28
előzmény: #207  daxlisgyuszi
#208
#102: "Abban biztosak lehetnek, hogy a jövőben (is) több hibát elkövetek majd a vásárlásaim folyamán. Bobby Bare egyik country nótájában van egy sor, ami egészen pontosan érzékelteti a szituációt: "Még sohasem feküdtem le csúnya nővel, de már sokszor ébredtem ilyen mellett."

))
július 12. | 09:22
előzmény: #202  daxlisgyuszi
#207
#101: "A kamatlábak úgy hatnak a pénzügyi eszközökre, mint a gravitáció az anyagra. Minél magasabb a kamatláb, annál jobban ránehezedik az instrumentumokra. Ez azzal magyarázható, hogy a hozam mértéke, melyet a befektetőknek mindenfajta befektetésnél mérlegelniük kell, közvetlenül a (prémium minőségű) kockázatmentes államkötvények kamatlábának mértékéhez van kötve."
július 11. | 19:42
előzmény: #205  daxlisgyuszi
#206
Aki nem hiszi.... Az keressen magának orákulumot, lehetőleg többet, egyiküknek - inkább - utóbb úgyis igaza lesz, csak legyen elég margin... :-)))

Köszönet az idézetekért... :-)))
július 11. | 19:36
előzmény: #202  daxlisgyuszi
#205
Véleményem szerint, ha egy mai 16-25 év közötti, "jóeszű" fiatal alaposan és többször is elolvassa WB itt közzétett (első) száz gondolatát, akkor felettébb hasznos eszközt kap a kezébe a (jövőbeni) pénzügyeinek hatékony és jövedelmező kezeléséhez.

Lássuk még egyszer, egymás után a 100 idézetet:

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

#1: "A derivátumok pénzügyi tömegpusztító fegyverek."

#2: "Mi továbbra is minden politikai és gazdasági prognózist ignorálni fogunk. Sok üzletember és befektető fizet meg drágán az ilyen jellegű figyelemelterelésekért."

#3: "Úgy gondolom, hogy a recesszió befejeződésének legfontosabb előfeltétele - egész egyszerűen szólva - az amerikai kapitalizmus újjászületése."

#4: "Elégséges mennyiségű bennfentes információ és egymillió dollár birtokában Önnek jó esélye van arra, hogy 1 éven belül tönkremenjen."

#5: "Nagyszerű befektetési lehetőség adódik, amikor egy remek vállalat különösen nagy, de megoldható problémával szembesül."

#6: "Kockázatok akkor keletkeznek, amikor az ember nem tudja mit csinál."

#7: "Az üzleti világban a visszapillantó tükörben mindig tisztábban látni mint a szélvédőn keresztül."

#8: "Ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjunk 100 métert úszni, jobb sodrásirányban haladni, mint a technikát csiszolgatni."

#9: "Mindent egybevéve sokkal jobban járunk ha elkerüljük a sárkányokat, mintsem hogy legyőzzük őket."

#10: "Ha éppen egy olyan csónakban ülne, amelyikbe folyamatosan víz szivárog a lékeken keresztül, feltehetően hatékonyabb, ha a lékek tömködése helyett átül egy másik csónakba."

#11: "Startupokkal mi nem foglalkozunk."

#12: "A makrogazdasági prognózisok 10 centet sem érnek."

#13: "A mai befektető nem a tegnapi növekedésből profitál."

#14: "Berkshire olyankor vásárol, amikor a lemmingek az ellenkező irányba szaladnak."

#15: "Önnek nincs szüksége arra, hogy zseni legyen. A befektetés nem olyan tevékenység, ahol a 160-as IQ-val rendelkező jobb eredményt ér el, mint akinek csak 130 van. Az a lényeg, hogy ésszerűen cselekedjék."

#16: "A mobiltelefon-üzletbe való beszállásról lemaradtam, mivel a mobiltelefónia kívül esik a kompetenciámon."

#17: "Nem bonyolódhatom kismillió ügyletbe. Ez a befektetési szakma "Noé bárkája"-szerű változata volna... a végén egy egész állatkertre kellene felügyelnem. Csupán néhány dologba szeretek jelentős mennyiségű pénzt fektetni."

#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."

#19: "A diverzifikáció védelmet jelenthet, amikor az ember nem tudja mit csinál. Azok számára akik tudják mit csinálnak, nem sok értelme van."

#20: "Nincs véleményem arról, merre megy a jövőben az arany, de egyet biztosan mondhatok Önöknek: semmi mást nem fog közben csinálni, mint Önöket bámulni, miközben a Coca-Cola - amint azt tudják - pénzt fog termelni, mint ahogy a Wells Fargo is sok pénzt fog termelni. Sokkal jobb, ha van egy libám, amelyik rendszeresen tojik, mintha volna egy olyan libám aki csak ott ül és közben biztosítási, tárolási meg egyéb más költségeket legel."

#21: "Ha pókerezés közben még húsz perc elteltével sem tudja, ki a balek, akkor Ön az."

#22: "Vegyünk például engem. Véletlenül van némi tehetségem a befektetéshez. De hogy ezt a tehetségemet tudom-e használni, teljességgel attól a társadalomtól függ, amelyikbe beleszülettem. Egy vadász-halász törzsbe születve a talentumom meglehetősen haszontalan lett volna. Nem tudok gyorsan futni, erősnek sem vagyok mondható. Vélhetően hamar egy vadállat vacsorájaként végeztem volna."

#23: "Miért kellene ingatlanokat vásárolnom, amikor a tőzsdei üzletelés ennyire egyszerű?"

#24: "Egyet mondhatok Önöknek: a lehető legrosszabb befektetési forma a készpénz. Mindenki arról beszél, hogy a 'készpénz a király' meg ehhez hasonlókat. De míg a készpénz idővel elértéktelenedik, addig a jó tőzsdei cégek értéke az idő előrehaladtával egyre csak nő."

#25: "Véleményem szerint a legnagyobb hiba, melyet a tőzsdén kereskedve elkövethet valaki, hogyha az aktuális gazdasági hírek alapján ad vagy vesz."

#26: "A befektetéseknél nem azon van a hangsúly, hogy helyes becslést adjunk arra vonatkozólag, hogy egy cég vagy üzlet(ág) mennyire változtatja meg a társadalmat ill. mekkorát növekedhet a későbbiekben, hanem azon, hogy helyesen mérjük fel egy bizonyos cég versenyelőnyét, illetve ezen versenyelőny fenntarthatóságát."

#27: "Az 1990-es évek közepén vásároltam egy Dexter Shoe nevű céget, melyért 400 millió dollárt fizettem. Ezzel egy időben eladtam 400 millió dollárnyi Berkshire részvényemet, melyek ma feltehetően 400 milliárdot érnének. Sok buta döntésem volt. Ez a játék része."

#28: "A részvények nem tudják, hogy az Ön tulajdonában vannak. Ha Ön mégis érezne valamit irántuk, érzései viszonzatlanok maradnak. A részvényeknek fogalmuk sincs, Ön mennyit fizetett értük. Az embernek ne legyen emocionális kötődése a részvényeihez."

#29: "Az ember soha ne akarja mindkét lábával egyszerre tesztelni, milyen mély a folyó."

#30: "Emberek, akiknek ma sok készpénzük van, biztonságban érzik magukat, pedig nem kellene nekik. Rémisztően hosszútávú befektetés mellett kötelezik el magukat, mely gyakorlatilag semmit sem fog hozni nekik, viszont egészen biztos, hogy veszíteni fog az értékéből."

#31: "Még ha nem is volt mindig sima az út, a gazdasági berendezkedésünk az idők folyamán kifejezetten jól működött. Oly sok emberi potenciált szabadított fel mint semelyik másik rendszer, és ez a jövőben is így lesz. A legszebb napok még előttünk állnak."

#32: "Soha ne fektessen olyan cégbe, melyet nem ért."

#33: "Egy cég belső értéke egyértelműen definiálható: ez annak a pénznek a jelenértéke, mely a cégből az élettartama végéig kivehető. A belső érték számítása viszont már nem ilyen egyszerű. Ahogy a definícióból is látható, a belső érték inkább egy becsült szám semmint egy pontos összeg, melyet ráadásul korrigálni kell, mihelyt a kamatláb és a várható cashflow változik."

#34: "Ragaszkodom ahhoz, hogy minden nap sok időt tölthessek azzal, hogy egyszerűen csak ülök és gondolkodom. Az üzleti világban ez meglehetősen rendkívülinek számít. Olvasok és gondolkodom. Aztán még többet olvasok és még többet gondolkodom... és így kevesebb impulzív döntést hozok mint a legtöbben a szakmában. Azért teszek így, mert tetszik ez a fajta élet."

#35: "Egy részvénypiacra készített prognózis semmit sem közöl arról, hogy merre haladnak tovább a részvények, viszont sokkal többet árul el arról a személyről, aki a prognózist jegyzi."

#36: “240 éven át szörnyű tévedés volt Amerika ellen fogadni, és ez most sem tűnik jó ötletnek. Az amerikai kereskedelem és innováció aranytojást tojó lúdja egyre több és egyre nagyobb tojásokat fog tojni."

#37: "Valamely okból kifolyólag az emberek inkább az árfolyam mint az érték alapján tájékozódnak. Olyasmit csinálni, amihez ugyan nem ért az ember, vagy valaki múlt héten éppen sikert ért el vele, nem működik. A legbutább indok azzal a felkiáltással részvényt vásárolni, hogy az árfolyama éppen emelkedőben van."

#38: "Egy ló, aki tízig tud számolni, figyelemreméltó ló, de nem figyelemreméltó matematikus."

#39: "A siker gyakran jár együtt némi tétlenséggel. A legtöbb befektető nem képes ellenállni a kísértésnek, hogy folyton-folyvást kereskedjen."

#40: "Nem akarok 2m magas akadályokat átugrani. Inkább 30cm-es akadályokat keresek, melyeken könnyedén átléphetek."

#41: A kérdést, hogy hogyan legyünk gazdagok, könnyű megválaszolni. Vásárolj 1 dollárt, de 50 centnél ne adj érte többet."

#42: "Drága öltönyöket szoktam vásárolni... de rajtam valahogy olcsón állnak."

#43: "Cégek problémái olyanok mint a csótányok a konyhában... soha nem járnak egyedül."

#44: "Vonakodva bár, de feladtam azt az elképzelésemet, hogy halálom után is menedzseljem a cég portfólióját... és ezzel az a reményem is tovatűnni látszik, hogy új értelmet adjak a "thinking outside the box" mondásnak."

#45: "Hiba egy árfolyam mozgását napról-napra figyelemmel kísérni. Nincs jelentősége."

#46: "Ha jól megy az üzlet, a részvényár előbb-utóbb követni fogja."

#47: "Választási év van... az elnökjelöltek szüntelenül az ország problémáiról beszélnek (melyeket - of course - csakis ők lesznek képesek megoldani). Ilyen paráztatás mellett sok amerikai úgy véli, hogy a gyermekei már nem lesznek képesek olyan színvonalon élni, mint most ők maguk. Ez teljesen hibás felfogás: a mostanában született amerikai csecsemők lesznek az eddigi legszerencsésebb évjárat az ország történelmében." /2016. május/

#48: "Mindig tudtam, hogy gazdag leszek. Nem hinném, hogy valaha egyetlen percig is kételkedtem volna ebben."

#49: "Kölcsönzött pénz a leggyakoribb oka annak, hogy okos emberek csődbe jutnak."

#50: "Bizonyos fokig Ön a pénz segítségével egy érdekes területre merészkedhet. Mindez nem változtat azon, hogy hányan szeretik az embert és hogy rendben van-e az egészsége."

#51: "A legnagyobb magánvagyonok ebben az országban nem 50 vagy még több vállalatot tartalmazó portfóliók által keletkeztek, hanem úgy, hogy valaki rálelt egy csodás cégre."

#52: "Nincs bűntudatom a pénz miatt. Az én felfogásomban a pénz egy hatalmas halom papírcédula, melyeket szolgáltatásokra cserélhetek. Cédulák, melyeket szükség esetén beválthatok. Ha akarnám, alkalmazhatnék 10.000 embert, akik egész álló nap képeket festenek rólam, életem végéig. Még a GDP is emelkedne ezáltal. Viszont a termék, melyet létrehoznak, semmiféle haszonnal nem járna, ugyanakkor 10.000 embert elvonnék attól, hogy kutassa az AIDS ellenszerét, tanítson vagy betegeket gondozzon. Így hát nem kezdek ilyesmibe. Nem használok sokat ezekből a cédulákból. Semmi anyagira nem vágyom különösebben. És egyszer - ha a feleségem és én már eltávoztunk - az összes ilyen cédulámat eladományozom."

#53: "Shortolással nem fog tudni nagy pénzt keresni, mivel a nagy kockázat miatt nem tud majd nagy összeggel beszállni."

#54: "Ha vannak olyan részei a játéknak melyeket nem ismerünk, akkor abban a játékban nem veszünk részt."

#55: (gazdasági prognózisokról) "Miért vesztegessünk időt olyasmire, amit úgysem tudhatunk? Az emberek folyton ezt teszik, de vajon miért?"

#56: "Számunkra az a legjobb, ha egy remek vállalat átmenetileg meginog. Ha már a műtőben fekszik, akkor jövünk mi."

#57: "A 'tőzsdeguruk' az Önök fülét akarják teletömni, nem pedig az Önök pénztárcáját."

#58: "Egyszerű dolgokat agyonbonyolítani szinte már emberi tulajdonságnak tűnik számomra."

#59: "Ne béreljen részvényeket. Legyen tulajdonosa egy vállalkozásnak."

#60: A tőzsdei siker nem függ az intelligenciahányados mértékétől. Átlagos intelligencia is elegendő, már amennyiben képes uralkodni valaki az érzelmein; a tőzsdén az érzelmek okozzák a legtöbb bonyodalmat az emberek számára."

#61: "A holnapi nap mindig bizonytalan, de emiatt ne hagyják magukat elbizonytalanítani. Egész életem folyamán folyton azokkal a rémisztő problémákkal ijesztgettek minket politikusok és szakértők, melyek épp előttünk állnak. Mégis hatszor jobban megy ma az országnak mint születésem idején. A crash-próféták a legfontosabb faktort nem veszik figyelembe: az emberi potenciál még messze nincs kimerülve, és a gazdasági rendszerünk - mely ezt a potenciált kibontakozni hagyja - továbbra is hatékony és egészséges... a rendszeres jelleggel fellépő zavarok és visszaesések ellenére is."

#62 (Berkshire 'befektetői stratégiájá'-ról): "Mi a tétlenséget okos viselkedésnek tartjuk."

#63: "Ne vegye túl komolyan az éves jelentést. Inkább az utolsó 4-5 év átlagát figyelje."

#64: "Amit a bölcsek az elején tesznek, ugyanazt teszik végül a tökfejek is."

#65: "Diverzifikálás által esetleg megőrizhető egy vagyon, de a vagyon megteremtéséhez tőkekoncentráció szükséges."

#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."

#67: "Fontosabb, hogy egy kínálkozó alkalomra nemet tudjunk mondani, mint igent."

#68: "Emberek, akik az adott vállalat értékével összefüggésben nem álló okok miatt vásárolnak részvényeket, vélhetően hasonló okok miatt fogják eladni a részesedésüket. Tevékenységük hatására ugrásszerű árfolyammozgásokat láthatunk, melyeknek semmi közük a vállalat tulajdonképpeni üzletmenetéhez."

#69: "Mi (Berkshire) azért tudunk labdába rúgni, mivel azt valljuk, hogy a tőzsde olyan újraelosztó-központként működik, ahol az aktívak pénze a türelmesekhez vándorol."

#70: "Továbbra is lesznek buborékok, de többnyire nem abban a formában mint korábban."

#71: "Ha gödörbe kerül az ember, a legfontosabb amit tehet, hogy abbahagyja az ásást."

#72: (bitcoin-ról) "Csak egy káprázat; tartsd magad távol tőle."

#73: (shortolásról)... "Sokat beszéltünk róla (mármint Munger és Buffett). Legalább 100 shortjelöltünk volt, melyek közül kb. 95 be is igazolódott, de nem hinném, hogy egy lyukas garast is kereshettünk volna rajtuk ha belevágunk... túl nehéz ügy ez ahhoz."

#74: (longolásról)... "Ez az egész longolósdi úgy áll, hogy ha tudod, hogy beletrafáltál, akkor csak veszed tovább az esésben, és ahogy esik, annál jobban szereted a szitut... és épp ez az amit shortokkal nem tudsz megtenni."

#75: "A különbség a sikeres és az igazán sikeres emberek között annyiban áll, hogy az igazán sikeres emberek szinte mindenre nemet mondanak."

#76: "Ha választanom kell, akkor nem fogok alvás helyett trédelni egy kis extra profit reményében."

#77: "Nos, úgy gondolom, hogy a legnagyobb tévedés, ha valaki nem tanulja meg elég korán, hogy hogyan kell megtakarítani. Mivel a megtakarítás egy szokás. Aztán a másik, a meggazdagodás. Viszonylag könnyű apránként jómódúvá válni. Ellenben meglehetősen nehéz dolog gyorsan meggazdagodni."

#78: "Rengeteget tévedek... és még fogok is. Ez a játék része. Arra kell csupán ügyelnem, hogy a jó döntéseim többségben legyenek a rossz döntéseimmel szemben."

#79: "Meg kell tudnom indokolni a tévedéseimet. Ehhez az kell, hogy csak olyat tegyek, amit értek is."

#80: (futballról)... "Ha a középszer uralkodik és a haveri kör ül a vezetőségben, akkor bízvást mondhatjuk, hogy nem ez a legjobb módja annak, hogy a csapat feljusson a felső ligába. Ha a tréner 11 vacak játékost küld pályára, gyorsan elküldik. A vezetőséget viszont soha nem küldik el pusztán azért, mert gyenge az ügyvezető. Ez az oka, hogy ezen a területen nincs öntisztulás, mint ahogy más szakmák esetében az természetes volna."

#81: "Egy csapat számára sokkal fontosabb az elsőrangú személyi állomány, semmint függelmi organigramokat készíteni arról, hogy ki kinek tartozik beszámolási kötelezettséggel."

#82: "Ha nálunk alacsonyabb embereket alkalmazunk, akkor törpék vállalkozása leszünk. Viszont ha nálunk magasabbakat, akkor meg óriásoké."

#83: "Ne vásároljon részvényeket ha úgy gondolja, hogy egy gyors lefolyású 50%-os árfolyamcsökkenés túlzottan megviselné Önt."

#84: "Sosem arra hajtok, hogy pénzt csináljak a tőzsdén. Mindig úgy vásárolok, mintha a következő nap a tőzsde bezárna, és majd csak 5 év múlva nyitna ki újra."

#85: "Amikor a 'befektetők' igyekeznek a megfelelő időpontot elkapni a vételeikhez, az nagyon hasznos a brókereiknek, de nekik maguknak már nem."

#86: "Minél inkább esnek az árak, annál jobb annak a befektetőnek, aki ismeri az adott instrumentumot. Az árfolyamesésnek én mindig örülök."

#87: "Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."

#88: "A legnagyobb befektetési sikereket azok jegyzik, akik szerencse vagy ész alapján olyan cégre bukkannak, melynek a forgalma és nyeresége éveken át intenzívebben nő mint a szektortársaié."

#89: "Intensity is the price of excellence."
lefordíthatatlan... :))
3 lehetséges variáns:
- "Eltökéltség a kiválóság ára."- "Koncentráció a kiválóság ára."- "Éberség a kiválóság ára."
Maradjunk annyiban (és talán így nem tévedünk túl nagyot), hogy: "Intenzitás a kiválóság ára."

#90: “Még csak fontolóra sem vettem soha, hogy akár 1 db Amazon részvényt is vásároljak... túl buta voltam ahhoz, hogy felfogjam, éppen mi megy végbe ott.“

#91: (Berkshire kapcsán) “Ha ma éjjel meghalnék, úgy vélem másnap a részvény kilőne felfelé.“

#92: "Az aranyat Afrikában vagy valahol máshol bányásszák. Utána beolvasztják, ásnak egy másik gödröt, abba beleteszik, majd fizetnek egy csomó embert, hogy onnantól kezdve őrizzék. Az egésznek semmi haszna. Ha valaki a Marsról figyelné mindezt, biztosan vakarná a fejét, hogy mi is akar ez lenni."

#93: "Ne annyit takarítson meg, amennyi a kiadásai után megmarad, hanem annyi legyen a kiadása, amennyi a megtakarítása után megmarad."

#94: (egy előadás közben)... "...rögtön hozzá kell tennem, hogy a saját pénzemmel éppen úgy bánok, ahogy azt mindig ajánlom is: Amit tanácsolok, lényegében megegyezik azokkal a vagyonkezelési elvekkel, melyeket a végrendeletembe is belefoglaltam. A vagyonkezelési tanácsom nem is lehetne ennél egyszerűbb: Fektesse vagyona 10%-át rövidlejáratú államkötvényekbe, 90%-át pedig valamely nagyon kedvező díjú S&P500 indexkövető alapba... részemről a Vanguard-ot ajánlom. Úgy vélem, hogy a hozam így hosszú távon magasabb lesz mint a legtöbb "befektető" esetében - legyen az nyugdíjalap, intézményi befektető vagy akár magánszemély -, akik drága menedzsereket alkalmaznak."

#95: (Berkshire jövőbeli kilátásairól) "A jövőbeli nyereségrátánk nyilvánvalóan alacsonyabb lesz mint a múltban. Berkshire tőkealapja időközben egyszerűen túl nagy lett ahhoz, hogy hatalmas hozamokat lehessen elérni általa. Aki ezt máshogy látja, jobb ha keres magának egy másik állást mondjuk az értékesítés területén, de semmi esetre se olyat, ahol matektudás is kell...:) mert végül is háromféle ember létezik: akik tudnak számolni, és akik nem."

#96: "Mi nem egy részvény jövőjére koncentrálunk, hanem egy vállalat jövőjére."

#97: " Ha Ön nem elégedett azzal, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékának felső 1 tizedébe tartozik, akkor azzal sem lesz elégedett, ha a leggazdagabb 1 százalék felső 1 századába kerül."

#98: "A legtöbb ember akkor kezd el igazán érdeklődni a részvények iránt, amikor mások is érdeklődnek irántuk. Viszont a helyes időpont épp akkor van, amikor nincs érdeklődő. Az ember nem vásárolhatja ugyanazt mint mindenki más, pláne ha még sikeres is akar lenni a vételével."

#99: "A legtöbb jövedelmet szokás szerint az olyan vállalatok termelik, melyek ma is ugyanazt a tevékenységet végzik mint öt vagy tíz évvel ezelőtt."

#100: "Nem vagyok üzletember; művész vagyok."

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Végül +1 bónusz idézet WB-től... zivatarosabb időkre (elsősorban kezdőknek):

"A kamatlábak úgy hatnak a pénzügyi eszközökre, mint a gravitáció az anyagra. Minél magasabb a kamatláb, annál jobban ránehezedik az instrumentumokra. Ez azzal magyarázható, hogy a hozam mértéke, melyet a befektetőknek mindenfajta befektetésnél mérlegelniük kell, közvetlenül a (prémium minőségű) kockázatmentes államkötvények kamatlábának mértékéhez van kötve."

))
július 11. | 19:11
előzmény: #201  daxlisgyuszi
#202
#100: "Nem vagyok üzletember; művész vagyok."
július 11. | 19:03
előzmény: #200  daxlisgyuszi
#201
#99: "A legtöbb jövedelmet szokás szerint az olyan vállalatok termelik, melyek ma is ugyanazt a tevékenységet végzik mint öt vagy tíz évvel ezelőtt."
július 11. | 18:28
előzmény: #199  daxlisgyuszi
#200
#98: "A legtöbb ember akkor kezd el igazán érdeklődni a részvények iránt, amikor mások is érdeklődnek irántuk. Viszont a helyes időpont épp akkor van, amikor nincs érdeklődő. Az ember nem vásárolhatja ugyanazt mint mindenki más, pláne ha még sikeres is szeretne lenni a vételével."

)
július 11. | 15:51
előzmény: #198  daxlisgyuszi
#199
#97: " Ha Ön nem elégedett azzal, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékának felső 1 tizedébe tartozik, akkor azzal sem lesz elégedett, ha a leggazdagabb 1 százalék felső 1 századába kerül."
július 11. | 14:31
előzmény: #197  daxlisgyuszi
#198
#96: "Mi nem egy részvény jövőjére koncentrálunk, hanem egy vállalat jövőjére."
július 11. | 13:38
előzmény: #195  daxlisgyuszi
#197
#95: (Berkshire jövőbeli kilátásairól) "A jövőbeli nyereségrátánk nyilvánvalóan alacsonyabb lesz mint a múltban. Berkshire tőkealapja időközben egyszerűen túl nagy lett ahhoz, hogy hatalmas hozamokat lehessen elérni általa. Aki ezt máshogy látja, jobb ha keres magának egy másik állást mondjuk az értékesítés területén, de semmi esetre se olyat, ahol matektudás is kell...:) mert végül is háromféle ember létezik: akik tudnak számolni, és akik nem."
július 11. | 13:27
előzmény: #188  pomperj
#196
Szerintem errol felesleges vitazni, mert mind a ket oldalon van nemi igazsag es nemi "ferdites" is. A buy and hold strategiat alkalmazhatja valaki, ha annyira tetszik neki vagy annyira osztalekra megy, de ez a modszer sem mindenhato. Egyreszt eleg megnezni mondjuk egy citibank vagy valeant chartot es azt mondjuk, Pomperjnek teljesen igaza van, resen kell lenni, aktivan, neha realizalni stb. stb... Gondoljatok el, valaki vett mondjuk 10 evvel ezelott beloluk, majd komaba esett, nem adta el a papirjait... Most magahoz terne es a latvanytol lehet, hogy ujra komaba esne... Ugyanis mind a ket esetben a 10 evvel ezelotti allapothoz kepest volt a portfolioja szep nyeroben is, de a Valeant eseteben meg a kezdeti befekteteset is cca. 80%-ban elvesztette, a citinel cca. detto! Ugyanakkor nezzunk meg egy Apple-t... Aki 10 vagy 20 eve megvette es elfelejtette, hogy vett mondjuk egy akkori havi fizetesert reszvenyeket, az most orul, mert a gyereket lazan kitanittatja egy amcsi egyetemen vagy vesz egy hazat... De vajon ki mondja meg, hogy mennyi lesz egy Apple reszveny 10 év mulva??? Senki!Raadasul Buffet nem is tudna mar ugy ki -be ugralni, mit mi egyes papirokba, hiszen akkora reszaranya van cegekben, hogy az hatalmas elmozdulashoz vezetne. Neki az a lehetosege van, hogy vesz egy jo ceget egy kelloen alacsony aron es utana ul benne. De azert annyira nem hulyeznem le, eleg csak megnezni a nem egeszen 1 eves Apple vetelet, cca. 50% nyeroben van, vagy a cca. 2 eves legitarsasagos veteleit, szinten cca. 50%-ban vannak, de azt is eleg jol megerezte, hogy mikor szalljon ki az Exxonbol... Szoval en nem fikaznam, de ertem Pomperj allaspontjat is, nem muszaj masolni, hanem jo, ha mi magunk is gondolkozunk, mert akkor meg az elert nyereseg erzese is edesebb, mivel tudjuk, hogy tenyleg rajtunk mulott :)
július 11. | 13:26
előzmény: #194  daxlisgyuszi
#195
#94: (egy előadás közben)... "...rögtön hozzá kell tennem, hogy a saját pénzemmel éppen úgy bánok, ahogy azt mindig ajánlom is: Amit tanácsolok, lényegében megegyezik azokkal a vagyonkezelési elvekkel, melyeket a végrendeletembe is belefoglaltam. A vagyonkezelési tanácsom nem is lehetne ennél egyszerűbb: Fektesse vagyona 10%-át rövidlejáratú államkötvényekbe, 90%-át pedig valamely nagyon kedvező díjú S&P500 indexkövető alapba... részemről a Vanguard-ot ajánlom. Úgy vélem, hogy a hozam így hosszú távon magasabb lesz mint a legtöbb "befektető" esetében - legyen az nyugdíjalap, intézményi befektető vagy akár magánszemély -, akik drága menedzsereket alkalmaznak."
július 11. | 12:51
előzmény: #193  daxlisgyuszi
#194
#93: "Ne annyit takarítson meg, amennyi a kiadásai után megmarad, hanem annyi legyen a kiadása, amennyi a megtakarítása után megmarad."
július 11. | 12:41
előzmény: #191  daxlisgyuszi
#193
#92: "Az aranyat Afrikában vagy valahol máshol bányásszák. Utána beolvasztják, ásnak egy másik gödröt, abba beleteszik, majd fizetnek egy csomó embert, hogy onnantól kezdve őrizzék. Az egésznek semmi haszna. Ha valaki a Marsról figyelné mindezt, biztosan vakarná a fejét, hogy mi is akar ez lenni."

))
július 10. | 14:34
előzmény: #190  daxlisgyuszi
#192
Őszinte ember a WB. Az ember ismerje a saját korlátait.
július 10. | 13:49
előzmény: #190  daxlisgyuszi
#191
#91: (Berkshire kapcsán) “Ha ma éjjel meghalnék, úgy vélem másnap a részvény kilõne felfelé.“

))
július 10. | 13:37
előzmény: #180  daxlisgyuszi
#190
#90: “Még csak fontolóra sem vettem soha, hogy akár 1 db Amazon rêszvényt is vâsároljak... túl buta voltam ahhoz, hogy felfogjam, éppen mi megy végbe ott.“
július 10. | 12:58
előzmény: #187  berlini
#189
Akiknek JÁR a tisztelet, azok nem vitatkoznak, hanem kinyilatkoztatnak, ott vitának nincs helye, mert az esetlegesen kialakuló diszkomfort érzést már nem szeretik, elszoktak tőle, pedig időnként hasznos lehet... : )))
július 10. | 12:54
előzmény: #186  Tazsomaru
#188
Ebben tevedsz. a passziv alapok tozsdei kapitalizacio aranyban vesznek, mind az 500 reszvenybol, minden uj penzbol. Es amikor eladnak, akkor is kapitalizacio alapon adjak. Ettol van, hogy eppen a legnagyobb kapitalizacioju FAANG esik legjobban, amikor adjak a piacot.
Te a value invesztor jozan, szokasos penz-allokaciojat irtad. Amivel persze egyet is ertek.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE