sok tapasztalt segít a kezdőknek, és ez nagyon szép dolog. végre egy éves lettem (hurrá!), szeretném ezt sok okosodással ünnepelni :)
vannak teóriáim, de még keveset láttam ahhoz, hogy nagyon
megalapozott legyek...
itt lehet mondani a velőseket, mert sokan vannak tanácstalanul, irány nélkül...
első kérdések mindjárt:
Kevés szó esett eddig a rövid- és hosszú távú "swingelésről", pl. hogy érdemesebb hír nélkül meddig száguldhat egy jó fundájú papír több hónapos beverés nélkül mondjuk egy több 10-szeresen alulértékelt helyzetből (persze most a Gazpromra gondolok, node nem annyira a CF, mint inkább a készletértékelés alapján...) vagy hogy Fotex és egyebek példájából kiindulva van-e vmi érdemi szintje/korlátja (akár Fibo) az olyan értékelésnek, amikor CF-ről készletalapúra "helyeződik át a súlypont" az eddigi értékelésben... (sajna megrögzött fundás maradok, bár most is technikai jelre adtam el a gazit - ki tudja jól értelmeztem-e...)
van a rövid swingekről egy TA könyvem, és jó is, csak sztem a funda keresztbe tud tenni a legszebb formációnak is, és inkább mixelném fundával a stratégiámat...
tudom, hogy sokan értékelik nagyra a fundákat és híreket, ők biztos tudnak segíteni néhány kiforrott bölcselettel a bölcsisnek (nekem)
bigcharts-ot használ vki? hogy lehet ott portfolio watchlistet készíteni? ill. nemzetközi papíroknál ki hogyan készít watchlistet? (ne kelljen mindig keresgélni 1esével)
Törölt felhasználó2006. 11. 13. 22:05
bekrepált...
vki használja? nem tudok új portfoliot összerakni programhiba miatt. telepítsem újra a Kíndows csakis emiatt???
hát most szignifikánsan szétvált a gazi-novatek olló. új kockázatkezelési módszer: gazi + novatek long/short (lényeg, h. uaz legyen az irány :)
nem is kell olaj etf-et venni...
látom, átcsapott az olaj a ló másik oldalára :) longzárások ezerrel... még a Zugfund sikeres lesz... :)
Persze, a P/E nem minden, sőt..., akkor már inkább a PEG.
Gazival úgy vagyok, hogy az Oroszország. Minden szempontból. Benne van minden jó és rossz is. Ha bízol a nyersanyagban, a külföldi befektetők Oroszország megítélésében, magában az orosz piacban, akkor long. Ha valami kavics kerül a gépezetbe, akkor viszont short.
ja, és a 60 USD-hez mit szólsz? Nyilván a világ sem tolerál már bizonyos szinteket, és a bioethanol meg ilyenek tért hódítanak - node a fuel cell-hez hasonlóan az is a (benzin)kút-hálózaton múlik. Ha jól tudom, nem lehet csak úgy keverni a naftát a nem-szintetikus "ekvivalenssel". No meg a motornak is olyannak kell lennie, ha nem vacak 5%-nyi biot akarok a naftába keverni, hanem mondjuk 85-öt...
Köszi a választ, tetszett.
Majdnem mindenben 1etértünk. Viszont a Gazi EPS dinamikája nagyon jó, és ez is számít, nem csak a nagy készletek. Sztem a készletek miatt HT jó papper, az opciókkal viszont swingelek. Nova bevásárlás viszont már pár hónapja megvolt Gazproméknál - arra clzol netán, hogy spekulatív kereslet hajtja fel (sokan vannak, akik arra spekiznek, hogy a Gazi még többet akar venni?) ?
Amúgy P/E sem minden - láttad már a pan fish P/E-jét? 40 és 60 között láttam mostanság. Viszont monopólium, és terjeszkedik (ráadásul jó helyeken).
Erről a finomítói kapacitásról (Ázsia) van linked vagy cikked? Előre is thx.
Helló!
A Novatek valszeg azért megy jobban, mert a Gazprom bevásárolt benne. Ha jól tudom, 20%-ot szerzett a Novatekben.
Az olajár az egy furcsa dolog. Egyrészt giga longok voltak (és még mindig azok) a hedge fundok. Csak idén cirka 70 mrd USD ment ilyen alapokba...
Másrészt, több helyen is olvastam, hogy jövőre globálisan csökken a kereslet. USA gazdaság lassul, ilyenek. Ez se tesz jót az árnak.
Harmadrészt, sokáig az olajár emelkedését azzal magyarázták, hogy a finomítói kapacitás nem bírja a tempót a felhasználással. Na most, a következő 4 évben az elmúlt 30 év legnagyobb finomítói kapacitása fog bejönni a piacra, ráadásul ott, ahol a kereslet is keletkezik. Ázsiában.
Ezek együtt részben megmagyarázzák, hogy miért esett az olaj több, mint 20%-ot, másrészt - de ez már szigorúan privát vélemény - nem sok jót ígér a jövőre nézve.
A Gazpromról: nem egy olcsó részvény. EV/EBITDA, P/E, iparági alapon borzasztó drága. Egyetlen árazás az, amely indokolja a jelenlegi szintet, a készlet alapú értékelés. De ezzel csínján kell bánni.
Üdv,
Törölt felhasználó2006. 10. 14. 00:03
még mindig nincs 45 USD felett se... idén már nem lesz új csúcs, fene egye meg. vkinek van novatekje? miért ment ennyit az utóbbi 2 hétben? ez brutál sok...
nagyon divergál a két papper. ennek van vmi technikai oka v. következménye? szerencsésebb a kistesó novatek?
Törölt felhasználó2006. 10. 12. 19:15
...elég erős ellenállás az a 46 USD, már hosszú hónapok óta nem zárt felette...
pedig milyen jót jelentett... csak az az olaj ne csúszna annyit!
Szerintetek tényleg spekulatíve túlhajtott lett az olaj, és a fundák alapján 60 USD alatt a helye???
Törölt felhasználó2006. 10. 11. 16:25
No meg azt is meg kellene tudni, kemény hideg tél lesz-e a fő EU-s piacokon. Valakinek nincs klimatológus ismerőse? :) Főleg a Golf-áramlásra gondolok... persze szigorúan rövid távon.
ez nem komolytalan felvetés volt - sztem a Gazi árfolyamának JÓT fog tenni a kemény tél. Tud vki vmit róla? (Elvégre itt nem csak kockafejű tréderek vannak, igaz? :) Van nekünk intellektuális igényünk sok minden másra a pénzen és a p..nán kívül, nemde? Bár ez is kötődik a pénzhez... Ja igen... gazi opciók megint vannak...)
nagyon toppon van ,real közeli...ennél jobbat énse tudok amiből ennyi adatot ki tudsz hámozni....csak remélem holnap gyorsabb lesz nem tom ma mi volt vele
kösz.
egyelőre opcióban nyomom, ráadásul ATM-ben, szóval nagyon "biztonságos" (elégedetlen is vagyok a hozammal :)
/a japcsik amúgy bekaphatják, rühellem őket, már toltak ki velem :( /
uncsi amúgy ez a devizapár-opcióm
lehet, mostmár visszaveszem a gazi opcióimat, mert amit 52-n adtam, az most 19. :) (eurocent)
akartam is (be)szólni a gazpromfanoknak, hogy BGZ, azaz brutális gazprom zakó lesz, de túl sokaknak van még 52 USD-ről. sztem mostmár lassan érdemes lesz venni - csak az olaj esése álljon meg. No meg azt is meg kellene tudni, kemény hideg tél lesz-e a fő EU-s piacokon. Valakinek nincs klimatológus ismerőse? :) Főleg a Golf-áramlásra gondolok... persze szigorúan rövid távon.
na, keresek is egy gazi opciót kis spread-del. 19 centhez a 2 cent spread 10%!!!
ha beszálsz lehetőleg vigyázz, hogy a broki legalább hét végére zárja a rendszert, mert egyébként a 0 likviditásnál előszeretettel lenyúlják a stoppodat. (vagy hét végére szüntesd meg a pozid, vagy iktasd ki a stopot, de akkor számolj azzal, hogy a japcsik kitólnak veled)
eg yéve hivatásszerűen, előtte hébe-hóba (egyetemistaként sem a lóvé, sem a rá fordított idő nem volt komoly mai szemmel)
akkortájt még több évre is vettem matávot (1997 ipo-1999 vége: IT-rally)
meg molot (otpvel már akkor is pár hónapos longokban gondolkodtam :)
de még nuku külföldi anno, és most már látom, hogy nahy hiba lenne nem tartani külf. papírokat...
Rozi bejött volna (kb. +45%), csak az a rohadt nyaralás ne lett volna - ezért nem vettem rozit (ROGA) és helyette DB435G-t, mert utóbbi nyugisabb. Még 20% sincs rajta, pedig már egy hónapja megvan... node legalább nagyobb volt a nyugalom... az is valami. magyar cuccokat (foti, otp) kiszórtam, ill. még Graphi meg Humisten van :) /komolytalan pakk :) /
Én technikai elemzés szempontjából nézem a dolgokat. Fundához nem értek. Teknikához sem, de közelebb áll a személyiségi beájultságomhoz.
Szóval inkább a technikai formációkra megyek rá.
A swing könyved papíros alapú vagy elektromos?
nem akarom magam "gazprom-szakértőnek" deklarálni, de ez is bejött... sajna nem tudtam megint pörgetni, mert nem voltam tőzsde előtt, és egy 40-55 közti swingről így lemaradtam
mindennek ellenére vagy talán épp ezért ez a topik a MÁSOK (tapasztaltak) okosságainak szentelem/szenteltem, és nem én akarom osztani az észt, mint arra már utaltam - tahát koi köv. sorainak semmi értelme:
de még mindig nem értem hogy hogyan csőpentél ide??
eddig hol voltál??
"itt lehet mondani a velőseket, mert sokan vannak tanácstalanul, irány nélkül..."
és ezt se értem "tanácstalanul"??
eddig se voltunk tanácstalanok.
na meg irány nélkül???
most te fogod megmondani az irányt??
nekem jo!! csak ne ,hogy baj legyen belöle.
ezért aztán felteszem megint a nyitókérdést, külön kiemelve, hogy nem okoskodással, hanem OKOSODÁSSAL akarom ünnepelni jubileumomat (csak figyelmesen kellett volna olvasni, koi :) szóval nem árt azért még egy tőzsdésnek sem ismerni ézes anyanyelvünket :)
sok tapasztalt segít a kezdőknek, és ez nagyon szép dolog. végre egy éves lettem (hurrá!), szeretném ezt sok okosodással ünnepelni :)
megalapozott legyek...
első kérdések mindjárt:
Kevés szó esett eddig a rövid- és hosszú távú "swingelésről", pl. hogy érdemesebb hír nélkül meddig száguldhat egy jó fundájú papír több hónapos beverés nélkül mondjuk egy több 10-szeresen alulértékelt helyzetből (persze most a Gazpromra gondolok, node nem annyira a CF, mint inkább a készletértékelés alapján...) vagy hogy Fotex és egyebek példájából kiindulva van-e vmi érdemi szintje/korlátja (akár Fibo) az olyan értékelésnek, amikor CF-ről készletalapúra "helyeződik át a súlypont" az eddigi értékelésben... (sajna megrögzött fundás maradok, bár most is technikai jelre adtam el a gazit - ki tudja jól értelmeztem-e...)
van a rövid swingekről egy TA könyvem, és jó is, csak sztem a funda keresztbe tud tenni a legszebb formációnak is, és inkább mixelném fundával a stratégiámat...
tudom, hogy sokan értékelik nagyra a fundákat és híreket, ők biztos tudnak segíteni néhány kiforrott bölcselettel a bölcsisnek (nekem)
sokan fenik fogukat Rozira, a szabad prédára (BP, CNPC, Petronas, Gazi), ezért talán mégiscsak megbikázom...
elnéztem az AKCJE.net-re ahol a fontosabb indexek megvannak...
de nem lelem ezt a lehetőséget. Vki beszúrná ide? PLS.... Thx. (lengyelül van minden, nincs eng ver., és nem találom a "nasa trij cirij" opciót :) azaz a minden fontosabb indexet mutasd lehetőséget...)
Tapasztaltak mondják...
megalapozott legyek...
első kérdések mindjárt:
előre is kösz...