Topiknyitó: emerald 2020. 10. 16. 19:03

Színművészeti egyetem bezárása  

Az SZFE új kancellárja szerint nem kirakják a diákokat, csak előrehozzák az őszi szünetet.
https://index.hu/belfold/2020/10/16/szfe_kancellar_szarka_gabor_kiurites/
A nevelt fiam harmadéves. Sajnos nem csak a színművészeti sorsa dől ott el most.
Csak az első egyetem a sorban!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
emerald péntek, 14:31
#92
Mi, családilag megyünk a műegyetem rakpartra délután négykor sétálni!
Gondolom aki hasonlóképp vélekedik és teheti, szintén ott lesz.
Majd az esemény után jelentkezem.
emerald péntek, 07:33
Előzmény: #90  euler
#91
Na itt jön a jogállamiság! Egy jogállamban a média 98%-a nem a kormánypárt kezében van.
Gondolj bele, hogy mi megy át ebből az emberek többségének a fejébe.
A másik:
Ha csak ezt a topikot, vagy a pf-et nézem,  sajnos nagyon keveseket érdekel az hogy mi lesz a saját vagy a gyereke jövője. Mintha ez az egész csak a színművészetiről szólna.
A joghallgatók, illetve jogászok szövetsége miért áll ki mellettük?!
No mert velük ezt már megtették, ill. megteszik épp most, az egész szakma tiltakozása ellenére  kinevezték(jogi formulát nem betartva, alaptörvényt sértve) a pártkádert. Ehhez szükséges szakmai tapasztalat nélkül.
euler csütörtök, 14:22
Előzmény: #89  euler
#90
"Közben az egyéb közpénzből fenntartott propagandakanálisokon uszító, hangulatkeltő, véresen durva vádakkal illetik az SZFE ellenállását. Megint előkapták a kommunista államhatalom belügyminisztériuma III/III-as főcsoportjának káderét, akit most az Alapjogokért Központ nevű fideszes gittegyletnél hasznosítanak újra, és aki nyomja, mint süket a csengőt. Miközben az ORFK szerint az SZFE elfoglalása nem veszélyes a közrendre, bizonyos Horváth József volt elhárító ... arról delirált a cselédmédiának, hogy komoly titkosszolgálati offenzíva zajlik évek óta Magyarországon, a kormány megbuktatására irányuló törekvések hátterében pedig külföldi érdekcsoportok állnak, ebbe a törekvésbe illik az színművészetis diákok akciója is. Ezekre a destabilizációs törekvésekre 2022-ig egészen biztosan számítani kell majd, az Orbán-kormány migrációellenes politikája számos üzleti kör érdekét sérti. (...)
Kurvaéletbe, pedig én azt hittem, hogy az ezeréves egyetemi autonómia visszaállításáért küzdenek. Erre meg kiderül, hogy az eddigi SZFE-s demonstrációk csak a főpróbát jelentették ahhoz, hogy a nempontosantudjukkik felmérjék, mekkora a támogatói bázisuk. Vajon Ez már az agyhalál, vagy addig még sokat kell szenvedni?
euler szerda, 12:17
Előzmény: #88  emerald
#89
" ... a 3 milliárd forint több mint a kétszerese az egyetem jelenlegi költségvetésének. Ebből az összegből 1,5 milliárd forint jut képzésre, 500 millió forint infrastruktúra-fejlesztésre, 200 millió forint bérfejlesztésre, a maradékból pedig futja új campus építésére, bérlésre, illetve tartalékképzésre. A döntés végrehajtásának nincs határideje,"
Hogy miért jó az alapítványi forma, mint az oktatás "fedőtevékenysége", azt Vég Márton  ebben a videóban elemezte, "arra jutva, hogy az alapítványi struktúra nagy szabadságot ad az érintetteknek a közbeszerzések lebonyolítása során."
(Finoman szólva!)
 A közbeszerzéseket a kuratórium bonyolítja egyedileg, nem a szenátus.
Érdemes figyelni a már alapítványi formában működő Corvinus (Hernádi Zsolt kur. elnök),
Miskolci Egyetem (Varga Judit), Soproni Egyetem (Csányi Sándor) közbeszerzéseit, lesz-e esetleg átfedés pl. az alapítványnak adományozó cégek és a beszerzések nyertesei között.
emerald szerda, 10:35
#88
"Korábban már bejelentette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az Orbán-kormány mintegy hárommilliárd forintot bocsát a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendelkezésére. Az erről szóló határozat kedd este meg is jelent a Magyar Közlönyben – írja az mfor. E szerint a pénzt azért kapja az egyetem, hogy a színház- és filmművészeti képzés megfeleljen a XXI. századi követelményeknek. Azé a Vidnyánszky Attila-féle alapítványé lesz, amelyet a hallgatók már egy ideje nem hajlandók elismerni. A közlönybeli található határozat felszólítja Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy kössön támogatási szerződést az alapítvánnyal. A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábban úgy nyilatkozott, hogy a modellváltás megítélése egy belső vita, amit a szakmának kell rendeznie, ezért nem ültek le egy asztalhoz az SZFE hallgatóival."
A "modell váltás" korlátozott szólás szabadságot jelent, és a pénzek pártkatonákon keresztül máshova juttatását!
A   modell váltásról a szakma igazán nyilvánvalóan kifejezésre juttatta a véleményét.
Ez már nem belső vita, és nem is csak az SZFE hallgatóiról szól!
emerald szerda, 10:19
#87
Az Oktatói Hálózat „üdvözli és a legmesszebbmenőkig támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által kezdeményezett”, október 23-i felvonulást – írta a szervezet. Az SZFE melletti „demonstratív felvonulást” délután 4-kor tartják, a résztvevők a Műegyetem rakparttól indulnak majd.Az Oktatói Hálózat azt kéri a tagjaitól, a magyar felsőoktatás oktatóitól, hallgatóitól és mindenkitől, „aki szívén viseli az egyetemek szabadságának ügyét”, hogy vegyen részt a rendezvényen, amelynek a „Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról” címet adták a szervezők.
emerald szerda, 10:14
#86
Újabb két teremhez nem kaptak kulcsot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói: az ATV.hu tudósítása szerint a Rákóczi úti épületben a mozgásteremhez, a Szentkirályi utcában található épületben pedig a tévéstúdióhoz nem kapták meg a kulcsokat. Szurdi Panni, az SZFE hallgatói önkormányzatának tagja a hvg.hu-nak elmondta, hogy az előrehozott őszi szünet és a teremlezárások ellenére az oktatás folyik, igaz, előfordult már, hogy a büfében tartottak foglalkozást. Szurdi hozzátette, hogy az épületeket továbbra is blokád alatt tartják.A csatorna tudósítójához eljutott információk szerint annak ellenére nem jutnak be a filmes szakon tanulók a termekbe, hogy hétfőn elindították a birtokvédelmet, illetve egy halasztó hatályú keresettel az őszi szünet is az eredeti időpontra, a jövő hétre került vissza a Szarka Gábor kancellár által meghirdetett előrehozott helyett.
Törölt hozzászólás
#85
emerald hétfő, 18:29
#84
Ti is tudtok segíteni a free szfe sárga maszk nyilvános hordásával!
Interneten rendelhető. 
Magunknak egyenlőre sárga anyagból varrok, ruhafestékkel majd festek rá egy fekete kezet.
emerald hétfő, 14:47
#83
A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanuló látványtervező osztályt nem engedték be az intézmény Szentkirályi utcai épületében található tantermébe a mai napon – derül ki az atv.hu tudósításából. 
https://index.hu/belfold/2020/10/19/szfe_egyetemfoglalas_kancellar_rendkivuli_szunet/
Törölt hozzászólás
#82
cyb6
cyb6 hétfő, 13:20
#81
szomorú ahogy egyetemekből ellenség, gázszerelőből meg milliárdos lesz NERniában :(
emerald hétfő, 13:14
Előzmény: #79  euler
#80
Köszönöm Neked a linket!
:)
euler hétfő, 12:40
#79
Az Eötvös Károly Intézet korábbi elemzésében azt bizonyította, ... hogy a „magánegyetemmé” átszervezés mindenekelőtt alaptörvény- (alkotmány)ellenes és helyenként még az erre az átszervezésre szabott pozitív joggal is ellentétes volt. 
Lássuk most az elmúlt napok történéseit, és nézzük meg annak jogi vonatkozásait:
https://www.facebook.com/eotvoskarolyintezet/posts/3332615160107652
Ms_issippi
Ms_issippi hétfő, 12:12
Előzmény: #63  Sehmet
#78
Tarr Béla üzenete a diákoknak okt.19. Felolvasva ITM elötti demonstráción 10.00-kor.
"Sose feledjétek, hogy az iskola van értetek és nem ti vagytok az iskoláért. Az oktatás lényege nem a tanítás, hanem a tapasztalatok megosztása, mert nem tanítani kell,  hanem felszabadítani, felszabadítani egymást.
A tanár a diákot, a diák a tanárt."
Törölt hozzászólás
#77
Törölt hozzászólás
#76
emerald hétfő, 09:18
#75
Ma reggel a szemere utcai ITM előtt:
"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Egyetemünket fenntartó alapítvány alapítói jogainak gyakorlója immáron másfél hónapja nem válaszol követeléseinkre. Ezért hétfő reggel, a munkaidő kezdetén meg szeretnénk mutatni, hogy mennyien állnak az autonóm felsőoktatás mellett"- közölte az SZFE HÖK az október 19-i esemény leírásában. Az ITM Szemere utcai épületénél többek között olyan ismert színészek, rendezők olvassák fel az egyetemfoglaló diákokat támogató leveleket és nyilatkozatokat, mint Bánsági Ildikó, Hernádi Judit, Reisz Gábor, Szirtes Ági, Pintér Béla, Pogány Judit, Halász Judit, Kováts Adél, Pelsőczy Réka, Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Pálfi György, Mácsai Pál és Mucsi Zoltán.Élő adásunk a helyszínről:Az első blokkban – Nagy-Kálózy Eszter, Bánsági Ildikó és Hernádi Judit - felolvasták például azt a több mint negyven világhírű művész által írt nyílt levelet, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvesztett autonómiájáért szól. A nyilatkozatot többek között Eddie Redmayne, Cate Blanchett, Helen Mirren és számos rendező írta alá. Elhangzott a 24 német művészeti főiskola és művészeti egyetem Rektori Konferenciájának, a Helsinki Művészeti Egyetem diáktanácsának, a Wesley János Lelkészképző Főiskola szenátusának, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatának tanárainak, illetve a Színházi Kritikusok Céhének levele, az Európai művészetoktatási szervezetek, az Oktatói Hálózat, Stádium 28 Kör, Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) és az Akadémiai Dolgozók Fóruma által közösen írt nyilatkozat, és az a támogatói levél is, amelyet az Újvidéki Művészeti Akadémia tagjai küldtek a hallgatóknak.Reisz Gábor és Nagy Zoltán többek között a PTE filozófiaoktatóinak, a BME diákságának, a Corvinus Egyetem szakszervezetének, a Bibó István Szakkollégium jelenlegi és volt tagjainak levelét, illetve azt a nyilatkozatot olvasták fel, amelyet hat ausztriai művészeti egyetem szenátusai adtak ki közösen.Szirtes Ági az ELTE BTK, illetve az ELTE Hallgatói Önkormányzat közleményeit olvasta fel, utóbbi levélből kiemelte:"A felnőtté válás kapujában, tele várakozással, úton egy új, jobb élet felé ezek a srácok sokkal többet érdemelnek."Sodró Eliza és Molnár Áron szintén az ELTE támogatói nyilatkozatait olvasták fel, Pintér Béla pedig név szerint sorolta a Kaposvárról támogató színészhallgatókat, köztük két Vidnyánszky-osztály egyes tagjait. Pogány Judit piros-fehér szalaggal a nyakában olvasta fel többek között a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Jogászok és joghallgatók nyilatkozatát, Enyedi Ildikó filmrendező pedig a szalagot a derekára kötve tolmácsolta a bécsi Burgtheater, és a Német Filmakadémia és a Német Színházi Szövetség vezetői által közösen írt nyilatkozatot.Az ITM épületének ajtajában két rendőr áll, helyszíni tudósítónk szerint a minisztérium épülete előtti szakasz teljesen megtelt.Mint korábban beszámoltunk róla, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése előrehozott őszi szünetre hivatkozva megpróbálta kiüríteni az egyetem épületeit pénteken, de nem járt sikerrel, sőt, a hallgatók még egy újabb épületet is elfoglaltak.A vezetőség vasárnap azt közölte, hogy a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak, így az egyetemen az őszi szünet hivatalosan elkezdődött, a szünet utáni első munkanap október 27-én lesz. Azt írták, hogy aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét.Az SZFE oktatói vasárnap este kiadtak egy közleményt. Ebben az áll, hogy Szarka Gábor, Novák Emil és Zalán János állításai meglepőek, mivel a rendelkezéssel szemben október 16-án halasztó hatályú keresetet terjesztettek elő, ezért az szerintük nem végrehajtható.A blokád 49 napja tart."
https://hvg.hu/kultura/20201019_SZFE_tamogatoi_levelek_ITM
Törölt hozzászólás
#74
Ms_issippi
Ms_issippi hétfő, 08:54
Előzmény: #72  Ms_issippi
#73
A kancellárt le kell szarni, a félévet igazoló dokumentumokat be kell vinni  Palkovics László fogadóórájára egy performansz keretében:)
Ms_issippi
Ms_issippi hétfő, 08:46
Előzmény: #63  Sehmet
#72
Annyira belesimultál a Viktoriánus rendszer  hierarhiájába hogy már azt sem tudod ki vagy. 
Te tényleg azt képzeled, hogy te a Tanár vagy az igazodási pont az oktatási rendszerben?  Az oktatási rendszer a gyerekekről/diákokról kell szóljon. Ennek ellenére neked maholnap nem a diákoktól kell engedélyt kérned hanem a politikai ejtőernyős Csőrmesterektől, olaj-fúrótorony kezelőktől, akiknek csak annyi lenne a dolga, hogy biztosítsák hogy legyen budipapír a klotyón. Az tanszabadságot/autonómiát pedig a rendszerbe épített garanciákkal kell bebiztosítani nem pedig becsületszóval.
Az SzFE-n folyik az oktatás, a dokumentumokkal tudják bizonyítani az elvégzet munkát. A félévet el kell ismerni.
Törölt hozzászólás
#71
Törölt hozzászólás
#70
sityaki vasárnap, 23:40
Előzmény: #48  eredmeny
#69
Rosszul eshet neked azt látni, hogy vannak, akik nem vesztették el a gerincüket.
emerald vasárnap, 23:01
Előzmény: #63  Sehmet
#68
"Maholnap majd a hallgatóimtól engedélyt kérnem nekem is, hogy leadhatom-e az anyagot, vagy egyáltalán elfogadnak-e, de ami még cifrább, hogy elfogadják-e az egyetemet állami fenntartásúként, mármint nem a színművészetit, hanem azt, ahol én vagyok"
Értem az iróniát, de kicsit sem erről szól az SZFE-n történtek.
Nevelt fiam mindkét szülője egyetemi tanár! 
Törölt hozzászólás
#67
euler vasárnap, 22:43
Előzmény: #64  eredmeny
#66
"Aki azt mondja hogy nincs kulturpoltikai tartalom a mostani tüntetés mögötta, tudatosan hazudik,b, tájékozatlanc,az elő kettő mindegyike"
.
Esetedben, (és ez az Eszenyi-ügyre is igaz) a  b. válasz mindenképpen helytálló.
Hasonló rémlátomásokra, amit az Eszenyi-ügybe is beleképzelsz, így válaszolt az SZFE legitim vezetése:
"Éppen ezért vagyunk megrendülve, mert láthatóan nem szakmáról van szó, nem a színházi felsőoktatás jövőjéről, hanem politikai, ideológiai kérdésekről."
.   
Hozzáteszem még, hogy pénzről is, ezért a nagy sietség.
 (Mert "kulturpolitikát" utoljára talán Rákosi idejében próbáltak a jog kreatív alkalmazásával és nyers erővel, diktátumokkal folytatni).
https://szfe.hu/hirek/egyetlen-kerdes/
Törölt hozzászólás
#65
eredmeny vasárnap, 21:52
#64
Eszenyi Enikő nem kiállása( nem ment el egy baloldali tüntetésre) a baloldali kulturpolitikai megmondóberek részéről elég volt arra hogy nem lett többé igazgató.Aki azt mondja hogy nincs kulturpoltikai tartalom a mostani tüntetés mögötta, tudatosan hazudik,b, tájékozatlanc,az elő kettő mindegyike.Az Eszenyi ügy csak egyik és nem is a legnagyobb horderejű dolog volt; számos ilyen volt sajnos és a jövő sem lesz másképp.
Sehmet
Sehmet vasárnap, 21:15
#63
Majd megnyugszanak és hazamennek. Én ezt a félévet nem ismerném el. Igaz, hogy az egyik, nem régi felvételen már a nyugdíjasok és Stohlok voltak csak, akiktől megkérdezték, hogy hol vannak és miért tüntetnek, de nem igazán voltak vele tisztában. Maholnap majd a hallgatóimtól engedélyt kérnem nekem is, hogy leadhatom-e az anyagot, vagy egyáltalán elfogadnak-e, de ami még cifrább, hogy elfogadják-e az egyetemet állami fenntartásúként, mármint nem a színművészetit, hanem azt, ahol én vagyok. Egyébként, ami érdekes az egészben, hogy amikor alapítványi fenntartásúvá történő átalakításról volt szó először, akkor először az egyetem vezetése egyetértett vele, sőt tagokat is javasoltak a kuratóriumba. Aztán amikor nem jött össze a megválasztásuk, elkezdték a balhét annak ellenére, hogy ígéretet kaptak, a tanárok és az osztályfőnökök maradhatnak. No persze, mindenki a rektortól és a rektorhelyettestől tanulta a szakmát. Ez az egész egy tragikomédia.
euler vasárnap, 20:53
Előzmény: #61  emerald
#62
Egyelőre a hatalom erőszakos nyomulása elbukott az összefogáson, a szakmán belüli halvány és hiteltelen bírálók is visszahúzták a nyelvüket. Vidnyánszky és Palkovics is eltünt, otthagyták ezt a parancsokra szocializálódott szerencsétlen katonát, vigye el egyedül a balhét (?) Aki napiparancsokkal próbál operálni, röhej, de nincs kizárva a kifárasztásos technika felülkerekedése. (Győzelme semmiképp!)
Zseniális válasz volt a kiürítésre adott birtokvédelmi kérelem a helyi jegyzőhöz, és a száz hallgatóból és ötven oktatóból alakult pertársaság alkotmányjogi panasza, bármi is legyen az eredménye. Dícséretes, hogy a legkisebb erőszakot is el tudták kerülni.
A holnapi akció pedig a médián keresztül köszöni meg a támogatást és erősíti a szimpátiát irántuk. Erkölcsileg már most győztek, tartsanak ki ameddig lehet!
emerald vasárnap, 19:50
Előzmény: #17  Placa
#61

Nagyon szép példát mutatnak összefogásból :)
Diákok, oktatók és a szakma. 
Nekem,  politikailag el/belefásult emberként, új jövőt, új lehetőséget, új, valóságos reményt mutat ez az összefogás! Ami még mindig NEM a politikáról szól, hanem rólunk.

Topik gazda

emerald
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek